TUJINA

Norčevanje Prigožina: Kandidiral bom za predsednika Ukrajine

Bahmut, 11.03.2023, 18:12 | Posodobljeno pred 17 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Jevgenij Prigožin, šef zloglasne Wagnerjeve skupine, je v zadnjem izzivalnem sporočilu izjavil, da se namerava s fronte "preseliti v pisarno in se posvetiti političnemu življenju". Čeprav gre za enega glavnih krvnikov v vojni, je izjavil, da je "Dovolj prelivanja krvi" in da naj bi imel zdaj druge ambicije. V videoposnetku, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, je Prigožin napovedal svoje nove cilje. "Odločil sem se, da bom leta 2024 kandidiral za predsednika Ukrajine proti Porošenku in Zelenskemu," je napovedal kar s fronte, medtem ko so v ozadju odmevale eksplozije. "Če bom zmagal, bo vse v najlepšem redu. Ne bo več potrebe po orožju."

Jevgenij Prigožin, šef zloglasne Wagnerjeve skupine, se je odločil, da se bo s fronte preselil v pisarno in se posvetil političnemu življenju. Dovolj je prelivanja krvi, Prigožin ima zdaj druge ambicije.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V videoposnetku, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, je Prigožin napovedal svoje nove cilje. 

"Odločil sem se, da bom leta 2024 kandidiral za predsednika Ukrajine proti Porošenku in Zelenskemu," je napovedal kar s fronte, medtem ko so v ozadju odmevale eksplozije. "Če bom zmagal, bo vse v najlepšem redu. Ne bo več potrebe po orožju."

PREBERI ŠE
Bahmut je postal 'območje ubijanja', vzhod mesta v rokah skupine Wagner

 "Jevgenij Prigožin je vojni zločinec"

Prigožin je bil večkrat označen za vojnega zločinca, nazadnje je celo pozdravil umor nekdanjega člana svoje skupine. Na videoposnetku je prikazan umor člana skupine, ki je dezertiral in prestopil na ukrajinsko stran. Moškega z imenom Jevgenij Nužin na brutalen način ubijejo s kovaškim kladivom. "Nužin je izdal svoj narod, svoje tovariše in to je naredil zavestno. Ni bil ujetnik, ni se predal. Nasprotno, načrtoval je pobeg. Nužin je izdajalec," je dejal Prigožin. 

PREBERI ŠE
Prigožin v Bahmutu: Če se Wagner umakne, bo propadla celotna fronta

Ameriško pravosodno ministrstvo, ki trenutno pomaga Ukrajini pri preiskavi vojnih zločinov, je prav tako označilo Prigožina za vojnega zločinca.

"Prigožin, ki vodi Wagner, je po mojem mnenju vojni zločinec," je dejal generalni državni tožilec Merrick Garland. "Ta skupina, ki je odgovorna za napade na Ukrajince v Donbasu, vključno s tem, da je pripeljala kot vojake ujetnike iz ruskih zaporniških taborišč ... To je preprosto nerazumljivo," je dodal.

V začetku decembra so ameriški zakonodajalci vložili predlog zakona, s katerim so skupino Wagner označili za teroristično organizacijo. V dokumentu so našteti vojni zločini militantov, med drugim mučenje civilistov v Buči ter podobni zločini v Maliju, Sudanu in Srednjeafriški republiki.

Skupina Wagner
Skupina WagnerFOTO: AP

"Skupina Wagner je umorila in grozila novinarjem, ugrabila otroke, uporabila živčne strupe proti civilistom, izvajala mučenja ter sodelovala pri posilstvih in spolni trgovini z ženskami in otroki," je navedeno v izjavi, v kateri je bil objavljen predlog zakona.

Januarja so tudi ZDA označile Wagner za mednarodno kriminalno združbo, s čimer so ga postavile ob bok italijanskim mafijskim skupinam ter japonskim in ruskim organiziranim kriminalom. Ta označba omogoča bolj poglobljene sankcije.

S širjenjem skupine je njihova taktika postajala bolj brutalna. Wagnerjevi plačanci pod nadzorom Prigožina so obtoženi različnih grozodejstev, med drugim mučenja, posilstev, izsiljevanja, vojnih zločinov in zločinom proti ljudem.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.