Tujina

Putin za napad na Krimski most obtožil Ukrajino

Kijev, 09. 10. 2022 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA, T.H.
Komentarji
0

Ruski predsednik Vladimir Putin je Ukrajino obtožil, da je stala za eksplozijo na mostu, ki vodi na polotok Krim, čeprav ta uradno ni prevzela odgovornosti za napad. Putin je incident označil za teroristično dejanje. Kot je dejal na sestanku z vodjo ruskih preiskovalcev Aleksandrom Bastrikinom, so ukrajinske obveščevalne službe želele uničiti pomemben del ruske civilne infrastrukture. Po uničujoči eksploziji Krimskega mostu so območje preiskali ruski potapljači. Že guverner Krima, ki ga je imenoval Kremelj, pa je omenil "željo po maščevanju".

"To so zasnovale, ukazale in izvedle ukrajinske posebne enote. Ukrajinske tajne službe so avtorji, storilci in sponzorji napada," je bil prepričan Vladimir Putin, ko mu je Aleksander Bastrikin predstavil izsledke preiskave same strukture poškodovanega Krimskega mostu, ki je bil poškodovan v sobotnem napadu.

Putin je dogodek označil za teroristično dejanje, za ponedeljek pa je sklical tudi sestanek ruskega varnostnega sveta, ki združuje ključne ministre in politike ter predstavnike varnostnih služb in vojske, so sporočili iz Kremlja. 

Čeprav je bil poškodovan most, ki je ključna oskrbovalna pot za rusko vojsko, Rusija trdi, da je na polotoku Krim dovolj zalog hrane in goriva in da bodo lahko svoje sile v južni Ukrajini v celoti oskrbovali prek obstoječih kopenskih in pomorskih poti. Objavljeni so tudi satelitski posnetki poškodovanega mostu.  

Po oceni britanskih obveščevalnih služb bo imelo uničenje dela mostu na Krim zelo verjetno velik vpliv na sposobnost oskrbe ruskih sil v vojni z Ukrajino. Po navedbah britanskih obveščevalcev sta se dva od štirih pasov ceste zrušila v dolžini 250 metrov, kar bo močno zmanjšalo zmogljivost te povezave.Napad je po njihovi oceni verjetno osebno prizadel ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zgodil se je kmalu po njegovem 70. rojstnem dnevu, gradnjo mostu je osebno podprl in ga slovesno odprl, izvajalec del pa je bil njegov prijatelj iz otroštva Arkadij Rotenberg, so zapisali v dnevnem poročilu britanskih obveščevalcev.

Tovornjak z eksplozivom je po prvih ugotovitvah Moskve vozil moški iz ruske regije Krasnodar. Po navedbah španske tiskovne agencije EFE, ki se sklicuje na poročanje ruskih medijev, naj bi lastnik tovornjaka dobil elektronsko naročilo za prevoz umetnega gnojila. Ali je voznik pri napadu sodeloval po lastni volji, za zdaj ni jasno. Dogodek preiskujejo pristojne ruske službe. Poleg tovornjakarja sta umrla še dva človeka v avtomobilu, ki je v trenutku, ko je odjeknila eksplozija, peljal čez most.

Satelitski posnetek poškodovanega mostu
Satelitski posnetek poškodovanega mostu FOTO: AP

'Zdrava želja po maščevanju' 

Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass potniški in tovorni promet po železniškem mostu danes potekata po urniku. Cestni promet teče le po enem vozišču. Po napovedih podpredsednika ruske vlade Marata Husnulina bodo potapljači preverili obseg škode na konstrukciji pod vodno gladino, danes pa bodo znane tudi ugotovitve pregleda škode na zgodnjem delu mostu. 

Kot je prepričan ruski guverner Krima Sergej Aksonov, je situacija neprijetna, a obvladljiva, nikakor pa ne usodna:  "Seveda pa gre za čustven dogodek in obstaja zdrava želja po maščevanju."Polotok je imel zalogo goriva za mesec dni in zalogo hrane za več kot dva meseca, je dejal. Rusko obrambno ministrstvo zatrjuje, da bodo  lahko svoje sile v južni Ukrajini "v celoti oskrbovali" prek obstoječih kopenskih in pomorskih poti.

Kot smo poročali, se je na Krimskem mostu, ki povezuje Krim z Rusijo in je osovraženi simbol okupacije, je včeraj odjeknila močna eksplozija.  Vnelo se je  sedem vagonov, ki so prevažali gorivo. Šlo naj bi za napad s tovornjakom bombo, so sporočili iz Moskve. Še nihče sicer ni potrdil, da je šlo za vojaški napad. Del cestišča je padel v morje, most je delno porušen. Zaradi uničene cestne infrastrukture so se vile dolge kolone pred trajektnim pristaniščem, do konca dneva pa je Rusija ponovno vzpostavila tako cestni kot železniški promet čez 19 kilometrov dolgi most. Po eksploziji je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal poostreno varovanje kritične infrastrukture na polotoku Krim.  Objavljeni so tudi satelitski posnetki poškodovanega mostu, ki prikazujejo posledice eksplozije iz zraka. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou