Tujina

Sprejet dogovor na COP28: 'Omemba fosilnih goriv je zgodovinska'

Dubaj, 13. 12. 2023 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj, U.Z., STA
Komentarji
160

"Dogovor je dosežen," je sporočil predsedujoči konferenci COP28 Sultan Al Džaber. Medtem ko je predsedstvo ob razglasitvi poželo stoječe ovacije, v sobi, kjer so dogajanje spremljali okoljevarstveniki in aktivisti, ni bilo slišati aplavza. Predsedstvo podnebne konference ZN je po dolgotrajnih nočnih podaljških pogajanj v jutranjih urah objavilo težko pričakovano zadnjo različico osnutka končnega dogovora o globalnem pregledu stanja. Po pričakovanjih vanj ni vrnilo termina odprave fosilnih goriv, temveč umestilo zavezo prehoda od fosilnih goriv v energetskih sistemih.

Po maratonskih pogovorih so države na mednarodni podnebni konferenci ZN v Dubaju le sprejele dogovor, poroča BBC. Ko je predsedujoči konferenci Sultan Al Džaber razglasil, da je dogovor sprejet, so njegove besede v dvorani pozdravili s stoječimi ovacijami. Z dogovorom so se uradno strinjale vse države, a kot je po razglasitvi za BBC opozorila delegatka Samoe, v času sprejemanja dogovora sploh ni bila prisotna v dvorani: "Nisem hotela motiti stoječih ovacij, a sem zmedena.  To odločitev ste sprejeli, ko predstavniki  otokov nismo bili prisotni."  Al Džaber je zatrdil, da so se z otoškimi državami posvetovali in nadaljeval. 

 Komisar Evropske unije za podnebne ukrepe Wopke Hoekstra je, kot poroča BBC, ocenil, da je sprejeti dogovor izjemnega pomena: "Prvič v 30 letih bi lahko dosegli začetek konca fosilnih goriv,". Pravi, da načrt predstavlja "zelo pomemben korak k zagotavljanju cilja omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija." Dodal je še, da so pogajanja uspela združiti številne države z velikimi pomisleki.  

Po besedah podnebnega odposlanca ZDA Johna Kerryja dokument, čeprav ne odraža stališč držav v celoti, pošilja zelo močan signal svetu, da se moramo držati cilja in segrevanje ozračja omejiti na 1,5 stopinje Celzija, temu pa prilagoditi tudi nacionalne ukrepe. Kot zgodovinsko je označil navedbo glede fosilnih goriv. "Prvič odločitev poziva k prehodu od fosilnih goriv, da do leta 2050 dosežemo neto ničelne vrednosti emisij. Želeli pa bi si jasnejših navedb glede doseganja njihovih najvišjih vrednosti," je dodal in napovedal, da nameravajo ZDA skupaj s Kitajsko posodobiti dolgoročne podnebne strategije, k temu pa vabijo tudi druge države.

Španska ministrica za ekološki prehod Teresa Ribera Rodriguez, sicer tudi predsedujoča delegaciji ministrov EU, pa je priznala, da je pri zagotavljanju podnebne pravičnosti še vedno potrebna angažiranost držav. Hkrati današnjo odločitev vidi kot pomemben korak naprej in skupno zavezo držav, ki bo prinesla veliko v trenutnem kritičnem desetletju.

Sprejeli dogovor na COP28
Sprejeli dogovor na COP28 FOTO: AP

Medtem pa je, kot poroča BBC, vzdušje med nevladniki, aktivisti in strokovnjaki, ki so sprejem dogovora spremljali v drugi dvorani precej manj optimistično: "Tukaj ni zadonel aplavz, ko so razglasili odločitev."  Direktorica nevladne organizacije Climate Action Network Europe, Chiara Martinelli, je ocenila: "Medtem ko današnji osnutek sicer nakazuje podporo znanosti, da v prihodnosti ni prostora za fosilna goriva, še vedno ne zagotavlja hitrosti opuščanja fosilnih goriv, ki jo resnično potrebujemo."  Številni so presenečeni, kako hitro je bil sprejet končni dogovor, glede na to, da imajo številne države še vedno pomisleke. 

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil predstavnik Svetovnega inštituta za vire David Waskow, je prepoznavanje vloge vseh fosilnih goriv, ki ustvarijo tri četrtine vseh emisij toplogrednih plinov, nekaj, kar se v procesu podnebnih pogajanj do zdaj še ni zgodilo. Za pozitivno je označil tudi določitev točnega časovnega okvirja. Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) namreč poudarja, da je treba za ohranitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija emisije zmanjšati za skoraj polovico do leta 2030. Ob tem ga vendarle skrbi, da se poziv nanaša samo na prehod od fosilnih goriv v energetskem sektorju, pri tem pa izpušča druge sektorje, ki pomembno onesnažujejo okolje (denimo proizvodnja plastike in gnojil). Waskow sicer pozdravlja še zavezo k potrojitvi zmogljivosti obnovljivih virov energije in podvojitvi energetske učinkovitosti do leta 2030. Za to se je sicer na začetku COP28 zavzelo več kot 130 držav s pridružitvijo prostovoljni obljubi.

Na vrzeli pri zavezah glede fosilnih goriv je opozorila tudi Jean Su iz Centra za biološko raznovrstnost. Ob tem je izrazila tudi zaskrbljenost zaradi priznavanja vloge "prehodnih goriv", za katerimi se skriva proizvodnja zemeljskega plina in drugih fosilnih goriv.

Da je današnja odločitev na COP28 začetek konca dobe fosilnih goriv, pa meni Dave Jones iz organizacije Ember. O zavezi glede povečanja zmogljivosti obnovljivih virov in energetske učinkovitosti je dejal, da je "svet prvič prepoznal obseg ambicij, potrebnih za izgradnjo novih sistemov čiste energije v tem desetletju". Po njegovi oceni lahko samo na ta način zagotovimo hitro zmanjšanje porabe fosilnih goriv v tem desetletju.

'Dogovor je dokaz, da upravljanje na področju podnebnih sprememb na globalni ravni še deluje'

Ena od ključnih točk zaključnega dogovora o globalnem pregledu stanja je, da sproža nepovraten in pospešen prehod od fosilnih goriv, je izid komentirala glavna slovenska pogajalka Tina Kobilšek. Kot je povedala, danes dosežen dogovor ohranja cilj omejevanja globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija še vedno na dosegu roke. "Pot naprej vodi do strmega zmanjšanja emisij, kar je jasno zapisano v dokumentu in to vsekakor tudi pozdravljamo," je ocenila.

V Dubaj so po njenih besedah prispeli s ciljem, da bi čim bolj ambiciozno zaključili prvi globalni pregled stanja izvajanja leta 2015 sprejetega pariškega sporazuma. "Menim, da lahko danes potrdimo, da upravljanje na področju podnebnih sprememb na globalni ravni deluje in prav tako tudi pariški sporazum," je dodala.

Po njenih besedah dokument med drugim dviga lestvico na področju prilagajanja na podnebne spremembe in krepi odpornost, hkrati pa usmerja k podnebnemu odpornemu financiranju. Odgovarja tudi na več pomembnih vsebin, kot je na zahtevo po odzivu na izgube in škode zaradi podnebnih sprememb. Kot je spomnila, je bil v zvezi s tem že na prvi dan konference ustanovljen poseben sklad za izgube in škode, v katerega je denar že prispevala tudi Slovenija.

Kot zelo pozitivno stvar v vsebini dokumenta vidi tudi zavezo k zniževanju metana in ne samo ogljikovega dioksida. Za EU pa je "velika zmaga" potrojitev zmogljivosti obnovljivih virov energije in podvojitev energetske učinkovitosti do leta 2030, v kar je bilo vloženih veliko diplomatskih naporov, ter pospešena odprava neučinkovitih subvencij za fosilna goriva, ki ne naslavljajo pravičnega energetskega prehoda in energetske revščine.

V luči kompleksnosti vsebin, ki so bile obravnavane na letošnjem COP28, je po oceni Kobilškove predsedstvo konference ves čas delovalo transparentno in vključujoče. Kljub temu, da so bile otoške države na današnji plenarni seji kritične do al Džaberja, pa Kobilškova ocenjuje, da je v zadnjih dveh tednih zelo aktivno sodeloval z vsemi državami. Aktivna vključenost predsedujočega glede na njene izkušnje z drugih podnebnih konferenc namreč ni "tako zelo samoumevna". "Na ta način predsedujoča država res pokaže neko vodilno vlogo," je poudarila in dodala, da so pod črto dogodek izpeljali zelo uspešno.

Kumer: Nekje je treba začeti

Zadovoljstvo ob sprejetem dogovoru na podnebni konferenci ZN po besedah ministra za okolje Bojana Kumra ni maksimalno, a je najboljše, kar so lahko dosegli, da določene države dogovora ne bi blokirale. Omemba fosilnih goriv je zgodovinska. "Res je, da je prehod od fosilnih goriv omejen na energetske sisteme, a nekje je treba začeti," je dejal. 

Nikoli v zgodovini podnebnih konferenc se ni zgodilo, da bi v besedilih omenjali fosilna goriva, je opomnil. "Ključen dosežek je, da smo dosegli, da bomo hitro, še v tem desetletju začeli obravnavati in pa zmanjševati posledice podnebnih kriz," je še dejal. Med ostalimi je izpostavil odločitev o dokončni vzpostavitvi finančnega sklada za izgube in škode ter določitev lokacije naslednje podnebne konference COP29. Gostil jo bo Azerbajdžan. "To je dobra osnova, na kateri bo treba še graditi," je ocenil Kumer in dodal, da je EU skupaj s predsedstvom konference odigrala eno ključnih vlog za sprejem dogovora.

Besedilo poziva k prehodu od fosilnih goriv

Vodstvo konference je v primerjavi z vsebino ponedeljkovega osnutka ponudilo ambicioznejši dokument, predvsem kar zadeva področje blaženja podnebnih sprememb oziroma usode fosilnih goriv. Kljub temu pa države EU in otoške države z njim ne morejo biti v celoti zadovoljne, saj so si prizadevale za odpravo fosilnih goriv. 

Besedilo tokrat poziva k prehodu od fosilnih goriv v energetskih sistemih na pravičen in urejen način ter pospeševanju ukrepov v tem kritičnem desetletju, da bi do leta 2050 v skladu z izsledki znanosti dosegli neto ničelne izpuste toplogrednih plinov.

Obenem državam predlaga tudi ukrepanje v smeri postopnega zmanjševanja uporabe energije iz premoga, ki ne uporablja tehnologij zajemanja in shranjevanja ogljika. Na drugi strani pa ne predlaga zmanjševanje uporabe energije iz premoga, ki uporablja navedene tehnologije, glede katerih okoljevarstveniki opozarjajo na številna zavajanja, ko je govora o njihovih učinkih.

Besedilo poziva tudi k "čimprejšnji odpravi neučinkovitih subvencij za fosilna goriva, ki ne naslavljajo energetske revščine ali pravičnega prehoda".

Prvi odzivi na novo objavljeno različico osnutka končnega dogovora so različni. Države EU in otoške države z njim ne morejo biti v celoti zadovoljne, saj so si prizadevale za odpravo fosilnih goriv. Ob tem prav tako ni konkretno določene časovnice, do kdaj naj bi se prehod od fosilnih goriv v energetskih sistemih dejansko zgodil.

Nestrinjanje z vsebino osnutka so na jutranjem protestu izrazili mladi okoljski aktivisti. Stephen Cornelius iz naravovarstvene organizacije Svetovni sklad za naravo (WWF) pa je izrazil razočaranje nad pomanjkanjem popolne odprave fosilnih goriv, a hkrati priznal, da osnutek dogovora "predstavlja pomemben trenutek".

O vsebini novo predstavljenega osnutka so medtem v jutranjih urah po lokalnem času potekala nova usklajevanja, države pa so se v dopoldanskem času sestale na plenarne seji, namenjeni potrjevanju končnih dokumentov.

Predstavnik EU
Predstavnik EU FOTO: AP

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Harpuna
13. 12. 2023 18.45
+2
Sigurno ja,da se bodo ti rjuharji odpovedali dobičku,ha,ha.
ap100
13. 12. 2023 18.00
+5
lepo se preusmerjajo dobički k državam, ki imajo srečo in ne potrebujejo nič delati da bi bili bogati
Anion6anion
13. 12. 2023 17.03
+6
Velik uspeh. Omemba fosilnih goriv. Zdaj pa vsi udeleženci vsak s svojim letalom na elektriko domov ženam povedat da bodo kuhale na odprtem ognju, ker bo elektrike zmanjkalo.
Raček Pujsaček
13. 12. 2023 16.42
+3
Na cop28 bi bilo prav da ‘vrh sultan Al’ uvede davek državi ki izvede vojno; ker z njo začne kolateralno podnebno onesnažitev; in človeško katastrofo-davek uvest in zapisat pri cop 28🙏🏻g. Sultan al
andraa
13. 12. 2023 15.58
+5
Nikjer govora o ukinitvi fosilnih goriv,nevladniki pa že ploskajo,verjetno rabijo še kak miljonček za božičnico-ni važno če ga praznujejo.
biggie33
13. 12. 2023 15.56
+7
A kdo res verjame, da arabci podpirajo prehod od fosilnih goriv?? Naivnost na vrhuncu..
Marck
13. 12. 2023 15.55
+2
Habibi come to Dubai
martin celin
13. 12. 2023 15.21
+3
Lahko oni modrujejo kolikor hočejo. Narava enkrat malo bolj prdne in hominternetus je samo še fosil.
slovenka62
13. 12. 2023 14.32
+9
Blef.Nakladanje.
jezevci3
13. 12. 2023 14.00
+7
Zanimiv bi bil izračun koliko energije so porabili na tem srečanju. Pa najbrž so vsi prileteli z avioni, nekateri s povezanimi leti... kok je to onesnaževanja se pa noben ne vpraša.
Kollerik
13. 12. 2023 16.49
+1
Rast112
13. 12. 2023 13.40
+3
Pardon, okoljski odtis sem mislila.
123soba
13. 12. 2023 13.40
-5
Vsake toliko let je potrebno nekaj izumiti in to umestiti med ljudi. Namen tega je zavreči sedanje tehnologije in ljudem prodajati nove. Največ dobička pri tem imajo lastniki in delničarji firm. Navadni ljudje pa boljše življenje. O denarju pa takole. Se bo že našel. Zavrgli smo vinilke, kasete, video kasete, cd plošče, dvotaktne motorje, concorde, parne stroje, vse stare TV, počasi bomo peči na plin in trda goriva, tako bomo tudi avtomobile...
Rast112
13. 12. 2023 13.39
+7
Takšni nam določajo kako bomo živeli, oni pa sami pa največji okoljski naredijo. Če bi se jim slo za naravo, bi imeli video konference. Sami sebi lahko nasedajo, ker mi jim niti malo ne verjamemo, da oni kaj dobrega delajo za nas. V glavnem odkrivajo toplo vodo,ki je že bila davno odkrita. Sam bla, bla, bla.
stylo
13. 12. 2023 13.34
+7
Ce bi se šlo za okolje nebi letel z privat ampak navdnim letalom. To so s.vecerice in Nightlife. okolje pa je da se vse cim bolj obdavči
nepridiprav
13. 12. 2023 13.30
+4
Ja, Savdijci bodo zaradi ekologije samoiniciativno iz rok spustili svojo gosko, ki nese zlata jajca? Vejo, da je količina nafte omejena, zato jim bo super, če se jo bo načrpalo 1/10 zdajšnje količine po 10x ceni.
krpati
13. 12. 2023 13.29
+5
Meme pa zanim s čim bodo sedaj polnili puščavske države.....ko ne bo nafte.....bodo pesek prodajali....in kulturo?
Perrun
13. 12. 2023 13.21
+3
torej spet nic konkretnega. hvala da ste unicili prihodnost nasih otrok.
stylo
13. 12. 2023 13.33
+1
Ne bluzi,davke bi edin povečal okolje jim je vsejn
john gotti
13. 12. 2023 12.52
+6
te so odšli v dubaj meglo mešat…k meni je pa prišel dimnikar in izmeril emisije…ta dogovo je približno tak,kot bi franclnu rekel naj vozi bol pri kraju in francl prikima,se odpelje naprej,bolj pri kraju,čez kakih 200m pa spet vozi normalno
Eva14
13. 12. 2023 12.37
+13
Kdaj boste sklenili dogovor o prepovedi privatnih jaht, privatnih avionov, pregresno dragih avtov, ki porabijo goriva za eno voznjo enako kot od nekega reveza avto v celem letu.
Pikaponca
13. 12. 2023 12.36
+7
Kamelarji in ostali si norca delajo iz ljudi, 2050 nikogar od teh ne bo...So kot naš jedrski lobi ki že 40. samo bevska in laja ni pa našel lokacije, denarja še manj pa dogovora s sosedi kam z VRO svinjarijo iz NEK - A o tem naj odločajo nasledniki to tako ni več naš problem. Evropejci so šli na sestanek nafto in Dizel fehtat, saj so energetsko v totalni gambuli..
Mateja88
13. 12. 2023 12.54
+4
Dokler ne bo isto cenovne alternative se bo kurilo pa tudi če nas bo pobralo. Kaj pa niso razvijali in gradili Jedrske da bi poganjalo električno omrežje. Fuzijo je na veliko in široko predeval ravnatelj že pred desetletjom. Mogoče bo vse to zrihtano v letu 2060+. (V letu 2050 bo arabija najbrž pečica.)