Tujina

Zaradi neurij v osrednji Italiji, ki so vzela več življenj, razglasili izredne razmere

Ancona, 16. 09. 2022 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obilno deževje in poplave so v deželi Marke v osrednji Italiji terjali najmanj deset življenj. Poleg tega na območju pogrešajo še štiri osebe, med njimi dva otroka, 50 pa je poškodovanih. V deželi so razglasili izredne razmere. Glede na navedbe pristojnih tako zaostrenih vremenskih razmer niso pričakovali, poplave pa so bile nenadne.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Poplave v Italiji vzele najmanj 10 življenj
    01:24
    Iz 24UR ZVEČER: Poplave v Italiji vzele najmanj 10 življenj
  • Iz 24UR: Najmanj 10 mrtvih zaradi poplav v Italiji
    02:45
    Iz 24UR: Najmanj 10 mrtvih zaradi poplav v Italiji
  • Neurje v Italiji
    00:54
    Neurje v Italiji
  • Poplave zajele Italijo
    00:46
    Poplave zajele Italijo

V italijanski deželi Marke je v četrtek popoldne po več mesecih suše v samo dveh urah padlo 400 litrov dežja na kvadratni meter, kar meteorologi označujejo kot fenomen t. i. vodne bombe. Takšna količina dežja namreč predstavlja tretjino ali celo polovico vseh pričakovanih letnih padavin v deželi.

Močno deževje je sprožilo številne zemeljske plazove ter velike hudournike vode in blata, ki so opustošili več obalnih krajev v deželi Marke. Gmotna škoda je ogromna, še posebej na cestah in mostovih, prekinjene so bile številne električne in telekomunikacijske povezave, poročajo o "apokaliptičnih razmerah".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najhuje je bilo na območju med mestoma Ancona in Pesaro. Smrtne žrtve so zabeležili v dolini pri kraju Senigallia ob vznožju gore Monte Catria, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Na tem območju je moralo domove zapustiti 90 ljudi, ki so jih začasno namestili v sprejemnem centru v Senigallii. V kraju so danes zaprte šole, vrtci, športni objekti in druge javne ustanove. 

V kraju Cantiano, kjer živi nekaj več kot 2000 ljudi, so se ulice med neurjem spremenile v hudournike. Odnašalo je avtomobile, osrednji trg v kraju pa je en meter pod vodo.

Kakih 200 reševalcev in gasilcev je bilo na delu vso noč, delo pa se nadaljuje tudi danes. Med drugim ujete ljudi rešujejo s čolni. Na pomoč prihajajo tudi gasilci iz sosednjih dežel.

Poplave v Italiji
Poplave v Italiji FOTO: Posnetek zaslona - Twitter

Med smrtnimi žrtvami je denimo moški, ki ga je zalila voda, medtem ko je bil v svojem avtomobilu. Med pogrešanimi so po poročanju medijev šestletni otrok, ki je bil v avtomobilu s svojo materjo, ko so ju zajele poplave in ji ga je voda iztrgala iz rok, ter osemletna deklica in njena mati.

Italijanska vlada je v deželi Marke danes razglasila izredne razmere. S tem je omogočila hitrejše sprejetje ukrepov za izplačila odškodnin prizadetim ter za odstranjevanje posledic ujme.

Silovita neurja so sicer prizadela tudi sosednji deželi Toskano in Umbrijo, a v manjši meri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marakeech
16. 09. 2022 15.28
+1
Hja. Posvinjali smo naravo zdaj nam pa ta vrača. Jaz se najbolj čudim ljudem, ki imajo prižgan avto za brezveze. Zadnjič grem na tehnični pregled, človek za mano sedi v avtu cca 30minut. Motor prižgan. Danes grem v trgovski center. Človek sedi v avtu pred vhodom cca 45minut. Avto prižgan. Svinjamo in svinjamo na vse možne načine kjerkoli se da. Narava nas ima poln kufer in jaz mislim, da bo tega vedno več. Ali suša ali poplave. Grozno.
biser2011
16. 09. 2022 15.46
-2
Spremembe v naravi se dogajajo, od kar svet stoji. Če se vprašamo, kako je nastal premog, arheološke najdbe, vulkani, vse to nam je v opomin, da bo tudi odslej narava terjala svoj davek, ker je preobremenjena.........ne samo avtomobili, to kar leti po zraku nad nami.........
brabusednet
16. 09. 2022 11.04
+3
Narava je neusmiljena.
borjac
16. 09. 2022 09.43
+12
Grozljiva realnost, resnično grozljiva.