Tujina

Nizozemski založnik iz prodaje umaknil knjigo o izdaji Ane Frank

Amsterdam, 23. 03. 2022 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trditve v knjigi Izdaja Ane Frank o tem, da je njeno skrivališče na Nizozemskem med drugo svetovno vojno izdal judovski notar, so v javnosti dvignile veliko prahu. Oglasili so se zgodovinarji in strokovnjaki, ki pravijo, da za to ni nobenih dokazov, zgroženi sta tudi vnukinja notarja in Evropski judovski kongres. Nizozemska založba je knjigo zato umaknila s prodajnih polic in se opravičila vsem, ki jih je vsebina kakor koli prizadela. 

Knjiga kanadske avtorice Rosemary Sullivan, ki je izšla 18. januarja letos, temelji na šestih letih raziskav, ki jih je opravila mednarodna preiskovalna skupina pod vodstvom upokojenega agenta FBI Vincea Pankokeja. Po njihovih ugotovitvah je skrivališče Ane Frank in njene družine nacistom zelo verjetno izdal judovski notar Arnold van den Bergh.

Ta naj bi nemškim okupatorjem izročil seznam skrivališč Judov v Amsterdamu, da bi rešil življenje svoje družine. Glavni dokaz za to je kopija anonimnega pisma, ki ga je Anin oče Otto Frank prejel leta 1946 in v katerem je omenjeno ime notarja. Čeprav je izvirno pismo izginilo, so preiskovalci našli njegovo kopijo v amsterdamskem mestnem arhivu. Po besedah preiskovalcev ta sled ni bila nikoli podrobno raziskana. 

Notar van den Bergh je bil član judovskega sveta, zato je imel veliko stikov z Judi in je bil sprva tudi zaščiten pred deportacijo. Leta 1944 je bila njegova zaščita preklicana, zaradi česar naj bi notar iz obupa izdal skrivališča, da bi rešil ženo, tri hčere in sebe.

Ana Frank
Ana Frank FOTO: AP

Odzivi: 'Amaterske trditve brez dokazov' 

Takoj po objavi te teorije se je oglasilo več zgodovinarjev in raziskovalcev, ki so izrazili dvome o njej. V posebnem raziskovalnem poročilu so delo omenjenih preiskovalcev označili za "amatersko" in ocenili, da za tako hude obtožbe ni nikakršnih resnih dokazov. 

Zaradi množice dvomov se je nizozemski založnik Ambo Anthos že 1. februarja odločil, da začasno prekine s tiskanjem novih izvodov knjige, zdaj pa je knjigo umaknil iz prodaje, poroča BBC. Iskreno so se tudi opravičili vsem, ki jih je vsebina užalila. 

Vnukinja notarja Van den Bergha je založbo HarperCollins pozvala, naj umakne tudi angleško izdajo. "Z njo se izkorišča zgodba Ane Frank, ponareja zgodovino in prispeva k ogromni krivici," je dejala. Enako je storil Evropski judovski kongres, po mnenju katerega je knjiga omadeževala spomin na Ano Frank in dostojanstvo vseh, ki so preživeli holokavst. Kakšna bo odločitev založbe o angleški izdaji knjige, še ni znano.

Medtem preiskovalna skupina stoji za svojimi raziskavami in se brani, da nikoli ni trdila, da je odkrila popolno resnico. "Naša teorija je teorija in nič več od tega," je za nizozemsko tiskovno agencijo ANP povedal glavni preiskovalec Pieter van Twisk

Spomnimo 

Judovska družina Frank in štirje drugi ljudje so se med letoma 1942 in 1944 skrivali v hiši v Amsterdamu. V tem času je Ana napisala svoj svetovno znani dnevnik.

Avgusta 1944 so nacisti razkrili skrivališče. Družino so deportirali v koncentracijska taborišča in jo umorili. Tragedijo je preživel samo oče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3