Tujina

Nova prepoved za ženske v Afganistanu: ne smejo več hoditi na univerze

Kabul, 21. 12. 2022 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na seznam prepovedi, ki so doletele ženske v Afganistanu, talibani dodajajo novo. Tokrat jim prepovedujejo obiskovanje univerz, kar dodatno omejuje njihovo izobraževanje. Odkar so se talibani vrnili na oblast, so dekletom že prepovedali obiskovanje srednjih šol. Minister za šolstvo je napovedal, da bo prepoved začela veljati takoj in bo trajala, vse dokler ne spremenijo učnega načrta, ki naj ne bi bil primeren.

Prepoved obiskovanja univerz je sprožila obup med mlajšimi ženskami v Afganistanu. "Uničili so edini most, ki me je povezoval s prihodnostjo," je dejala študentka kabulske univerze. "Kaj naj naredim? Verjela sem, da lahko študiram in si zagotovim boljšo prihodnost, a so to uničili."

Po poročanju BBC je še ena izmed študentk, ki je na univerzi študirala šeriatsko islamsko pravo, zatrdila, da je talibanska prepoved v nasprotju s "pravicami, ki jih narekuje islam". 

"Talibani morajo iti v druge države, ki prakticirajo islam, in spoznati, da njihova dejanja niti najmanj ne sledijo veri," je povedala za BBC.

Prepoved je sprožila vrsto kritik, več držav in Združeni narodi so obsodili talibane in dejali, da se Afganistan vrača v prvo obdobje njihove vladavine, ko dekletom ni bila dovoljena formalna izobrazba. Posebni poročevalec ZN za Afganistan je pojasnil, da gre za "nov niz, ki še dodatno krši pravico do izobraževanja in poglablja izbris žensk iz afganistanske družbe".

Da je generalni sekretar ZN ob tej novici "globoko zaskrbljen", je v torek pozno zvečer sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric. Kot je dodal, Antonio Guterres ob tem "ponovno izpostavlja, da odrekanje izobrazbe ne pomeni le kršitve enakih pravic žensk in deklet, ampak bo imelo tudi uničujoče posledice za prihodnost države".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzvali so se tudi v ZDA in dejali, da bi talibani s tem dejanjem lahko tvegali posledice. "Ne morejo pričakovati, da bodo legitimni član mednarodne skupnosti, dokler ne bodo spoštovali pravic vseh v Afganistanu". " je dejal državni sekretar Antony Blinken."Nobena država ne more napredovati, če je polovica prebivalstva zatirana."

 Ameriški State Department je sicer prav v torek sporočil, da so talibani izpustili dva Američana, ki sta bila pridržana v Afganistanu.

"Razumemo, da je bila to gesta dobre volje s strani talibanov. To ni bilo del izmenjave zapornikov ali pripornikov. Ni prišlo do izmenjave denarja," je novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, a dodal, da jim ni ušla "ironija" tega, da gesta dobre volje prihaja ravno na dan, ko so talibani proti lastnim ljudem sprejeli povsem drugačno gesto.

Ženske v Afganistanu
Ženske v Afganistanu FOTO: AP

Zahodne države že celo leto pozivajo talibane, naj izboljšajo izobraževanje žensk, vendar gre očitno vse v nasprotno smer. Nad potezo se zgražajo tudi njihovi zavezniki, kot je denimo Pakistan. Zunanji minister je dejal, da je "razočaran nad to odločitvijo", kar pa ne pomeni, da bo prekinil sodelovanje.

"Še vedno mislim, da je najlažja pot do našega cilja, kljub številnim neuspehom, ko gre za izobraževanje žensk, s sodelovanjem," je pojasnil minister Bilaval Buto Zardari. Alternative talibanom Buto Zardari ne vidi ter svari pred povečevanjem nestabilnosti v Afganistanu ali porastom Islamske države.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je prav tako ostro kritiziral nadaljnje krčenje pravic žensk v Afganistanu. Prepoved je danes označil za "strašljiv in hud udarec" ter "globoko obžalovanja vredno nazadovanje za celotno državo". 

Richard Bennett, posebni poročevalec ZN o razmerah na področju človekovih pravic v Afganistanu, je tvitnil, da najnovejša prepoved "dodatno krši pravico do enakega izobraževanja in poglablja izbris žensk iz afganistanske družbe". Talibane je pozval, naj prepoved nemudoma prekličejo.

Odločitev talibanskih oblasti je ostro obsodila tudi Evropska unija. "EU ostro obsoja odločitev talibanov o prekinitvi visokošolskega izobraževanja za afganistanske ženske," je tvitnil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Označil jo je za "edinstveno potezo v svetu", ki po njegovem "krši pravice in želje Afganistancev in s tem prikrajša Afganistan za prispevke žensk k družbi". "Preganjanje zaradi spola je zločin proti človeštvu," je še zapisal Borrell.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je dejala, da so se talibanske oblasti "odločile uničiti" prihodnost države s prepovedjo ženskam do univerzitetnega izobraževanja. "Z uničenjem prihodnosti deklet in žensk v Afganistanu so se talibani odločili uničiti prihodnost lastne države," je tvitnila. "Talibani morda skušajo ženske narediti nevidne, a jim ne bo uspelo - svet jih opazuje," je dodala. Ob tem je napovedala, da bo Nemčija to vprašanje uvrstila na agendo držav skupine G7, ki ji trenutno predseduje.

Francosko zunanje ministrstvo je odločitev talibanskih oblasti danes "najostreje" obsodilo in jo označilo za "globoko šokantno". "Ta odločitev dopolnjuje seznam neštetih kršitev in omejitev pravic in temeljnih svoboščin afganistanskih žensk, ki so jih izrekli talibani," je po poročanju AFP dejala tiskovna predstavnica ministrstva Anne-Claire Legendre.

Neprofitna organizacija Human Rights Watch je na Twitterju zapisala, da odločitev o prepovedi krši "pravico do izobraževanja žensk in deklet v Afganistanu".

 Neizpolnjene obljube talibanov

Talibani so po lanskem prevzemu oblasti in umiku ZDA iz države obljubili, da bodo vladali bolj pošteno in enakopravno. Ampak je šlo le za prazne besede, z vsakim dnem bolj so in še vedno krčijo pravice in svoboščine žensk v državi. Kljub obljubam, da bodo ženske lahko uveljavljale svoje pravice v okviru šeriatskega prava, kar vključuje pravico do dela in študija, so se talibani dobro potrudili, da jih sistematično izključijo iz javnega življenja.

Po poročanju ZN nimajo ženske nobenih položajev na vladi, s čimer se dejansko krši pravica žensk do političnega sodelovanja, obiskovanje šole po šestem razredu je prepovedano, prav tako pa tudi večina javnih del zunaj njihovega doma. Meseca maja so talibani odredili, da si morajo ženske v javnosti zakrivati obraze, prepovedano jim je potovati na dolge razdalje brez moškega spremljevalca, brez spremstva pa ne morejo dostopati niti do osnovnih storitev. Prejšnji mesec so ženskam prepovedali vstop v zabaviščne parke, telovadnice in javna kopališča.

Talibanski politični in verski vodja Hibatula Ahundzada ter ves njegov ožji krog glasno nasprotujejo izobraževanju – zlasti za dekleta in ženske. Tokrat se uradniki izgovarjajo na "neprimeren kurikulum in okolje" ter navajajo, da bo ženskam in dekletom spet dovoljeno obiskovati univerze takoj, ko bo zagotovljen primeren učni načrt. Ministrstvo za izobraževanje je skupnosti zagotovilo, da delajo na tem in da "državljani ne bi smeli biti zaskrbljeni".

Ta obljuba pa mnogim ne pomeni nič. Talibani so meseca marca obljubili, da bodo odprli nekatere srednje šole za dekleta, a so na dan, ko bi se morale vrniti, to preklicali.

Tudi član talibanske delegacije v Katarju Naeem Vardak je na svojem uradnem računu na Twitterju zapisal, da je prepoved dostopa do univerz za ženske v Afganistanu "začasna", poroča španska tiskovna agencija EFE.

"To je bila zadnja stvar, ki so jo talibani še lahko naredili. Afganistan ni država za ženske, ampak kletka za ženske," je dejala univerzitetna predavateljica in aktivistka Homeira Kaderi. Veselje žensk je namreč trajalo le malo časa, pred tremi meseci so jim dovolili, da opravljajo sprejemne izpite za univerze po večini provinc v državi. Čeprav tudi takrat z grenkim priokusom. Obstajale so močne omejitve glede predmetov, ki so jih lahko obiskovale, ni jim bilo denimo dovoljeno obiskovati ekonomije, veterine in kmetijstva, tudi za novinarstvo so bile stroge omejitve. Vhodi in učilnice so bili ločeni po spolu, ženske pa so lahko poučevale le profesorice ali starejši moški. Kljub temu so se dekleta in ženske po državi veselile, lahko so obiskovale pouk in imele upanje, da bodo imele boljšo prihodnost od sedanjosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Michel Franco HD
21. 12. 2022 17.46
-1
Ta svet je pred ameri in nami obstajal tisočletja. S svojo kulturo,denarjem in trgovanjem. Vse to je nad bolanim amerjevim življenjem. Predlagam,da vsi ta svet pustimo na miru,zaradi miru!!
Urška iz Ugande
21. 12. 2022 18.35
+1
Tistih ljudi že dolgo več ni. Pa ta teorija več ni tako ziher, ker so našlji starejše okostje človeka v Alpah, od začetne civilizacije na vzhodu.
Urška iz Ugande
21. 12. 2022 15.53
+2
Amerika jim je dala priložnost za normalno prihodnost, ampak je pač niso izkoristili. 20 let so žrtvovali ameriške vojake in dolarje, da bi afganistanci boljše živeli. Izurili so jim vojsko, ki se je dan po odhodu američanov, predala talibanom.
jakozuka
21. 12. 2022 14.25
+6
200 let za leseno žlico
Face
21. 12. 2022 13.57
+0
Komu hvala kot recimo Ameriki ki jim je dovolila priti na oblast . En krat pred leti so jim dal oblast . Pol so jih dol dal z oblasti zdaj so jim ga podaril. Uboge ženske lahko si sam mislimo kaj jim delajo
barjan?ek1
21. 12. 2022 13.17
+5
Vera pa naj bo katerakoli je pogubna za človeka. Vse vojne do sedaj so se začele s podporo vere in tako bo tudi za konec sveta kriva vera. Ne razumem da se danes ko živimo v napredni družbi, da je vse več verskih fanatikov.
NOČNA MORA
21. 12. 2022 12.25
+4
@Grunf1 Rodnost pada zaradi slabega nacina zivljenja tako moskih kot zensk. Zaradi zivcnosti in premalo denarja za skrb druzine. Saj rabis ze celo premozenje da poskrbis za enega otroka. Ljudje delajo do 30 leta da imajo prihranke nato pa so zacuda prestari in bolani pod stresom in se nosecnosti ne obdrzijo. Ni pa ravno normalno, da se zenske posiljuje da imajo otroke ali pac je to zate v tvoji glavi normalno. Namrec clovek “misleci” ce si pozabil in mislim da veliko ljudi pozablja da je pocasi ze zivalski svet boljsi in bolj pameten kot pa cloveska mentaliteta. Pocasi doloceni osebki ratujete slabsi kot zivali.
Grunf1
21. 12. 2022 12.57
+6
Uporabnik,se ne strinjam s teboj.Rodnost je bila pred 50-100 leti neprimerno višja s tem,da so bili materialni pogoji neprimerljivo slabši.Poglej tudi bogataše v razvitem svetu,ali pa v Sloveniji,imajo enega ali dva ali pa nobenega otroka,pa imajo denarja za celo vojsko nahraniti.Hočem samo reči,da zaradi udobja in želje po materialnih dobrinah pozabljamo na bistvo.Tudi jaz imam samo dva otroka in spadam v to skupino,da ne bo pomote. Ampak dolgoročno bomo zaradi takega načina kot narod izumrli.
NOČNA MORA
21. 12. 2022 13.06
+4
@Grunf1 Good point drugace ja statistika kaze res tako. Se vedno mislim da se vecina mlajsih za otroke ne odloca ravno zaradi pomanjkanja denarja . Pri 30 letih jih vecina se vedno zivi v mama hotelu in punce ki jih poznam so pri 34 izgubljene ali pa se posvecajo karieri. Vecina jih tudi ne misli imet otrok ravno zaradi propada sistema in propada cloveske morale “ nebom spravljala otrok v ta hud svet” . Spet tukej so bolezni kot so neplodnost moskih, zaradi nosenja pretesnih hlac, prevelikega pitja , kajenja, nezdrave prehrane spet drugi pa pretiravanje z proteini in dodatki pri fitnesu in hitra ze napol pridelana hrana ker je svet nor in si dosti ljudi sploh ne zmore doma skuhat kosila. Tisti, ki pa imamo majhne otroke smo sli pa zaradi slabih razmer v drzavi v tujino. Pred 50 leti in se vec so otroke tudi delali zato da so bili suznji na kmetijah pa so jedli pomije. In so ziveli tudi malo manj casa kot pa mi sedaj.. tako da tudi to jebtreba malo upostevat. Da pa izginjamo smo si pa krivi sami, ker se med seboj mesamo in dovoljujemo priseljevanja da druge vere hodijo po nasih zemljah. Je pa zanimiv projekt iz leta 62 mislim da ko je znanstvenik delal preizkus na podganah kako se obnasajo ko je prostor prenatrpan in ko zmanjkuje hrane se za zamislit
McGregor---
21. 12. 2022 12.13
+4
Si predstavljate, sa bi tam doli imeli slovenski CSD. Takojšna brezpogojna predaja Talibanov bi bila 😂😂😂
Grunf1
21. 12. 2022 12.05
+1
Najbolj kruta resnica je,da jim bo ravno zaradi njihove zadrtosti dolgoročno uspelo zmagati.Imajo kruta ,ampak jasna pravila.Ženska mora biti doma,najbolje neizobražena in rojevati otroke.V takih državah nimajo problema z nataliteto,za razliko od nas kjer imamo enake pravice,in željo po udobju,vendar dolgoročno izumiramo zaradi premajhne rodnosti.Žal nas bodo na dolgi rok zamenjali in oni se tega zavedajo in ravno zaradi tega imajo takšno politiko.
Victoria13
21. 12. 2022 11.28
+11
Zanimivo tam se borijo za izobraževanje, delo, brez hidžaba v EU pa se ne izobražujejo, ne hodijo v službo in s takim ponosom nosijo hidžab! Kaj naj si človek misli???
Bozje oko
21. 12. 2022 11.01
+11
Saj je OK, da se piše o Afganistanu-tega si menda v EU-ju NE želimo!? Ni pa mi jasno, zakaj je v naši kulturi prepovedano se zavzemati za izenačitev muslimank s svobodnimi ženskami!? Zakaj se javno izpostavljajo z njim "ljubimi" oblačili, zakaj ne smejo biti izobražene in normalno vključene v družbo in delovna razmerja,...? Feministke in podobne moderne in napredne ženske, zakaj ste tiho?
ceta69
21. 12. 2022 11.00
+5
iz radovednosti sem šel prečitati koran,točno se vidi kdaj so ga začeli spreminjati sebi v prid .............
Vest-naroda
21. 12. 2022 11.30
-7
Kdaj? Pred ali po letu 1950, ko je papež proglasil versko resnico in ugotovil, da je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija šla s telesom in dušo v nebesa?
Vest-naroda
21. 12. 2022 12.52
-2
Minuse na moj komentar lahko dajejo le lažnjivci (naj vas spomnim - to je greh!), saj sem napisal le DEJSTVO in ne svojega mnenja!
sosed5
21. 12. 2022 10.58
+19
In sedaj jim hitro dajte humanitarno pomoc, revezem, nimajo kaj za jest, imajo pa za orozje in verski fanatizem.
Mirkoca
21. 12. 2022 10.56
+5
BDSM pod državnim okriljem.
Razsuti Tovor
21. 12. 2022 10.27
+7
Vojne pogosto pripeljejo diktatorje na oblast, kot neke svete osvoboditelje. Še najslabši so tisti diktatorji, ki služijo kaki veri.
MladInPerspektiven
21. 12. 2022 10.52
+4
Najbolj smešno je to, da taki ne vedo kaj pomeni verovati.
peglezn
21. 12. 2022 10.20
+4
Menda ja bo en bradač iz votline vedel, kako ustrezno interpretirati božje besede. Ženske so ... če je milost božja... upravičene do odpustkov tipa Rupnik. Tiste, ki imajo tam "srečo".
Ana desetnica
21. 12. 2022 10.04
+15
Najbolj smešno pa je to, da jih mi financiramo da ne umrejo od lakote, pa še uvažajo se v Evropo kot 'begunci'. Slabo se piše našim vnukinjam.
Ivar The Boneless
21. 12. 2022 09.44
+0
Pri nas noben ni smel 2 leti lol.
Johan Smith
21. 12. 2022 09.47
+6
Ce mislis da je Jansa diktator, ti bo zdaj golobnjak pokazal kaj to pomeni v vsem svojem sijaju;)
Ivar The Boneless
21. 12. 2022 12.17
+0
Sigurno lol. Še njemu se samo nasmehnem. Preveč novo bereš.
whattheuck
21. 12. 2022 09.41
-1
Afganistan je ameriška kolonija. Za stanje tam je kriva ameriška oblast. Over and out.
Johan Smith
21. 12. 2022 09.49
+16
Ameri so tam skusali malo scivilizirati stvari, a takoj ko so se pobral, so se te divjaki v trenutku vrnili v svoje prvotno stanje. To je pac islam nimas kej.
whattheuck
21. 12. 2022 10.11
-4
S...O.E
21. 12. 2022 09.39
+5
S...O.E
21. 12. 2022 09.38
+9
MASLEDNJE PRVENSTVO V AFGANISTANU PA VSI GLEDALCI V FEREĐAH
whattheuck
21. 12. 2022 09.42
+1