Tujina

V Hongkongu znova vre: tokrat zaradi zakona o himni

Hongkong, 27. 05. 2020 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Hongkongu je policija pridržala najmanj 300 protestnikov, med njimi tudi dijake. V mestu namreč znova vre, tokrat zaradi zakonodaje, ki kriminalizira posmehovanje oziroma razžalitev kitajske himne. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec.

Ulice v bližini stavbe, v kateri se nahaja zakonodajni svet v Hongkongu, ki razpravlja o novem zakonu o državni himni, so blokirane, prehod pa je dovoljen le tistim, ki imajo delovne dovolilnice. Zaprli so tudi trgovine v bližini. Kljub temu pa v mestu na več lokacijah potekajo protesti proti sprejetju novega zakona o himni, ki predvideva kazni v primeru razžalitve kitajske himne. Protivladni protestniki nov zakon vidijo kot nov poskus poglabljanja kitajskega vpliva na Hongkong. 

Hongkonška policija je doslej pridržala že najmanj 300 protestnikov, med njimi tudi dijake. Nekateri protestniki naj bi po poročanju tujih medijev pri sebi imeli molotovke. Protesti so sicer potekali v več delih mesta, udeležilo pa se jih je več sto ljudi. Protestniki so med drugim vzklikali: "Neodvisnost Hongkonga, to je edina pot."

Na tisoče oboroženih policistov je preplavilo mesto, da bi preprečili množične demonstracije in morebitne izgrede. Policija se je nad protestnike, da bi jih pregnala, spravila tudi s slepimi naboji s solzivcem. Ker je policija pred železniško postajo ustavljala in pregledovala mimoidoče, so se na družbenih omrežjih pojavili očitki, da je Hongkong postal "policijska država". 

Policija pa je protestnike obtožila požiganja in metanja predmetov v policiste. "Policija ni imela nobene druge možnosti, zato je morala uporabiti minimalno silo, vključno z naboji s solzivcem, da bi preprečila nezakonito in nasilno vedenje," so sporočili. 

Zakaj protestirajo?

Osnutek zakona, ki so ga pripravili že lani, danes pa o njem razpravlja zakonodajni svet v Hongkongu, predvideva triletno zaporno kazen in globo v višini 50.000 hongkonških dolarjev (približno 5900 evrov) v primeru razžalitve himne ali uporabe v komercialne namene. O zakonu naj bi glasovali 4. junija, na obletnico masakra na Trgu nebeškega miru. Dodatno olje na ogenj je prililo dejstvo, da so oblasti prepovedale letošnjo vigilijo ob obletnici masakra. 

Protestniki nasprotujejo vse večjemu kitajskemu vplivu v mestu.
Protestniki nasprotujejo vse večjemu kitajskemu vplivu v mestu. FOTO: AP

Po vrnitvi nekdanje britanske kolonije Kitajski leta 1997 ima mesto avtonomno upravo po načelu ena država, dva sistema. Od lani poleti je mesto prizorišče množičnih protestov, ki so usmerjeni proti vodilnim oblastnikom v mestu, ravnanju policije ter nadvladi Pekinga. Proteste je začasno prekinila pandemija covida-19.

Prebivalci mesta so se na ulice ponovno podali minuli teden zaradi načrtov Pekinga o zakonu o nacionalni varnosti, ki naj bi bil usmerjen proti separatističnim težnjam v Hongkongu. Hongkonške oblasti so v začetku tedna podprle kitajske načrte, čeprav jim prodemokratični politiki v mestu nasprotujejo.

Podobno zakonodajo so skušali sprejeti že leta 2003, a so jo umaknili zaradi množičnih demonstracij. 

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek posvaril, da bo proti Kitajski sprejel ukrepe, če bo sprejela zakon o nacionalni varnosti. Trump sicer ni pojasnil, ali namerava uvesti nove sankcije proti Kitajski ali morda Hongkongu odzveti posebni trgovalni status. Njegova tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany je pojasnila le, da Trump ni zadovoljen in da "si je težko predstavljati, da bi Hongkong ostal finančni hub, če bo tam Kitajska prevzela oblast"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kloven
27. 05. 2020 19.05
+1
Hong Kong je gotov, itak nj bi ta sedajsnji sistem velou sam too 50 let pol bi jih pa itak aneksirala komunistična kitajska. Rajš Nej grejo na Tajvan
Da se mene pita..
27. 05. 2020 19.00
+0
To je kitajsko ozemlje, kermu ni prav naj gre v Anglijo, tam se cedita med in mleko.
Nikolajev
27. 05. 2020 18.35
+3
Naj v Hongkongu naredijo referendum, a želijo biti pod Kitajsko ali pod Veliko Britanijo ?
Nikolajev
27. 05. 2020 18.36
+3
Rezultat referenduma je znan, 90% bi glasovali za ponovno vzpostavitev kolonije po žezlom GB
Sosed Sosedov
27. 05. 2020 17.34
-1
Zanalašč čedalje bolj eskalirajo situacijo, da na naslovnice prihaja Hong Kong pogosteje od Wuhan. Partijsko premišljeno.
Roninax
27. 05. 2020 17.28
+5
dajte podpret se bolj te komunajze... pejte na aliekspresa pa si se vec narocite... ne cudite se za 10let ko bo kitajska cela slovenska industrija
Lumpx
27. 05. 2020 17.25
+3
Demokracija po levnuharsko komunisticno.
StrikeOne
27. 05. 2020 17.18
-10
Ne razumem zakaj Kitajska Ne vrne Ameriki, Izraelu in Angliji milo za drago? Zakaj isto tako ne financirajo in kuhajo sr... pri njih doma. Denarja imajo ogromno oni pa še enkrat več problemov in kar ne nehajo s temi provokacijami kjer podtikajo proteste, da bi se države odzvale, da jih lahko obsojajo v medijih in potem zakuhajo revolucijo ter padec vlade s katero se brez vojne rešijo nasprotnikov. Zahod ne spoštuje nobenih mednarodnih pravil so nasilniki, ki mislijo da je vse njihovo in njihova pravica govoriti drugim kaj in kako bo pri njih doma! Kitajska naj vrže Milijardo ali dve med revne američane pa da vidite kontro ker so tla še kako plodna glede na to da nekatera ameriška mesta kot je Flint-Michigan nimajo niti pitne vode a imajo stotine milijard za nove vojne in vsako leto milijarde za Izrael.
STOP
27. 05. 2020 17.33
+8
StrikeOne
27. 05. 2020 17.38
-3
Držim s pravico in tistim kar je prav ti pa tipični rit.....!
STOP
27. 05. 2020 18.18
+0
pa drž z nami človek, tukaj si rojen, mama fotr s tukaj, bratje, sestre, ista kultura, narod, ti pa tkole s kitajci mal izdajalsko...da te ni sram!
StrikeOne
27. 05. 2020 18.45
+2
S kom je to z vami? Z Izraelom in ZDA, glavnimi trouble makers na svetu, tistim, ki bombardirajo za svobodo in ki rušijo za njihove Banksterje? Ti kr drži s takimi rit... be...!
StrikeOne
27. 05. 2020 18.48
+1
Izdajalsko do koga? Zločinskega nata in banksterske interese? Kako si ti opran, en mali človeček, en hlapček nepomemben!
StrikeOne
27. 05. 2020 20.15
Daj ne bluzi hlapček, itak vemo da si belogardistični podpornik. Ne zagovarjam Kitajske ampak branim njihovo in vsakogar pravico da svojo državo urejajo kot oni hočejo ne tako kot bi tvoji lastniki radi!