Tujina

'Nigerijska vojska in policija sta ubili neoborožene protestnike'

Laos, 16. 11. 2021 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

V javnost je prišlo sodno poročilo, v katerem je bilo ugotovljeno, da sta nigerijska vojska in policija oktobra lani streljali na neoborožene protestnike in jih nekaj ubili. Po protestu, na katerem so prebivalci opozarjali na policijsko nasilje, naj bi policija tudi počistila prizorišče in skušala prikriti dokaze.

Protesti v Nigeriji
Protesti v Nigeriji FOTO: AP

Poročilo, ki je bilo v ponedeljek predloženo vladi zvezne države Lagos, temelji na enoletni preiskavi zlorab policijskih sil in umorov ob cestninski postaji Lekki v Lagosu. Ugotovitve kažejo, da je bilo ubitih 11 neoboroženih ljudi, še štiri osebe so pogrešane in zanje domnevajo, da so mrtve. Skupaj je v poročilu navedenih 48 žrtev. 

"Pri cestninskih postaji Lekki so častniki nigerijske vojske brez provokacije ali opravičila streljali, ranili in ubili neoborožene in nemočne protestnike, medtem ko so mahali z nigerijsko zastavo in peli himno. Način napada in ubijanja bi lahko opredelili kot pokol," je zapisano v poročilu.

Vsebine poročila vlada ni potrdila, vendar je oseba, ki je sodelovala v preiskavi, za Guardian potrdila, da je bilo poročilo v ponedeljek predloženo vladi Lagosa. Po letu dni zanikanja in nasprotujočih si teorij, ki so jih javnosti sporočali ministri nigerijske vlade, vojska in policija, je poročilo najbolj jasno priznanje zločinov na uradni ravni doslej, poroča The Guardian.

Na proteste EndSARS je lani prišlo več tisoč mladih Nigerijcev in Nigerijk

Več tisoč večinoma mladih Nigerijcev in Nigerijk je lani zavzelo ulice več mest, kjer so demonstrirali proti zloglasni brutalni enoti posebnega oddelka policije za boj proti ropom (SARS), nato pa še širše proti policijski brutalnosti in slabemu upravljanju.

Na proteste po vsej državi so prišle tudi močno oborožene varnostne agencije, tudi na cestinsko postajo Lekki, kjer so protestniki v živo prenašali dogajanje. Na posnetkih je najprej videti mahanje z zastavami in slišati petje himne, kamere pa so zajele tudi streljanje na neoborožene protestnike.  

Amnesty International je sporočil, da je bilo skupaj, vključno s protestom, ki se je zgodil v Ikeji, ubitih najmanj 12 ljudi.

Protesti v Nigeriji
Protesti v Nigeriji FOTO: AP

Po ubojih je nigerijski generalni državni tožilec Abubakar Malami dejal, da so bili posnetki, ki so jih protestniki prenašali v živo, verjetno lažni in dejal, da bi lahko bili na prizorišču huligani, ki so nosili vojaške uniforme. Državni minister za informiranje Lai Mohammed je incident opisal kot pokol brez trupel.

300 strani dolgo poročilo sodne preiskave ugotavlja, da je vojska prišla na prizorišče na zahtevo guvernerja Lagosa Babajide Sanwo-Oluja, ki je tudi vzpostavil preiskavo. Poročilo pa razkriva, da je nepopolne in zmanipulirane posnetke varnostnih kamer k preiskavi predložila prav koncesijska družba Lekki.  

Policisti, vpleteni v grozodejstva, bi morali biti preganjani, državni organi pa bi se morali javno opravičiti, je zapisano v poročilu.

Ker so se demonstracije lani okrepile, je vlada sicer uradno razpustila policijsko enoto SARS, številne države pa so sprožile sodne preiskave policijskih zlorab. Kljub reformam policisti SARS, obtoženi nasilja, za svoja dejanja niso odgovarjali, pač pa zgolj prevzeli vloge v drugih delih policijske infrastrukture.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.