Tujina

'Non-paper nevarna igra, ki lahko sproži katastrofalen plaz'

Skopje, 19. 04. 2021 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svet makedonskih veleposlanikov se je odzval na domnevni slovenski non-paper o Zahodnem Balkanu in ga obsodil. Veleposlaniki so ob tem opozorili, da etnocentrizem, nacionalizem ter novo zarisovanje meja lahko vodi v prelivanje krvi z globokimi posledicami za celotno jugovzhodno Evropo. Medtem pa slovenski zunanji minister Anže Logar poudarja, da razprava o domnevnem dokumentu ne koristi ne BiH in še manj Sloveniji.

"Dejstvo je, da so ključne teze, oblikovane v povsem nevarno idejo, dane na papir," je v odzivu po poročanju makedonske tiskovne agencije MTI sporočilo neprofitno združenje makedonskih veleposlanikov in nekdanjih zunanjih ministrov. Ob tem so dodali, da naj bi neuradni dokument poslala Slovenija in njen premier pred slovenskim prevzemom predsedovanja EU v drugi polovici letošnjega leta.

Janez Janša trdi, da ne obstaja non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH.
Janez Janša trdi, da ne obstaja non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH. FOTO: Miro Majcen

Svet makedonskih veleposlanikov je še posvaril, da je v dokument vključena večina balkanskih držav, polnopravnih članic Nata in morebitnih novih članic EU, sam dokument pa "projicira razmere, ki se ne smejo in jih ni mogoče reševati v izoliranih evropskih krogih in/ ali pisarnah nekoga". Opozoril je tudi, da bi lahko bil non-paper "nevarna igra", ki lahko sproži "katastrofalen plaz".

Logar: Razprava ne koristi BiH in ne Sloveniji

Na razpravo o domnevnem dokumentu se je danes odzval slovenski zunanji minister Anže Logar "Jaz lahko še stokrat zanikam, a če vsakič znova sprašujete in če ima moje stališče kakšen drugačen odmev, s tem dodatno prispevate k oživljanju te razprave, ki ne koristi ne BiH in še manj Sloveniji. V tem pogledu mora vsak sam pri sebi oceniti, kaj mu je bolj v interesu, ali voditi politično propagando ali delati vse, kar je v njegovi moči, da Slovenija dobro opravi predsedovanje in doseže napredek na področju Zahodnega Balkana," je dejal Logar.

Minister je povedal, da ga danes na virtualnem zasedanju zunanjih ministrov EU ni nihče vprašal o tem neuradnem dokumentu, ki je minuli teden dvignil veliko prahu. Zasedanje je bilo virtualno, z jasnim dnevnim redom, tako da takšnega vprašanja niti ne more biti. Niti ni tega vprašal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, je pojasnil Logar.

Ob tem je izrazil veselje, da bodo ministri maja na fizičnem srečanju razpravljali o Zahodnem Balkanu, saj da je smiselno, da je ta razprava v fizični obliki. Razprava zunanjih ministrov o Zahodnem Balkanu je bila predvidena v tem mesecu, a so jo preložili. V Bruslju pojasnjujejo, da je razlog želja, da je razprava o regiji fizična, ne virtualna.

Na vprašanji, ali je Slovenija kakor koli sodelovala pri nastajanju dokumenta in ali se on kot zunanji minister strinja z njegovo vsebino, je Logar odgovoril, da je predsednik vlade Janez Janša v pogovoru s predstavnikom bosanskih oblasti jasno zanikal obstoj tega dokumenta in da je tudi predsednik republike Borut Pahor povedal, da tega dokumenta ni videl. "Tako da težko od mene pričakujete še kakršno koli dodatno sporočilo," je dodal.

Poleg tega je minister pozval, naj se vsak, ki "dodatno kuri to temo, ki širi neresnice ali polresnice", sam vpraša o posledicah. Posledice so po Logarjevih besedah zagotovo razvidne tudi na terenu. Pri tem je minister dejal, da so mediji poročali, da so pred slovenskim veleposlaništvom skandirali in protestirali posamezniki iz skrajnih skupin ter da se pojavljajo spletne skupine, ki pozivajo k bojkotu izdelkov iz Slovenije.

Logar je komentiral tudi izjave albanskega premierja Edija Rame v povezavi z non-paperjem. Po ministrovih besedah je Rama dejal zgolj to, da se je o vprašanjih Zahodnega Balkana pogovarjal z Janšo, kar da je logično.

Številni odzivi

T. i. non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in sproža številne odzive zlasti v regiji, je minuli teden objavil portal Necenzurirano. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti. Mediji v BiH so poročali, da naj bi dokument slovenski premier Janez Janša posredoval v Bruselj, med drugim pa vključuje ideje o razdružitvi BiH.

Janša je minuli petek bošnjaškega člana predsedstva BiH Šefika Džaferovića v telefonskem pogovoru obvestil, da ne obstaja non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopaval ozemeljske celovitosti BiH. Džaferović pa je za Euronews ocenil, da je non-paper očiten poskus destabilizacije države. "Ta dokument je prebudil upravičene strahove v BiH in pokazal, da secesionistične sile pričakujejo kakršnkoli signal iz EU, da bi lahko znova zagnale svoj krvavi pohod." 

Džaferović meni, da ideje ne prihajajo iz uradnega Bruslja, temveč iz radikalnih krogov, ki poskušajo prikazati svoje "retrogradne ideje kot evropske". Kakršnokoli spreminjanje meja na etničnih osnovah, bi vodilo k destabilizaciji, ne samo BiH, ampak tudi regije in celotne Evrope, je dejal Džaferović.

Medtem pa je obstoj spornega zemljevida v oddaji Volitve 2021 potrdil albanski premier Edi Rama. Novinar se je v oddaji namreč navezal tudi na non-paper slovenskega premierja, ki govori tudi o ideji Velike Hrvaške in Velike Albanije, ter v zadnjih dneh močno odmeva v Evropi. "Ste vi to videli? Vam to kaj pomeni, gre za državo Evropske unije, ki je poslala v Bruselj tako idejo," je Ramo vprašal novinar, na kar je premier odgovoril, da "je to videl in tudi govoril z njim".  Na nadaljnje vprašanje, s kom natanko je govoril, je Rama priznal: "S predsednikom vlade Slovenije že pred časom."

 Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ostro obsodil idejo velike Albanije, pri tem pa ni omenjal hkratnega povečanja srbskega teritorija, ki je prav tako omenjen v neuradnem dokumentu. "Govorice o veliki Albaniji niso nič novega. Vedno smo opozarjali naše evropske in Nato partnerje, naj zavrnejo širjenje tovrstne retorike," je dejal Lavrov. Ob tem je opozoril, da gre za zelo nevarno igro in poudaril, da še vedno nihče ni razveljavil resolucije ZN 1244. Kot pravi tovrstne ideje spodkopavajo omenjeni zavezujoči mednarodni dokument.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (792)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graš?ak
20. 04. 2021 21.56
-3
Ta kao skandal so spet zaceli levi novinarji samo zato da spet probajo zrusit vlado in PV.....
graš?ak
20. 04. 2021 21.53
-2
Kaj sploh pomeni...non paper....
apodgra
20. 04. 2021 10.18
+5
Prej bi morala razmišljati, da je vsaki taki dokument škodljiv za Slovenijo. Ker se pač nekdo tega ne zaveda in on iz svoje kože preprosto ne more , ne da bi sukal svoj jezik , ki močno prehiteva njegove . Tisti ,ki je sprožil ta škandal , zdaj nam govori , kako je tako dejanje škodljivo in ne resno. To je tako, kot gasilec ,ki sam zaneti požar ,samo zato, da bo lahko gasil. Bolano.
zibertmi
20. 04. 2021 09.52
+5
Sedaj je jasno, komu je bila objava "non paperja", ki je pripisan Sloveniji, v korist - krogom, ki si prizadevajo za "Veliko Albanijo." Janšin demanti Rame situacije ne bo rešil, potrebno bo razkriti vse, ki so Slovenijo potisnili v to sramotno godljo.
Matej Krašovec1
20. 04. 2021 09.17
+7
Tebe je treba omejit na sobo 2×2 na Dobu do konca življenja
Matej Krašovec1
20. 04. 2021 09.13
+6
ta nas bo spravil v vojno ,,, ampak ,,ne hvala ,,nikoli več ,,,zate pa še posebno ne ,,,
Limona2021
20. 04. 2021 09.35
+6
res je, ker temu tistih 10 dni ni bilo dovolj. Njegov edini veselje je orožje pa ustvarjanje napetosti in žaljenje in iskanje krivcev v njegovi glavi. DOL Z NJIM!
tiandra4
20. 04. 2021 08.59
+0
Vsi jamrate in kritizirate jj, ko so volitve pa stisnete r... Imejte jajca in volite po svoji vesti!
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.20
+5
Prihaja čas,prihaja,še bodo lepi časi
poneumljanje
19. 04. 2021 21.59
+6
poneumljanje 19.04.2021, 21:53:41 Naša kopriva marela pa čaka v zasedi kmalu bo, AVE paštete janšari, naj živi za vedno na Dobu ! ODGOVORI
malaraja
20. 04. 2021 09.57
+2
Marela je trenutno z vsemi nicki pod sosednjim člankom. Hecno je videti, kako "vseh 10 nickov" hkrati pride pod drug članek in začne trolat. Marela je ena sama, redko še koga rekrutira. Bolano res, tale SDS je sramota od pokvarjene tolpe!
Trembalajek
19. 04. 2021 21.59
+5
Vseslovenska podpora stotisočem lažnim SDS profilom od koprive do bodeče neže. Ne se dat, čeprav nimate volilne pravice.
Kreden2
19. 04. 2021 21.59
+6
Ma ni on... to je napisal tisti drugi, al pa tretji, al pa cetrti... ki se pojavi, ko zmanjka tablet.
najvsivedo
19. 04. 2021 21.59
+0
Spodaj en pepi kaže kako j je lahko norost večje zadovoljstvo od pameti.
Dmg. 0
19. 04. 2021 21.59
+8
Pacijent moj počasi bo ZBOGOM! za vedno😂😂😂😂
Dmg. 0
19. 04. 2021 21.57
+10
O Pacijent moj kolikor teoretičnih blaznosti iz tvoje glave si hotel udejanjit v zadnjem letu se ti sedaj kot bumerang vračajo nazaj v eksponentni praktični obliki iz vseh koncev sveta.Ko so tvoji prijatelji iz Vzhodne Evrope spoznali svojo vplivno majhnost so te hitro odvrgli kot poglodano kost in te pustili na nemilost v areni kjer boš teatralno uprizoril svoj konec ob burnem aplavzu občinstva😂😂😂
Nidani
19. 04. 2021 21.56
+6
Sejalec sovraštva širi dejavnost na Balkan...upam, da ne bomo še ta račun mi plačali...
poneumljanje
19. 04. 2021 21.53
+3
Naša kopriva marela pa čaka v zasedi kmalu bo, AVE paštte janšari, naj živi za vedno na Dobu !
pepe D bolcev
19. 04. 2021 21.52
+5
In glede na to, kako si domobranckoti sproti zmisljuje kaj je kdo rekel je tukaj in sedaj spet priloznost, da si poblizje ogledamo kaj je rekel Kramberger. “Jaz sem veren človek. Grem včasih k maši. Tudi danes, preden sem prišel sem med vas, sem zmolil en očenaš, da bi bilo lepo vreme! In poglejte: imamo plavo nebo! Če bi komunisti bili tu – bi dež ropotal po njih kot hudič! Ampak da me zdaj ne boste narobe razumeli: Jaz ne šinfam tistih komunistov, ki so pošteni.  Niso vsi komunisti lopovi, Dragi Slovenci. Tako kot tudi niso vsi duhovniki pokvarjeni. Dragi Slovenci, kaj hočem reči. Kar se Janez nauči, to Janez dela. Pri nas pa se je najlažje naučit spreminjat prepričanje. In če se Janez nauči spreminjat svoje prepričanje, če se nauči obračanja za koristmi, bo to počel nenehno. Na vaš račun. Vid’te ti so najbolj pokvarjeni. Danes je komunist, jutri je cerkven. Zato pravim, tisti ta pravi komunisti, so to tudi ostali, dragi Slovenci …Ta pa se obrača kot veter, sem pa tja.  To so najslabši lumpi. In na nesrečo jih je med nami  veliko.”
pepe D bolcev
19. 04. 2021 21.50
+1
A vse te misli, ki jih je rekel Luccock in se pripisujejo Sinclairju Lewisu ali Hueyu Longu, so kritike levice, ki so letele na ameriško desnico in evropski fašizem v 30. letih prejšnjega stoletja. Torej nimajo povezave z zdajšnjo uporabo misli o fašistih prihodnosti, ki se bodo imenovali antifašisti. Ta misel zdaj predvsem leti na tako imenovane Antifo.
pepe D bolcev
19. 04. 2021 21.48
+2
težava je, ker ni nobenih virov iz časa Longovega življenja (ta politik je zaradi atentata umrl septembra 1935), ki bi nedvoumno potrjevali, da je to res izrekel. Avtorstvo se mu je namreč začelo pripisevati v ameriških medijih šele nekaj let po njegovi smrti – to je od leta 1938 naprej.
pepe D bolcev
19. 04. 2021 21.49
+2
Po eni od razlag naj bi bil Longu navdih za misel o fašistih ameriški levo usmerjeni pisatelj Sinclair Lewis, ki naj bi dejal: "Ko bo fašizem prišel v Ameriko, bo zavit v ameriško zastavo in bo mahal s križem." A spet ni dokazov, da je pisatelj to res izrekel.
pepe D bolcev
19. 04. 2021 21.49
+1
Črno na belem pa imamo članek iz septembra 1938, ki ga je napisal neimenovani novinar New York Timesa. V članku, ki ima naslov Zakrinkani fašizem vidijo kot grožnjo, novinar povzema misli profesorja Halforda E. Luccocka.
pepe D bolcev
19. 04. 2021 21.50
+3
Luccock je tako v govoru v neki newyorški cerkvi med drugim dejal: "Ko in če bo prišel fašizem v Ameriko, ne bo nosil oznake Made in Germany, ne bo uporabljal svastiko, in tudi se ne bo imenoval fašizem. Imenoval se bo seveda amerikanizem."
ho?emVšolo
19. 04. 2021 21.35
+20
Haha, šele zdaj v Studio city, kar sem že vedela in objavila: Ameriška obveščevalna služba je prestregla dokument, zato je avtor znan. Zanimivo je bilo gledat ravnanje Janše koliko energije je vložil v zanikanje in klicanje tujih politikov.
abmam
19. 04. 2021 21.53
+0
pepe D bolcev
19. 04. 2021 21.54
+3
abmam. Povej komu pa ti verjames? Temu pacientu zaradi katerga Riedl sedi v Avstriji? Dej Hvalico vprasi komu on verjame.