Tujina

Nosata medveda v dunajskem živalskem vrtu znova starša

Dunaj / Ljubljana, 22. 07. 2021 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
3

Belogobčna nosata medveda v živalskem vrtu Schönbrunn na Dunaju imata podmladek. Dvojčici, ki so ju poimenovali Bonita in Belize, trenutno še sesata mleko pri mami, radi pa pojesta tudi kuhan beljak in sadje. Mladički se za zdaj še ne zavedata, da so nosati medvedi sicer vsejedi. Za starša je to drugi naraščaj.

Ob rojstvu so mladički nosatega medveda slepi in gluhi, od vrha smrčka do konice repa pa merijo zgolj deset centimetrov. V prvih tednih sta se dvojčici zadrževali v gnezdu, so pojasnili na predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani, Eurocomma. "Zdaj lahko živahne živalce dobro opazujemo. Predvsem oče Fernando se zelo potrpežljivo igra z naraščajem. Divjanje je tudi njemu v veselje," so nam navdušenje direktorja živalskega vrta Stephana Heringa-Hagenbecka posredovali s predstavništva. Ko se mladički utrudita, se vsa družinica zvije v klobčič in počiva. "Takrat je vidna le zmešnjava glav, tac in tipičnih obročastih repov," so opisali.

Bonita in Belize se radi igrata, večkrat pa se jima pri igri pridruži oče Fernando.
Bonita in Belize se radi igrata, večkrat pa se jima pri igri pridruži oče Fernando. FOTO: Eurocomm

Dvojčici, ki sta se skotili 22. maja, trenutno še sesata pri medvedji mami Puppe, vendar kdaj pa kdaj poskusita tudi trdo hrano. Predvsem ju pritegneta kuhan beljak in sadje, meso pa jima za zdaj še ne diši. "Očitno še ne vesta, da so nosati medvedi vsejedi. Za Puppe in Fernanda je to že drugi naraščaj. Lanska mladička so v sredini marca prepeljali v belgijski Bellewaerde ZOO," so pojasnili na predstavništvu v Ljubljani.

Kako sta medvedki dobili ime? 

"Pri poimenovanju naši skrbniki živali sledijo enakemu principu kot pri vzreji psov. Prvo leglo je dobilo imena na A Alonso in Alessandro. Dvema medvedkama v drugem leglu pa smo dali ime Bonita in Belize. Gre za južnoameriška imena, saj so nosati medvedi v Južni Ameriki zelo razširjeni," je razložil Hering-Hagenbeck.

Mladiča se za zdaj prehranjujeta zgolj z rastlinsko hrano, sicer pa so nosati medvedi vsejede živali.
Mladiča se za zdaj prehranjujeta zgolj z rastlinsko hrano, sicer pa so nosati medvedi vsejede živali. FOTO: Eurocomm

Belogobčni nosati medvedi sicer sodijo v red zveri in so razširjeni od juga Združenih držav Amerike, Mehike in Srednje Amerike pa vse do severne Kolumbije. V odrasli dobi skupaj z repom merijo od 80 do 130 centimetrov in tehtajo od tri do pet kilogramov.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IgorMuc
22. 07. 2021 17.56
+7
LeeLoo7
22. 07. 2021 17.16
+7
Uporabnik1262524
22. 07. 2021 17.07
+7