Nov genotip virusa prašičje gripe lahko sproži pandemijo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /N.S. /
KOMENTARJI
47
Na Kitajskem so znanstveniki potrdili nov genotip virusa prašičje gripe, ki ima potencial, da sproži pandemijo, je zapisano v študiji, ki so jo v ponedeljek objavili v znanstveni reviji PNAS.

Novi genotip so poimenovali G4 in je genetsko potomec prašičje gripe H1N1, ki se je leta 2009 razširila po vsem svetu. Glede na ugotovitve znanstvenikov ima G4 vse značilnosti hitrega prilagajanja, kar privede tudi do lažje in hitrejše okužbe s tem virusom pri ljudeh.

G4 je namreč zelo kužen, se hitreje kopira v človeških celicah in povzroča hujše simptome kot drugi podobni virusi. Glede na poskuse imunost na sezonsko gripo pri preprečevanju okužbe z G4 ne pomaga. Znanstveniki so to med drugim ugotovili z izvajanjem poskusov na dihurjih, ki razvijejo podobne simptome kot ljudje.

Prašičja gripa
Prašičja gripaFOTO: Shutterstock

Znanstveniki so G4 izolirali, ko so med letoma 2011 in 2018 zbrali več kot 30.000 vzorcev s prašičev v klavnicah in veterinarskih ordinacijah v desetih kitajskih provincah. Skupno jim je uspelo izolirati 179 različnih virusov prašičje gripe. Večina teh je bila novih, ravno G4 pa se je izkazal za prevladujočega po letu 2016.

Po odkritju virusa so vzeli tudi več krvnih vzorcev ljudi. Med delavci, ki delajo s prašiči, so ugotovili, da se je z G4 srečalo 10,4 odstotka ljudi, med splošno populacijo pa je ta delež glede na raziskavo znašal 4,4 odstotka.

Glede na dosedanje ugotovitve se G4 lahko širi z živali na človeka, ni pa dokazov, da se je širil tudi med ljudmi. "Skrb vzbuja, da bi lahko človeška okužba z virusom G4 spodbudila dodatno prilagajanje človeku in povečala grožnjo človeške pandemije,"so zapisali v študiji znanstveniki iz kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni.