Tujina

Notranji ministri EU z dogovorom o ključnih uredbah migracijskega pakta

Luxembourg, 08. 06. 2023 21.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Notranji ministri EU so se na zasedanju v Luxembourgu po skoraj celem dnevu pogajanj vendarle dogovorili o predlogih uredbe o upravljanju azila in migracij ter uredbe o azilnih postopkih, je povedala švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard. Gre za dva ključna zakonodajna predloga v okviru migracijskega pakta.

Uredba o upravljanju azila in migracij ter uredba o azilnih postopkih predstavljata glavna stebra reforme azilnega sistema, je poudarila švedska ministrica po zasedanju.

"Poleg tega sta ključna za dobro ravnovesje med odgovornostjo in solidarnostjo. Gre za zakonodajna predloga, ki sta osrednja dela skupne evropske politike na področju upravljanja migracij, ki temelji na evropskih vrednotah in mednarodnem pravu," je še dejala.

Evropska unija
Evropska unija FOTO: Shutterstock

Predlog uredbe o upravljanju azila in migracij bi glede na stališče Sveta, ki so ga danes s kvalificirano večino potrdili ministri, izboljšal delovanje t. i. dublinskih pravil, je zagotovila ministrica.

T. i. mehanizem obvezne solidarnosti, ki ga predvideva pogajalsko izhodišče držav članic, bi zagotovil skupno podporo članicam, ki so najbolj izpostavljene migracijskim pritiskom. Na dolgi rok pa bi imele koristi vse države. S tem mehanizmom bi zmanjšali število sekundarnih migracij, manj obremenjene članice, ki bi prispevale vanj, pa bi lahko izbirale med različnimi možnostmi solidarnosti, je pojasnila Malmer Stenergard.

Manj obremenjene članice bi lahko sprejele določeno število prosilcev za azil iz držav, ki so bolj izpostavljene migracijskim pritiskom. Če tega ne bi želele storiti, pa bi po besedah švedske ministrice plačale znesek v višini 20.000 evrov na prosilca za azil, je dejala. Kako bi to plačilo izvedli, še ni določeno.

Švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard
Švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard FOTO: AP

Stališče o predlogu uredbe o azilnih postopkih, ki so ga deloma dorekli že decembra lani, pa medtem predvideva enostavnejše in učinkovitejše postopke, je še povedala švedska ministrica. Obenem bodo zagotovljene varovalke za prosilce za azil.

"Našli smo kompromis, ki bi zagotovil hitre, pravične in učinkovite postopke za prosilce, ki najverjetneje ne potrebujejo mednarodne zaščite. Obenem pa bi zagotovili, da ta naloga ne bi preveč obremenjevala držav članic na zunanjih mejah," je poudarila švedska ministrica.

Ena od ključnih novosti je po njenih besedah obvezen postopek na meji, v okviru katerih bi na zunanjih mejah opravili hitro oceno prošenj državljanov tistih držav, za katere je stopnja odobritve nizka. Tako bi hitro zavrnili tiste, ki niso upravičeni do bivanja v Evropi, s čimer bi preprečili zlorabe azilnih postopkov, je povedala.

Migranti
Migranti FOTO: AP

Slovenski notranji minister Boštjan Poklukar je že med zasedanjem napovedal podporo obema pogajalskima izhodiščema, vključno z zgoraj omenjenim solidarnostnim mehanizmom. Zdaj se bo Svet EU o predlogih teh dveh uredb pogajal z Evropskim parlamentom, ki je svoja pogajalska izhodišča že sprejel.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson se kljub temu, da ima parlament precej drugačna stališča, ne boji pogajanj. Prepričana je, da jim bo tudi tokrat uspelo doseči dogovor.

"Čaka nas še nekaj korakov, da bo zakonodaja povsem dokončana. Vendar mislim, da je jasno, da smo naredili velik napredek v gradnji zaupanja. Današnja odločitev zagotovo kaže, da med državami članicami vlada zaupanje, pa tudi duh solidarnosti in sodelovanja," je povedala Johansson.

Glede nasprotovanja določenih držav članic - dve sta glasovali proti, štiri pa so se glasovanja vzdržale - je povedala, da je to nekaj običajnega. "Zakonodaja na koncu velja za vse, komisija pa je varuhinja pogodb, ki zagotavlja, da se zakonodaja izvaja," je poudarila komisarka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
09. 06. 2023 17.41
+2
Od muslimanskih migrantov so delovno sposobni le Turki, ki jih je v zadnjih 50 letih v Nemčijo prišlo že kakih 4 milijone in so se pokazali kot solidna delovna sila, čeprav je Nemčija z njimi dobila tudi burek in kebab. Od arabskih muslimanov pa ni nobenega delovnega efekta in so samo za životarjenje na sociali in kriminal, celo Turki jih ne marajo.
Harpuna
09. 06. 2023 15.04
+4
In če bi sedaj opozicija vložila interpelacijo proti Pokljukarju,ki izdaja svojo državo in državljane s škodlijvimi podpisi,bi bil pa halo,da mu nagajajo.Mislim da je 99,99% naših državljanov proti ilegalcem,od katerih ni drugega kot milijonski stroški in kriminal.Torej vsak naše politik,ki to podpira deluje proti nam in takoj odstop.
jutri_pa_res
09. 06. 2023 12.35
+6
EU levaki so najprej pametni, jih veselo pobirajo pred afriško obalo in namesto nazaj v Afriko vozijo v Italijo, sedaj pa bi jih uturili ostalim po vsej EU. E pa, no go, kar naj vam presedejo, jih boste vsaj nehali uvažati.
SadButTrue
09. 06. 2023 10.22
+2
A do Cerknice bodo lahko prišli?
Kaj_je_res
09. 06. 2023 08.51
+8
No, pa nas bodo EU državljane še tule molzli. Ta EU je res obsojena na propad.
Bolfenk2
09. 06. 2023 08.50
+9
Tako levi kot desni smo enotni, da v Sloveniji in EU nočemo ilegalnih migrantov. Naši politiki pa podpisujejo migrantske pakte. Na koncu bodo na oblast pripeljali skrajno desnico, ki bo obljubila rešitev migrantskega vprašanja na bistveno manj demokratičen način. Evropskim narodom se bo zaradi migrantov utrgalo in bodo skrajno desnico sprejeli kot manjše zlo.
nopino
09. 06. 2023 09.06
+4
Bolfenk, strinjam se z teboj. To početje pomeni samo eno, a to je: PRIPELJATI SKRAJNO DESNICO NA OBLAST, z obljubo, da bodo oni migrantsko krizo rešili na radikalen način. Slovenija je, z privolitvijo v širjenju Šengena na hrvaško mejo in z močno avstrijsko mejno kontrolo postala migrantska oaza. Z drobtinami, ki naj bi jih Evropa dajala za migrantske potrebe bo Slovenija v parih letih imela več migrantov kot domačih prebivalcih. Minister za notranje zadeve takšen evropski dogovor ne sme podpisati. Nasprotujem. Upam, da nisem sam!
Aijn Prenn
09. 06. 2023 08.25
+6
Šef Daimlerja je pred leti, ko so begunci drli preko polj v Dobovi v EU rekel, da boljše priložnosti za DE gospodarstvo še ni bilo in, da prihajajo mladi delavci in inženirji...
Aijn Prenn
09. 06. 2023 08.28
+1
To je povedal javno na novinarski konferenci.
Julijann
09. 06. 2023 08.21
+9
Ne vem , a mpak EU načrtno dela samomor s tako azilantsko politiko. Pokljukar pa tako le pokima. In dajmo že ostro ločit : eni so migranti, ki si želijo delati v EU, eno so zabušantje, ki v EU vidijo le to, da drugi delajo zanje.
Bolfenk2
09. 06. 2023 08.27
+6
Tisti ki želijo delati pridejo legalno čez mejo. Ilegalci računajo izključno na socialno podporo in da se bodo bavili s kriminalom.
natmat
09. 06. 2023 08.15
+10
Solidarnost ima svoje meje...reševanje problemov drugih pa ne mora biti na plečih EU!!!Tisti ki nima zaposlitve nima kaj iskati v EU!!!
Aijn Prenn
09. 06. 2023 08.22
-3
Če zahod razsipa njihove države, begunci izberejo najlažjo varianto in zbežijo na zahod. Jezen begunec na zahodu pa tudi ni najboljša varianta.
User300173
09. 06. 2023 08.07
+7
Imam občutek, da EU spodbuja ilegalne migracije. Mi lahko pojasnijo, kako so lahko Gaddafija v Libiji nezakonito zajeli in ubili, ne morejo pa zajeti tihotapci tam dol? Libija ni sovražna država. Integracija migrantov ne deluje. Vsak bi moral pred azilom dobiti zaposlitev, v nasprotnem avtomatično nazaj v državo prihoda in ne ugotavljati od kod je. EU že postaja predmestje ameriških velemest kar se kriminala tiče. En tak primer je železniška postaja v Milanu, kjer je organiziran kriminal.
dartford
09. 06. 2023 08.07
+8
Migrant priplava v EU in zaprosi za mednarodno zaščito. Ker je "ogrožen". In potem posili 78 letno žensko. Drugi gre klat triletne otroke... In potem imamo tu ljudi, ki jih celo podpirajo. Saj ni čudno, da gre Evropa v ....
Delavec_Slo
09. 06. 2023 08.05
+9
Aja za to je potrebna seja-na kratko deportacija vseh na stroške države iz katere izhajajo!
Bolfenk2
09. 06. 2023 08.04
+8
Edino deportacija domov vseh, ki so evropske meje kadar koli prestopili ilegalno je pravilni odgovor.
Bolfenk2
09. 06. 2023 08.02
+14
Vsak dan beremo o migrantskem nasilju. Včeraj je celo 24ur, ki je naklonjen migrantom, pisal o kriminalu migranta. Naš policijski minister, ki ga plačujemo zato, da poskrbi za našo varnost, pa je včeraj v Bruslju podpisal migrantski pakt. Izdal je slovenski narod, ki ga plačuje.
Delavec_Slo
09. 06. 2023 08.06
+7
big_foot
08. 06. 2023 21.49
+12
Zdej, načeloma sem zmeren desničar ampak zaradi stanja desnice pri nas volim levo sredino, AMPAK kar se migrantov tiče sem pa absoluten skrajen desničar. To nima kaj iskat v eu, če pa že pa v nekih centeih pa prec ko je varno šibaj domov.
Aijn Prenn
09. 06. 2023 08.28
-1
Pogovarjal sem se z direktorjem enega od domov onemoglih v podeželjskem okolju. Povedal mi je kakšne so projekcije za prihodnost na področju negovalnega kadra. Če na kratko povzamem, čez 10-15 let bo vso negovalno osebje uvoženo iz tujine, ker domačinov ne bo.
Kaj_je_res
09. 06. 2023 08.54
+4
In to bi reševali z ilegalci, nepreverjenimi ljudmi, ki prestopajo vsepovsod mejo? zakaj pa ne naredimo tako, kot Avstralija, in povabimo legalno kader, ki ga potrebujemo, s potrebnimi dokazili o izkušnjah in izobrazbi, lepo čez mejni prehod, kot moramo vsi ostali??? Lepo prosim, tisti, ki se sprehajajo pri nas čez meje ilegalno gozdovih, ne bodo nikogar negovali.
Dragica Cegler
09. 06. 2023 08.55
+4
In starejše in onemogle bodo negovali mladeniči,ki posiljujejo starejše ženske in ubijajo otroke,ker žensk ne vidim med migranti.