Tujina

Bahmut: Prizorišče najbolj krvavih spopadov po drugi svetovni vojni

Bahmut, 13. 03. 2023 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Večmesečna bitka za ruševine Bahmuta je postala najbolj krvava pehotna bitka v Evropi po drugi svetovni vojni, izpostavljajo vojaški analitiki. Ob tem boji med ukrajinskimi in ruskimi silami, ki jih ločuje le Bahmutovka, ne pojenjajo. O obstreljevanjih poročajo tudi z drugih delov Donecka. S Hersona pa nekoliko drugačne novice - odporniški borci naj bi poškodovali železnico, ki povezuje ruske vojake.

Ukrajinska državna televizija poroča, da so odporniški borci v Hersonu razstrelili železnico, ki so jo ruske enote uporabljale za prevoz orožja in drugih zalog, pa tudi vojakov. 

"Vojska ruske federacije razume, da je na polotoku Krim nelagodno. Njihove logistične poti namreč nadzorujemo tudi s podporo odporniškega gibanja," je v oddaji ukrajinske televizije dejal vodja tiskovnega središča obrambnih sil. Trditev sicer še ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja Guardian

'Neusmiljeni' boji čez Bahmutovko: Ukrajina odbila 102 napada

V noči na ponedeljek so se ukrajinski vojaki v okolici Bahmuta soočali z 'neusmiljenimi' ruskimi napadi. Obe državi sta poročali o naraščajočem številu žrtev na drugi strani frontne črte. Napadi čez plitvo Bahmutovko, ki ločuje ruske in ukrajinske enote, pa se po napovedih še ne bodo umirili. Ukrajinska tankovska brigada medtem čaka na Leoparde in Challengerje. 

Samo v okolici Bahmuta naj bi ruski vojaki v zadnjih dneh ciljali na 11 naselij. "Sovražnik nadaljuje s poskusi zavzetja Bahmuta," so ob tem poročali z zahodnega brega Bahmutovke. Vzhodni breg reke naj bi nadzorovala skupina Wagnerjevih plačancev, zahod pa ukrajinske sile, so ob koncu tedna dejali britanski obveščevalci.

Ob tem analitiki izpostavljajo, da je večmesečna bitka za ruševine Bahmuta postala najbolj krvava pehotna bitka v Evropi po drugi svetovni vojni. 

Nekateri vojaški strokovnjaki sicer dvomijo v smiselnost nadaljnjih prizadevanj za obvladovanje Bahmuta, saj obema stranema zmanjkuje streliva, a poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski pravi, da s tem pridobivajo čas za pripravo na protiofenzivo.

Tudi poveljnik Wagnerja Jevgenij Prigožin je v nedeljo dejal, da so razmere v Donecku "težke, zelo težke". "Bližje ko smo središču mesta, močnejši so boji ... Toda mi napredujemo in bomo napredovali," je dejal. Povedal je tudi, da njegovim vojakom s strelivom pomagajo ruske enote. "Včeraj (v soboto, op. a.) smo dobili 15 tovornjakov, danes (v nedeljo, op. a.) 12. Mislim, da bodo prihajali tudi v prihodnje." Ob tem je Prigožin sicer dejal, da je Rusija nekaj streliva izgubila namerno. Primanjkuje jim tudi vojakov, zato je Wagner v 42 mestih odprl 'zaposlitvene centre'. 

Ruski vojaki sicer z ofenzivami poleg Bahmuta nadaljujejo še v Limanu, Avdiivki, Marinki in Šahtarju, je sporočila ukrajinska vojska. V zadnjih dneh naj bi na teh območjih odbili več kot 102 ruska napada. Na možna raketna obstreljevanja pa medtem opozarjajo tudi v Harkovu. 

ISW: Wagnerjeve sile se 'pošilja umret v Bahmut'

Nesoglasja med poveljnikom Wagnerjevih sil Jevgenijem Prigožinom in vrhom Rusije pa naj bi dosegla vrh, piše Guardian. Kot namreč ocenjuje analitični inštitut Study Of War (ISW), država na območje najhujših bojev v Bahmutu Wagnerjeve sile pošilja z namenom.

Ekipi Prigožina prav tako na območju ne uspeva po načrtih, izpostavlja inštitut. "Zdaj ko skupini ni uspelo pokazati želenega napredka, je Rusija zgrabila priložnost, da namerno porabi Wagnerjeve sile v Bahmutu, da bi iztirili Prigožina in njegove ambicije po večjem vplivu v Kremlju," ocenjujejo.

Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin
Vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin FOTO: AP

Poročilo o žrtvah in premišljevanje o protiofenzivi

V nedeljo pozno zvečer je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da so njihove sile v zadnjih nekaj dneh ubile več kot 1100 ruskih vojakov, ki so se borili za nadzor nad krajem v vzhodnem delu regije Doneck. "V manj kot tednu dni nam je uspelo ubiti več kot 1100 sovražnih vojakov v Bahmutu, kar je nepopravljiva izguba za Rusijo."

Dodal je, da je Rusija skupaj utrpela 1500 izgub vojakov, saj da so jih vsaj 400 tako močno ranili, da se niso več zmožni boriti, povzema Reuters.

Poročila o učinkovitosti napadov pa prihajajo tudi z ruske strani. Tamkajšnje zunanje ministrstvo je namreč prav tako v nedeljo sporočilo, da naj bi njihove sile v zadnjih 24 urah v regiji Doneck ubile vsaj 220 ukrajinskih vojakov. Ob tem pa Ukrajino obtožujejo tudi, da so njihove sile v zadnjem letu na območjih, ki jih nadzorujejo ruske sile, ubile več kot 4500 civilistov. 

Mnenja in analize o strateški pomembnosti Bahmuta so si sicer nasprotujoča. Rusija pa kljub temu zavzetje mesta vidi kot pomemben cilj na poti proti industrijskemu delu regije Donbas. 

Razmere na območju so sicer že več mesecev izredno napete. Ukrajina naj bi medtem protiofenzivo začela konec aprila ali v začetku maja, ko pričakujejo izboljšanje vremena in tudi dobavo težko pričakovanih tankov, vključno s Challengerji in Leopardi. Poveljnik ukrajinske tankovske brigade Leonid Khoda ocenjuje, da bodo bojna vozila močno spremenila razmerje moči na fronti. "Vsi čakajo, tudi prva tankovska brigada. Nedolgo nazaj smo svoje enote poslali na učenje obratovanja Leopardov 2A6," je dejal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3