Tujina

Nova obstreljevanja razblinila upanja o spoštovanju dogovora med sprtima državama

Erevan / Baku, 11. 10. 2020 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
13

Samo dan po tem, ko je v Gorskem Karabahu začela veljati prekinitev ognja, je bilo v armenskem obstreljevanju mesta Gandža v Azerbajdžanu ubitih sedem ljudi. Samooklicano obrambno ministrstvo Gorskega Karabaha je v odzivu zavrnilo poročila o napadu in zatrdilo, da armenske oblasti spoštujejo začasno premirje.

Azerbajdžansko zunanje ministrstvo je danes na družbenem omrežju Twitter sporočilo, da je v nočnih napadih na stanovanjsko naselje v mestu Gandža umrlo sedem ljudi, 33 pa je bilo ranjenih, med njimi tudi otroci.

Obrambno ministrstvo Gorskega Karabaha je v odzivu zatrdilo, da armenske oblasti spoštujejo prekinitev ognja. Ob tem je obtožilo azerbajdžanske sile, da napadajo naseljena območja. "Poročila o tem, da so sile iz Gorskega Karabaha obstreljevale Gandžo, so popolna laž," so še zapisali.

Gandža je z nekaj več kot 300.000 prebivalci drugo največje mesto v Azerbajdžanu. Novinar francoske tiskovne agencije AFP v Stepanakertu, upravnem središču Gorskega Karabaha, medtem poroča, da je bilo v mestu vso noč slišati glasne eksplozije.

Novi napadi so se zgodili le dan po tem, ko sta Armenija in Azerbajdžan v Rusiji sklenila dogovor o začasni prekinitvi ognja. Pogajanja v Moskvi pod okriljem ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova so trajala 10 ur. Podrobnosti dogovora sicer niso znane, je pa Lavrov povedal, da bosta obe strani dogovor izkoristili za izmenjavo ujetnikov in trupel ljudi, ubitih v spopadih. 

V spor med Armenijo in Azerbajdžanom se je medtem vpletla tudi ameriška zvezdnica Kim Kardashian West, ki ima armenske korenine. Na družbenih omrežjih je oznanila, da bo armenskim žrtvam konflikta donirala milijon dolarjev (okoli 850.000 evrov). 

Kasneje je armenski zunanji minister Zohrab Mnatsakanyan pogovore med državama označil za "zelo težke" in še enkrat poudaril, da si Armenija želi, da bi mednarodna skupnost Gorski Karabah priznala kot neodvisno državo. 

Samooklicana vlada Gorskega Karabaha je medtem obtožila Azerbajdžan, da prekinitev ognja izkorišča za pripravo na nove napade. Turčija, ki podpira Azerbajdžan, pa je dejala, da je premirje "zadnja priložnost Armenije, da umakne svojo vojsko s spornega teritorija". 

Nasilje je na omenjenem spornem območju izbruhnilo 27. septembra. Od takrat je v spopadih umrlo že več kot 300 ljudi, približno 70.000 jih je moralo zapustiti domove. Gre za najhujši spopad v zadnjih desetletjih. 

Spor glede Gorskega Karabaha, ki si ga lastita obe državi, sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Območje je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana. Obe državi zavračata pozive k dialogu, s katerim bi končali spopade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
11. 10. 2020 15.32
-2
Glede na to, da se tepejo za samo kamenje, pesek in nekaj malega grmovja, bi rekel, da so spodaj rude ali pa nafta.
Bavci11
11. 10. 2020 13.09
+6
Religija NE miru.
dante
11. 10. 2020 12.50
-1
Prekinili ogenj da so naredili zaloge hrane, orožja, eni pa šli na dopust
LuckyBastardo
11. 10. 2020 12.35
+12
Spor v Gorskem Karabahu vsekakor izvira iz razpada Sovjetske zveze, vendar ga je oživila volja turškega predsednika Erdogana. Ni verjetno, da bi prevzel to pobudo, ne da bi to najprej omenil (iskal odobritev) v Washingtonu. To je storil tudi predsednik Sadam Husein, preden je napadel Kuvajt. S svojimi ambicijami je padel v past in tako omogočil svoj padec. V primeru tihega sporazuma med Moskvo in Washingtonom bi lahko to vojno diplomatsko obrnili proti predsedniku Erdoğanu, ki je sedaj nadležen za obe velesili...
Hisantora
11. 10. 2020 12.24
-1
Ni tle manjsina? tle je cist neki tretjeg v ozadju to so totalno tajne zadeve. Dok ne bo sprozena kasna jederska konica je vse ok.
komarec
11. 10. 2020 12.19
+1
Kmalu se bo tudi tu začelo.
MaksiLopez
11. 10. 2020 12.45
+0
Ja v bosni tam donace ajatole z pomicjo muslimansje bratovscine to planirajo ze kar nekaj casa
Hisantora
11. 10. 2020 12.18
+0
Tale gorski karabah je na ozemlju Azerbajdžana in gre po vrhu gorovja, zdej... lastijo si ga in armenci in azebarjan na katerega ozemlju je. Kako so dodelili meje vedo tisti k so ze davno pod zemljo. Manjsine obstajajo povsod po svetu, ki zivijo preko meje. In cist normaln funkcionirajo ce odstejem pokojnega korošca v avstriji k jr bil zelo naperjen proti slovencem in karma ga je hitr pohopsala. Tle pa ne stekam lih v cem je spor med drzavama. Meja? Prebivalstvo? Ali kaj tistega k je dragoceno? K je karabah kr dalec v notranjost Azerbajdžana.... Poleg tega pa v gorskem karabahu zivijo tako muslimani kot kristjani in radikalni muslimani in armenci in azerbajanci Kdo koga zdej j. ebe je pa vprsanje. Prej bi rekla da radikalni extremisti ki so povsod po svetu in delajo d. rek, ki so itak placani, delajo sam sranja,.... obe strani znikata obstreljevanje in obe strani sta bili za premirje. Kaj je tam razen dolocen procent populacije armenije. Ozemlje je se vedno v Azerbaijanu. Prov res me zanima ozadje tega sr. anja. K vsi vemo da tole ne bo dobr in ze tko hodjo cez meje v evropo od vsepovsodzdej bodo se od tle zacel..... Prov res ne stekam v cemu je point. Meja stoposto ni.
VonFaust
11. 10. 2020 12.41
+7
Kolikor sem razumel celotno zadevo: - Azerbajžan podpira Turčija - Turčija je tudi, seveda neuradno odstavila Azerbajžanskega obrambnega ministra in ga zamenjala z lastnim oz privržencem turčije - Turčija pa že od začetka 1900 goni genocid proti Armencem, in EU kot eu niti noče prav obsoditi tega, raje si zatiskamo oči in gledamo Trumpa pa ameriško politiko
EEgon
11. 10. 2020 11.58
+5
Mesto Gandža? Nova turistična destinacija za poharje??
Kimberley Echo
11. 10. 2020 14.54
-1
Gandža je mesto, ganja je pa sanskrtsko ime za konopljo. Ime mesta nima veze s konopljo, čeprav je nedvomno nekateri imajo. V teh časih pride še kako prav.
Mali medo
11. 10. 2020 11.56
+0
prva slika fotomontaža