Tujina

Med nominiranci Greta, Navalni, Trump in Pedro Opeka

Oslo, 31. 01. 2021 22.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
114

Nobelov inštitut v Oslu je do konca januarja sprejemal nominacije za Nobelovo nagrado za mir. Kandidate lahko predlagajo parlamentarci in ministri iz vseh držav, nekdanji nagrajenci in profesorji določenih univerz. Med letošnjimi nominiranci so med drugim gibanje Črna življenja štejejo, Svetovna zdravstvena organizacija, Greta Thunberg, Donald Trump in številni drugi. Premier Janša pa je nominiral misionarja Pedro Opeko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova nominacija za Nobelovo nagrado
    02:00
    Iz 24UR: Nova nominacija za Nobelovo nagrado
  • Iz SVETA: Nominiranci za prestižno nagrado
    03:24
    Iz SVETA: Nominiranci za prestižno nagrado

 

Danes je zadnji dan za prijavo nominacij za Nobelovo nagrado za mir. Norveški Nobelov inštitut, ki odloča o dobitniku prestižne nagrade, nominirancev ne komentira. Prav tako imena nominirancev ne razglaša. Se pa za javno razkritje nominacije lahko odločijo tisti, ki nominirance predlagajo.  

V javnosti je tako do zdaj zakrožilo že več imen nominirancev za letošnjo nagrado. Poglejmo, kdo vse je med nominiranci.

Pedro Opeka

Slovenski premier Janez Janša je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje v predmestju Antananarivo na Madagaskarju. Kot so ob tem sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Pedro Opeka v teh treh desetletjih s svojim združenjem "bojeval številne bitke proti revščini, ljudem na obrobju družbe je dajal upanje in jim zagotavljal možnosti in priložnosti, da so si ponovno povrnili svoje dostojanstvo". V nominaciji so poudarili, da je Opeka svoje celotno življenje posvetil temu, da pomaga ljudem, ki živijo v obupnih življenjskih razmerah v mestu Antananarivo. 

Pedro Opeka
Pedro Opeka FOTO: AP

"Zahvaljujoč prizadevanjem Pedra Opeke in prizadevanjem njegovih zavzetih malgaških sodelavcev, so v Akamasoi doslej pomagali več kot pol milijona najrevnejšim ljudem na Madagaskarju. Poleg tega, združenje Akamasoa letno razdeli tudi približno pet milijonov obrokov hrane," so izpostavili v nominaciji. 

Kot je ob nominaciji poudaril premier Janša, je "pristop Pedra Opeke in njegovega združenja Akamasoa k razvoju družbe in humanitarnosti celovit, dejavnost Pedra Opeke pa pooseblja cilje OZN. Humanitarna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih malgaških sodelavcev sta tako postala globalni mirovni projekt v boju proti revščini, marginalizaciji in krivicam, da bi revnim ljudem po svetu omogočili življenje, vredno človeškega bitja".

Gibanje Črna življenja štejejo

Norveški poslanec Petter Eide je sporočil, da je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir nominiral gibanje Črna življenja štejejo, ki se zavzema za pravice temnopoltih v ZDA. Gibanje, ki je bilo ustanovljeno leta 2013, je zagon dobilo maja lani po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je ubil policist. Incident je sprožil množične proteste po ZDA, ki so se razširili tudi po svetu.

"To gibanje je postalo eno najmočnejših svetovnih gibanj za boj proti rasni nepravičnosti," je dejal poslanec socialistov Eide. "Razširilo se je tudi v številne druge države in okrepilo zavest o pomenu boja proti rasni nepravičnosti," je dodal.

Aleksej Navalni

Med letošnjimi nominiranci za Nobelovo nagrado za mir je tudi ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Predlagali so ga ruski akademiki zaradi njegovih prizadevanj za miroljubno demokratizacijo Rusije. 

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

Mednarodna mreža za preverjanje dejstev (IFCN)

Norveška poslanka Trine Skei Grande je v četrtek sporočila, da je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir nominirala Mednarodno mrežo za preverjanje dejstev (IFCN). Kot je dejala, živimo v času, ko je boj proti lažem zelo pomemben.

"Letos sem za Nobelovo nagrado za mir predlagala kontrolorje dejstev. Oni potrebujejo našo pomoč," je poslanka zapisala na Twitterju.

IFCN deluje v okviru ameriške neprofitne medijske organizacije Poynter Institute, sestavlja pa jo več deset medijev in organizacij, ki se ukvarjajo s preverjanjem dejstev, med njimi slovenski portal Oštro.

Greta Thunberg

Ena od nominirancev je tudi mlada švedska aktivistka Greta Thunberg. V nominaciji so izpostavili, da gre za eno najbolj izpostavljenih zagovornikov boja proti podnebnim spremembam, ki je soustanovila gibanje mladih Petki za prihodnost.

Od leta 2018 je bila Thunbergova dvakrat zapored nominirana za Nobelovo nagrado za mir, prejela je še več drugih priznanj in nagrad. 

Greta Thunberg
Greta Thunberg FOTO: Profimedia

Donald Trump

Norveški poslanec Christian Tybring-Gjedde populistične desničarske stranke Progres je že lani septembra nominiral nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021. Kot glavni razlog za nominacijo je izpostavil njegov prispevek k "normalizaciji odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati". Isti politik je sicer Trumpa nominiral tudi leta 2018. 

Po napadu na Kapitol, ki ga je Trump podžgal s svojimi pozivi k protestom in zavračanjem volilnega poraza, je sicer Tybring-Gjedde dejal, da ni prepričan, da je Trump primeren za voditelja.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Pobuda COVAX

Mednarodna pobuda Covax za pravično razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu je prav tako ena od nominirank za omenjeno nagrado. Sklad namerava 92 državam v razvoju zagotoviti milijardo odmerkov cepiva. 

Med nominiranci so tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, novinarska organizacija Novinarji brez meja, beloruske opozicijske aktivistke Svetlana TihanovskaMaria Kolesnikova in Veronika Cepkalo, organizacija IUSTITIA, ki združuje skupino poljskih sodnikov, ki zagovarjajo civilne pravice in svoboščine, aktivistka za neodvisnost Zahodne Sahare Aminatou Haidar, Mednarodna vesoljska postaja, Mednarodno skavtsko gibanje, Nato in Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Letošnjega dobitnika bodo razglasili v začetku oktobra. Lani je nagrado prejel Svetovni program za hrano (WFP).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
03. 02. 2021 09.40
-4
Mislim da je Nobelova nagrada za mir izgubila svoj smisel in se spolitizirala, letos je med nominiranci Trump, kar ti obrne želodec, dve osebi bi letos zaslužili Nobelovo nagrado za mir in sicer Pedro Opeka in Greta Thunberg, nagrado pa bo dobil Navalni in to samo zaradi politike in to zahodno usmerjene politike.
nightifly
03. 02. 2021 21.48
+2
Tito bi jo moral tudi dobiti ,pa je ni . Bil je sef neuvrscenih .Za mir je naredil toliko , da se Obama lahko skrije v skret , ker je samo bombardiral naokoli , vmes ,ko niso padale bombe pa razlagal ,da je to kar pocenja prav ..ker je crnec .On bo ze vedel . Ste to mislil ,borjac ?
nightifly
03. 02. 2021 21.49
+2
Glede zahodne politike pa------ glejte , 99 % Slovencev vseh politicnih strank in prepricanj se je odlocilo za ZAHOD ,ZA Kapitalizem in bombardiranje neposlusnih revezev tretjega sveta . Ni mar tako ? A ne sodeluje tudi Slovenija pri tem ,tudi vi ?
Al83
02. 02. 2021 08.47
+0
Skrajno levičarska, anti-belska sovražna skupina Black lives matter, ki so zažigali Ameriška mesta celo 2020, ropali trgovne, razbijali izložbe družinskih podjetij in pobili več nedolžnih ljudi v zadnjem letu, kot policija po nesreči v zadnjem desetletju so predlagani za Nobelovo je samo še en koorporacijski pljunek v obraz Beli rasi. V enem vikendu je zaradi "črnskih življenj" gorelo čez 100 Ameriških mest z polno podporo medijev, vseh mega koorporacij, športnih združenj in demokratske stranke. Samo nobelovo nagrado za mir bo potremno preimenovati v večinoma mirovno nagrado, po zgledu CNN reporterjev, ki so razglašali izgrede BLM za večinoma mirne proteste, med tem ko so v ozadju gorele stavbe in v nekaterih primerih celotna naselja.
mackon08
01. 02. 2021 18.44
+0
Spoštujem tega g. Pedro Opeka samo on nikakor ne more dobiti nagrado za mir, če mora dobiti kakšno je nagrada za humanost, kar pa je čisto drugo.
batom@pinkponk.com
01. 02. 2021 18.42
+1
Twitler 🤣🤣🤣 #zimbabve #madagaskar
kapljač1
01. 02. 2021 12.15
+9
Ma ja pri teh kandidatih bi bilo res najbolje ukiniti nominacijo za mir!
Anakin Skywalker
01. 02. 2021 13.17
+0
Zdravko Lajh 1
01. 02. 2021 10.55
-3
Najboljši kandidat bi bil Serpentinšek. Če vržeš puško v koruzo, si prvi kandidat ...
ivan z Doba
01. 02. 2021 11.01
+0
Najboljši bi bil ćelavi. 3503 mrtvi državljani. Dosegel je svetovni vrh kljub najbolj diktatorskim ukrepom. Kako zmanjšati število državljanov in zvaliti krivdo na njih!
kenjalo
01. 02. 2021 10.42
+5
js sm za Janeza Velikega
nikhrast
01. 02. 2021 16.55
-2
Misliš na papeža, pa ta je že umrl, pa papež ne more sprejeti nagrade.
User1538643
01. 02. 2021 10.38
+3
Še mali pa bodo fjurerja posthumno kandidirali za mir, saj je morda vodil vojno za mir...
JohannDoe
01. 02. 2021 10.12
+0
@apostol Drži vse to, da je Janša to storil samo za svojo korist, ker če bi ravnal altruistično kot ostali, bi podprl Trumpa ali pa nominiral Tanjo Fajon. Mora že bit, da je naš premier egoističen in mu za mir na svetu ni toliko mar kot za svoje koristi, za razliko od ostalih politikov. Trump pa ni edini, ki je šel iz ene strani na drugo. Presenetljivo koliko evropskih populističnih in militarističnih diktatorjev (v narekovajih in brez) začne pot goreče kot kak Kordiš v neki socialistični stranki, potem pa z leti tekom kariere odpre svoj s.p. Jaz bi jih znal naštet kakih pet. Od tega dva težka.
ivan z Doba
01. 02. 2021 11.02
-1
D ti bo lažje, jih še več najdeš v sekti. Kompleten vrh je bil v Zvezi komunistov. Populizem je no.1 na Trstenjakovi. In pranje možganov.
JohannDoe
01. 02. 2021 09.59
+4
@antijašar Obama je aktivno sejal "mir" in "pravičnost" po Afriki, na Vzhodu in drugje, pa je dobil nagrado gladko in brez problema. Nihče pa nima šanse, drgač, proti našemu premieru: je največji lažnjivec, največji diktator, največji komunist, največji faš.ist in še kaj, vendar največje. Nihče mu ne pride blizu, tako da se morajo še Američani o njem pogovarjat vsak dan in diskutirat med kosilom, namesto da bi poslušali govejo muziko. Zdi se, da bo vsak čas tudi tudi ZN sprejel kako resolucijo v zvezi z njim. Kak Trump, torej, in drugi!? Ne sežejo našemu premieru do gležnjev po pomembnosti.
JohannDoe
01. 02. 2021 10.00
+2
Build NEK2
01. 02. 2021 09.58
-1
Hahahha trump nobelovc za mir sm hitr šou preverit če je slučajno prvi april hahaha
Apostol1
01. 02. 2021 09.53
+2
Se strinjam z nominacijo Pedro Opeke za Nobelovo ,nagrado. Jasno pa je , da je to naredil Janša samo za svojo korist , ker če bi bilo drugače bi podprl Trumpa za Nobelovo nagrado in tule najbolj drži pregovor " Volk dlako menja, nravi pa nikoli. " in pri Janši smo se to že večkrat prepričali najbolj pa pri čestitki Trumpu za zmago ali pa menjava ideologije , od komunista , do klerikalca.
Zdravko Lajh 1
01. 02. 2021 10.31
-3
Apostol1 (upam, da veš, kaj to pomeni?) - ti bi tudi jajca kazal, če ne bi nosil hlač...
brusilec
01. 02. 2021 09.48
-2
da folk dejansko še vedno vzklika Trump .. bolano, z vsemi njegovami izjavami, razdelil je zda in polovico sveta .. nkrk . na koncu pa se ta poiskus preobrata sistema, noro ..
JohannDoe
01. 02. 2021 10.01
+0
Ja glej, sej imamo stotero takih primerov, ko se komu vzklika pa ne vemo zakaj, pol od tega samo doma.
JohannDoe
01. 02. 2021 10.02
+1
komel123
01. 02. 2021 09.42
+15
Opeka si nagrado že dolgo zasluži
hotchilipoper
01. 02. 2021 09.45
+5
ValterUdovernik
01. 02. 2021 09.46
+4
ValterUdovernik
01. 02. 2021 09.46
+4
hotchilipoper
01. 02. 2021 09.41
+7
Greta pa mir.Ona je nastavljena,da se nekaj piše,drugače je pa njo porinila v to njena mati,da se z njo prebija v medije,res ste ovce,da tega ne razumete.
BrainDance
01. 02. 2021 09.41
-3
Ne me j....Trump xD
koral45
01. 02. 2021 09.37
+1
Tudi Janša je pustil na cedilu Trampa.
Škrinca
01. 02. 2021 09.37
-3
če hujskaš narod,da napade kapitol,ki je postolat demokracije v ameriki potem je vse jasno, da trump ne bo dobil nobelove nagrade..............če bi izbirali največjega lažnjivca potem bi še imel nekaj šans, vendat dvomim da bi premagal janšo.......
hotchilipoper
01. 02. 2021 09.21
-5
Lahko dajo to nagrado Opeki,da ga bo porabil za nove opeke
hotchilipoper
01. 02. 2021 09.39
+8
Zakaj ste proti,pedro zida domove za ubogi narod,in ravno on rabi ta denar.
Blue Dream
01. 02. 2021 09.20
+14
sicer pa mislim da za razliko od predlagadelja Pedru razne lovorike pomenijo bore malo
JohannDoe
01. 02. 2021 09.35
+3
Zagotovo več pomenijo raznim BLM, NWO in Tanjam Fajon. Onim belorusom tudi ne pomenijo veliko, najbrž, bi raje imeli kaj drugega.