Nov dan, nova teorija zarote, tokrat o skrivnostnem pojavu 20.000 ameriških vojakov v Evropi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Daniel Fazlić /
KOMENTARJI
647
Novica o invaziji 20.000 ameriških vojakov v Evropi, ki naj bi bili tu zaradi koronavirusa, je lažna. Gre za napovedano vojaško vajo Europe Defender 20, ki poteka med februarjem in junijem 2020. Poveljniki so že napovedali prilagoditev zaradi izbruha novega koronavirusa, a teorije zarote so se po spletu širile tako hitro, da je bilo že neverjetno, številne pa prestrašile.

Najprej nekaj številk in dejstev. Gre za največje vojaške vaje v zvezi s premikom enot iz ZDA po koncu hladne vojne, na katerih naj bi po prvotnih načrtih sodelovalo 37.000 vojakov iz 18 držav.Vaje naj bi potekale v 10 državah, iz ZDA pa bi prišlo približno 20.000 vojakov.Namen vaje je preverjati zmožnosti sodelujočih držav pri prenosu večjih količin ameriškega orožja in vojakov, za odvrnitev groženj zavezništvu. Takšne vaje so bile v času hladne vojne pogoste, zaradi spremenjenega geopolitičnega okolja pa je zavezništvo za leto 2020 pripravilo nove vaje, da bi preverili zmožnosti. Podobne vaje, a v manjšem obsegu, so bile vse od ruske okupacije ukrajinskega Krima leta 2014.

Slika je nastala 12. februarja v mestu Savannah in prikazuje pripravo enote na vkrcanje na ladjo.
Slika je nastala 12. februarja v mestu Savannah in prikazuje pripravo enote na vkrcanje na ladjo.FOTO: DVIDS

Po izbruhu novega koronavirusa so številne države, tudi ZDA, vaje prilagodile, vzpostavile dodaten zdravstveni nadzor in konec februarja tudi zmanjšale obseg delovanja. Vaja Defender Europe 20 ima v več mesečnih operacijah več manjših vaj. Kot je sporočila evropsko poveljstvo, "bodo zaradi izbruha novega koronavirusa vaje prilagodili, zmanjšali število ameriških vojakov in v sodelovanju z zavezniki pripravili dodatne omejitve. Varovanje zdravja naših sil ter zaveznikov in partnerjev je glavna skrb."  

Konec februarja so sporočili, da so sprejeli dodatne ukrepe, ki bi zmanjšali stik s prebivalstvom in tudi med vojaki, zdravstvene enote bodo imele dodatne naloge in uvajale omejitve. 16. marca so javnost tudi obvestili, da se vaje prekinjajo in da so vsi premiki ameriške vojske iz ZDA zamrznjeni. Sile ZDA, ki so že v Evropi, pa se bodo vrnile v domovino. 

A na družbenih omrežjih so se pojavili posamezniki, ki so vajo, ki je bila napovedana vsaj eno leto, uporabili za širjenje strahu med sledilci in drugimi prebivalci. Določene strani, ki so znane po tem, da širijo tudi lažne novice, so predstavile sliko, ki kaže, kot da je ameriška vojska začela okupacijo – članek se je najprej pojavil na strani v Italiji, potem v Srbiji, počasi je prilezel tudi na slovenski splet, kjer je objava dobila na tisoče delitev. 

Video je nastal 25. februarja: 

Spet drugi posamezniki so nato to širili kot dokaz prikrivanja s strani oblasti, uničevanja Evrope, ameriški vojaki naj bi imeli cepivo"tukaj so, da bi nas zajeli." Te novice in"objave informiranih posameznikov", so se v dveh dneh neverjetno razširile. Ne bi o teh vseh teorijah zarote, pomembno pa je, da, predvsem v naslednjih tednih in mesecih, informacije dobivamo iz preverjenih virov. Vaja je bila večkrat napovedana, en klik na spletu vam predstavi vse o vaji, kje in kdaj bo potekala, a večina je delila pojasnitev, da mediji prikrivajo, vojske okupirajo in s tem samo širila nelagodje in strah. Prosim vas, da ne strašite ljudi.