Tujina

Sin Putinovega zaveznika: Pod lažnim imenom sem se pridružil Wagnerju

Moskva, 24. 04. 2023 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

33-letni sin tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova trdi, da je že šest mesecev član ruske skupine plačancev Wagner. "To je bila moja dolžnost. Nisem mogel sedeti in gledati, kako prijatelji in drugi odhajajo," je dejal Nikolaj Peskov, ki je priznal, da je za članstvo v skupini uporabil osebno izkaznico z lažnim imenom.

Dmitri Peskov in Vladimir Putin
Dmitri Peskov in Vladimir Putin FOTO: Profimedia

Mlajši Peskov, znan tudi kot Nikolaj Čoleš, govori tekoče angleško, saj je več let v svoji mladosti preživel v Londonu, kjer je delal kot dopisnik za rusko državo televizijo. Trenutno pa sta oba člana družine Peskov pod sankcijami ZDA. 

Za prokremeljski dnevnik Komsomolskaja pravda je v intervjuju razkril, da je bila določitev, da se pridruži skupini, njegova. Ker ni vedel, kako naj se skupini priključi, "sem se moral obrniti na očeta, ki mi je nato pomagal," je priznal.  

Da njegovi Wagnerjevi tovariši ne bi izvedeli za njegove povezave s samim vrhom Kremlja, je uporabil lažno osebno izkaznico, ki je v intervjuju ni želel razkriti, saj jo bo morda moral znova uporabiti. 

Peskov prav tako ni želel razkriti, kje točno je služil vojsko, je pa za ruske medije več podrobnosti razkril sam vodja Wagnerja, Jevgenij Prigožin. "Sin gospoda Peskova je po pridružitvi skupini s ponarejenimi dokumenti opravil tritedensko usposabljanje." Nato je odšel v Lugansk, kjer so ga poslali v posadko večkratnega raketometa. "Tako kot vsi ostali je pokazal pogum in junaštvo," je ocenil prvi mož Wagnerja, ki trdi, da ga je Dmitrij prosil, naj Nikolaja sprejme kot navadnega topničarja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

33-letnik se je pohvalil, da je letos z ekipo prejel medaljo za hrabrost, potem ko je "moja celotna ekipa opravila podvig ... Imeli smo zanimivo akcijo, več od tega ne morem razkriti". 

Lani je bil tarča spletne potegavščine

Peskov je bil sicer septembra lani tarča potegavščine na YouTubu. Novinar Dmitrij Nizovcev, ki je naklonjen ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu, se je v telefonskem pogovoru z Nikolajem predstavil kot vojaški nabornik in Nikolaja vprašal, zakaj se ni zglasil na moskovskem vpoklicnem centru. 

Nikolaj je nervozno odgovoril, da je "sin gospoda Peskova" in da bo o zadevi povprašal nadrejene, saj mora ugotoviti, kaj se dogaja in kakšne so njegove pravice. 

Kazen za 'diskreditacijo" ruske vojske: sedem let zapora

Gre sicer za redek primer, da se pripadnik ruske elite odloči za služenje pri Wagnerju, saj je več deset tisoč ljudi, da bi se izognili vpoklicu v vojsko, odšlo v tujino, poroča BBC, ki tudi ni mogel preveriti, ali je Nikolaj Peskov res član Wagnerja, čigar enote že več mesecev bijejo bitke v Bahmutu. 

Čas objave intervjuja sicer sovpada z obsežno kampanjo novačenja v rusko vojsko. V oglasih pozivajo moške, naj izpolnijo svojo "domoljubno dolžnost" in se pridružijo bitki v Ukrajini. 

Prigožin in nekateri ruski vojaški blogerji so bili do ruskih generalov v Ukrajini zelo kritični in so opozarjali na napake ter opremljenost vojske. Putin pa je prejšnji mesec javno kritiko Wagnerja ali ruske vojske prepovedal. Kazen za "diskreditacijo" katerega koli dela ruske vojske je do sedem let zapora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja