Tujina

Novi poljski minister za izobraževanje LGBT-skupnost primerjal z nacisti

Varšava, 01. 10. 2020 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
28

Poljski premier je napovedal sestavo novega kabineta, presenečenje je novo imenovanje ministra za izobraževanje Przemyslawa Czarneka, ki je velik nasprotnik LGBT-skupnosti. To nasprotovanje ga je že večkrat pripeljalo v navzkriž z zakoni in večino zahodne Evrope, tokrat je v radijskem pogovoru skupnost enačil z nacisti. V odprtem pismu je sovražni govor zoper LGBT-skupnost obsodilo tudi slovensko veleposlaništvo na Poljskem.

Mateusz Morawiecki je imenoval novega namestnika predsednika vlade.
Mateusz Morawiecki je imenoval novega namestnika predsednika vlade. FOTO: AP

Poljski premier Mateusz Morawiecki je po tedne trajajoči napetosti z vladajočim taborom sporočil imena novih uradnikov. Za svojega namestnika je imenoval Jaroslawa Kaczynskega, vodjo vodilne poljske stranke Zakon in pravičnost (Pis), ki je konservativno stranko ustvaril skupaj z bratom Lechom Aleksandrom Kacynskim. Dvojčka Kaczynski sta več let oblikovala politiko Poljske, nekateri zahodni mediji so jima očitali, da kljub položaju, ki ga zasedata v politiki, iz ozadja vodita celotno državo. Predsedovanje stranke je Jaroslaw prevzel po tragični smrti brata leta 2010 in Poljsko preusmerjal k še večji ksenofobiji in konservativizmu, podobnemu Orbanovi Madžarski. V svoji politični karieri se je vedno zavzemal za ohranjanje in spoštovanje družinskih vrednot, zagovarjal krščansko vzgojo in nasprotoval pravicam istospolnih parov ter zahodni dekadenci. Leta 2015 je njegova stranka znova zmagala na parlamentarnih volitvah in od takrat Kaczynski velja za najpomembnejšega poljskega politika in prav tako enega najvplivnejših evropskih voditeljev. Morawiecki je ob imenovanju novega namestnika dejal, da bo prisotnost Kaczynskega okrepila vlado.

Iz vrst vladajoče stranke PiS izhaja tudi novi minister za izobraževanje, čigar imenovanje je povzročilo nemalo negodovanja med javnostjo na Poljskem. 43-letni Czarnek že nekaj časa javno nasprotuje LGBT-skupnosti. Junija je med nastopom na državni televiziji dejal: "Obvarovati se moramo pred LGBT-ideologijo in nehati poslušati ta idiotizem o človekovih pravicah ali enakosti. Ti ljudje niso enakovredni običajnim ljudem. Zaščititi moramo družine pred tovrstnimi korupcijami, pokvarjenostjo, popolnoma nemoralnim vedenjem." 

Zaradi ene od izjav proti LGBT-skupnosti je zoper njega sprožen tudi disciplinski postopek na Katoliški univerzi v Lublinu, kjer deluje kot pravni strokovnjak. Kljub temu da je univerza poudarila, da se oddaljuje od Czarnekove izjave in z njim ne deli istega mnenja, je prejšnji teden na omenjeni univerzi postal profesor. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V svojem zagovoru je Czarnek trdil, da se je, ko je podal izjavo na televiziji, skliceval na fotografijo, ki jo je posnel v Los Angelesu, na katerem moški pred gejevskim barom razkazuje svoje genitalije. "To niso običajni ljudje," je dejal za spletno stran Onet. Avgusta je svoje nasprotovanje izrazil tudi na katoliškem radiu Maryja, kjer je povedal, da "ni dvoma, da ideologija LGBT, ki izhaja iz neomarksizma, izhaja iz istih korenin kot nemški nacizem, ki je odgovoren za vsa zla druge svetovne vojne. Levica tega ne vidi, da gre za popolnoma enako zadevo."

Lani je Czarnek, ko je bil vodja Lublinske province, podelil medalje tistim, ki so se borili proti "LGBT-ideologiji".

Tudi Slovenija za spoštovanje temeljnih človekovih pravic

Letos so zaradi epidemioloških razmer v Varšavi in drugih mestih na Poljskem odpovedali Parado ponosa, a so v odprtem pismu, ki ga je v koordinaciji z diplomatskim predstavništvom Kraljevine Belgije podpisalo 50 veleposlanikov, izrazili podporo tistim, ki skrbijo za ozaveščanje javnosti o vprašanjih, ki zadevajo lezbično, gejevsko, biseksualno, transspolno in interspolno skupnost. Podpisnik sporočila je tudi slovensko veleposlaništvo na Poljskem, ki se pridružuje prizadevanjem skupnosti k zagotoviti človekovih pravic LGBT in drugim osebam in poziva k odpravi diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poudarja dostojanstvo vsakega posameznika, ki je zapisano v Splošni deklaraciji o človekovih pravicah. Poziva k spoštovanju teh temeljnih pravic, ki vlade obvezujejo, da zaščitijo vse državljane pred nasiljem in diskriminacijo, in jim morajo zagotoviti, da uživajo enake priložnosti. Sporočilo je sklenilo z besedami, da bi morali vsi podpirati ta prizadevanja.  

Na sovraštvo do LGBT-skupnosti in kršenja njihovih temeljnih pravic na Poljskem so opozarjali tudi na septembrski Paradi ponosa v Ljubljani. Ob tej priložnosti so v svojem javnem pismu zapisali, da tudi v Sloveniji opažajo posnemanje tovrstnih potez in javno simpatiziranje političnih predstavnikov s podobno retoriko kot na Poljskem. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dracon
05. 10. 2020 11.44
+3
Zanimivo, kako večina podpira homofobne izjave. Žalostno pa je samo to, da se ne zavedajo, da je to samo začetek. Kdo bo naslednji, ki bo motil ? Kadilci, ateisti, ženske... ? Vsi ki so sedaj glasni, se ne zavedajo, da bodo slej ko prej tudi oni del "neprimerne" družbe, samo vprašanje časa ? Sicer sem ateist, ampak bi uporabil en stavek. Ne sodite, da ne boste sojeni !
samuray1
01. 10. 2020 20.27
-2
No ja, mislim da jih lahko mirno primerjate z evropskimi češ demosrati. LGBT je zahodnjaški produkt katerega uporabljajo izključno za masovno posiljevanje zdravega razuma.
Sokril
01. 10. 2020 19.03
+0
Delno ima prav. Mladim bi morala šola do polnoletnosti predstavljati zgolj dejstva, da si sami oblikujejo prepričanje. S propagando kakršnokoli bi smeli začeti šele ko so ljudje polnoletni.
dracon
05. 10. 2020 11.48
+1
Kaj pa so dejstva ? Verjetno so le ta v Afganistanu drugačna, kot pa v recimo Franciji. Ravno tako so bila dejstva pred 100 leti drugačna, kot so dandanes. Tu je treba biti zelo previden pri takšnih izjavah. Dejstvo je kvečjemu to, da imajo vsi pravico živeti in da se svoboda nekoga (v družbi) konča tam, kjer se začne pravica nekoga drugega.
Razumnež
01. 10. 2020 17.06
Napačen in zavajujoč naslov. NIč novega.
nikhrast
01. 10. 2020 16.01
-2
Neverjetno kakšna mentaliteta še obstaja, potem pa ni čudno da imamo toliko "Polish jokes", folk se dela norca s Poljakom. Pa kako more takšen politik sploh iti kam na zahodu, saj skoraj vsi poznamo sorodnika, sodelavca, prijatelja... ki pripada LGBT skupini.
dante_
01. 10. 2020 15.02
+4
pravilno je povedal.
obamafix
01. 10. 2020 12.54
+10
24 UR NA VELKO PODPIRA TURČIJO IN BLOKIRA INFORMACIJE PRI NOVEM GENOCIDU V ARMENIJI
Saloreich
01. 10. 2020 12.05
+3
Kaj v Belorusiji so zahodno sponzorirani lgbtqčžfhs+-×:/%π¶^° že vsi polovljeni in pozaprti?!
Uporabnik1911634
01. 10. 2020 11.45
+2
Bravo Jaroslaw!Takih skupnosti v normalni druzbi nocemo in ne rabimo!
gz9999
01. 10. 2020 12.11
+2
Ta skupnost obstaja, hočeš nočeš. Genetsko je 3-4% verjetnost, da se rodi tak. V vseh populacijah. Vprašanje je samo, ali naj bodo enakopravni člani družbe ali ne. To pa sploh ne bi smelo biti vprašanje.
Shisui
01. 10. 2020 12.15
+6
Torej 97% naroda tega sranja ne rabi poslušati vsak hudičev dan. Mene nič ne briga kam ga kdo rine ponoči, ampak tole gledat in poslušat čisto vsak dan je pa obup.
gz9999
01. 10. 2020 12.23
+1
A 60% ateistov pa mora na dnevni ravni poslušati verske nebuloze in financirati RKC? Sicer pa, kdo te je prisilil, da si kliknil to novico?
gz9999
01. 10. 2020 12.26
+5
Pa od teh 97% večine 3% manjšina ne moti. Večine to sploh ne zanima, nekaterim se pa versko/nacionalistično/rasistično/ksenofobno/homofobni skrajneži gnusijo, in se postavimo v bran manjšini.
gz9999
01. 10. 2020 12.27
+2
Pa da ne boš mislil, sem pripadnih večine v vseh pogledih. Sem popolnoma avtohton (vsaj 3 generacije) heteroseksualni poročen moški srednjih let srednjega sloja. Dobesedno povprečen priviligiran državljan.
obamafix
01. 10. 2020 12.49
+5
TO JE KO FAŠISTEK MISLI DA JE V VEČINI HAHAHAHA KER JIH 20 PLAČNO PIŠE ZA JANEZA TUKAJ GOR HAHAHHA
Apostol1
01. 10. 2020 11.23
+6
LGBT skupine imajo vso oravico do popolnoma enakih pravic kot vsi ostali državljani . Moje mnenje je ,da je pač nekdo ,ki je homoseksualec samo človek z genetsko napako in nič drugega , ki pa ne pomeni prav nobene nevarnosti za družbo , pa naj bo družba bolj religiozna ali pa manj , kakorkoli , nihče nima pravice tem ljudem omejevat človekove pravice . Ne strinjam se pa s tem , da mi nekdo vsiljuje mišljenje , da je to nekaj povsem naravnega , je del narave ni pa naravno , ker naravno je mišljeno , da se vsako živo bitje na zemlji repruducira , pa naj bo to človek, žival ali rastlina in moteča je samo ta posiljiva propaganda , drugega nič.
obamafix
01. 10. 2020 12.51
+11
ČLOVEK KI TEŽI IN HOČE ODSTRANIT DRUGEGA ČLOVEK ZARADI TEGA KER NI ISTI IMA MOŽGANSKO GENSKO NAPAKO...
jg57
01. 10. 2020 11.20
+1
primerjava z nacisti je slaba. Lahko pa bi rekel glodalci.
SlobodaNE
01. 10. 2020 10.59
+1
Večinski mediji so vsi za lgbt, navadnik ljudem gre pa na bruhanje. Kako visoko letajo elite danes.
borjac
01. 10. 2020 10.31
+4
Edini demokrat , ki je osvobodil Poljsko je bil Lech Walensa vodja sindikata Solidarnošč v pristanišču Gdansk, ampak njega so odstranili cerkveni skrajneži, ki so sedaj na oblasti, ti vračajo Poljsko dvesto let nazaj. Moto njihove oblasti je, klečati in moliti ter ubogati gospodarja, amen.
Generacija56
01. 10. 2020 10.17
+2
Nekam agresivni so postali, sodomiti, v komentiranju... Človek je izrazil svoje mnenje... Ne bi verjeli a čez 90% ljudi misli, počnite v svojih spalnicah, kar hočete, a ne vsiljujte tega drugim. Dobili ste vse in še več, da ste lahko enakopravni.... Sedaj pa že pretiravate....
gz9999
01. 10. 2020 10.24
+0
Pa kdo komu kaj vsiljuje razen katolibanov? Kakšna enakopravnost? V nekaterih razvitih državah že, na Poljskem pa še zdaleč ne. Če bo šlo tako naprej, bo tam kmalu kot v šeriatski Savdski Arabiji.
obamafix
01. 10. 2020 12.52
+5
SOCIALAC GENERACIJA BO RAZLAGAL KAKO PRAVILNO ŽIVET BRUHAHA HAHAHAHA
Heretik1
01. 10. 2020 10.00
-1
Če bi lahko kogarkoli označila za nacista, je to definitivno poljska vlada! Če Poljakom ne pašejo človekove pravice, lahko mirne duše izstopijo iz EU, dokler pa so v EU, so se dolžni držati človekovih pravic in evropskega pravnega reda!
gz9999
01. 10. 2020 10.03
+2
Pa kdo sploh takim naseda? LGBT enači z "neomarksizmom" in nacizmom, hkrati pa reče, da določena skupina ljudi ni enakopravna in običajna - kar je očiten nacizem? Pa to je slabše od večine jutubovskih teorij zarot.
gz9999
01. 10. 2020 09.58
-1
Ta je v umobolnico, ne za ministra.
gz9999
01. 10. 2020 09.57
-5
Vržite jih že končno ven iz EU, skupaj z Orbanom. Naš kaplar pa se naj odloči, a mu bo še naprej klečeplazil, ali pa si poiskal novega gospodarja na Zahodu.