Tujina

New York toži Nacionalno orožarsko zvezo: zahtevajo razpustitev organizacije

New York, 07. 08. 2020 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
7

Vodja ameriške orožarske zveze je skupaj s še tremi visokimi predstavniki NRA, ki je sicer registrirana kot neprofitna organizacija, uporabljal kot "osebni hranilniček", trdi pravosodna ministrica New Yorka Letitia James. V tožbi zahtevajo razpustitev NRA.

Ameriška zvezna država New York je v četrtek vložila tožbo proti Nacionalni orožarski zvezi (NRA) in njenemu vplivnemu vodji Waynu LaPierru zaradi finančnih prevar in drugih kršitev. Cilj naj bi bil doseči razpustitev te vplivne ameriške orožarske organizacije in konservativnega lobija.

Pravosodna ministrica New Yorka Letitia James je dejala, da so LaPierre in še trije visoki predstavniki NRA pristojbine in donacije članov organizacije uporabljali kot svoje "osebne hranilničke" ter porabili več deset milijonov dolarjev sredstev zase in svoje kolege. S tem naj bi kršili zakone, ki zadevajo neprofitne organizacije.

Pravosodna ministrica New Yorka Letitia James.
Pravosodna ministrica New Yorka Letitia James. FOTO: AP

Poudarila je, da je četverica dejansko "izropala sredstva", tako da je ta nekoč bogata organizacija, ki je za volilne kampanje republikancev namenila milijone dolarjev, zdaj blizu stečaja.

NRA je v odzivu obtožila Jamesovo, da želi s tožbo pridobiti politične točke na novembrskih volitvah. Menijo, da gre za neosnovan in načrtovan napad na organizacijo in "drugi amandma k ustavi". Predsednica NRA Carolyn Meadows je dodala, da so že tožili Jamesovo.

Največji ameriški orožarski lobi NRA že desetletja predstavlja stališča milijonov lastnikov orožja v ZDA in se uspešno bori proti zakonom o strožjem nadzoru nad uporabo orožja ob navajanju omenjenega drugega amandmaja k ustavi o pravici do nošenja orožja. S podporo kandidatov, ki podpirajo pravico do orožja, je določala volilne tekme in preplašila zmerne kandidate pred tem, da bi se zavzemali celo za skromen nadzor nad orožjem.

Wayn LaPierra.
Wayn LaPierra. FOTO: AP

LaPierre, ki je vodil NRA skoraj tri desetletja, je postal vpliven dejavnik v Washingtonu. Trdil je, da je imel glavno vlogo pri izvolitvi sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa leta 2016. Njegova sinova Eric in Donald Jr sta sicer oba člana NRA.

Trump je v odzivu tožbo države New York označil za "strašno zadevo". Meni, da bi se NRA morala preseliti v Teksas, kjer bi imela "zelo dobro in lepo življenje".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
07. 08. 2020 15.59
+1
Davčne olajšave delujejo tako kot pri Trumpu.
antilevi?ar
07. 08. 2020 15.39
+0
Hahahahahahaha, kot, da bi jaz tožil naftno industrijo,.amerika,.
RamzesII
07. 08. 2020 13.34
+2
Še ena organizacija z dvema obrazoma.
sabro3
07. 08. 2020 11.43
+0
ga.Letitia James žal mi je niste prave barve da bi uspeli v tem
Metalllca
07. 08. 2020 10.59
-1
Ti ultra liberalci, BLM ipd.naj samo drezajo, ko bo belim Amerikancem z vsem tem svojim arzenalom orožja počil lonec jih niti Ameriška vojska nebo več rešila.
919191
07. 08. 2020 11.38
+1
Pa misliš, da orožje kupujejo samo belci? kaj konkretno bo rešeno, če se bodo začeli pobijati med seboj?
919191
07. 08. 2020 11.50
-1
In če si belec ter imaš orožje, še ne pomeni, da si nek obsedenec, ki komaj čaka, da lahko nekoga ustreli....