Tujina

Pri Kragujevcu prijeli 21-letnika, ki je v strelskem napadu ubil osem oseb

Mladenovac, 05. 05. 2023 05.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.P., A.K.
Komentarji
0

V Srbiji so znova odjeknili streli. 21-letni osumljenec je po sporu na šolskem dvorišču odšel domov in v roke prijel avtomatsko puško. S strelnim orožjem je nato ubil osem oseb, ranil pa najmanj 14. Vsi ranjeni so v smrtni nevarnosti. Domnevnega storilca so v jutranjih urah prijeli pri Kragujevcu. Napadalca so pod strogim nadzorom pripeljali v 48-urno pridržanje. Tja je prišel v nogavicah in beli halji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nov strelski napad
    06:39
    Iz SVETA: Nov strelski napad
  • Na terenu je bilo okoli 600 pripadnikov specialnih enot in protiteroristične enote
    00:47
    Na terenu je bilo okoli 600 pripadnikov specialnih enot in protiteroristične enote
  • V novem strelskem napadu 8 mrtvih in najmanj 14 ranjenih
    01:28
    V novem strelskem napadu 8 mrtvih in najmanj 14 ranjenih
  • 21-letnika so v jutranjih urah ujeli, Vir: Agencija Video Plus
    01:19
    21-letnika so v jutranjih urah ujeli, Vir: Agencija Video Plus
  • Nočno iskanje napadalca, Vir: Agencija Video Plus
    01:30
    Nočno iskanje napadalca, Vir: Agencija Video Plus

Medtem ko so se množice zbirale v Beogradu in se spominjale devetih žrtev strelskega pokola na osnovni šoli, so nedaleč stran odjeknili novi streli. V četrtek zvečer so streli odjeknili tudi v naselju Mladenovac, ki je od srbske prestolnice oddaljeno okoli 40 kilometrov.

V novem napadu je, kot je potrdila policija, umrlo osem oseb. Na več lokacijah naj bi domnevni storilec sicer iz avtomobila ustrelil okoli 25 oseb, streljal naj bi na moške, ženske in otroke, poroča Telegraf.rs. Policija je kasneje potrdila, da je bilo v strelskem napadu poškodovanih še 13 oseb.

Vsi ranjeni v napadu blizu Mladenovca v smrtni nevarnosti

Vseh 13 ljudi, ki so bili ranjeni v strelskem napadu blizu Mladenovca v četrtek zvečer, je še vedno v smrtni nevarnosti, je danes v izjavi za medije poudarila srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić. Kot je pojasnila, pri strelnih ranah ni nikoli povsem jasno, kaj vse je poškodovano, poročajo srbski mediji.

Med ranjenimi je bilo po besedah ministrice najhuje poškodovano 18-letno dekle, ki je dobilo dve strelni rani in ima hude poškodbe jeter, morali so ji odstraniti ledvico ter del debelega črevesa in dvanajstnika.

Med poškodbami ostalih ranjenih je ministrica Grujičić omenila površinske rane na prsnem košu, poškodbe glave, spodnjega dela medenice, trebušne votline, stegna, kolena in goleni. Več ranjenih je tudi izgubilo veliko krvi.

Po napadih so številni Srbi darovali kri, da bi pomagali poškodovanim. Ministrica je dejala, da trenutno ne potrebujejo novih odmerkov krvi.

Glede stanja ranjenih, ki so v bolnišnicah in so jih operirali, je ministrica dejala, da je stabilno, da pa so zaradi strelnih ran vsi še v smrtni nevarnosti. Je pa le eden v kritičnem stanju, je še povedala Grujičić.

Ugrabil taksista: 'Vozi, sicer te bom ubil'

Moški naj bi po sporu na šolskem dvorišču odšel domov in v roke prijel avtomatsko puško. Nato naj bi začel z novo morijo v Srbiji. Pod njegovimi streli sta padla tudi policist, ki takrat ni bil v službi, in njegova sestra.

Moški naj bi nato sedel v avtomobil in se odpeljal. Med begom naj bi streljal v več vaseh, med smrtnimi žrtvami pa naj bi bil tudi 15-letni deček. Telegraf.rs ob tem piše, da naj bi po besedah očividcev domnevni storilec streljal z zadnjega sedeža.

Storilec naj bi, kot zdaj poroča Telegraf.rs, med svojim strelskim pohodom zamenjal avtomobile. Najprej naj bi streljal iz mercedesa, nato pa naj bi ustavil in ugrabil taksista. V avtomobilu naj bi bila v tem času tudi ena ženska, domnevni storilec pa naj bi po poročanju medija bil "oborožen do zob".

Kot so naši ekipi na terenu povedali domačini, naj bi strelec taksistu zagrozil, da ga bo ubil, če ga ne bo peljal. Srbski predsednik Aleksadar Vučić pa je med svojo novinarsko konferenco voznika označil za "častnega človeka". "Za razliko od nekaterih drugih, ki so vedeli, kje je morilec, in tega niso prijavili," je dejal.

Ustreljene osebe so stare med 15 in 25 let. Ministrstvo za zdravje je po novem strelskem napadu državljane pozvalo h krvodajalski akciji.

Tri ranjene osebe so operirali v bolnišnici v Smederevu in so v stabilnem stanju, poroča RTS. Dve ranjeni mlajši osebi, ki so ju prepeljali v Klinični bolnišnični center Dr. Dragiša Mišović, sta bili ponoči prav tako operirani in sta v stabilnem stanju. Pred tem so poročali, da naj bi tako 21-letnik kot 23-letnik bila v življenjski nevarnosti. En bolnik bo zaradi ortopedske poškodbe prepeljan v Urgentni center. V kliničnem centru Srbije je osem ranjenih, uradnih informacij o njihovem stanju pa še ni.

V bolnišnico sta prispela tudi ministrica za zdravje Danica Grujičić in vodja srbske obveščevalne službe Aleksandar Vulin. V Mladenovcu pa je tudi minister za notranje zadeve Bratislav Gašić, ki je po poročanju Al Jazeera Balkans strelski napad označil za "teroristično dejanje". Za terorista je storilca oklical tudi srbski predsednik, ki je obljubil, da "zlobnež ne bo več ugledal luči dneva".

Po napadu pobegnil k sorodnikom, te pripeljali na zaslišanje

Domnevni storilec je po napadu pobegnil. Kot nam je sporočila naša ekipa na terenu, so jim očividci povedali, da naj bi moški po moriji pobegnil v vas, kjer ima mamo in strica. Svojce, h katerim se je po napadu zatekel 21-letnik, so policisti že privedli na zaslišanje. Na zaslišanje so privedli tudi njegovega dedka in strica. V hiši, v kateri se je skrival, pa so preiskovalci našli štiri bombe.

Blic poroča, da naj bi v koči domnevnega morilca odkrili večjo količino orožja in streliva, ki so ga oblasti že zasegle. 

Kot poročajo srbski mediji, sta iskanje 21-letnika oteževala tudi noč in nedostopen teren. Več ur po napadu so ga v jutranjih urah naposled uspeli prijeti v Kragujevcu. Pri iskanju strelca so si pomagali tudi s termovizijsko kamero.

Na terenu so bile posebna protiteroristična enota in vse razpoložljive sile. Skupaj naj bi 21-letnika iskalo okoli 600 pripadnikov specialnih enot, poroča RTS.rs. Prvotnega poročanja, da bi lahko imel domnevni storilec tudi talce, sicer srbske oblasti kasneje niso potrdile.

Sin nekdanjega častnika srbske vojske, ki je pobijal hišne ljubljenčke

Kot poročajo srbski mediji, gre za sina častnika srbske vojske. Po poročanju naše ekipe na terenu naj bi bil sicer v preteklosti zaposlen v generalštabu v Beogradu, a je njegov oče zdaj upokojen.

Oglasili so se tudi njegovi sosedje, ki so za Telegraf.rs povedali, da se z družino domnevnega storilca ne pogovarjajo, ker da je 21-letnik v preteklosti pobijal hišne ljubljenčke. "Ubijal je pse po vasi. Prijavili smo ga, a kljub temu je s svojim početjem nadaljeval," so dejali.

Sindikat srbske policije zaradi množičnih umorov zahteva policijsko uro, Vučić: To ni potrebno

Zaradi napadov, ki sta se odvila v Beogradu in Mladenovcu, in strahu, da se bodo podobni primeri ponovili, je glavni odbor poklicnega združenja policistov Sindikat srbske policije srbski vladi poslal javno zahtevo, da po nujnem postopku sprejme in uveljavi ukrepe za zaščito osebne in premoženjske varnosti državljanov, poroča Danas.rs.

Zahtevajo, da do nadaljnjega za določeno časovno obdobje uvedejo policijsko uro, zagotovijo stalno prisotnost policije v vseh vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter povečano policijsko patruljiranje v njihovi bližini ter da večji nadzor namenijo tudi družbenim omrežjem.

Podobno je v svojem nagovoru po tragediji dejal tudi srbski predsednik, ki je okoli 10.30 znova stopil pred kamere. Zagotovil je, da bo povečal število policistov ter da bodo vse šole imele prisotnega policista. "Novi ukrepi nas bodo stali dodatnih 25 milijonov evrov in več, ampak so potrebni," je dejal, a ob tem dodal, da policijska ura ni potrebna.

Policijski sindikat ob tem zahteva tudi, da pristojni opravijo vizualni pregled vseh domov, kjer bivajo osebe, ki posedujejo orožje v zakoniti posesti, ter preverijo, na kakšen način je orožje zavarovano. Tudi o slednjem je govoril Vučić, ki je napovedal "popolno razorožitev Srbije" in zmanjšanje količine strelnega orožja.

Sindikat pa ob tem meni, da bi morali pozvati vse občane, da prijavijo osebe, za katere obstaja utemeljen sum, da imajo pri sebi nelegalno orožje. Vlada naj medtem čim prej opravi podroben razgovor s psihologom, z vsemi osnovnošolci in srednješolci, po možnosti pa z dovoljenjem staršev tudi s predstavnikom verske organizacije, h kateri dijak pripada. "Prav tako bi morali prepovedati vse vsebine v elektronskih in tiskanih medijih, pa tudi na televizijah, ki objavljajo senzacionalistična besedila, propagirajo vse oblike nemoralnosti, nasilne vsebine, resničnostne šove in vso drugo 'negativo', ki se pojavlja v medijih," so še dejali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1