Ukrajina

Ni pobegnil pred vojno. Peče kruh in ga razdeljuje prebivalcem Hersona

Herson, 12. 03. 2022 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
0

Medtem ko so Ukrajinci po vsej državi zbirali steklenice za izdelavo molotovk in se oboroževali, da bi se uprli ruskemu napadu, se je Pavlo Servetnik odpravil v kuhinjo. Zadnja dva tedna, odkar so Rusi napadli, je komaj kaj spal in delal 20 ur na dan, da bi nahranil ljudi v okupiranem Hersonu. 28-letnik vsak dan speče na tisoče štruc kruha, jih naloži v svoj tovornjak ali avto in se vozi po zapuščenih ulicah ter jih dostavlja ljudem, ki so vse bolj odrezani od zalog hrane, saj ta v trgovinah že primanjkuje. To mesto z okoli 300.000 prebivalci je namreč že pod ruskim nadzorom.

Herson je bilo prvo večje mesto, ki je padlo v ruske roke od začetka vojne. Ker brutalna ruska invazija na Ukrajino vstopa v tretji teden, se boj za preživetje po vsej državi stopnjuje. Zaloge osnovnih potrebščin že primanjkujejo, temperature zunaj padajo, vedno več mest pa je obleganih. Združeni proti skupnemu sovražniku, Ukrajinci iščejo načine, kako se upreti tudi brez orožja.

"Vse me boli, bolijo me zapestja, ne morem niti odpreti vrat. Težko je," je za CNN povedal Servetnik, potem ko je že ure in ure pekel kruh. Pred vojno je bil uspešen kuhar, leta 2019 je zmagal na ukrajinskem MasterChefu in vodil picerijo v Hersonu. Toda 24. februarja so Rusi napadli Ukrajino in njegovo življenje se je spremenilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Naenkrat ni bilo več kruha, nastal je kolaps sistema," je dejal Servetnik. Medtem ko so Rusi obstreljevali njegovo državo, sta se Servetnik in njegova partnerka odpeljala do hiše njegovih staršev v vasi na obrobju Hersona in si obupano želela pobegniti iz Ukrajine. "Vstopite v avto, gremo nekam," je rekel staršem. Toda njegovi starši, ki so bili priča drugim turbulentnim obdobjem v svojem življenju, so se le smejali: "Kam bi zbežali? Kdo nas tam čaka? Rusi bodo kmalu tukaj. Pravijo nam, da je to zdaj Rusija, ampak mi bomo še naprej živeli tukaj."

Zato se je Servetnik odločil, da ostane in se upre. Številni peki iz Hersona so pobegnili ali pa se skrili, zato je Servetnik svojo picerijo spremenil v pekarno in začel peči kruh. Da bi nahranil več ljudi, je povezal druge pekarne in začel razdeljevati tudi njihov kruh.

"Nismo pobegnili, nismo odšli, ampak smo začeli reševati ljudi, kolikor smo le lahko," je pojasnil Servetnik. Njegovi dnevi se začnejo ob zori, ko v tovornjak naloži štruce kruha. Večino brezplačno dostavi sirotišnicam in starejšim na obrobju mesta. Nato se vrne v kuhinjo in od poldneva do pozne noči nadaljuje s peko kruha.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsaka vožnja, ki jo opravi Servetnik, da dostavi kruh, je tvegana. Toda brez njegovih dostav bi ljudje verjetno ostali lačni. Ocenjuje, da imata s partnerko na voljo sestavine še približno za dva tedna. Ne ve, kaj bo potem.

Njegov kruh je za Hersonce postal odrešitev in jim pomeni več kot vsa ostala hrana. V Ukrajini tako kot v drugih vzhodnoevropskih državah ima kruh kulturni pomen in predstavlja več kot samo hrano. "V Ukrajini ima vonj po sveže pečeni kruhovi skorji poseben pomen, saj se tako peče že od antičnih časov," je pojasnil Servetnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi če Rusi zasedajo ukrajinsko zemljo, ne bodo mogli osvojiti ukrajinskega ljudstva, je dodal. Na vprašanje, za kaj se borijo Ukrajinci, odgovarja: "Borimo se za svojo državo, za svojo svobodo." Servetnik je razmišljal tudi o tem, da bi prijel v roke orožje in se boril proti Rusom, dokler ni zaslišal zvoka tanka, ki je streljal blizu okna njegove hiše. Bil je prestrašen: "Takrat sem spoznal, da bom zmrznil in umrl, če bi šel na bojišče. Spoznal sem, da mora vsak opraviti svoje delo. Vojska naj se bori, peki pa naj pečejo kruh in pomagajo ljudem."

Pomoč ukrajinskim sirotam

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja