Tujina

Nov sveženj sankcij proti Rusiji prvič vključuje tudi ukrepe proti Iranu

Bruselj , 15. 02. 2023 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavila predlog novega, desetega svežnja sankcij proti Moskvi, ki med drugim vključuje prepoved trgovanja in izvoza tehnologije v Rusijo. Prvič vsebuje tudi ukrepe proti iranskim pravnim osebam, povezanim z Iransko revolucionarno gardo zaradi pomoči Rusiji pri agresiji nad Ukrajino.

Ursula von der Leyen je predstavila deseti sveženj sankcij.
Ursula von der Leyen je predstavila deseti sveženj sankcij. FOTO: AP

Evropska unija v luči obletnice začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja še krepi pritisk na režim ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki "bije brutalno vojno na bojišču" in hkrati "cilja civiliste". "Agresor mora za to plačati," je ob predstavitvi desetega svežnja sankcij danes dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kot je dejala, nov sveženj ukrepov, vreden 11 milijard evrov, vključuje prepoved trgovanja in nadzor izvoza tehnologije v Rusijo. Evropska unija je doslej sprejela devet svežnjev sankcij proti Moskvi zaradi njene agresije nad Ukrajino.

Nov sveženj ukrepov vključuje nadaljnjo prepoved izvoza v vrednosti več kot enajst milijard evrov, da bi rusko gospodarstvo prikrajšali za kritično tehnologijo in industrijsko blago. Sankcije so usmerjene v blago, ki ga Rusija potrebuje in ga ne more dobiti preko tretjih držav, je v izjavi pojasnila predsednica komisije.

Iranski dron
Iranski dron FOTO: AP

Gre za elektroniko, specializirana vozila, strojne dele ter rezervne dele za tovornjake in reaktivne motorje. Sankcije se nanašajo tudi na blago za gradbeni sektor, ki ga je mogoče uporabiti za rusko vojsko, denimo antene in žerjavi.

Komisija predlaga tudi dodatne omejitve izvoza blaga z dvojno rabo in napredne tehnologije. Omejitveni ukrepi se nanašajo na 47 novih elektronskih komponent, ki se lahko uporabljajo v ruskih oborožitvenih sistemih, vključno z droni, raketami in helikopterji, kot tudi na posebne redke zemeljske materiale in toplotne kamere.

"S tem smo prepovedali vse tehnološke izdelke, ki jih najdemo na bojišču," je dejala von der Leyen, ki je predlog desetega svežnja sankcij pred tem danes predstavila v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Sankcije preprečujejo, da bi izdelki prišli do Rusije po drugih poteh

V EU želijo tudi preprečiti, da ti izdelki ne bodo prišli v ruske roke po drugih poteh. Zato komisija prvič predlaga sankcioniranje pravnih oseb iz tretjih držav, in sicer iranskih pravnih subjektov, vključno s tistimi, ki so povezani z Iransko revolucionarno gardo.

Rusija namreč na bojiščih v Ukrajini uporablja tudi drone iranske izdelave. "Iranska revolucionarna garda Rusiji zagotavlja brezpilotna letala shahed za napad na civilno infrastrukturo v Ukrajini," je opozorila von der Leyen.

Evropska komisija zato režimu EU za blago z dvojno rabo dodaja sedem iranskih pravnih oseb, za katere velja popolna prepoved prodaje občutljivih izdelkov Rusiji. Kot je ob tem poudarila, so pripravljeni na seznam uvrstiti dodatne pravne subjekte iz Irana ali drugih tretjih držav, ki Rusiji zagotavljajo občutljivo tehnologijo.

Komisija predlaga tudi sankcioniranje 'Putinovih propagandistov'

Sankcije so usmerjene tudi v ruski propagandni stroj. Ruski predsednik Putin "bije vojno tudi v javnem prostoru, z armado propagandistov in dezinformacijskih mrež, ki širijo strupene laži, da bi polarizirali naše družbe", je dejala von der Leyen.

Zato pri komisiji predlagajo sankcioniranje "Putinovih propagandistov" kot tudi vojaških poveljnikov in političnih voditeljev in odločevalcev, med njimi tudi visokih vladnih uradnikov in poslancev. Predlog vključuje tudi razširitev sankcij na t.i. sodnike v štirih nezakonito priključenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje.

Ukrepi so usmerjeni na tiste, ki so vpleteni v ugrabitve, deportacije in prisilne posvojitve ukrajinskih otrok v Rusijo, in tudi na tiste, ki omogočajo ropanje ukrajinskih virov
Ukrepi so usmerjeni na tiste, ki so vpleteni v ugrabitve, deportacije in prisilne posvojitve ukrajinskih otrok v Rusijo, in tudi na tiste, ki omogočajo ropanje ukrajinskih virov FOTO: AP

Na seznamu predlogov za uvedbo sankcij je tako skoraj sto dodatnih posameznikov in pravnih oseb zaradi njihove vloge pri spodkopavanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Ukrepi so usmerjeni na tiste, ki so vpleteni v ugrabitve, deportacije in prisilne posvojitve ukrajinskih otrok v Rusijo, in tudi na tiste, ki omogočajo ropanje ukrajinskih virov, je v skupni izjavi s von der Leyen dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

"Zdaj imamo v veljavi najostrejše sankcije, kar jih je kdaj uvedla Evropska unija. In zagotoviti moramo, da se dosledno izvajajo," je še poudarila predsednica komisije. Zato predlog desetega svežnja sankcij vključuje tudi nove ukrepe za preprečevanje izogibanja sankcijam.

Podporo Ukrajini 'dokler bo treba' obljubil tudi Šarec

"Slovenija bo Ukrajini - dokler bo to treba - zagotavljala humanitarno, materialno, finančno in vojaško pomoč. Ohranjati moramo enotnost in nadaljevati s stalno podporo," je na torkovem srečanju kontaktne skupine za podporo Ukrajini pod vodstvom ZDA poudaril Šarec, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Nadaljnja pomoč Slovenije bo po ministrovih besedah odvisna od tega, kako se bodo dogodki odvijali in kaj lahko Slovenija prispeva.

Glede izjav premierja Roberta Goloba na vrhu EU konec preteklega tedna, da so zdaj za vojaško pomoč Ukrajini na vrsti velike članice EU in da Slovenija lahko malo počaka, je Šarec danes na novinarski konferenci v Bruslju dejal, da se predsednik vlade odziva na dnevne razmere, ki pa se v zvezi z vojno v Ukrajini spreminjajo tudi iz dneva v dan.

Nadaljnja pomoč Slovenije bo po ministrovih besedah odvisna od tega, kako se bodo dogodki odvijali in kaj lahko Slovenija prispeva.

Marjan Šarec
Marjan Šarec FOTO: Aljoša Kravanja

Poudaril je, da je doslej darovala veliko neubojne opreme, med drugim reševalna vozila, na zdravljenje pa je sprejela dva ukrajinska ranjenca. Poleg tega pomoč nudi prek Ustanove za krepitev človekove varnosti - ITF.

"Poslali smo tudi že nekaj opreme za razminiranje, ki bo še bolj prišla do izraza po koncu vojne. Takrat bo Slovenija zagotovo tudi zelo aktivna, imamo veliko izkušenj in jih bomo s pridom uporabili tudi v Ukrajini," je Šarec povedal po koncu dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov Nata, na katerem so v torek govorili o nadaljnji podpori zahodnih zaveznic Kijevu.

EU sankcije napovedala že prejšnji teden

Predsednica Komisije je že prejšnji teden ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Bruslju napovedala, da bo v prihodnjih dneh predstavila nov sveženj sankcij proti Rusiji, ki bo vključeval dodatne prepovedi izvoza v Rusijo.

Von der Leyen je nastopila na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta pred skorajšnjo obletnico ruske agresije nad Ukrajino 24. februarja v razpravi, v kateri skupaj s poslanci govorijo o tem, kako naj EU pomaga Ukrajini. V svojem govoru je opozorila, da se eno leto od začetka ruske invazije pogumen ukrajinski narod še naprej zoperstavlja "perfidnim načrtom" ruskega predsednika Vladimirja Putina, Rusija pa da se je povsem odtujila od Evrope in je osamljena na svetovnem prizorišču.

"Putin je želel razbiti evropske sanje Ukrajine. Danes se Ukrajina premika proti Evropski uniji hitreje in odločneje kot kdaj koli prej," je dejala. Pri tem je znova izrazila podporo Ukrajini in pozdravila njena prizadevanja za članstvo v EU. Kot je dejala, moramo "zgraditi most upanja za ljudi v Ukrajini, od grozot vojne do boljše prihodnosti med nami".

Josep Borell
Josep Borell FOTO: AP

Borell  je kot zelo naivne je označil pozive k ustavitvi vojaške pomoči Kijevu, češ da bo to skrajšalo vojno in prej doprineslo k miru. "Še naprej moramo vojaško podpirati Ukrajino, še bolj, kot smo to počeli doslej". "Da bi dosegli mir, morate najprej zmagati v vojni. Hkrati pa je treba vložiti vse potrebne diplomatske napore," je dodal in se zavzel za okrepitev diplomatskih prizadevanj.

Kot je še dejal, bo kmalu prosil generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj začne, če želi, postopek posredovanja. Vsi dosedanji pogovori med stranema so namreč propadli, ker želi Putin nadaljevati vojno, dokler ne doseže svojih vojaških ciljev, je pripomnil.

Po Borrellovem prepričanju je treba misliti tudi na obdobje po vojni in o obnovi Ukrajine. Tukaj mora svojo vlogo odigrati Evropa. "V Rusiji bomo verjetno potrebovali nove voditelje, ki bodo pripomogli k spravi in skupni prihodnosti, kot se je to zgodilo v Evropi po drugi svetovni vojni," je še dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skadi
20. 02. 2023 09.13
Če kdo zasluži sankcije, so to ZDA, la_dra pa arest.
borjac
16. 02. 2023 10.34
+0
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bi lahko svoji simpatiji Zelenskemu poslala tudi kaj Pfaizerjevih cepiv, ko pa ima tako dobre veze z Direktorjem, cepivo da zelo pomaga proti Ruskim raketam, sicer pa saj teh Wagnerjevih enot kmalu ne bo več, vsakokrat ko čitam te članke s fronte napišejo da je Wagner imel 80% izgube, vsakokrat po 80%, sedaj bi jih pa že moralo zmanjkati, zmaga Ukrajine in Nata je tik pred vrati.
dioporco
16. 02. 2023 09.35
+2
Bo mogoce kaksen album z slikicami o svežnjih rad bi jih zbiral
vecpani
16. 02. 2023 08.49
+2
ko se je začela Balkanska vojna, so za Bosno uvedli embargo na orožje, zdaj pa Ukrajino filajo z orožje...
IvanJaJo
16. 02. 2023 08.00
+6
Haha grem stavit, da bo vonDerLajdra prej v arestu, ker je večja zločinka kot Putin 💪
NoExit
15. 02. 2023 21.08
+2
Sarac ..ko bodo vse pokrajine v donbasu osvobojene ukronazi svojati,lahko pomagamo razminirati to podrocje ..vse drugo je larifari . Sankcionirate vi same sebe..Troli eni ..
IvanJaJo
16. 02. 2023 08.00
+2
Sej veš, da je komik, kot njegov stanovski kolega 🧟ski 🤣
Meane
15. 02. 2023 18.24
+5
Slabo so zastavl tele svežnje glede na to da poznam kar nekaj ruskih podjetij ki še vedno ponujajo storitve evropejcem in američanom in služijo denar.
nonac
15. 02. 2023 18.19
+12
Zdaj pa čakam samo še sankcije proti Kitajski in potem bo zabit zadnji žebelj v krsto eu.🤥
lenuš?ek
15. 02. 2023 18.07
+10
Pa zvišanje izdatkov za vojsko na 2% BDP. Namesto, da bi si uredili zdravstvo, dolgotrajno oskrbo, šolstvo, infrastrukturo, ...., bomo raje polnili žepe predvsem ameriškemu orožarskemu klanu. Kakšno grožnjo pa nam predstavlja Kitajska ali Rusija? Nikakršne. Prej nas bo zadel asteroid, kot da bi Slovenija postala tarča za napad ene izmed teh velesil. Se moramo skoraj bolj bati NATO-a, če ne bomo izpolnjevali njihovih zahtev, ali pa če se bomo odločili za izstop iz NATO-a, ker je to članstvo enostavno predrago. Raje glasujem za blaginjo, kot pa za militantno družbo. Glede vojske in stroškov zanjo ima edino Levica (ostalega ne bom komentiral) normalen pogled, pa še te malo vleče v desno.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
15. 02. 2023 18.05
+8
Hrvaški Predsednik trdi da so Rusi uničili že več kot 1000 tankov ki jih je nato poslal ter vse Ukrajinske pred tem ki jih je nato rihtal 8 let. Sedaj bodo strokovnjaki vleteli kako je to Ruska propaganda hahaha kakšni opranoglavci so to sicer pa sej vam je prav vse kar ste .... boste počasi morali pojesti!
MiskoPol
15. 02. 2023 17.52
+9
Upam, da so pustili še kaj rezerve za 11. sveženj. In za 71. sveženj.
clox
15. 02. 2023 17.52
+8
Ekonomsko uničenje države z največjim nuklearnim arzenalom je dobra ideja samo v tem, da bi se očitno neka generacija rada poslovila z velikim pokom.
Zmaga Ukrajini ..
15. 02. 2023 18.00
-3
A niste stalno trdili, da sankcije na rusijo ne delujejo? 🤣 Odločite se že. Kar pa se tiče "velikega poka"... kaj predlagaš? Da se pustimo izsiljevat nekemu norcu? In nas lahko potem vsak norc, ki lahko "poka" izsiljuje, ali kako?
zavetnik
15. 02. 2023 20.03
-1
GMajky
15. 02. 2023 17.51
+13
ruske propagandiste, hahaha, kaj pa zahodnjaski propagandisti, so pa uredu ane!!! k nam perejo lazi iz vasih kotlov!!! banda dvolicna!!!
Zmaga Ukrajini ..
15. 02. 2023 18.04
-4
Aha,... en propagandist se je že prepoznal. 🤣
zavetnik
15. 02. 2023 20.04
-2
Ti boš obžaloval zmago Ukrajine ne bo šlo
Anonymus2562
15. 02. 2023 17.46
+9
Pred dvema dnevoma objavljeno na 24ur: Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg opozarja, da je trenutna poraba streliva v Ukrajini bistveno višja od proizvodnje Nata, vojaško pomoč Ukrajini pa je treba zagotoviti čim prej. Kdo bo zagotovil?! Američani ki so sposobni v enem letu proizvesti 250.000 granat za M777 ,EU pa še manj? Še 500 tankov niso sposobni skupaj spraviti samo prazne obljube češ mi smo NATO no pokažite pol kasarne z temi strašno izurjenimi NATO vojaki po Evropi...Nemški vojaki še ustreznih škornjev nimajo kaj šele da bi se bili sposobni borit, zavaljeni. v barakah od krofov in wursta , da o vojski Britanije ne govorim 2 bataljona sposobna niso sposobni skupaj spraviti.
Anonymus2562
15. 02. 2023 17.49
+8
Res je Rusija izstreli dnevno 60.000 granat na Ukrajinske položaje, dnevno umre 500-1000 ukrajincev od tega 75% od artiljerije na drugi strani ukrajinci izstrelijo 6-7000 granat dnevno in veliki NATO ni sposoben poslati 20.000 granat tedensko? Pa koga vi slepite?? S čim boste zagotovili??
Anonymus2562
15. 02. 2023 17.51
+7
Samo kup nesposobnih lopovskih zločinskih bankirjev je na čelu EU ki so vložili svoje premoženje v vojaško industrijo in se bodo tako dolgo borili na strani Ukrajine dokler bo profit.
Tenma
15. 02. 2023 17.45
+8
Ko gledaš te ljudi, ki vodijo Evropo, Ameriko in druge države, so vsi prestari, naj grejo v pokoj. Prestari so za funkcije, ki jih vodijo. Potrebna bi bila starostna omejitev funkcij, ker starejši človek v moderni dobi dela škodo in ne korist...
c00kies
15. 02. 2023 17.42
+7
Čujte, še malo pa izoliramo preostanek sveta od Evrope. Naslednja je tako ali drugače Kitajska 🤭
borjac
15. 02. 2023 17.40
+13
Kaj pa sankcije proti Pfezerju, Uršula , a s tem pa ne bo nič, ti so te že plačali, sedaj te je kupil še Zelenko in to z EU denarjem.
detect
15. 02. 2023 17.36
+10
zakaj ne pokažete govor Rogerja Watersa v UN.
Gram
15. 02. 2023 18.18
+3
Saj je bil članek, komentiranje pa ni bilo možno.
Tomaz Korosec
15. 02. 2023 17.34
+10
Propagandni stroj deluje s polno paro vse za prodajo še več orožja. Pod mentorstvom Blaira in Condolize Reise je JP Morgan že imel konferenco o "prenovi Ukrajine" za katero bo zadolžen. Ukrajina bo dobila še lovce in rakete. Mi bomo tudi obrnili žepe za branjenje sveta pred temnimi silami. A minerje Severnega toka je Ursula že našla ?
bahattee
15. 02. 2023 17.30
+11
Ženska nas uničuje, pa še bolj nas bo.. Obično rajo sploh nič ne sprašujejo.. Delajo kar jim paše.