Tujina

Nov protest žensk v Minsku, več aretiranih

Minsk, 26. 09. 2020 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Minsku se je več sto žensk zbralo na novem protestnem shodu proti dolgoletnemu voditelju države Aleksandru Lukašenku, ki je pred dnevi prisegel za nov mandat na čelu Belorusije. Ženske so se zbrale na osrednjih trgih prestolnice in med drugim vzklikale "Sramota". Varnostne sile so že izvedle več aretacij.

Podrobnosti sicer niso znane, beloruska organizacija za človekove pravice Vesna pa poroča o najmanj desetih prijetih ženskah, med katerimi naj bi bile tudi novinarke. Na posnetkih je videti ženske, ki jih uniformirani pripadniki varnostnih sil spravljajo na avtobuse, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti v Belorusiji trajajo že skoraj osem tednov. Ob sobotah potekajo t. i. shodi ženske solidarnosti, na katerih želijo udeleženke izraziti podporo opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski, ki jo vidijo kot zmagovalko predsedniških volitev 9. avgusta. Tihanovska se je v strahu pred Lukašenkovim državnim aparatom zatekla v Litvo.

Beloruski varnostni organi naj bi znova aretirali več protestnic.
Beloruski varnostni organi naj bi znova aretirali več protestnic. FOTO: AP

Volilne oblasti v državi so Aleksandra Lukašenka po volitvah, nad katerimi visi velika senca manipulacij, razglasile za zmagovalca z več kot 80 odstotki glasov. Na oblasti v državi je že 26 let. V sredo je politik, ki si je prislužil tudi oznako "zadnji diktator Evrope", prisegel na slovesnosti, ki ni bila vnaprej napovedana.

Današnji shod so organizatorji označili za "generalko prave prisege". "Naj pokažemo, kdo je naša predsednica," so zapisali. Množično zborovanje je načrtovano za nedeljo. Protestniki zahtevajo nove volitve, izpustitev vseh političnih zapornikov in kazenski pregon odgovornih za policijsko nasilje med protesti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cisto na hitro
27. 09. 2020 09.08
+1
A je Makarovička zraven? Sam vprasam, da vem kam pes taco moli.
Generacija56
26. 09. 2020 16.07
-1
V Belorusiji živi zreven teh nekaj zblojenih, še 6 milijonov ljudi, ki so na VOLITVAH izbrali predsednika, kateremu zaupajo. Zakaj? Poglejmo to "opozicijo"... ŽIVI V LITVI!!!! Iz Litve hujska ljudi na ulice... Še kaj dodati?
Mmax13
26. 09. 2020 15.46
+3
Ja saj,diktator je vsak katerega določi amerika in zahod.A ni že mal prozorno to vse skupaj?
hladnajesen
26. 09. 2020 15.39
+13
Tudi temu diktatorju bo nekega dne odklenkalo, še vsakemu do zdaj je. Da le ne bi bilo več žrtev!
Sajuz
26. 09. 2020 16.49
-8