Tujina

Nikoli niso v rokah držali orožja, sedaj branijo svojo državo: 'Dali so mi kalašnikovko, pripravljen sem'

Kijev, 26. 02. 2022 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
3

Tretji dan ruske invazije na Ukrajino. Potem ko je ukrajinska vlada je pozvala vse, stare od 18 do 60 let, naj vzamejo orožje in pomagajo svoji vojski, se je na klic odzvalo več moških. Večina njih v življenju ni držala orožja v rokah. Toda pripravljeni so bili se posloviti od ljubljenih in braniti svojo državo. "To je moja država, razumeš? Včeraj sem prvič prijel za orožje. Kaj lahko storimo? Potrudili se bomo po najboljših močeh," je dejal nek prostovoljec.

Novinarji fancoske tiskovne agencije AFP so se pogovarjali z običajnimi Ukrajinci, ki so prvič v roke vzeli puško in sedaj pomagajo braniti svojo državo.  

Ukrajinski zgodovinar Jurij Korčemnij še nikoli v življenju ni streljal z jurišno puško, toda pridružil se je mnogim drugim, ki so se odločili zoperstaviti ruskim vojakom. Drugi dan ruske invazije so namreč vojaki novim ukrajinskim prostovoljnim obrambnim enotam razdelili kalašnikovke. "Dali so nam puške, jih napolnili in sedaj smo tukaj," je z rahlo sramežljivim nasmehom povedal 35-letnik. Povedal je, da izkušenj z rokovanjem orožja nima. 

Nekateri niso še nikoli prej v roki držali puške , sedaj pa branijo svojo državo.
Nekateri niso še nikoli prej v roki držali puške , sedaj pa branijo svojo državo. FOTO: AP

Jurija so namestili v podhod kijevskega mostu, ki ga varuje z drugimi moškimi. Ta pot vodi do pisarne predsednika Volodimirja Zelenskega. Na drugi strani ceste pa se nahaja gosto naseljena četrt stanovanjskih stavb, kjer je le nekaj ur prej prišlo do hudega obstreljevanja.

Novinarji AFP so videli, kako je pod streli padel civilist srednjih let. Nek očividec povedal, da je civilist padel pod streli iz ruskega oklepnika. 

Ulice v glavnem mestu so zapuščene. Okoli se sprehajajo le vidno vznemirjeni vojaki in prostovoljci. Toda Rusov ni nikjer. Ne vedo, od kod bodo prišli, od kod streljajo in v katerem trenutku jih lahko napadejo.  

"Res ne vem," je rekel nek prostovoljec. "Imamo enega ranjenca. Ulica je prestreljena s kroglami. Ampak to niso naše krogle, mi imamo manjše, Rusi uporabljajo veliko večje." 

Tudi inštruktor padalstva Roman Bondercev se je odzval klicu vlade, "ker je bolje to, kot pa sedeti doma in delati nič". "Tako me je manj strah," je dejal 47-letnik. Tudi mehanik Ruslan Bitsman nima vojaških izkušenj. "To je moja država, razumeš? Včeraj sem prvič prijel za orožje. Kaj lahko storimo? Potrudili se bomo po najboljših močeh," je dejal.  

Ukrajinska vlada je namreč drugi dan spopadov pozvala vse, stare od 18 do 60 let, naj vzamejo orožje in pomagajo svoji vojski. Ruske enote že tretji dan oblegajo Ukrajino, iz ukrajinske prestolnice in iz drugih ukrajinskih mest so poročali o hudih nočnih spopadih.

pasica vojna v Ukrajini
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou