Tujina

Poročilo nevladnih organizacij: 'Politični pritisk na medije posebej osupljiv v Sloveniji'

Ljubljana , 09. 03. 2021 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred razpravo Evropskega parlamenta o ogrožanju medijske svobode na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji je danes 19 mednarodnih nevladnih organizacij in združenj s področja medijev in človekovih pravic Evropsko unijo pozvalo k "odločnemu ukrepanju za zaščito neodvisnega novinarstva" v teh treh državah. Nevladna organizacija za zaščito in promocijo temeljnih svoboščin Civil Liberties Union for Europe (Liberties) v svojem poročilu ugotavlja, da je politični pritisk na medije zaskrbljujoč na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji, ki je še posebej osupljiv primer.

V Sloveniji novinarjem redno grozijo, novinarke označujejo za "prostitutke", novinarji pa se zatekajo k samocenzuri kot k sredstvu za zaščito pred takšnimi napadi. V Bolgariji, Italiji, Španiji, Sloveniji in na Hrvaškem je okolje do medijev vse bolj sovražno, še navaja poročilo.

Vlade z avtoritarnimi težnjami na Madžarskem, Poljskem in v Sloveniji so sicer pandemijo uporabile kot izgovor za nadaljnjo slabitev demokratičnih standardov, ugotavlja Liberties.

Omejitve svobode združevanja so se po navedbah poročila zaostrile, na primer v Bolgariji, Nemčiji, na Madžarskem, Irskem in v Sloveniji. Oviranje zbiranja in samovoljno pridržanje protestnikov sta vse bolj zaskrbljujoč trend v številnih državah, vključno s Francijo, Bolgarijo, Hrvaško, Poljsko, Španijo in Slovenijo, še navaja poročilo.

Liberties ob tem tudi ugotavlja, da so v zadnjih letih pravnih tožb deležni tudi novinarji, aktivisti in umetniki, denimo na Hrvaškem, v Franciji, Italiji, na Irskem in v Sloveniji.

Glede Slovenije je Evropski parlament v napovedi plenarnega zasedanja zapisal, da se slovenski novinarji soočajo z vsesplošnim spletnim nadlegovanjem in grožnjami. Vedno več pa je tudi poročil o političnem vmešavanju v javne in zasebne medije.
Glede Slovenije je Evropski parlament v napovedi plenarnega zasedanja zapisal, da se slovenski novinarji soočajo z vsesplošnim spletnim nadlegovanjem in grožnjami. Vedno več pa je tudi poročil o političnem vmešavanju v javne in zasebne medije. FOTO: Shutterstock

"Številni voditelji EU so letos ogrozili zdravje svojih demokracij. Medtem ko je pandemija nedvomno odigrala vlogo pri oslabitvi vladavine prava, so vlade v številnih državah EU uveljavile nesorazmerne omejitve državljanskega prostora, svobode medijev in udeležbo. Države, kot so Madžarska, Poljska in Slovenija, so izkoristile pandemijo, da bi okrepile svojo oblast in omejile kritiko vlade," je ugotovitve poročila pospremila višja svetovalka organizacije Liberties Linda Ravo.

Za Slovenijo je poročilo na 14 straneh pripravil slovenski Mirovni inštitut. Glavne ugotovitve so, da medijsko okolje postaja vedno bolj sovražno, zanj pa so značilne tudi vse večje grožnje neodvisnosti regulatornega organa, pomanjkljiva preglednost lastništva medijev in pritisk vlade na nacionalno tiskovno agencijo. Položaj STA je po navedbah v poročilu razlog za zaskrbljenost, dodajajo pa, da je sedanja vlada tiskovni agenciji prekinila financiranje, da bi pritisnila na njeno vodstvo in redakcijo.

Ključno vlogo za zaščito vladavine prava in demokracije ima po navedbah Liberties prav EU, zato so Evropsko komisijo pozvali, naj razširi obseg revizij, poda jasna priporočila za posamezne države, uveljavi sankcije proti državam, ki škodujejo vladavini prava, ter po potrebi sproži ustrezne postopke pred sodiščem.

Nevladne organizacije EU pozvale k zaščiti neodvisnega novinarstva na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji

Kot pa so v pismu evropskim poslancem zapisale nevladne organizacije in novinarska združenja, med katerimi je tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS), je madžarska vladajoča stranka Fidesz v zadnjih desetih letih "izpopolnila postopek podrejanja medijev državi". Neukrepanje EU je opogumilo madžarsko vlado, pri čemer zdaj še poljska vlada izbira elemente madžarskega sistema, ki bi ustrezali poljskemu sistemu.

"Posledice so jasne. Neodvisno novinarstvo je ogroženo, kot še nikoli doslej, ko vladi izkrivljata in preoblikujeta medijski trg v svojo korist. To pa ima škodljive posledice za medijsko svobodo in demokracijo v Evropi," so poudarili.

"Podoben razvoj dogodkov je zdaj mogoče opaziti tudi v Sloveniji, kjer vlada pod vodstvom SDS napada javne medije in neti sovraštvo do kritičnih novinarjev," so pojasnili v nevladnih organizacijah.

Izpostavili so, da je EU predolgo stala križem rok. Ponavljajoče se neukrepanje zoper spodkopavanje medijske svobode in pluralizma na Madžarskem in Poljskem je omogočilo, da se je ta model podrejanja medijev razširil v druge države članice, so opozorili. "Čas je, da Evropska komisija ukrepa," so zapisali.

Komisijo so pozvali, naj preišče ukrepe proti madžarski radijski postaji Klubradio, ki ji niso obnovili dovoljenja za delovanje. Poleg tega pozivajo k preiskavi uporabe poljskega naftnega podjetja PKN Orlen, ki je v državni lasti, za nakup zasebnih medijev.

Zavzeli so se še za okrepitev pooblastil Evropske komisije za zaščito pluralizma in neodvisnosti medijev. Bruselj pa so pozvali še k temu, naj zagotovi, da vlade sredstev EU za obnovo po pandemiji covida-19 ne bodo zlorabile za nadaljnje podrejanje medijev.

Pismo evropskim poslancem je podpisalo 19 nevladnih organizacij s področja medijev in človekovih pravic. Med njimi so poleg DNS še Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Helsinška fundacija za človekove pravice, Evropsko združenje novinarjev, PEN International in Novinarji brez meja.

K ukrepanju so Unijo pozvali pred sredino razpravo evropskih poslancev o ogrožanju medijske svobode na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji. Najnovejši povod za razpravo o madžarski medijski krajini je bila odločitev tamkajšnjega regulatorja glede radijske postaje Klubradio. Pri Poljski so bili to načrti vlade, da uvede dajatev na prihodek iz oglaševanja v medijih.

Glede Slovenije so iz Evropskega parlamenta v napovedi plenarnega zasedanja zapisali, da se slovenski novinarji soočajo z vsesplošnim spletnim nadlegovanjem in grožnjami. Vedno več pa je tudi poročil o političnem vmešavanju v javne in zasebne medije.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (363)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozejoze1
10. 03. 2021 09.30
-1
"nevladne organizacije"......nehajte že enkrat, ker normalnega človeka sili na bruhanje.
Nilič
10. 03. 2021 08.27
+0
Ko se je v članku omenilo "nevladne" organizacije, se je takoj izgubila vsa kredibilnost tega socialističnega političnega pamlfleta, ki so ga spravili skupaj.
Ate_ist
09. 03. 2021 21.19
+1
Nevladne organizacije EU pozvale k zaščiti neodvisnega novinarstva na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji. Kje so te nevladne organizacije EU, ko v Ukrajini "predsednik" po naročilu veleposlanika ZDA mimo zakona ukine 3 TV postaje?
pingvinges
09. 03. 2021 18.22
+6
Mirovni inštitut ne me basat edini ki so nepristranski hahahahahah....
Looneh
09. 03. 2021 18.14
+3
V čem konkretno je 24 ur omejen kar se tiče poročanja? Ta lari fari gre že predaleč.
Invazija2020
09. 03. 2021 18.00
+2
Se boste prosili tega JJ da vam da mal kruha, zapomnite si! Caka nas peklensko zivljenje zaradi takih ljudi. Vi jim kr podpirajte !!! Bravo. Politika vam je bolj pomembna ko vasi mozgani da bi z svojo glavo razmisljali!
fafajonka
09. 03. 2021 18.00
-1
Ejga-Tega
09. 03. 2021 17.23
+12
A mirovni inštitut? Ta nevladna druščina ki pije naš denar? Oni so pa zadnji kompetentni za podajo takih mnenj. Pa Maksuti zravn
Blokiran Drugi Človek
09. 03. 2021 17.27
-5
Bolj kompetentni kot ti so pa že, čeprav to ni nek dosežek😂
kiropraktik
09. 03. 2021 17.49
+10
Tu so zbrani sami "dr. znanosti", kako živeti na tuj račun!!!
Nilič
10. 03. 2021 08.29
+0
Hiter pregled njihove spletne strani in njihovih "projektov", da vsakemu razumenmu človeku takoj vedeti, da je to samo zguba naših vplačil v državni proračun.
ich123
09. 03. 2021 17.23
+8
NEVLADNIKI = LAHKOKRUHARJI !!!!!!!
sinhron
09. 03. 2021 17.16
+2
Konstrukti , ki jih izdajata Janša in Urbanija za uničenje STA in medijev nasploh SO ŽE UŠLI IZPOD NJUNEGA NADZORA zaradi prevelike želje obvladati osrednjo poročevalsko agencijo , ki ni na njihovi strani ampak na strani ljudstva in nudi realen pogled na dogajanja brez laži , podtikanj in groženj , zato bi morali vse demokratične stranke podpreti STA v borbi proti uničenju svobode govora , tiska in demokratičnega poročanja !
anatomija
09. 03. 2021 17.14
-4
Samo Nora tv in nekaj skrajno desnih nacističnih medijev je popolnoma odvisna od ene politične opcije . Naj najprej obravnavajo medijske hiše v službi Janeza Janše
Nosmoke
09. 03. 2021 18.17
+3
Ko se boš prebudil se poduči , da so bili nacisti , fašisti IN KOMUNISTI -morilci .
elektroncek
09. 03. 2021 17.07
+4
dejte o lepo vas prosim končno bojo luft mešarjem odrezal pipce in prov je tko! se posebej za tiste ki v 30tih letih niso naredili eneeega produkta za državo!
Maxx365
09. 03. 2021 17.51
-6
Brezdelnež
09. 03. 2021 17.02
+4
a mi zna kdo povedati kakšni pritiski se izvajajo na to famozno medijsko svobodo?
anatomija
09. 03. 2021 17.11
-6
Brezdelnež
09. 03. 2021 17.14
+5
MarKav
09. 03. 2021 17.14
+7
Zlatko pretepa kamermane, Ličina grozi novinarjem, ki nimajo RTV jopiča, SD prepoveduje udeležbo nekaterim novinarjem na svojih konferencah, nekateri zmerjajo novinarke s prostitutkami, ... leva stran je le zrcalo desne strani in seveda obratno. Za tiste, ki to opazujemo z razdalje. Res je, potrebujemo nevladne organizacije, nikakor pa v isti koš ne moremo metati gasilcev in narkomanov, ki se drogirajo v Rogu.
Brezdelnež
09. 03. 2021 17.26
+1
nitiniti
09. 03. 2021 16.57
+4
kako more en človek v demokraciji ustvarjat novo republiko s svojimi pravili, ki so v bistvu enopartiski
riss
09. 03. 2021 16.52
+1
A dojemate to sprego LAŽI in RESNICE. LAŽ ima kratke noge, MILOSAVLJEVIĆ pa še krajše. Po petkovem javnem spletnem pogovoru posebne skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin, ki je bil namenjen seznanitvi razmer na področju medijske svobode v Sloveniji, so se glede Milosavljevića nastopa vrstile kritike predvsem na družbenih omrežjih pa tudi na nekaterih spletnih portalih. Med drugim so mu očitali laganje, pri čemer so izpostavili njegovo izjavo, da je bil generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Igor Kadunc zamenjan pred koncem mandata. KAJ ČE SE JE POTEM NAŠIM MEDIJEM UPRAVIČIL, PRED EU PA JE DOSEGEL KAR JE OD NJEGA PRIČAKOVALA GLOBOKA DRŽAVA IN LEVO (SMO MISLILI, DA ZAVRŽENO) ENOUMJE.
kiropraktik
09. 03. 2021 17.38
+3
Se piše na ič_ z mehkim č? Lahko pričakuješ kaj drugega?
tito73
09. 03. 2021 16.44
-2
Svečkarji! Kaj vas vse moti na tem portalu. Pejte na edino vašo "resnično" norotv. Nam normalnim tam ni dovoljeno komentiranje.
terra luna
09. 03. 2021 16.44
+3
nevladniki imajo le eno bojazen in skrb,...če jim vlada zapre pipco neupravičenega trošenja našega davkoplačevalskega denarja
HolyRomanEmpire
09. 03. 2021 16.41
+3
Skoraj vsak ali vsak drugi dan beremo to eno in isto in ni vam konca na tej televizijski hiši
marmilan
09. 03. 2021 16.47
-4
Spelji se svečkar na noro tv, če te resnica boli
Madžaroš
09. 03. 2021 16.37
+7
Po poročilu ki sem ga pa jaz prejel pa so v evropi največje zlo levičarji ki so zblazneli
tito73
09. 03. 2021 16.42
+0
Najbolj zblazneli ste vi nori svečkarji. Kar ni skrajno desno je za vas levo. Malo se zamislite!
Madžaroš
09. 03. 2021 16.46
-1
ne, stvar je zelo enostavna, levičarji ste poblazneli, mi pa vas imamo že poln kufer.... 1 leto brez prestanka jamrate in jamrate in jamrate.... a ste totalno odšli v maloro
tito73
09. 03. 2021 16.48
-2
vas je 10% nas pa 90%. Kdo je zdaj tukaj nor?
marmilan
09. 03. 2021 16.49
-4
Boste svečkarji zblazneli, ko vas bomo polovili in vas poslali v arest, lopovi fašistični.
Madžaroš
09. 03. 2021 16.51
+3
ste že celi penasti kot da bi imeli steklino ,pomirte se malo XDD
Brezdelnež
09. 03. 2021 17.05
+1
90% česa? ker koliko vem nobena leva stranka ne prejme več kot 9% glasov volivcev....
elektroncek
09. 03. 2021 17.09
+0
Uroš
09. 03. 2021 16.37
+6
Verjamem, da so pritiski na medije nenormalni. Prihajajo pa seveda z leve. Kdor tega ne vidi, je totalno .. tu ne smem napisat besede, ampak vsaj desničarji boste razumeli, kaj sem mislil napisat. Onim drugim pa tako ni pomoči.