Tujina

New York Times pod plazom kritik zaradi besedila o Karadžiću

New York, 20. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odlomek iz knjige ameriške avtorice o Radovanu Karadžiću, ki ga je objavil New York Times, je naletel na številne obsodbe in kritike. V njem namreč avtorica opisuje, kako je obsojenemu vojnemu zločincu dovolila, da jo "zdravi z energijo". Gre za poskus romantiziranja zločinca – kot bi napisali članek o tem, da je bil Adolf Hitler vegetarijanec, so le nekateri od očitkov. Avtorica se je zaradi kritik opravičila vsem, ki jih je njeno pisanje prizadelo.

New York Times je objavil odlomek iz nove knjige avtorice Jessice Stern o vojnem zločincu Radovanu Karadžiću. S tem pa je dregnil v osje gnezdo, saj v odlomku iz knjige Moj vojni zločinec (My War Criminal), ki so ga objavili, pisateljica Karadžića opisuje kot šarmantnega zdravilca. Na družbenih omrežjih se je takoj vsul plaz kritik, ki so besedilo v New York Timesu označili za nezaslišano in sramotno.

Radovan Karadžić je bil lani pravnomočno obsojen na dosmrtni zapor. Sprva so mu sicer odredili 40 let zapora, na kar se je pritožil, prizivno sodišče pa mu je kazen zvišalo na dosmrtno.
Radovan Karadžić je bil lani pravnomočno obsojen na dosmrtni zapor. Sprva so mu sicer odredili 40 let zapora, na kar se je pritožil, prizivno sodišče pa mu je kazen zvišalo na dosmrtno. FOTO: AP

V članku z naslovom "Zakaj sem dovolila, da je obsojeni vojni zločinec na meni prakticiral energetsko zdravljenje? Mojih 48 ur na samem z Radovanom Karadžićem" Sternova opisuje, da se je med oktobrom 2014 in novembrom 2016 s Karadžićem srečala kar 12-krat, vsako srečanje pa je trajalo po štiri ure. "Želela sem razumeti, zakaj se je zamaskiral v energetskega zdravilca, ko je bil na begu," je med drugim zapisala. Ko ga je vprašala, zakaj se je odločil, da prevzame identiteto zdravilca Dragana Davida Dabića, in kako to, da ga nihče ni prepoznal, ji je Karadžić odgovoril: "Vedno pravim, da tisti, ki so me poznali, niso imeli pojma, kje sem, in tisti, ki so vedeli, kje sem, niso imeli pojma, kdo sem." Avtorica je nato opisala, da se je vojni zločinec ob tem zasmejal kot "ponosen, nagajiv otrok". "Za trenutek sem lahko videla, kakšen je bil kot deček."

Di Giovanni: Neobčutljivost do žrtev je neverjetna

Čeprav je Sternova zapisala, da je bil namen njene knjige, da bi ugotovila, kaj se plete po glavi vojnega zločinca, pa je Janine di Giovanni, novinarka in profesorica na univerzi Yale, o poskusu humaniziranja vojnega zločinca dejala: "To je enako, kot če bi odšli na pregled oči k predsedniku Assadu, ta pa bi se ob tem hvalil o svojem odnosu do pacientov."

Di Giovannijeva, ki je za številne medije poročala o vojni v Bosni in Hercegovini, je zato pozvala k bojkotu knjige o Karadžiću, ki je, kot je zapisala: "Povzročil skrajno trpljenje Bosni, državi, ki jo imam rada, in ljudem, ki jih imam rada. In ona (Sternova) zdaj objavi knjigo o "njenem" vojnem zločincu." Kritična je bila tudi do New York Timesa, ker je avtorici dal prostor in kredibilnost. "Neobčutljivost do na stotine tisoč Bosancev, ki so bili zaradi Karadžića umorjeni, žrtev posilstev, otrok posiljenih žensk, pregnanih, etnično čiščenih, je neverjetna," je še dodala Di Giovannijeva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Dokler Jessica Stern občuti ciprese, ki rastejo iz njenih dlani, ko se je dotika, je vse v redu'

Oglasil se je tudi Aleksanar Hemon, sarajevski pisatelj, scenarist, kolumnist in profesor na Univerzi v Princetonu. Na Twitterju je objavil članek, ki ga je o Karadžiću pred časom napisal za New York Times, in komentiral: "Tole sem napisal v času, ko vojni zločinci, fašisti in morilci niso bili tako 'kul', kot so danes." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uredništvu ameriškega dnevnika pa je sarkastično predlagal: "Hey, NYT, razmislite o naslednjih člankih: 'Adolf Hitler: Vegetarijanec, ki stoji za holokavstom', 'Pol Potove najljubše pariške slaščičarne', 'Stalin in vrnitev gulag elegance', 'Belgijski Kongo: Izgubljeni raj'."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Britanska nevladna organizacija Remembering Srebrenica je prav tako ostro obsodila tekst in opozorila, da so številne družine zaradi Karadžića izgubile svoje bližnje, zato ga ne bi smeli predstavljati v romantični luči. Na družbenem omrežju se zato širi celo poziv k bojkotu New York Timesa.

Direktor Spominskega centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić, ki je preživel genocid v Srebrenici, za katerega je bil Karadžić obsojen, je zapisal: "Odraščal sem brez očeta zaradi Radovana Karadžića. Moj 17-letni bratranec je preživel množično streljanje. Sestre so izgubile brate, mame so izgubile sinove. Vendar, dokler Jessica Stern občuti ciprese, ki rastejo iz njenih dlani, ko se je dotika – je vse v redu."

Avtorica se je opravičila

Na številne kritike, ki še vedno dežujejo z vseh strani, se je na Twitterju odzvala tudi Sternova in se ljudem, ki jih je njeno pisanje prizadelo, opravičila. "Žal mi je, da je bil odlomek tako žaljiv. Menim, da je pomembno, da razumemo skrajno nevarnost nacionalizma. Vendar razumem, zakaj je odlomek prizadel to skupnost. Se opravičujem," je zapisala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pojasnila je, da je knjigo napisala, ker se ji je zdelo pomembno, da bi ljudje razumeli, kako je lahko posameznik sposoben zagrešiti genocid – kako pride na oblast in kako mu to uspe. "Nikakor ne opravičujem grozljivih dejanj Radovana Karadžića, ki se mi zdijo odvratna," je še zapisala in dodala, da knjiga govori o skrajnih nevarnostih nacionalizma. Opozorila je tudi, da je genocid v Bosni postal model za ideologijo belske prevlade po svetu in da nekateri zdaj srbske nacionaliste vidijo kot bolj privlačen model od nacistične ideologije.

Sternova je sicer avtorica več knjig in člankov na temo terorizma. Med drugim je v članku za The Washington Post iz leta 2010 razkrila, da jo terorizem tako fascinira zaradi lastne izkušnje s terorjem. Ko je bila stara 15 let naj bi njo in njeno leto mlajšo sestro spolno napadel oborožen moški. Prav zaradi te izkušnje, naj bi tudi izgubila normalni občutek strahu, kar je posledica posttravmatskega stresnega sindroma. Sternova je Judinja, potomka staršev, ki so preživeli holokavst.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StrikeOne
21. 01. 2020 12.43
+1
Karađić je vojni zločinec, tisti , ki pa v imenu demokracije pobijajo sedaj že desetine milijonov po raznmih državah pa so... " osvoboditelji, demokrati..." pravi ta ista propaganda. Ampak kradejo nafto tem ljudem....Odgovor: to so teorije zarot" demokracija in svoboda za milijone mrtvih so krivi sami ker so se upirali.
Juzni
20. 01. 2020 21.17
+5
Tudi v Sloveniji lahko gledamo vsak vecer filme o temu kako Americani resujejo svet. Enostavno Radovan Karadzic je za Srbe junak za Bosnjake pac zlocinec. Mislim pa,da Karazdic ni niti blizu nekaterim zahodnim politikom,ki so odgovorni za milijone mrtvih,ranjenih in razseljenih na "bliznjem vzhodu". Pa vseeno zahodni mediji ves cas "satanizirajo" Karadzica.
FAUSTOS1
20. 01. 2020 17.03
+1
TO je isto ko se je ameriška novinarka zaljubila v srpskega vojnega morilca in pisarila kako se srbi hrabro upirajo napadalcem iz slovenije in hrvaške in bosne,ki da želijo zasesti srbijo.
botkaa
20. 01. 2020 15.29
-1
dost jih je pospravu
Principat
20. 01. 2020 15.01
+10
kaj se je dogajalo na prostorih bivše juge se absolutno lahko zahvalimo ZAHODU , vsa eskalacija je bila striktno vodena od krivoustega z zaščito vatikana , pospešil je slobo , ampak najprej je deloval slogan velika hrvatska in ko so zaznali negativne feedback informacoke , so v javnost lansirali z veliko agresivnoščo da slobo želi veliko srbijo , sprida je to ante uprabič z takojšnjim obiskom zaveznih velesil z naročikom vatika , da se pojasni to v cerkvah ,, niso bili dobri ne srbi , ne hrvati , bošnjaci pa so ščitili svoj obstoj in niso niti spoštovali lastnega naroda samo da so naprtili grdosije na U in Č , ta vojna ima toliko izdajstev in laži in nečloveških dejanj da je groza , vsi pa so potihem uporabljali raznov rstne dr oge
brezcasni
20. 01. 2020 20.41
-1
ozemlje si ponavadi podredi tisti narod ki ima največji vpliv na vojsko in ki ima v glavi da je glavni na ozemlju....glede na to da je bil sedež vsega vojaškega v Beogradu ,je težko verjet da so si hotli državo poderedit ljudje ki tega nimajo v obilju...torej....
scipio
20. 01. 2020 14.20
+0
Temu Karadžiću, Slobotu, Mladiću in podobnim se danes Srbi v Srbiji lahko zahvalijo, da so po GDP na prebivalca na svetu komaj 88. država (Slovenija 33., Hrvaška 55.), pa tudi razlika v EUR na prebivalca je med Slovenijo in Serbijo kar 3,5 kratna. V Srbiji je danes GDP eno tretjino (30%) NIŽJI kot je bil leta 1989! To pove vse o tem, kako zanič živijo. Veliko zelo dobrih ljudi je med njimi, a tudi veliko preveč skrajno slabih. Ti slabi jim splezajo na vrh in celemu narodu uničujejo perspektivo, tako kot se jim to dogaja zadnjih 35 let, pa jim tega res ne bi bilo treba.
Juzni
20. 01. 2020 21.21
+0
natolcevanjenapolno
20. 01. 2020 13.34
+22
"novinarka" Karmelina HusejinoviĆĆĆĆĆĆ
Castrum
20. 01. 2020 12.55
+13
Med Srbi, Hrvati, Kosovarji in Muslimani so na Balkanu že stoletni boji in večstoletno iskreno sovraštvo. Vsake toliko izbruhne ven v krvavem medsebojnem obračunavanju, stalno pa tli. Slovenci smo žal leta 1919 vstopili v ta kotel in hvalabogu leta 1991 izstopili. Upam, da dokončno.
Exiip
20. 01. 2020 12.59
+10
Ja se strnjam...sm vsopili ste v ta hotel...ker niste mel svoj ja oziroma ga še dons nimate...ne vem kva je blo potrebno srbom da so jim pomagal oziroma da so se združili v shs...ker so imeli vse kar so si želeli...
Rudar
20. 01. 2020 13.00
+17
Tako je. Upam, da ne bo nikoli več komu na pamet padla kakšna ideja o ponovni združitvi.
Castrum
20. 01. 2020 13.08
+7
exiip, pa ne me hecat, da ne veš kaj ste Srbi rabili od Slovenije leta 1918? Točno tisto, kar ste potem jemali vse do leta 1990 - denar, denar, denar in še enkrat denar. Bili ste sirotinja....
jukas
20. 01. 2020 13.17
+8
Da te samo spomnem.Hrvati so istega leta izstopili in zaradi tega 5 let imeli vojno.Nje lahko bilo kot Slovencem.V tem kotlu niso že 30 let.Pozabil si tudi da je Slovenija imela kratko spopad pa ne z Hrvati.
scipio
20. 01. 2020 14.31
+7
Ja exiip, dans pa imate to, kar ste si prislužili. Vam/jim je bilo to res potrebno: sarajevo, srebrenica, vukovar, haaški procesi, svetovna bruka? Zato ne skrbi ti za naš Slovenski 'ja', še nikoli nam skupaj z vami ni šlo tako dobro kot nam gre danes, in to brez vas. In kdor ne skače, ni Slovenc, ne pozabi!
Žac
20. 01. 2020 15.31
-3
Da ni bilo Srbov,Hrvatov bi danes ta drevo od Costruna bil Germanski Slovenec.
Exiip
20. 01. 2020 15.46
-1
Pejt mav v zgodovino nazaj...v kraljevino srbijo...to hočem povedat...da jim ni bilo potrebno se združevati...imeli so dost veliko srbijo...denar se pa itak skoz rabi...sj dons ga pa v bruselj pa americsnom dajemo...pa tih smo k miške
Exiip
20. 01. 2020 15.49
+6
Ti kr skac kokr češ...sm resnica boli...tko pač je...za ostale genocide k si jih pa naštel je pa škoda besed.. vsak k ma u glavi ve kva je blo z srebrenico...ne podpiram in nikol ne bom zločina...naj vsak odgovarja za svoja dejanja...za vojno sta zmer potrebna 2...
wolfterier
20. 01. 2020 15.53
-1
Tudi mi v Avstriji,ne vem,kaj je bilo našim dedom.
RED STAR4ever
20. 01. 2020 20.09
brezcasni
20. 01. 2020 20.46
+2
mi smo izstopili in jih takoj začeli klicat ter jim dajat delovna mesta skupaj s stanovanjem in potnimi listi ter državljanstvi......je to izstop? toliko "bratov in sester"nismo imeli tukaj nikoli v času Jugoslavije,torej je vedno slabše po novem pa imamo še konvoje Kosovarjev z ogromnimi družinami in mentaliteto Šarplaninca.....
brezcasni
20. 01. 2020 20.57
+1
škoda ker ni.....sicer pa glede na to da je Nemčija top gonilna sila Evrope in da smo bili do leta 1991 Slovenci bližje Avstrijcem oziroma germanskim narodom sploh ni vredno debatirat kje bi nam bilo bolje.........pregovor pravi Slovenija je na sončni strani Alp,Avstrija pa na srečni strani Alp......
Juzni
20. 01. 2020 21.29
-1
hahaha....lepo te prosim....kaj je bilo treba????? V nasprotnem primeru Slovencev ne bi bilo danes oz. bi obstajali kot neka slovanska skupnost,ki jo ne bi nihce jemal resno. Boljse vprasanje bi bilo to: Kaj je bilo treba Srbom,da sestavljajo drzavo s Slovenci,Hrvati,Bosnjaki.... Srbija je med 1. svetovno vojno izgubila 2 tretini prebivalstva in res jim ni bilo treba dajati podporo nebenemu narodu posebej tistim,ki so se borili na strani Avstro Ogarske monarhije.
Grunf TNT
30. 05. 2021 08.32
Castrum
20. 01. 2020 12.54
-1
Med Srbi, Hrvati, Kosovarji in Muslimani so na Balkanu že stoletni boji in večstoletno iskreno sovraštvo. Vsake toliko izbruhne ven v gnusnem medsebojnem obračunavanju, stalno pa tli. Slovenci smo žal leta 1919 vstopili v ta kotel in hvalabogu leta 1991 izstopili. Upam, da dokončno.
reakcionar
20. 01. 2020 12.53
+15
A prva novica o smrti črnogorskega mafijaša z slovenskim državljanstvom se pa ne da komentirat? Hmm, sprašujem se zakaj? Najbrž ni zaradi tega, ker se bojite mnenja lastnega naroda, ali pa?
reakcionar
20. 01. 2020 12.50
+17
Ma to nima smisla, da objavite takšno novico v Sloveniji. Zato ker: pod prvo Slovenija ni okusila totalne vojne v devetdesetih tko da ljudje ne vedo kakšne so posledice vojne, pod drugo: v Sloveniji je kar dosti teh, ki opravičujejo tega možakarja, med drugim tudi godpod, ki je pred kakšnim dnem nastopal na slovenski televiziji za uvedbo enega manjšinskega jezika v šole. In pod tretje: Zato ker se nas to ne tiče. Enostavno si ne smemo dovoliti da se Slovenija (še bolj) balkanizira kot društvo. Posredi je neodgovornost politike, ki upam si rečt, ne pozna pravega razpoloženja veliko Slovencev do tega. Ne igrajte se z lastnim narodom vlada RS!
natolcevanjenapolno
20. 01. 2020 12.47
+1
vi ste vsi skupaj oprani v glavi! pojma o pojmu nimate!
Đekson
20. 01. 2020 12.36
+12
Očitno jo je ta star dobr kresnu, da tako lepo piše o njemu
Pepe Bolcev
20. 01. 2020 12.18
+10
Ne evropa ne svet pac ni bil zainteresiran pomagat narodu ustasev...
podalpski
20. 01. 2020 12.38
-9
pejt ti dol pa jim to sam povej ,junaćina,
Rade 74
20. 01. 2020 12.18
+5
Zadnji borec proti Islamizaciji Balkana, posledično tudi Evrope. Podpirali ste muslimane in kosovarje, nas Srbe sovražite do amena, kar dajte. Vse se vam bo vrnilo prej ali slej. Zdaj jih pa imejte, gradite jim džamije in albanski jezik uvedite v vrtce in šole.
Capo dei Capi - novi profil
20. 01. 2020 12.43
+2
wolfterier
20. 01. 2020 15.57
-1
Jaz imam rad Srbe,posebno tiste v Srbiji in R Srpski,nje !!!
Exiip
20. 01. 2020 18.50
-1
Pepe Bolcev
20. 01. 2020 12.14
+2
Vet zelo si to poenostavila... Arendtova govori namrec o tem kako nekdo, ki ne misli, ki ne razmislja, ki zgolj opravlja birokratsko delo, postane najhujsi vojni zlocinec... zelo zelo si poenostavila zadevo..
mariomandzukic
20. 01. 2020 11.51
-19
2 tisoc Hr borcev z puškami je 3 mesece branlo Vukovar, ki ga je napadlo 70 tisoč vojakov,200 tankov 900 oklepnih transporterov, preko 20 letal, 350 proti letalskih topov.,., Srbi pa Knina niso uspeli branit niti 1 dan, z 60 tisoč do zob naorozenih vojakov.. Vsi v beg ob prvem metki ispaljenem.. V Vukovaru je življenje izgubilo 7 tisoč Jna vojakov, 3 tisoč civilov in 1500 Hr vojakov,vec kot 2 tisoc je še danes pogrešanih.. Se prav skor 15 tisoč mrtvih v 3 mesecih..
Exiip
20. 01. 2020 12.03
+18
Knin je biv prodan iz strani srbov....tko da ne bluzi preveč....ne more padat v roke hrvatom v 2 dneh....tko da lepo prosim
murinar
20. 01. 2020 12.51
+16
Ja madonca ta tvoja usthaška propaganda je pa močna ! Kdo pa še hrvatu verjame ? Če bi bil ti pravi hrvat bi na hrvaškem živel pa čeravno travo jedel !Nisi ne krop ne voda razen neuki južni palamudžija
jukas
20. 01. 2020 13.51
-8
ti si pa bolan...Knin prodan..ha,ha,,a kaj da je samo on ostal ,bi vsi Srbi v njem živeli...daj ne bluzi....bežali ste kot miši....če nebi bilo Amerov in Banj Luka bi padla....tolik.
jukas
20. 01. 2020 13.53
+5
Kaj samo pravi slovenci živijo v Sloveniji...ha,ha...potem vas je bogami jako malo ker vas je pola na ić.
wolfterier
20. 01. 2020 15.58
-3
Milan Martić je tako hitro zbežal,da je mamo v kleti pozabil.Junaštvo,kot Korelnova vojska !
Exiip
20. 01. 2020 18.53
+3
Po mi pa povej kam je zginilo 250.000 srbov iz knina...kva so se v zemljo ugreznil....ne pametuj preveč k ti skoduje...
Exiip
20. 01. 2020 18.56
-3
Ja je pa res da bi banja luka padla da ni blo amerov...sam proti 3 ne moreš...99 leta so nato in americani tovkl po srbiji...zaradi kosovarjov...sj vse vrača slej k prej...zdj jih mamo pa v slo...sm z to razliko ste tiho k miške...razliko od srbov...k ne dajo kar je njihovo
prerojeni_vzviseni_toncek
20. 01. 2020 11.48
+13
in kako je pisanje da je nekdo vegeterijanec romantiziranje?
maneno48
20. 01. 2020 12.15
+1
prerojeni . . , lahko bi jedel svoje žrtve . . .
ticapas
20. 01. 2020 11.23
-12
Tudi v Sloveniji bi potrebivali enega Radovana.
26277
20. 01. 2020 11.27
+19
Vet63
20. 01. 2020 11.17
+20
Ta zgodba me močno spominja na primer Hanneh Arendt in njeno poročanje iz sojenja Adolfu Eichmannu. Poglejte si odličen film o tem! Tudi ona ni niti približno želela zmanjševati njegove krivde. Hotela je samo prikazati, kako lahko navidez čisto normalni, simpatični, inteligentni, celo kulturni ljudje v določenih okoliščinah postanejo najhujši vojni zločinci.
ina5785
20. 01. 2020 11.45
+4
Vet63 - Sem videla film - DOBER!!!!! Si pa točno vse napisal/a ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Malinha
20. 01. 2020 12.26
+4
Še boljša je knjiga, kar zajetna, ki vključuje mnogo dokumentov. V filmu je to prikazano s kupi spisov, iz katerih črpa gradivo. Vsekakor je knjiga boljša, film je pač film, kjer se obregnejo seveda tudi ob Heideggerja.