Tujina

Nizozemski policisti korak bliže tatovom Van Goghove zgodnje umetnine

Laren, 19. 06. 2020 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
2

Na Van Goghov rojstni dan so iz nizozemskega muzeja v mestu Laren ukradli umetnikovo sliko z naslovom Spomladanski vrt župnije v Nuenenu. Kriminalisti preiskujejo dve fotografiji, ki sta se pojavili in naj bi prikazovali ukradeno sliko ob časopisu New York Times z datumom kraje. Detektiv, ki se ukvarja predvsem z umetninami, sklepa, da jo hoče nekdo prodati kriminalnemu podzemlju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med epidemijo koronavirusa, ko je bil muzej Singer Laren, ki se nahaja okoli 30 kilometrov jugovzhodno od Amsterdama, zaprt, so neznanci ukradli sliko Vincenta Van Gogha z naslovom Spomladanski vrt župnije v Nuenenu. Kraja 5,5 milijona vredne slike se je zgodila prav na rojstni dan slovitega nizozemskega slikarja. 

Zdaj, dva meseca in pol po kraji, so se pojavile fotografije, na katerih naj bi bila prav ukradena umetnina, ob njej pa časopis New York Times z dneva, ko se je vlom zgodil. Policiji jo je posredoval Arthur Brand, sloviti umetniški detektiv. Kot piše Guardian, je Brand povedal, da fotografija že nekaj časa “kroži v mafijskih krogih”, njemu pa jo je posredoval vir, ki ga ne želi identificirati. Predstavnik nizozemske policije je za britanski časopis potrdil, da so fotografije zdaj del aktivne preiskave kraje. 

S fotografij, ki jih je pridobil Brand, je mogoče razbrati tudi, da je na dnu slike praska, ki je najverjetneje nastala med ropom. Viden je tudi zadnji del, zato Brand pravi, da je dvom, da gre za ukraden original, odveč. "Morda želijo najti kupca v kriminalnem podzemlju," je postavil hipotezo. 

Novinarji pred muzejem Singer Laren dan po kraji slike.
Novinarji pred muzejem Singer Laren dan po kraji slike. FOTO: AP

Med tiskovno konferenco dan po ropu je direktor muzeja Jan Rudolph de Lorm dejal, da ga je kraja "strašno razjezila". Zasebni muzejski hiši, ki sicer hrani zbirko Williama in Anne Singer, je Van Goghovo delo posodil muzej Groninger. Oljna slika, velika 25 x 57 centimetrov, je nastala med letoma 1883 in 1884, ko je Van Gogh živel s starši v Nuenenu, kjer je njegov oče bil duhovnik. 

Leta 2007 so tatovi z vrta muzeja ukradli sedem kipov, vrednih okoli 1,3 milijona, vključno s kipom Misleca francoskega umetnika Augusta Rodina. Kip so pozneje našli poškodovan, leta 2010 pa so tatova ujeli in ju obsodili na štiri leta zapora. Po pritožbi so prvemu kazen znižali na dve, drugemu pa na skoraj tri leta. 

O 30. marcu, ko je neznanec ukradel sliko, je znano le, da je uporabil macolo, s katero je razbil utrjeno varnostno steklo muzeja, ter da se je pripeljal in odpeljal z motorjem. Sliko je odnesel kar pod desno roko. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
19. 06. 2020 14.35
-6
Jaz imam doma veliko vrednejšo umetniško stvaritev, če verjamete ali ne.
tovarišinajuriš
19. 06. 2020 17.41
+5