1°C

Nov zaseg tankerja: Iran nad južnokorejski Hankuk Chemi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
6
Iran je v Hormuški ožini zasegel tanker, ki pluje pod zastavo Južne Koreje. Iranska revolucionarna garda je pojasnila, da je tanker, ki je prevažal etanol, predstavljal grožnjo okolju in so ga zato usmerili v pristaniško mesto Bandar Abas. Seul zahteva izpustitev tankerja.

Člane posadke, ki prihajajo iz Južne Koreje, Indonezije, Mjanmara in Vietnama, so aretirali. Tožilstvo bo proti ladji uvedlo pravne postopke in objavilo ugotovitve, so še sporočili iz iranske revolucionarne garde. Tanker naj bi s svojim tovorom etanola domnevno puščal sledi v morju. 

Južnokorejsko zunanje ministrstvo je danes zahtevalo čimprejšnjo izpustitev tankerja. V sporočilu za javnost so še potrdili, da je posadka na varnem. Obrambno ministrstvo je že pred tem na območje poslalo svojo enoto za boj proti piratom.

Po podatkih spletnega portala Marinetraffic gre za tanker Hankuk Chemi, ki je bil na poti iz Savdske Arabije v Fudžair v Združenih arabskih emiratih in pri tem zavil v iranske vode. Tudi britanska opazovalna postaja UKMTO je danes poročala o interakciji med trgovsko ladjo in iranskimi oblastmi v Hormuški ožini. Ladja je nato spremenila svojo smer in zaplula v iranske vode.

PREBERI ŠE
Zaseg britanskega tankerja: 'Če boste ubogali, ostajate varni, zato takoj spremenite smer'

V Hormuški ožini je že večkrat prišlo do incidentov. ZDA Iranu med drugim očitajo, da napada tankerje na tem območju, kar Teheran zavrača. Ožina je ena pomembnejših poti za trgovino z nafto.

Koronavirus pasica november