Tujina

Nov udarec za Trumpa: vrhovno sodišče zavrnilo njegov poskus ukinitve programa zaščite 'sanjačev'

Washington, 18. 06. 2020 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
6

Ameriško vrhovno sodišče je tesno s petimi proti štirimi glasovi zavrnilo poskus predsednika ZDA Donalda Trumpa, da ukine program zaščite pred izgonom za nezakonite priseljence, ki so jih v ZDA mladoletne pripeljali starši ali skrbniki. Z liberalno manjšino sodišča je potegnil predsednik sodišča John Roberts. Trump je odločitev označil za "grozno in politično motivirano".

Poseben program zaščite okrog 700.000 priseljencev, ki jim pravijo "dreamers" (sanjači) po kratici drugega zakona, je uvedel takratni predsednik Barack Obama, potem ko kongres do leta 2012 ni bil sposoben sprejeti imigracijske reforme. Donald Trump je leta 2017 napovedal ukinitev programa s kratico DACA, kar je sprožilo tožbe, ki so se vsaj za zdaj sklenile z današnjo odločitvijo vrhovnega sodišča – s petimi glasovi proti štirimi so njegov poskus zavrnili. 

Program DACA ščiti kakih 800.000 t. i. sanjačev – neregistriranih priseljencev, ki so v ZDA prišli kot otroci oziroma pred 16. letom starosti – pred deportacijo ter jim omogoča, da na podlagi obnovljivih dvoletnih dovoljenj delajo ali študirajo v ZDA.

Vrhovno sodišče namreč ni sprejelo odločitve o zakonitosti programa DACA iz leta 2012, ampak je le ugotovilo, da je Trumpova vlada prekršila uradno vladno proceduro pri ukinjanju tega programa z majavo pravno utemeljitvijo. To je že druga odločitev vrhovnega sodišča ta teden, ki ni pogodu Trumpu – odločili so tudi, da je odpuščanje delavcev zaradi njihove spolne usmerjenosti ali spolne identitete nezakonito. 

Trump je v tvitu njihovo odločitev označil za "grozno in politično motivirano" ter kot udarec za vse tiste, ki so ponosni, da so republikanci ali konservativci. Dodal je, da potrebujejo več vrhovnih sodnikov, češ, da bodo "v nasprotnem primeru izgubili drugi amandma in vse ostalo". Ob tem je dodal "Glasujte za Trumpa 2020!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Priseljenci, ki so v ZDA odrasli, se izšolali in zaposlili ter si ustvarili družine, so sedaj za nekaj časa spet varni pred izgonom v državo, kjer so se rodili, vendar z njo že dolgo časa več nimajo nič.

"Dreamers" (sanjači) pred vrhovnim sodiščem.
"Dreamers" (sanjači) pred vrhovnim sodiščem. FOTO: AP

"Vrhovno sodišče je odločilo, da lahko uporabniki programa DACA še naprej živijo in delajo v ZDA brez vsakodnevnega strahu pred izgonom," je sporočila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Vendar pa spet ne gre za dokončno zaščito ampak le podaljšanje nezanesljivosti, saj odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da lahko Trump poskusi znova z boljšo pravno utemeljitvijo.

Odzval se je tudi nekdanji predsednik Obama, ki je za "sanjače" zapisal: "Danes sem vesel za njih, njihove družine in za vse nas. Morda nismo videti isto in prihajamo od vsepovsod, ampak to, kar nas dela Američane, so skupni ideali." Ob tem je spomnil, da je ta teden od postavitve programa minilo osem let. Najverjetnejši demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je odločitev označil za zmago in ponovil, da če bo izvoljen, bo naredil vse za to, da bo zaščita sanjačev postala dokončna. "Sreča, ki jo čutimo ob današnji zmagi, ne izbriše težke poti pred nami. Vemo, da je treba postoriti še veliko," je dejal v izjavi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
19. 06. 2020 16.57
-4
Naj pošlje domov vse te delavce po plantažah, hotelih, restavracijah..., bomo videli kaj bo rekel biznis. Če bi jih res poslali domov, bi se precej biznisa sesulo. Kje boš dobil delovno silo da bi rezali solato in jo pakirali, pa da bi čistili sobe po hotelih v Las Vegasu…, Trump nima pojma kako laufa biznis, no, pa saj ni čudno da hoteli z njegovim imenom gor propadajo.
Walter Pravicek
19. 06. 2020 09.07
-4
Se pogovarjamo o Trumpu,pa je nekdo omenil njegove osebne stečaje.Glede na njegovo vladanje Ameriki,bo morebiti tudi Ameriko v stečaj potisnil,kot svoja podjetja?To ne gre,država z predsednikom nima takšne pogodbe mirimo sogovornika,bo pa morebiti zopet on to doživel.A v njegovih letih bi bilo bolje uživati v starosti z družino,ter pustiti vse na ramenih mladim.
bergman
19. 06. 2020 08.29
+3
Potem bi bilo treba "po njegovem" izgnat tudi njega (Trump-a), saj je tudi on priseljenec in to celo Irske!
NPC24ur
19. 06. 2020 08.51
+3
A ste v vecini zaostaliy mate mogoce kak sindrom... A locite med nelegalnim in legalnim priseljencem? Dej vzami dva pakistanca, v dobovi jih vsak dan po 5-6 dobijo
boris c
18. 06. 2020 21.51
+16
Načeloma proti priseljeni delavski naciji nimam nič proti, če spoštujejo zakone in imajo zaposlitev. Tisti drugi so pa problem.
Walter Pravicek
19. 06. 2020 09.12
+5
V Sloveniji so problem ROMI iz Kosova.ne "naši"domači.In država.bi morala(službe)tem ljudem dopovedati,da se v SLOVENIJI TUDI MORA DELATI,NE ŽIVETI OD ROJSTVA DO SMRTI NA "DAROVIH"KARIRASA.RDEČEGA KRIŽA,DENARNE POMOČI,ZA SEBE IN OTROKE.TAKŠNI NAM TUDI OPISMENJENOST KVARIJO-DOSTI JIH NE ZNA PISATI.KDO NJIM DELA TEORETIČNI DEL IZPITA ZA VOZNIKE B KATEGORIJE?NIHČE,TO KUPIJO "U SRBIJA"ALI" KOSOVA".ŠE POVEDATI NE ZNAJO PRAVEGA IMENA TEH MEDNARODNO PRIZNANIH DRŽAV.