Ukrajina

Nova grožnja za Abramoviča: ZDA mu želijo zaseči dve letali

Washinton, 07. 06. 2022 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.B., STA
Komentarji
0

Zaradi kršenja ameriških sankcij proti Rusiji je ameriško sodstvo v ponedeljek ukazalo zaseg dveh 400 milijonov dolarjev (374,1 milijona evrov) vrednih letal v lasti ruskega oligarha Abramoviča. Poleg tega so mu izdali tudi odredbo o zavestnem kršenju sankcij, ki bi ga lahko stala vsaj še enkrat toliko.

Oligarh Roman Abramovič je po navedbah ameriškega sodstva kršil sankcije, ki so jih ZDA sprejele proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, zato so mu  odredili odvzem dveh letal, in sicer Boeingovega 787 dreamlinerja ter Gulfstreamovega G650ER, katerih vrednost je ocenjena na 400 milijonov dolarjev (374,1 milijona evrov). Poleg odredbe o zaplembi letal so Abramoviču v ZDA izdali še odredbo o zavestnem kršenju sankcij, katerih namen je preprečiti izvoz določenih tehnologij in dobrin v Rusijo, ki ga lahko stane vsaj toliko kot obe letali.

Roman Abramovič
Roman Abramovič FOTO: AP

 Glede na vlogo pravosodnega ministrstva ZDA je sankcije kršil, ker je v rodno državo letel brez dovoljenj ameriškega ministrstva za trgovino. To je od začetka letošnjega marca potrebno za vsa zračna plovila, ki so bila izdelana v ZDA, so v lasti ruskih državljanov in letijo med državama. Sankcije za zračna plovila so sprejeli zaradi njihove možne vojaške uporabe ali grožnje nacionalni varnosti.

Boeingov 787  dreamliner naj bi bil po poročanju CNN eno izmed najdražjih zasebnih letal na svetu, 55-letni Abramovič pa je eden izmed številnih ruskih milijarderjev, ki je zaradi ruske agresije nad Ukrajino tarča mednarodnih sankcij.

Letali naj bi se po navedbah FBI-ja trenutno nahajali v Rusiji ali Dubaju. Newyorško zvezno tožilstvo je sporočilo, da bodo pozorni na obe zračni plovili in ju bodo zasegli takoj, ko se jim bo ponudila priložnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.