Tujina

Neustrašni 16-letni pilot kljub slabi vidljivosti uspešno preletel Saharo

Nairobi, 21. 05. 2022 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred dnevi je v Keniji pristal komaj 16-letni pilot, ki se želi v zgodovino vpisati kot najmlajši pilot, ki bo sam obkrožil svet. Na dolgo in zahtevno pot okoli sveta se je s svojim ultralahkim letalom odpravil sredi marca. Proizvajalec letala je sodelovanje z Mackom Rutherfordom zavrnil, saj so potovanje ocenili za preveč tvegano.

Mack Rutherford ima britansko in belgijsko državljanstvo, svojo pot pa je začel v bližini bolgarske prestolnice Sofije marca letos. Želi doseči nov Guinnessov rekord kot najmlajša oseba, ki je obkrožila svet. Najmlajši pilot, ki je kadar koli samostojno preletel svet, je bil 18-letni Britanec Travis Ludlow.

"Upam, da bom s tem potovanjem mlade navdušil, da bodo sledili svojim sanjam," je dejal Rutherford ob prihodu na letališče v Nairobiju. Kot je še povedal, je bila vidljivost med letenjem čez saharsko puščavo precej slaba, a ga je navdušila prelepa pokrajina. 

Proizvajalec letala, Shark Aero, je Mackovo potovanje ocenil za preveč tvegano, zato je zavrnil sodelovanje pri projektu. 

Rutherford bo na svoji poti obiskal še štiri afriške države, nato pa se bo odpravil na Bližnji vzhod, v Azijo in Severno Ameriko, preden se bo vrnil v Evropo. 

16-letnik prihaja iz družine pilotov, prvič pa se je s pilotsko kabino srečal pri sedmih letih. Pri 15 letih je postal najmlajši pilot na svetu, zdaj pa gre po stopinjah svoje starejše sestre Zare. Ta se je lani s svojim ultralahkim športnim letalom podala na prelet 52 držav in petih celin. Njeno trimesečno potovanje jo je popeljalo tudi čez oceane, puščave in prostrano sibirsko divjino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+0
ha,ha. ktera ameriška propaganda!
Apostol1
22. 05. 2022 08.41
+2
Fant ima možnost uresničiti svoje sanje , ker hvala bogu je rojen v takem okolju in družina ima denar in koliko je mladih , ki imajo družine ravno tako denar pa marsikdo od teh otrok ima v lasti od očeta kupljenega BMW-ja in dela nevarne traparije po cestah in podobno. Zato bravo mali želim ti , da ti uspe.
Nace Štremljasti
21. 05. 2022 19.07
+2
ko bo pa telebnil na tla bodo pa jokali in stokali,ter zbirali denar zaradi mene lahko še po zemlji rije okoli sveta ko je vsega polna rit imamo pa tole,potem ga bo pa še andrew iz dvora financiral ,ter peljal na izlet pa bo lepo potovanje ane
Blisk Resnice
21. 05. 2022 19.04
+4
Ta je isti sit, kot tista Greta
Jun2
21. 05. 2022 19.02
+1
K si naloudan si kar zvezda
itiswhatitis
21. 05. 2022 17.25
+7
Bogataši in njihove preserancije...