Tujina

Med 27 mrtvimi migranti tudi nosečnica in trije otroci

Calais, 25. 11. 2021 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
131

Potem ko je med poskusom prečkanja Rokavskega preliva iz Francije v Veliko Britanijo v brodolomu umrlo 27 migrantov, sta se britanski premier Johnson in francoski predsednik Macron po telefonu dogovorila, da bosta naredila vse, kar je v njuni moči, da ustavita tolpe, ki tihotapijo ljudi. Stekla je preiskava dogodka, policija pa je že aretirala pet osumljencev.

Francoske oblasti so število smrtnih žrtev sinočnje tragedije iz prvotnih 31 znižale na 27. Gre za 17 moških, sedem žensk, med katerimi je bila ena celo noseča, in tri otroke, je sporočilo tožilstvo v Lillu. Večinoma naj bi šlo za iranske ali iraške Kurde.

Dve osebi so uspeli rešiti in sta zaradi podhladitve v kritičnem stanju. Eden od njiju je Somalijec, drugi Iračan. 

Policisti aretirali pet osumljencev

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je danes potrdil, da so zaradi tihotapljenja ljudi čez Rokavski preliv aretirali pet osumljencev – štiri že v sredo, enega pa danes. Avtomobil petega osumljenca je bil registriran v Nemčiji, osumljenec pa naj bi v Nemčiji tudi kupil napihljive čolne, je pojasnil za televizijo RTL. 

Tožilstvo v Lillu je že odprlo kazensko preiskavo proti peterici zaradi suma uboja in povzročanja telesnih poškodb, članstva v kriminalni združbi in pomoči pri nezakonitem prečkanju meja.

Vzrok za nesrečo še ni znan. Spletni portal La Voix Du Nord poroča, da je čoln z migranti potonil potem, ko ga je zadela večja ladja. Darmanin pa je čoln opisal kot izjemno krhko dolgo napihljivo plovilo, ki je pogosto posebej prirejeno za kriminalne združbe, ki tihotapijo ljudi. Zdelo se je, da je bil zelo slabo napihnjen, je dejal. 

'Francija ne bo dovolila, da Rokavski preliv postane pokopališče'

Francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson sta se v sinočnjem telefonskem pogovoru zavezala, da bosta državi okrepili boj proti morebitnim smrtonosnim prehodom na tej migrantski poti proti Angliji. "Oba voditelja sta bila jasna, da je (...) tragična izguba življenj močan opomnik, da je ključnega pomena ohraniti vse možnosti za ustavitev teh smrtonosnih prehodov in zlomiti poslovni model kriminalnih združb," je dejal tiskovni predstavnik britanske vlade. 

"Francija ne bo dovolila, da Rokavski preliv postane pokopališče," je zatrdil Macron. Obljubil je, da bo storjeno vse, da se najdejo in obsodijo odgovorni za brodolom ob obali Calaisa. Johnsona je opozoril tudi, naj "ne izkorišča" migrantske krize za nabiranje političnih točk. Obe državi imata skupno odgovornost za reševanje problema in Macron pričakuje, da bosta tudi polno sodelovali pri tem, so sporočili iz Elizejske palače. 

Francoski premier Jean Castex je le nekaj ur po nesreči sklical krizni sestanek, na katerem z ministri razpravljajo o odzivu na tragedijo. Tudi Johnson je zaradi razmer v prelivu sklical odbor za izredne razmere Cobra, v katerem so sodelovali predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb. Po seji je dejal, da je pretresen, zgrožen in globoko užaloščen zaradi izgube življenj na morju. Poudaril je, da bo Združeno kraljestvo storilo vse, da ustavi tihotapske tolpe. 

Britanski minister za priseljevanje Tom Pursglove je za BBC povedal, da je bil to zelo depresiven dan, ki se ga je vedno bal. "Dejstvo je, da ljudje ne bi smeli svojih življenj polagati v roke zlobnih tihotapcev, da bi zapustili varne države in prišli v Združeno kraljestvo!" Jasno sporočilo današnjega dne pa je, je še dodal, da moramo podvojiti svoja prizadevanja in sodelovati pri reševanju tega problema. "V preteklosti smo že ponudili pomoč pri skupnih patruljah in resnično upam, da bodo Francozi ponovno preučili našo ponudbo." 

"Francija ne bo dovolila, da Rokavski preliv postane pokopališče," je zatrdil Macron.
"Francija ne bo dovolila, da Rokavski preliv postane pokopališče," je zatrdil Macron. FOTO: Luka Kotnik

Sinoči se je v pristanišču v Calaisu zbralo nekaj ljudi, ki so z vigilijo in manjšim protestom francoske in britanske oblasti pozvali k boljšemu ravnanju z migranti. Drug za drugim so se tudi vrstili pogrebni avtomobili, ki so odvažali trupla migrantov, poroča BBC. 

Mednarodna organizacija za migracije je sporočila, da gre za nesrečo z največjim številom žrtev v Rokavskem prelivu od leta 2014, ko so začeli zbirati podatke.

Britanski Rdeči križ je dogodek označil za "resnično srce parajoč" in vlado pozval, naj tem ljudem ne otežuje, pač pa olajša postopek za pridobitev azila. "Nihče ne bo ogrožal svojega življenja, razen če je popolnoma obupan in čuti, da nima drugih možnosti," je poudaril izvršni direktor Mike Adamson.

'Razmere v taboriščih so tako slabe, da so pripravljeni tvegati življenja'

Humanitarni delavci ob tem opozarjajo na slabe razmere v migrantskih taboriščih vzdolž francoske severne obale. Maëlys Cossart, članica organizacije Solidarity Border, ki pomaga v kampih pri Drunkirku, pravi, da jo je tragedija v Rokavskem prelivu pretresla, a nad njo ni presenečena. "Razmere v migrantskih kampih so tako slabe in vedno bolj hladno je da so ljudje pripravljeni tvegati svoja življenja. Ko se pogovarja z njimi, ji pripovedujejo o žalosti in strahu ter o svoji odločenosti, da dosežejo Združeno kraljestvo. Tja si želijo priti, ker mislijo, da bodo imeli več možnosti, da bi našli delo in se ponovno združili s svojimi družinskimi člani.

V zadnjih dneh so sicer francoske oblasti porušile več migrantskih taborišč in obljubile, da bodo tam živeče migrante nastanile v novih. 

'Bijemo izgubljeno bitko'

Franck Dhersin, podpredsednik sekcije za promet v regiji Hauts-de-France, v kateri ležita pristanišči Calais in Dunkirk, pa je za BBC World Tonight povedal, da organi pregona v tej zadevi pravzaprav bijejo izgubljeno bitko. "Policija in žandarmerija vsak dan ustavita na stotine čolnov, a teh je ogromno. Ob obali med Boulogne-sur-Mer in Dunkirkom je nemogoče ustaviti vse, gre za 100 kilometrov obale! Pa tudi če jih ustavimo, dan pozneje poskušajo znova in se spet odpravijo na pot. Nemogoče jim je reči: Ne prečkajte Rokavskega preliva, prepovedano je, prenevarno je. Oni imajo samo en cilj – priti v Anglijo!"

Južna obala Anglije se sicer že nekaj mesecev sooča z rekordnimi prihodi migrantov, ki prečkajo Rokavski preliv. Po navedbah britanskih oblasti je letos v prvih desetih mesecih Rokavski preliv prečkalo približno 22.000 beguncev in migrantov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Annis
25. 11. 2021 16.12
-2
Zanimivo za prebežnike so krive tihotapske tolpe ne pa tisti ki so jih nagnali v beg in jim požgali domove z podporo francije in velike britanje pa še mnogokatere hinavske države
Apostol1
25. 11. 2021 17.35
-3
To je približno tako ,kot tudi tisti , ki proda puško ni kriv za umor . Krivi so vsi ki bi lahko kaj naredili pa ne naredijo in enako tudi tisti , ki pri ljudeh ustvarjajo strah in sovraštvo s svojimi pravljicami o beguncih , tipičen primer je naš pravljičar Grims.
toti mišek
25. 11. 2021 16.05
+8
Ilegalni migrantje.....legalni pridejo z dokumenti na mejni prehod....
wolfterier
25. 11. 2021 16.05
+4
Kakšen norec gre z gumenjakom čez Rokavski preliv...in to pozimi !
Elko20
25. 11. 2021 17.55
-5
MUNGATUMBA
25. 11. 2021 19.28
+5
niktalop
25. 11. 2021 20.52
+4
Lahko bi ostali doma, a je zelo privlačno živeti na sociali brez dela. To da nimajo izbire je ogromna laž. Naj si uredijo svojo državo tako kot smo si mi v Evropi poštimali svoje.
Anejcc
26. 11. 2021 10.58
+3
Elko20, imajo izbiro. Francija je razvita drzava in prav tako vse druge preko katerih so prisli do nje. Specem ti lazanjo, a ti bi rajse pico...
ni_mi_vse_eno
25. 11. 2021 15.48
+7
Velika Britanija je šla v brexit prav zaradi migrantov. Migrantje pa še kar naprej silijo v obljubljeno deželo. Rimski imperij so ogrožali barbari. Zgodovina se ponavlja, le da je tokrat Rim drugje. Večji problem pa je električno omrežje. V Belgiji ugašajo dve nuklearki. do leta 2023 (Doel 3 and Tihange 2), do leta 2025 pa še Doel 4 and Tihange 3. Električno omrežje pa že sedaj zelo nestabilno. Strokovnjaki pravijo, da bo v nekaj letih zagotovo "blackout". Imperij v svojem zatonu.
pizzamargerita
25. 11. 2021 15.09
+18
če ne bi šli na lov za evropskimi darili socialne blagajne, bi bili vsi še živi.
Jaronimo
25. 11. 2021 14.59
+22
Doma bi naj ostali
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.03
-8
Saj bi, če bi zahod, predvsem ZDA, držal objube o kurdki državi. Nosili so levji delež spopadov z islamsko državo.
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.04
+2
Annis
25. 11. 2021 16.14
-4
Doma?? Tam kjer jih francozi in britanci bombardirajo s pomocjo terotistov?
ćurkl
25. 11. 2021 14.45
-10
Naj počivajo v miru!
MUNGATUMBA
25. 11. 2021 15.41
+12
_Heisenberg_
25. 11. 2021 14.42
+12
A je doli res tako hudo,da gredo na tako tezko in nevarno pot?Pa se to bolj v neznano ,nevedoc kaj jih caka.
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.05
-11
Ali je res tako hudo? Se šalite? Turška vojska jih neprenehoma napada.
pizzamargerita
25. 11. 2021 15.12
+18
pajade. tole niso kurdi (ti se za svojo državo borijo, ne pa pobegnejo), ampak vseh sort afričani,bangladežani, pakiji...., ki bi pac radi udobno in brezdelno živeli v evropi. Dokler dol niso imeli telefonov, na katerih si ogledajo življenje v evropi, ni nobenemu na pamet prišlo laziti sem za vsako ceno.
nacionale
25. 11. 2021 14.39
+23
In zdaj bojo itak beli Evropejci krivci.
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.08
+1
Skupaj z ZDA. Z napadom na Irak je zahod omogočil nastanek Islamske države. Da bi jo razbili je zahod Kurdom obljubili lastno državo. Kurdi so nosili levji delež spopada z islamskimi teororisdti potem pa je zahod pozabil na vse. Zdaj izvajajo nad njimi genocid Turki.
Spalec
25. 11. 2021 14.36
+20
Ce nelegalno preckas iransko mejo dobis takoj sus v glavo...
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.11
+8
Spalec
25. 11. 2021 14.34
+23
A jih je kdo silu na coln?
Blue Dream
25. 11. 2021 14.50
-11
Škrnicl
25. 11. 2021 14.56
-14
Prisilil jih je zahodni svet, ki je desetletja kradel in izkoriščal njihove resurse. Kaj ti še ni jasno?
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.12
-7
kwa.dugaja
25. 11. 2021 14.21
+25
iračani in iranci nelegalno v franciji???? koliko držav so norali prečkat do tja, heloooow EU, kako bi to naj bila krivda od Francije?
dartford
25. 11. 2021 14.20
+25
Zakaj ne napišete še koliko škode so povzročili, preden so se znašli na tem čolnu ? Na koliko kamionih so razrezali cerade in poškodovali blago ? Koliko so na poti pokradli in koliko smeti pustili ?
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.16
-11
Lahko bi tudi napisali, koliko jih je umrlo zaradi zahoda in kako jim je zahod uničil prihodnost? Že petdeset let jim obljubljajo samostojnost, naivni Kurdi pa se borijo za zahodne interese. Bili so na čelu borbe proti Islamski državi!!!
biggbrader
25. 11. 2021 14.12
-15
Sramota za najbolj razvit del Sveta ! T`Zofa se rajši ukvarja s fajonko namesto da bi kaj naredila proti evropski sramoti.
akmt
25. 11. 2021 14.10
+13
Ze vem, kako bom sla nadlednjic v London, sedaj, ko je Brexit. S colnom. Caka me zastonj bivanje
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.19
-10
Morda vas bodo policisti vrgli s čolna ali zlorabili? Zastonj bivanje? Kot pri nas 15 centov na dan in spanje v hali s 50 ljudmi in dvema enolončnicama na dan.
Poš
25. 11. 2021 14.07
-2
Enkrat izdajalec, vedno izdajalec!
Poš
25. 11. 2021 14.04
-7
Mora da jim je nekdo zbombardiral libijo, irak, sirijo, afganistan... Itd.itd..a?
Poš
25. 11. 2021 14.05
+6
Poš
25. 11. 2021 14.05
+5
Zidarju je propadel posel z gadafijem, je šu celoten sct vbstečaj..
Poš
25. 11. 2021 14.06
-1
Poš
25. 11. 2021 14.06
-2
Naši SDSovci so pa očitno prostovoljno aodelovali z američani...
Poš
25. 11. 2021 14.07
-1
Pa poglejte zdaj... Kaj nardi izdajalec... Ki se umešava v nekaj, kjer ga sploh ne bi smeli biti zraven.
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.23
-6
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.24
-2
In kaj ima Gadafi s Kurdi? Ali vi s Tasmanijo?
Jacek123
25. 11. 2021 14.04
+21
Na svetu je 3 milijarde ljudi, ki nimajo ničesar in zato migrirajo na zahod. Leta 2050 bo takih 10 milijard. Se komu zdi, da Evropa in Amerika vsem lahko omogočita dobro življenje?
akmt
25. 11. 2021 14.08
+9
NI RES, DA NIMAJO NICESAR!!! Od kod ti to neznanje?!? Revez v revnih drzavah zivi na plocniku, je zanemarjen, napol gol. Revez se za hrano nima, kaj sele za obleko. Da o pametnih telefonih ne izgubljam besed. Se vidi da se nisi bil nikjer. Revezi so tudi nepismeni. Na Zahod migrira SREDNJI SLOJ.
biggbrader
25. 11. 2021 14.13
-6
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.25
-4
Če jih ne bi nenehno napadali in plenili bi ostali doma. Pred zahodnimi agresijami so bile Libija, Irak, Sirija, ..cvetoče države
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.27
-5
Celo višji srednji sloj. Nekateri Kurdi so tihotapcem plačali za vodenje preko mej tudi do 15.000 evrov.
Grozno
25. 11. 2021 14.02
+21
Mam eno noro idejo. Kaj pa če se noseča ženska ne gre švercat čez rokavski preliv v nekem sumljivem čolničku? Potem ne bi umrla. A se motim?
akmt
25. 11. 2021 14.09
+13
Se strinjam. In nosecnica, ki gre na coln in niti plavat ne zna NIHCE?
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.29
-7
Pojma nimate. Nimate še bolj nore? Da bi jih zahod pustil pri miru? Če jih ne bi bombardirali in pobijali, bi morda ostala doma.
bebest
25. 11. 2021 13.55
+20
Nevladniki nenehno igrajo na čustveno noto in govorijo o prebežniški industriji, ki služi na teh ljudeh. Zanimivo bi bilo narediti tudi študijo o tem, koliko nevladnikov živi (skozi državne subvencije) na račun teh nesrečnikov. Številke bi bile ospupljive!
Blue Dream
25. 11. 2021 14.00
-10
dobr si naumil tole. not. vse na glavo obrnjeno
Blue Dream
25. 11. 2021 14.01
-10
se pravi so po tvoje človekoljubi problem?in še zaroto si napletel proti njim češ da to počnejo zaradi finančnih razlogov
ivan res grozni
25. 11. 2021 15.31
-6
Po sredstvih za nevladnike smo med EU članicami na desetem mestu.