Ukrajina

Nosečnica in njen otrok umrla po bombardiranju bolnišnice v Mariupolu

Mariupol, 14. 03. 2022 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
36

Pred petimi dnevi je ruska vojska obstreljevala bolnišnico v Mariupolu in porušila del, kjer so bile nastanjene porodnice. V napadu je bilo huje poškodovanih več porodnic. Novinarji AP, ki so po napadu poročali iz močno poškodovane bolnišnice, so takrat objavili posnetke ranjene porodnice na nosilih, pretresljive fotografije pa so obkrožile svet. Zdaj so izvedeli, da ruskega napada otrok in njegova mama nista preživela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Putinove čete ciljale Kijev
    03:30
    Iz 24UR: Putinove čete ciljale Kijev
  • Iz SVETA: 19. dan vojne v Ukrajini
    02:50
    Iz SVETA: 19. dan vojne v Ukrajini

Iz Ukrajine prihaja še ena žalostna novica. Novinarji AP so namreč izvedeli, da je v bolnišnici na obrobju mesta Mariupol umrla nosečnica, ki je bila poškodovana med ruskim obstreljevanjem bolnišnice v središču mesta, v katerem je bil uničen porodni blok. Trenutek, ko so poškodovano nosečnico rešili iz porušene stavbe in jo na nosilih nesli v drugo bolnišnico, je takrat v svoj objektiv ujel fotograf AP. Na fotografiji ženska z roko gladi svoj krvav nosečniški trebuh, njen prebledeli obraz in pogled pa izražata grozo, ki jo je med tamkajšnje prebivalce prinesla vojna.

Posnetek poškodovane porodnice, ki so jo reševali po obstreljevanju bolnišnice v Mariupolu.
Posnetek poškodovane porodnice, ki so jo reševali po obstreljevanju bolnišnice v Mariupolu. FOTO: AP

Nosečnico so takrat prenesli v sosednjo bolnišnico, kjer pa so zdravniki ugotovili, da ima hude poškodbe kolka in zdrobljeno medenico. Poškodbe so bile tako hude, da otročiček kljub takojšnjemu carskemu rezu ni preživel. Kot je za AP dejal kirurg Timur Marin, ki je operiral nosečnico, je ženska ob novici, da je otrok umrl, prosila, naj jo ubijejo. Zdravniki so nato poskušali rešiti življenje nosečnice, a jim kljub daljšemu oživljanju ni uspelo. 

Njenega imena zdravniki niso izvedeli, saj je po njuni trupli naslednji dan prišel njen partner in otrokov oče. Kot je dejal Marin, so veseli, da njuni trupli nista pristali v enem od množičnih grobišč, ki so jih izkopali v porušenem mestu.

Medtem ko Rusija trdi, da je bila bolnišnica v resnici baza ukrajinskih ekstremistov in da naj v njej ne bi bilo bolnikov in zdravnikov, so novinarji AP, ki so bili v času napada v mestu Mariupol, na lastne oči videli, kako so iz ruševin bolnišnice nosili ranjene porodnice in evakuirali novorojenčke. Ukrajinske oblasti so obstreljevanje označile za vojni zločin.

Marjana Podgurska, ki je bila poškodovana v napadu na porodnišnico v Mariupolu, je rodila zdravo deklico, ki jo je poimenovala Veronika.
Marjana Podgurska, ki je bila poškodovana v napadu na porodnišnico v Mariupolu, je rodila zdravo deklico, ki jo je poimenovala Veronika. FOTO: AP

Ena od porodnic, ki so jo fotografirali med begom iz porodnišnice in je bila celo tarča ruskih očitkov, da je plačana igralka in da v resnici ni bila žrtev obstreljevanja, je nekaj dni po napadu rodila zdravo deklico Veroniko.

Mariupol, pristaniško mesto ob Azovskem morju, je po besedah tamkajšnjega župana povsem zravnano z zemljo. Preživeli, ki so ostali v mestu, so v zakloniščih, počasi ostajajo brez vsega nujnega za preživetje, humanitarna pomoč, ki je bila na poti v to uničeno mesto, pa je bila blokirana od ruske vojske. V mestu naj bi v 19 dneh vojne umrlo že več kot 2500 ljudi.

Pomoč ukrajinskim sirotam