6°C

Nov zasilni pristanek boeinga zaradi domnevnih težav z motorjem

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /T.V. /
KOMENTARJI
71
Saga z boeingi se nadaljuje. Tokrat je letalo Boeing 757 ameriškega prevoznika Delta Air Lines, ki je bilo na poti iz Atlante v Seattle, moralo zasilno pristati, potem ko je nadzorni sistem posadko opozoril na morebitno napako na enem od motorjev. Medtem pa na Nizozemskem preiskujejo incident, v katerem so kmalu po vzletu odpadli deli tovornega boeinga 747-400. Oba sta letela z motorjem iste znamke, Pratt & Whitney, kot nesrečno letalo iz Denverja.

Letalo Boeing 757 ameriškega prevoznika Delta Air Lines, ki je bilo na poti iz Atlante v Seattle, je moralo v ponedeljek popoldne zasilno pristati.
Letalo Boeing 757 ameriškega prevoznika Delta Air Lines, ki je bilo na poti iz Atlante v Seattle, je moralo v ponedeljek popoldne zasilno pristati.FOTO: Dreamstime

Let 2123 družbe Delta Air Lines se je tako v ponedeljek popoldne iz previdnosti predčasno končal v Salt Lake Cityju. Pristanek je potekal brez težav, motor pa po prvih ugotovitvah letaliških gasilcev ni bil poškodovan, izjavo Delte navaja več ameriških medijev, med drugim časnik Seattle Times.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

16 let star boeing ima motorje Pratt & Whitney. Motorje istega proizvajalca ima vgrajene tudi letalo Boeing 777 prevoznika United Airlines, ki je v soboto poskrbelo za paniko v ameriškem mestu Denver.

Letalu z 231 potniki in desetimi člani posadke je namreč razneslo motor, nakar se je sicer varno vrnilo na letališče v Denverju, a ostanki motorja so padli na naseljeno območje nedaleč od tega mesta. Poškodovanih na srečo ni bilo. Vsa letala Boeing 777 z enako vrsto motorja so nato prizemljili, nesrečo pa preiskuje pristojni ameriški regulator.

Boeingu 777 z 231 potniki in desetimi člani posadke, ki je vzletelo v Denverju, je razneslo motor.
Boeingu 777 z 231 potniki in desetimi člani posadke, ki je vzletelo v Denverju, je razneslo motor.FOTO: AP

Preiskovalci ameriškega urada za varnost v letalskem prometu (NTSB) so nato v ponedeljek zvečer sporočili, da so na eni od lopatic ventilatorja motorja, ki ga je razneslo, našli znake t. i. utrujenosti kovine. Zlomljeni sta dve lopatici motorja, a kot se zdi, se je tista z znaki utrujenosti kovine odlomila prva in nato poškodovala še drugo. Obe lopatici bodo prepeljali v laboratorij proizvajalca Pratt & Whitney, kjer bodo inšpektorji NTSB opravili nadaljnje preiskave, so še pojasnili po poročanju britanskega BBC.

PREBERI ŠE
Okvaro motorja povzročila odlomljena lopatica

Odpadli deli tovornega boeinga na Nizozemskem poškodovali najmanj dve osebi

Obenem na Nizozemskem poteka preiskava incidenta, v katerem so prav tako v soboto kmalu po vzletu z letališča v Maastrichtu odpadli deli tovornega letala Boeing 747-400 družbe Longtail Aviation. Padli so na manjše mesto Meerssen, pri čemer sta bili poškodovani najmanj dve osebi. Letalo je nato zasilno pristalo v mestu Liege v sosednji Belgiji.

Letalo Boeing 747-400 ima motor Pratt & Whitney PW4000, kar je po poročanju tiskovne agencije Reuters manjša različica motorja Pratt & Whitney 4000-112, s katerimi so opremljena letala Boeing 777.

PREBERI ŠE
Tudi na Nizozemskem: z letalskega motorja odpadali deli

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je sicer v ponedeljek sporočila, da sobotne težave letal v Denverju in na Nizozemskem po prvih ugotovitvah niso povezane.

Zadnje težave z motorji predstavljajo nov udarec za ameriškega proizvajalca letal Boeing po več odmevnih nesrečah v preteklih letih. Marca 2019 so denimo ostala prizemljena vsa letala tipa 737 MAX, potem ko je v dveh nesrečah umrlo skupno 346 ljudi.

Koronavirus pasica november