Tujina

Neustrašna najstniška pilotka poletela na samostojno letalsko odisejo

Bruselj, 18. 08. 2021 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
11

Najstniška pilotka Zara Rutherford se je s svojim ultralahkim športnim letalom podala na prelet 52 držav in petih celin. Njeno trimesečno potovanje jo bo popeljalo tudi čez oceane, puščave in prostrano sibirsko divjino. 19-letnica si želi namreč postati najmlajša ženska, ki je kdaj sama obkrožila planet. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi se v Belgijo vrnila 4. novembra.

Neustrašna 19-letna Zara Rutherford sanja, da bi nekega dne postala astronavtka. A za zdaj si je zadala nekoliko drugačen cilj – postati najmlajša ženska, ki je sama obkrožila planet. Prvi korak je bil le kratek skok čez Rokavski kanal iz rodne Belgije v Anglijo, poroča France24.

Njeno trimesečno potovanje pa jo bo nato popeljalo čez oceane, puščave in prostrano sibirsko divjino. Poskušala se bo izogniti zastrašujočim glavnim letalskim vozliščem. Izjema bo le zasedeno letališče JFK v New Yorku. V svojem majhnem 325-kilogramskem letalu Shark UL bo sicer raje obiskala manjša letališča in vzletišča, kjer si bo privoščila počitek ter dotočila gorivo.

Letalo bo morala na poletih, ki bodo trajali tudi pet do šest ur, upravljati sama. Številne države so ji medtem že odobrile obisk, med njimi so tudi Grenlandija, Honduras, Savdska Arabija in Mjanmar.

Najmlajši pilot, ki je kadar koli samostojno preletel svet, je bil 18-letni Britanec Travis Ludlow. Ta je svoje potovanje zaključil v juliju. Rutherford pa bo najmlajša ženska, ki se bo lotila tega podviga. "Resnično upam, da bom dekleta in mlade ženske spodbudila k letalstvu in k STEM znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki," je dejala pred vzletom.

Dejala je, da v času odraščanja na teh področjih ni videla veliko žensk, kar se ji zdi zelo nespodbudno za mlada dekleta. "Upam, da bom to spremenila," je dejala.

Na pot se ni podala neopremljena. S seboj ima tudi satelitski telefon in radio, s katerim bo komunicirala s kontrolami zračnega prometa v vseh državah na svoji poti.

Rutherfordova nima rezervnega letala, vendar pa je njena podporna ekipa v Belgiji, v kateri je tudi njen oče, nekdanji pilot britanskih letalskih sil, pustolovščino skrbno načrtovala. Predvsem so poskrbeli, da je najstnica že vnaprej pripravila vsa potrebna dovoljenja za letenje v različne nacionalne zračne prostore .

Mama pilotke: Ponosna sem na hčer in na njeno poslanstvo, da navdihne mlade deklice

Prehod Atlantika bo prvi velik izziv, pravi. Vendar pa bo naporna tudi dolga pot čez Sibirijo do Mongolije, kjer bo pogosto letela daleč od civilizacije, kar ji v primeru težav, povzroča še dodatne skrbi.

Vrnila naj bi se 4. novembra.
Vrnila naj bi se 4. novembra. FOTO: AP

"Nisem dobro spala, precej sem nervozna, vendar sem zelo navdušena," je dejala pred začetkom svoje misije. "Trenutno čutim malo nejevere. Najbrž se bom vsega začela zavedati šele, ko bom pristala v Veliki Britaniji," je še dejala.

Družina, prijatelji, novinarji, letališko osebje in mestni župan so se odpravili na letališče, kjer so se poslovili od pilotke in ji zaželeli srečo. "Prevzemajo me številni mešani občutki. Moje srce je podivjalo, ko sem jo gledala, kako odhaja. Vsa ta pozornost pa ji prinaša še dodaten stres, ni ji lahko," pravi mama najstniške pilotke Beatrice De Smet.

"Vendar sem izjemno ponosna, ne le na let, ki ga bo opravila, temveč tudi na poslanstvo, ki leži za njim. Da navdihnem deklice, da sledijo svojim sanjam in posežejo po zvezdah," je dejala De Smetova. Če bo šlo vse po načrtih, se bo Rutherforddova v Belgijo vrnila 4. novembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
22. 05. 2022 08.09
še moja kosilnica je težja od njenega aviončka 😯...
Andrej Kos2
18. 08. 2021 21.48
-6
Novi uporabnik
18. 08. 2021 21.01
+0
Na zahodu so presiti.
Odkup Vinilnih Ploš?
18. 08. 2021 20.38
+6
Konec koncev smo zato tu, da živimo življenje, uresničimo sanje....BRAVO !!
Aijn Prenn
18. 08. 2021 20.27
+9
To je taprava baba, ne pa tiste, ki neprestano gledajo za tabo, pa naredi to, pa naredi ono, pa kdaj bo pa to, a ono si pa že uredil?
emilzapata
18. 08. 2021 19.39
-2
brezveze, nekaj pa le imajo talibani prav.
devlon
18. 08. 2021 19.35
-3
Torej bit pilot ni nekaj zlo zahtevnega, al kak..
Aijn Prenn
18. 08. 2021 20.28
+5
AI2023
18. 08. 2021 19.05
-7
Najstnica??? To je odrasla oseba, Sicer pa - bolje bi bilo, da uporabi Pipistrelovo letalo in tako spodbudi k ohranjanju čistega zraka (sončna energija, elektro vodikov način,..) Ne pa to samopromocijo neke razvajene princeske.
Thunderstorm
18. 08. 2021 19.02
+4
Rožice so zacvetele
18. 08. 2021 18.29
+14
Srečno na poti in varno vrnitev.