Tujina

Neurje besni na Otoku: veter in voda odnesla del stavbe

London/Pariz/Berlin, 09. 02. 2020 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./V.Š./STA
Komentarji
52

Nad severno Evropo se je zgrinila močna nevihtna fronta Ciara, ki s seboj prinaša silovit veter in obilno deževje. V Veliki Britaniji prihaja do motenj v zračnem, železniškem in pomorskem prometu. Odpovedati so morali številne lete in športne prireditve. Ciaro pričakujejo tudi na drugi strani Rokavskega preliva, med drugim v Franciji, Belgiji in Nemčiji.

Nevihta Ciara, ki je nad Britansko otočje prinesla močne vetrove in obilne padavine, povzroča veliko preglavic. Številna mesta in vasi v Veliki Britaniji so poplavljena. Marsikje so reke že prestopile bregove, voda pa je zalila ceste in ulice. Obilnim padavinam se pridružuje tudi močan veter s sunki več kot 150 kilometrov na uro. Na Otoku so tako izdali rdeče opozorilo, saj so zaradi vremenskih razmer ogrožena tudi življenja ljudi.

Kako zelo neusmiljene so vremenske razmere, kažejo posnetki iz Hawicka, kjer sta veter in voda odnesla celotno steno zgradbe, v kateri je sicer gostišče. Voda je namreč spodkopala temelje stavbe na vogalu, ki leži ob reki Teviot, zato je dobesedno odtrgalo celotno steno in razkrilo notranjost lokala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V določenih krajih so oblasti lokalne prebivalce pozvale k takojšnji evakuaciji, če reke prestopijo bregove.

Odpovedani leti, moten potniški promet in oskrba z elektriko

Zaradi močnega vetra in obilnih padavin so na Otoku marsikje tudi težave v prometu. Letalske družbe so že odpovedale na desetine domačih in mednarodnih letov, med drugim tudi nocojšnje lete z londonskega letališča Gatwick v Ljubljano.

Železnice pa so ljudem odsvetovale potovanja. "Žal nam je, ljudje, vendar nevihta Ciara nam zelo otežuje trud, da bi vam zagotavljali zanesljiv železniški promet," so sporočili iz enega od upravljavcev in ob tem objavili nekaj posnetkov, ki kažejo, s kakšnimi težavami se soočajo zaradi vremena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsi, ki potujejo s trajekti, morajo računati na zamude ali odpovedi. Motnje v prometu bi lahko trajale do ponedeljka zjutraj.

Na enem izmed postajališč v Londonu se je zaradi močnega vetra razbila steklena streha. K sreči takrat na postajališču ni bilo čakajočih potnikov, tako da pri tem ni bil nihče poškodovan. Pristojne službe so postajo takoj zaprle, zato da so lahko počistile razbito steklo, ki ga je razneslo po vsej postaji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Adrenalinski pristanek letala v Birminghamu

Na družbenih medijih je zakrožil posnetek pristanka letala družbe WizzAir na letališču v Birminghamu. Na posnetku vidimo, kako je letalo nekaj metrov nad zemljo veter premetaval v zraku, kljub temu pa je letalo na koncu varno pristalo. Letalo, ki je prispelo iz Varšave, bi sicer prvotno moralo pristati na letališču London Luton, vendar so ga zaradi nevihte Ciara preusmerili na letališče v Birminghamu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Motena je tudi oskrba z električno energijo. Po podatkih dobaviteljev električne energije je več kot pol milijona gospodinjstev na Otoku občutilo izpad elektrike, še vedno pa je približno 118.000 gospodinjstev brez elektrike.

Odpovedali so tudi številne športne prireditve. Med drugim tudi tekmo Premier lige med Manchester Cityjem in West Hamom. "Zaradi ekstremnih vremenskih razmer, predvsem zaradi varnosti navijačev in osebja, smo tekmo prestavili," so sporočili iz kluba Manchester City, niso pa podali informacij o nadomestnem terminu.

V Londonu so morali odpovedati tekaško prireditev, na kateri naj bi sodelovalo 25.000 tekačev. Zaprti so tudi vsi večji parki.

Irska meteorološka služba je opozorila, da bi lahko vetrovi dosegli hitrost od 65 do 80 kilometrov na uro, ponekod pa celo 130 kilometrov na uro. Posvarili so tudi pred poplavami na obalnih območjih, še zlasti vzdolž zahodne in severozahodne irske obale.

Nad severno Evropo se zgrinja močna nevihtna fronta Ciara, ki s seboj prinaša silovit veter in obilno deževje.
Nad severno Evropo se zgrinja močna nevihtna fronta Ciara, ki s seboj prinaša silovit veter in obilno deževje. FOTO: AP

Na Škotskem so že čutili prve posledice nevihte. V nekem pubu se je porušila streha. Pri tem so bili poškodovani trije ljudje.

Nevihta Ciara naj bi bila najmočnejša nevihta, ki bo prizadela Veliko Britanijo od leta 2013. S tesnobo pa jo pričakujejo tudi v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in Švici.

Nevihta Ciara prekinila televizijsko debato o podnebnih spremembah

Zaradi močnih vetrov in obilnih padavin so imeli dopoldne na britanski televiziji BBC daljšo prekinitev. Med oddajo The Big Questions, ki jo vodi Nicky Campbell, se je namreč zgodil izpad programa. Tehnične težave je povzročilo vreme, so sporočili iz BBC-ja, gledalci pred televizijskimi zasloni pa so skoraj 10 minut čakali, da se program vrne. Ironično pa je, da se je izpad programa zgodil ravno med pogovorom o podnebnih spremembah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave s prometom tudi v Franciji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem ... 

Francoska meteorološka služba je zaradi Ciare danes izdala opozorilo za povišano stopnjo nevarnosti za več kot 30 departmajev na severu države. Na obalnih območjih bi lahko sunki dosegli do 140 kilometrov na uro. Na severozahodu države so izdali tudi opozorilo pred poplavami.

V noči na ponedeljek se bodo močni vetrovi, ki spremljajo Ciaro, razširili tudi na vzhodno Francijo.

Nemški vremenoslovci so sporočili, da bo nevihtna fronta, ki jo v Nemčiji sicer imenujejo Sabine, še danes dosegla severne in osrednje dele države, južno Nemčijo pa v ponedeljek zgodaj zjutraj.

Nemške železnice so sporočile, da nekatera obalna, pa tudi druga območja v državi, ki naj bi jih nevihta močno prizadela, od poldneva ne bo več mogoče doseči z regionalnimi vlaki. Na letališčih v Frankurtu, Hamburgu, Berlinu in Kölnu pa pričakujejo motnje v letalskem prometu.

Belgijo naj bi Ciara dosegla danes dopoldne. Njeno moč naj bi po vsej državi čutili naslednjih 24 ur, je sporočil belgijski meteorološki inštitut. Tudi v Belgiji naj bi sunki vetra dosegali hitrost do 130 kilometrov na uro.

Na osredjem bruseljskem letališču so danes že odpovedali okoli 60 letov. Nizozemski vremenoslovci pa so voznike pozvali, naj se s počitniškimi prikolicami in avtodomi ne odpravljajo na pot. Nizozemska nogometna zveza je za danes odpovedala vse tekme v profesionalni ligi, letalska družba KLM pa je odpovedala na desetine svojih letov po Evropi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anton jakše 1
10. 02. 2020 19.53
+1
Bogohlinci so prepričani da je temu vzrok levica, niso pa se vprašali, ali je mogoče kazen Božja.!
anakondabox
10. 02. 2020 07.38
+2
Hudoo!!! Narava je že premagala sprevrženo človeštvo. #prav ima
Jun2
10. 02. 2020 07.21
-3
Haarp spet dela...
KVAJSTABO
09. 02. 2020 21.08
-9
Kazen za izstop iz EU???
Ka pa mislis
09. 02. 2020 20.37
-8
Takoj ko so se sli brexit je postalo nekvalitetno 😂
PEACE
09. 02. 2020 20.26
+10
Umetno spreminjanje vremena je zelo dober posel za investicije, gigantski korporacije itd... Nič ni več nemogočega, kapital igra podlo igro
Diegol14
09. 02. 2020 19.54
+0
Počakte da pojem pločevinko fižola, boste vidl kva je to veter...
U4
09. 02. 2020 19.31
-24
Če bi bili v EU, so to ne bi dogajalo. Vse ima svojo ceno.
Frane Šajn
09. 02. 2020 19.39
+31
Si zadnje čase prekinil pretok krvi v možgane za več kot 10 minut ???
U4
09. 02. 2020 19.58
-10
Jaz to lahko naredim, ti pa v zrak ne moreš prekiniti dotoka krvi nit za pet minut.
Frane Šajn
09. 02. 2020 19.20
+27
Žal nas mora sama narava na ta način opominjati! Sami nismo dojeli njenih opozoril že zdavnaj nazaj. Pamet je vedno povožena s strani neumnih! Ko bomo dojeli , da se zgolj denarja ne da jesti bo že prekasno! Zase se ne bojim , se pa resnično bojim za svoje vnuke in vse otroke , ki jih bo to doletelo nič krive zardi nas neumnežev! Grdo smo ravnali z dediščino, ki smo jo ravno od njih dobili na izposojo!
Savudrijska
09. 02. 2020 19.32
-28
Jaz pa bi se bal za tvoje otroke ,ko imajo tebe za oceta!
lluckyss
09. 02. 2020 19.35
-11
Šajn...Porabil si ves Lučkin in Gretin besednjak, kako bosta pa sedaj jamrali ?!
Frane Šajn
09. 02. 2020 19.38
-1
Kar koli vama odgovorim je za vaju peta dimenzija ! Butnskala pač!
scipio
09. 02. 2020 19.40
+13
KusKus, jaz pa bolj za tvoje in tiste od vseh tebi podobnih modelov, ki se norčujete iz realnih izzivov prihodnosti, kateri se žal že dogajajo. Nasvidenje torej v naslednji ujmi!
lluckyss
09. 02. 2020 19.54
+5
Šajn...Blebečete neke floskule, ki nimajo nobene veze z realnostjo...Če vas skrbi za vnuke, potem jih vzgajajte tako, da se ne bodo pobijali med seboj in da se bodo znali obnašati do okolja...tako flore kot favne...Vsi le filozofirate in v bistvu podpirate točno tisto kar ogroža bodočnost svobodnega sveta..Butalci..
U4
09. 02. 2020 19.55
+4
Christi Miles
09. 02. 2020 19.15
+12
Harry in una njegova sponzuraša sta pravočasno odnesla pete v Kanado
DeBill
09. 02. 2020 19.08
+0
tam bi šel lohk un profesor s šubičke surfat
Savudrijska
09. 02. 2020 19.01
-24
Zopet bodo leni Gorenjci jokali!
VolkBrenin
09. 02. 2020 19.02
+7
??? ...kaj pa tebe mede ....ciara na daljavo al kaj ....
VolkBrenin
09. 02. 2020 18.59
+9
ubogi ljudje....voda je hudič...Samo je zanimivo ..." čaj ob petih " ...gospa gleda s čajčkom v roki v applebyu kako teče voda mimo vrat .../ hvala bogu ne v hišo k njej...No , sej ...kaj pa če drugega...upam , da ji ne zalije hiše...Res groza....
Neutrino
09. 02. 2020 18.29
-1
VolkBrenin
09. 02. 2020 18.49
+5
SFRJJNA
09. 02. 2020 18.28
+9
Ja to je tako, ker imajo vse izgrajeno bolj tako-tako. Pri nas na Krasu, gresta dva v oštarijo pri 120km in se pogovarjata, danes pa malo bolj piha, kot ponavadi... V Evropi panika, če pa je to v ZDA pa tako ali tako vse odnese!
loznjak
09. 02. 2020 18.26
+5
Drevo je padlo na radar,kaj potem bo tudi župan padel?
dark horse
09. 02. 2020 18.25
+11
Važno da vreme besni🙄
batom@pinkponk.com
09. 02. 2020 17.53
+5
zakaj poročate o britancih, saj niso več v eu.
Krta?a 21
09. 02. 2020 17.56
+26
Zato ker preden je bila EU, ni bilo sveta. Butast vprašanje, butast odgovor.
fairplayy
09. 02. 2020 17.40
+14
o to grmenje, deževje, ujme, sredi zime ?? v tem letnem času, ki sploh ni podoben zimi, za katerega je seveda odgovorno človeško ravnanje v zadnjih 50 letih. Rušilna moč je pa zaradi golosekov tako da kot zobotrebce podira še tisto drevje kar ga je ostalo pripravite se na pomladanske ujme
lluckyss
09. 02. 2020 18.06
+25
Ta komentar lepiš pod vsako vremensko napoved že en mesec....In nimamo vetra le zadnjih 50 let, je že Valvazor opisoval kako veter ruva ter lomi stoletne hraste kot trske...In pri nas je gozd v porastu že nekaj desetletij...
VolkBrenin
09. 02. 2020 17.38
-6
zdej je že ciara...mogoče sem kaj spregledal ...dan dva nazaj je bila sabine..🤔
VolkBrenin
09. 02. 2020 17.43
+27
aja...ok .../ se opravičujem / sem našel / ....za ostale je ciara...za nemce pa sabine...sklepam da bo v sloveniji potem jožica...al pa vsaj alenka...no , lohk tud urška , da ne bo foušarije...
lluckyss
09. 02. 2020 17.58
+14
Če bu fejst pihav inu ropotav se bo gvišnu Ivan Janez imenovau...
VolkBrenin
09. 02. 2020 18.05
+9
😂😂😂😂.......🤔🤔🤔...a lohk tud ištvan...če bo še megla pol...m
lluckyss
09. 02. 2020 18.13
+9
Ja, pravjo star ldje, da pol še mgva pride z vzhoda, viktoš se ji prav...In rada pol obleži nad kakšnim pristanom tam ob morji...
VolkBrenin
09. 02. 2020 18.51
+2
VolkBrenin
09. 02. 2020 18.51
+4
mgva....😂😂😂😂... bravo...😂😂😂😂
VolkBrenin
09. 02. 2020 19.01
+2
tist viktoš je bolj slanca...ga je eu obsvetlila ...je kar nekam izpuhtel....