Tujina

Objavili skriti dokument, ZDA nasprotujejo razkosanju BiH

Ljubljana/Bruselj/Sarajevo, 15. 04. 2021 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Danijela Levpušček
Komentarji
1072

Znana je vsebina neuradnega diplomatskega dokumenta, za katere se ugiba, da je nastajal v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Navedbe v dokumentu potrjujejo predhodna poročanja o tem, da govori o redefiniranju meja na Balkan, med drugim o razkosanju Bosne in Hercegovine, združitvi Kosova z Albanijo ter združitvi Republike Srbske in Srbije. ZDA pa so glede BiH poudarile zavezanost k spoštovanju teritorialne celovitosti države in določilom daytonskega mirovnega sporazuma.

O obstoju spornega dokumenta, ki naj bi ga Janez Janša poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, so najprej poročali bosanski mediji. Informacije o potezi vrha slovenske politike in obstoju dokumenta so v BiH dvignile veliko prahu, zato je bila na pogovor na sedež predsedništva BiH poklicana tudi slovenska veleposlanica Zorica Bukinac. Ta je sicer potrdila, da se politika Slovenije do Bosne in Hercegovine ni spremenila ter da naša država podpira evropsko pot Bosne in Hercegovine.  

Bosna in Hercegovina
Bosna in Hercegovina FOTO: Shutterstock

Za pojasnila glede obstoja dokumenta, smo se obrnili na Evropski svet, Evropsko komisijo in tudi slovensko zunanje ministrstvo, vendar potrdila nismo dobili, prav tako pa ga nihče ni zanikal. Danes pa je portal Necenzurirano objavil dokument, ki potrjuje mnoge predhodne navedbe. V Michelovem kabinetu naj bi t. i. non-paper z naslovom "Zahodni Balkan – pot naprej" prejeli že februarja. Kot navaja portal, uradno ni znano, kdo je avtor, del vsebine naj bi spisali v Budimpešti, Janšev kabinet pa je sodeloval pri njegovem pošiljanju. 

Dokument – gre torej za neformalni predlog rešitve teritorialnih napetosti na Balkanu – spreminjanje državnih meja osmišlja okrog "nerešenih nacionalnih vprašanj Srbov, Albancev in Hrvatov", ki sta jih obe jugoslovanski državi v 20. stoletju mirili in prikrivali. Zaradi vprašanj, ki jih daytonski sporazum ni dokončno razrešil, si je težko predstavljati evropsko prihodnost za Srbijo in Kosovo, medtem ko je članstvo v EU za BiH nedosegljivo, navaja dokument. "Razmere je izkoristila Turčija, ki je močno povečala svoj vpliv v BiH in Severni Makedoniji. Z izjemo Turčije ter nekaj lokalnih politikov in njihovih privržencev, ki so se osebno okoristili na račun kaosa in nedelujočih inštitucij, nihče ni zadovoljen s situacijo v BiH." 

Avtorji dokumenta ocenjujejo, da imajo Srbija, Hrvaška in Albanija v tem trenutku stabilne vlade ter da so njihovi izvoljeni predstavniki sposobni sprejemati strateške odločitve.

Janšev kabinet naj bi sodeloval pri posredovanju dokumenta, vendar za zdaj ni znano, kdo je njegov avtor, poroča Necenzurirano.
Janšev kabinet naj bi sodeloval pri posredovanju dokumenta, vendar za zdaj ni znano, kdo je njegov avtor, poroča Necenzurirano. FOTO: Bobo

Rešitev: razkosanje BiH in priključitev Kosova Albaniji

Rešitve za nastalo situacijo, ki so zapisane v dokumentu, se ujemajo z našim predhodnim poročanjem. Kosovo bi se združilo z Albanijo, saj si tega želi 95 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva, prav tako pa je po navedbah dokumenta meja med Albanijo in Kosovom praktično neobstoječa. Srbski del Kosova pa bi po modelu Južne Tirolske dobil poseben status. Večji del Republike Srbske bi se združil s Srbijo, kar bi "v veliki meri razrešilo srbsko nacionalno vprašanje". V tem primeru, tako dokument, bi bila Srbija pripravljena podpreti združitev Kosova z Albanijo.

Rešitev hrvaškega nacionalnega vprašanja bi sledila s priključitvijo večinskih hrvaških kantonov v BiH Hrvaški ali pa z dodelitvijo posebnega statusa hrvaškemu delu BiH (po zgledu Južne Tirolske). "Bošnjaki bi tako dobili neodvisno delujočo državo in bi v celoti prevzeli odgovornost zanjo. Organizirali bi referendum, na katerem bi prebivalci izbirali med prihodnostjo v EU ali zunaj EU pod dežnikom Turčije." 

Po oceni avtorjev za zdaj prepričljiva večina Bošnjakov podpira evropsko perspektivo, vendar bi se zaradi "kaotičnih razmere ter vse močnejšega vpliva Turčije in radikalnega islama razmere  v naslednjem desetletju utegnile  drastično poslabšati".

Dokument v peti točki omenja sodelovanje EU z drugimi iniciativami, kot je Pobuda treh morij, pri zagonu obsežnega gospodarskega programa za stabilizacijo, izboljšanje infrastrukture, energetsko povezanost in okoljsko rehabilitacijo regije. "Po sprejetju in ratifikaciji vseh potrebnih bilateralnih odločitev v regiji bi se pospešili postopki pridruževanja EU in Natu."

V petek, 16. aprila 2021, bo ob 13. uri novinarska konferenca predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja o nujnosti pospešene širitve EU na Zahodni Balkan. Predsednik bo odgovarjal tudi na novinarska vprašanja.

Kot piše v dokumenti, odločevalci v regiji že preverjajo možnosti za uresničitev načrta. To sicer pojasnjuje poizvedovanje slovenskega predsednika Boruta Pahorja med člani predsedstva BiH o tem, ali so pripravljeni na mirno razformiranje države, ki ga je potrdil član predsedstva Željko Komšić. Prav tako naj bi že preverjali podporo načrtu med odločevalci v mednarodni skupnosti. Med koraki je omenjena tudi "priprava celovitega komunikacijskega programa, s katerim bi načrt predstavili javnosti ob upoštevanju vzdušja v različnih delih regije". EU bi nato prevzela pobudo in formalizirala načrte, če se bo EU, ZDA in večina odločevalcev strinjala z načrtom in koraki za implementacijo načrta. 

Temu bi sledila zagon komunikacijskega procesa, ki nagovarja različne skupine ljudi, ter "začetek vseh zahtevanih formalnih bilateralnih postopkov za uresničitev načrta, ki so usklajeni in pravno zaokroženi, po logičnem zaporedju".

Na vsebino se je odzvala bosanska ministrica za zunanje zadeve Bisera Turković. "O teritorialni integriteti BiH ni razprave. Prepričana sem, da nihče resen v EU ne more sprejeti ideje, ki bi ogrožala integriteto nekoga, četudi imamo znotraj BiH retrogradne sile, ki želijo to vsiliti kot neko legitimno zgodbo. Gre za očitni cilj, da se odpre Pandorina skrinjica in destabilizira stanje na Zahodnem Balkanu.Nekdo očitno želi v takšnih okoliščinah udejaniti vojne cilje. Država se že dalj časa bori z maligno propagando v mednarodnih krogih ter s svojevrstno hibridno vojno proti evroatlantskim interesom BiH in njenih državljanov."  

Ameriški odgovor: Podpiramo suverenost in teritorialno integriteto BiH

Na naše vprašanje glede dokumenta in njegove vsebine so se odzvali na ameriškem veleposlaništvu. Zapisali so, da ZDA silno cenijo dolgotrajno partnerstvo z BiH ter da podpirajo njeno suverenost in teritorialno integriteto, ki je zapisana v daytonskem mirovnem sporazumu. "Ostajamo predani skupnemu cilju za demokratično, vključujočo in uspešno Bosno in Hercegovino na poti k evroatlantskim povezavam." 

V odgovoru so tudi poudarili, da so ZDA odločne podpornice vseh držav zahodnega Balkana, ki si prizadevajo za članstvo v evroatlantskih organizacijah. Prepričani smo, da je prihodnost zahodnega Balkana v EU. "Proces širitve spodbuja dolgoročni mir, stabilnost in blaginjo v vsej regiji," so sklenili.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1072)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
19. 04. 2021 18.39
-1
Orban in Jajo sanjarita kako bosta pustila "veliko zapuščino"... Še posebej Jajo pa seveda tu vidi profit... Vojne so mu do zdaj še vedno prinesle dobiček, lahko bi doktoriral na temo švercanja orožja...
diMarzio
19. 04. 2021 20.42
-1
Kako lahko... kako lahko zamudiš tako krasno priliko biti tiho... in se ne sramotiti.
NekiSlovenec
17. 04. 2021 09.20
-2
Pahor je preverjal možnost o razhodu BIH, ko je bil tam na zadnjem obisku. Ni pa vedel nič o obstoju dokumenta... Ni to nekako skregano z logiko? Zakaj je potem spraševal o tej možnosti? Listni interesi?
Luna Mesec 1
16. 04. 2021 09.07
+5
.......kaj ga brigajo ex pokrajine, loti naj se domačih težav kjer ima dela dovolj pa južne meje naj se loti
bogam
16. 04. 2021 08.52
-1
A ni lepo imeti psihopata na čelu vlade? Nikoli ni dolgčas...
zoran jankovi? 007
16. 04. 2021 09.09
+2
Prav tako ni dolgčas brati komentar od psihopata....
babica
17. 04. 2021 13.31
-3
ta psihopat bi rad vojno,ker mu je verjetno ostalo orožje od orožarske afere pa bi ga prodal,da pride spet do vojne samo sedaj bi Bosni pomagale vse muslimanske države in prvi ,ki bi ga odpihnilo bi bil jj
Kukulkan
16. 04. 2021 08.50
+3
ha, BiH je že raskosana Daytonskim sporazumom, in ta Dayton je v Ohiu "USA"
Grma53
22. 04. 2021 15.39
+1
Ubogi levaki, sedaj ko jim je zmanjkalo laži in municije na domačem političnem področju, so boj za korita prenesli na mednarodno področje. Neumnostim, ki jih klatijo pa verjamejo samo tisti, ki so jih sprojecirali in jugo nostalgiki, ki še niso ugotovili da Jugoslavije ni več in da je nikoli več ne bo.
janez horvat
16. 04. 2021 08.49
+0
Dobil sem reklame v nabiralnik. Nepodpisane. Mislim, da jih je poslal Janša.
MladInPerspektiven
16. 04. 2021 08.45
+4
Ne vem za druge sam nisem razočaran če je to Janša in ekipa naredila ...mi visi. Kar mi pa ne sede kvazi naš PREDSEDNIK da ima razgljabljati o tem TUKAJ se pa neha .. ON ne bi smel NIKOLI se vtikati v takšne reči še v WC ko je NE sme reči in sam sebe spraševati kaj misli. Ampak to je moje mišljenje in zame PAHOR ni in nikoli ne bo predsednik SLOVENIJE svoje otroke ko jih bom imel bom učil tudi o tem.
vrtnar01
16. 04. 2021 08.50
+1
MladInPerspektiven
16. 04. 2021 09.46
+2
Je ali ni takšna oseba kot je Pahor ni primerna za predsednika niti za državno službo
User1538643
16. 04. 2021 08.34
-1
Morda je nekdo prerok?
CIGU MIGU
16. 04. 2021 08.32
+4
le nekaj so pozabili ti kleparji usode,da je v bosni turški interes velik preko salafistov ,pa borcev,ki so se vrnili iz sirije in še marsikaj,mislim,pa da pahor ni tako nedolžen ko izgleda,saj preveč potuje in naklada
najboljsa24
16. 04. 2021 08.28
+0
ah joj levičarji, kaj vas ti vaši mediji in vaši politični vodje še kar naprej vlečejo za nos glede tega non paperja. Ja, če se pač pustite, se mora nekdo delat norca iz vas.
glavni Baja
16. 04. 2021 08.45
+4
User1958074
16. 04. 2021 08.27
+4
Zgleda ima nekdo preveč časa da drega v to brezno od držav.
User1538643
16. 04. 2021 08.27
+2
Nekdo je pravkar prižgal vžigalno vrvico, ki ne bo več ugasnila. Erdo Gun kaže roge Merki Lovec. Prizorišče, oder mi pravkar urejajo, popravljajo, kulise so postavljene. Le še igralci in statisti da se zberejo.
User1538643
16. 04. 2021 08.29
+1
Uporabnik474217
16. 04. 2021 08.26
+2
Petitio principii. Pri naših novinarjih je močna cirkularna logika, v primeru Janše: obstajaš, torej kriv si! Ampak dobro, novinarji so tudi ljudje.
CIGU MIGU
16. 04. 2021 08.25
+2
največja napaka je bila,ko so ga osvobodili,jla je vedela mnogo več kot ljudstvo na roški
zdrava.pamet
16. 04. 2021 08.17
-3
OČITNO JE JANŠA VSEMOGOČEN....v njegovem kabinetu so se odločali, če bo razkosal bosno, srbijo, ZDA in kitajsko baje tudi. PRAVI MAHER JE TA NAŠ JANŠA....kot da z slovenskimi levičarskimi butalci nima zadosti dela....
glavni Baja
16. 04. 2021 08.23
-1
vrtnar01
16. 04. 2021 08.51
+1
Heinekenx
16. 04. 2021 08.15
+7
Kamor dr. Prištinski stopi, tam trava nikoli več ne raste.
tiandra4
16. 04. 2021 08.12
+5
JJ naj se izjasni , ali ima spet prste vmes, če je vpleten, je katastrofa za SLO, če ni naj najdejo odgovornega. To je zelo nevarno igranje z ognjem!
Antoniozmaj
15. 04. 2021 21.57
+6
včeraj sem nekje prebral, da nam je pacient janša odredil toliko dni policijske ure, kolikor dni je bil on sam zaprt zaradi afere "patrija". Zgolj naklučje?????
zdrava.pamet
16. 04. 2021 08.18
-3
ni_mi_vse_eno
15. 04. 2021 21.49
+4
Kosovo in Albanija se ne bi smela združiti, tu bo lahko še tekla kri.
Killing floor
16. 04. 2021 10.44
+1
mokoiko
15. 04. 2021 21.49
+3
"Neuraden diplomatski dokument","se ugiba da je nastal v kabinetu Janeza Janše"pa kaj ste novinarji ali ste neki astrologi,da kar nekaj ugibate,pa neuradno ....pa baba rekla,baba kazala. Sramotite sebe ,Slovence in Slovenijo