-1°C

Nove težave za Trumpa: zaradi spodbujanja k nasilju ga bo tožil še Washington

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
STA /M.R. /
KOMENTARJI
242
Glavni tožilec ameriške prestolnice Washington Karl Racine je v ponedeljek zagotovil, da bo kazensko preganjal vse, ki so spodbujali napad na ameriški kongres, med njimi tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki v času pregona ne bo več predsednik. Medtem je odstopil tamkajšnji minister za domovinsko varnost Chad Wolf, newyorško pravniško združenje pa je sprožilo preiskavo Trumpovega odvetnika Giulianija.

Donald Trump
Donald TrumpFOTO: Dreamstime

"Ameriško pravosodno ministrstvo ne more preganjati predsednika ZDA Donalda Trumpa, dokler je ta na položaju. Predsednik bo na položaju še devet dni in preiskava bo trajala precej dalj časa. Nikakor ne merim posebej na predsednika ali kogarkoli drugega. Sledili bomo dejstvom," je dejal glavni tožilec ameriške prestolnice Washington Karl Racine in izrazil zadovoljstvo, da namerava isto storiti tudi zvezni tožilec v Washingtonu.

Racinova preiskava se med drugim osredotoča na izjave govornikov na Trumpovem zborovanju v sredo, 6. januarja, preden je množica napadla kongres. Republikanski kongresnik iz Alabame Mo Brooks je na shodu povedal, da morajo ameriški domoljubi začeti delati sezname in ukrepati, Trumpov odvetnikRudy Giuliani pa je množico pozval k odločitvi z bojem.

Predsednikov sin Donald Trump mlajšije na shodu pozval k totalni vojni in privržencem predsednika dejal, da kdor ni z njimi, je proti njim. Predsednik Trump je privržence pozval k pohodu na kongres, kjer da naj bi ustavili krajo volitev.

Spomnimo: kongres je v sredo potrjeval zmago demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. novembra, predsednikovi privrženci pa so vdrli v Kapitol v prepričanju, da lahko kongres spremeni volilni izid v prid Trumpu.

PREBERI ŠE
Demokrati vložili predlog ustavne obtožbe proti Trumpu

Odstopil vršilec dolžnosti ameriškega ministra za domovinsko varnost

Medtem je vršilec dolžnosti ameriškega ministra za domovinsko varnost Chad Wolf v ponedeljek zvečer sporočil, da odstopa s položaja. Wolf je prejšnjo sredo predsednika Trumpa pozval, naj jasno in nedvoumno obsodi napad svojih pristašev na ameriški kongres.

Wolf je tretji minister Trumpove vlade, ki je zaradi napada na Kapitol, v katerem je umrlo pet ljudi, odstopil s položaja. Pred njim sta to storili ministrici za promet Elaine Chaoin za šolstvo Betsy DeVos.

Ostali vztrajajo ali zaradi zvestobe Trumpu ali zavedanja, da je že prepozno, da bi z odstopom lahko izbrisali madež služenja v vladi predsednika, ki je svoje privržence spodbudil k napadu na zvezni kongres. Nekateri naj bi vztrajali tudi zaradi tega, da Trump ne bi popolnoma ušel izpod nadzora.

Wolf je kot vršilec dolžnosti od novembra 2019 vodil ministrstvo, ki ima pod seboj tudi nadzor nad mejo in imigracijsko politiko. Pred njim sta Trumpovo politiko do priseljencev izvajala John Kelly in Kirstjen Nielsen.

Slednja je bila na čelu agencije, ko so na meji z Mehiko ločevali starše in otroke. Kelly pa je moral že leta 2017 zagovarjati Trumpovo prepoved vstopa v ZDA državljanom določenih muslimanskih držav.

PREBERI ŠE
Pence prvič po vdoru v kongres na pogovoru s Trumpom

Newyorško pravniško združenje sprožilo preiskavo Giulianija

"Če se motimo, bomo izpadli bedaki, če imamo prav, jih bo šlo veliko v zapor. Imeli bomo odločanje z bojem," je pred napadom na kongres dejal Trumpov odvetnik.
"Če se motimo, bomo izpadli bedaki, če imamo prav, jih bo šlo veliko v zapor. Imeli bomo odločanje z bojem," je pred napadom na kongres dejal Trumpov odvetnik.FOTO: AP

Newyorško pravniško združenje pa je sprožilo preiskavo Rudyja Giulianija, ki se lahko konča z izključitvijo nekdanjega župana mesta New York in sedanjega odvetnika predsednika Trumpa. Preiskava je posledica številnih prijav zaradi Giulianijeve vloge pri napadu Trumpovih podpornikov na kongres.

Odvetniška zbornica države New York je skupaj z drugimi po ZDA obsodila nasilje Trumpovih privržencev, ki je zahtevalo pet življenj. Ugotavlja, da Trump ni bil edini, ki je podžigal k nasilju. Tudi Giuliani je nekaj ur pred napadom na kongres podpornike Trumpa spodbujal k nasilnemu odločanju o zmagovalcu predsedniških volitev 3. novembra.

Giuliani je dva meseca vodil Trumpova prizadevanja za spremembo izida volitev, pri čemer ni uspel prepričati niti enega sodišča. Skupaj s Trumpom pa je prepričal milijone predsednikovih privržencev in nekaj tisoč se jih je v sredo zneslo nad kongresom, ko so tam formalno potrjevali zmago demokrata Bidna.

"Če se motimo, bomo izpadli bedaki, če imamo prav, jih bo šlo veliko v zapor. Imeli bomo odločanje z bojem," je na Trumpovem zborovanju povedal Giuliani.

Predsednik newyorške pravniške zborniceScott M. Karson je sprožil preiskavo Giulianija, ki bo ugotovila, ali obstajajo razlogi, da se ga izključi iz članstva. Vendar pa mu dovoljenja za opravljanje pravniškega poklica ne morejo odvzeti.

Pravila odvetniške zbornice prepovedujejo članstvo vsem, ki zagovarjajo nasilno strmoglavljenje ameriške vlade ali vlade zvezne države in ozemlja. Giuliani bo med postopkom dobil priložnost, da se zagovarja.

Giulianija sicer preiskujejo v New Yorku, ker je v Trumpovem imenu v Ukrajini zbiral material o domnevni Bidnovi korupciji pri Ukrajincih, ki jih je lani Trumpova vlada razglasila za ruske obveščevalne agente. Zaradi tega je pod zvezno preiskavo in upa na pomilostitev, preden se bo Trump 20. januarja poslovil s položaja.

Trump odlikoval še enega kongresnega zaveznika Jima Jordana

Jim Jordan
Jim JordanFOTO: AP

Sicer pa je Donald Trump v ponedeljek podelil najvišje ameriško civilno odlikovanje, predsedniško medaljo svobode, republikanskemu kongresniku iz Ohia Jimu Jordanu, ki ga je ognjevito zagovarjal v času prve ustavne obtožbe leta 2019.

Podelitev je bila na zasebni slovesnosti v Beli hiši, ker se predsednik še vedno ni pripravljen soočiti z neprijetnimi vprašanji v zvezi z napadom svojih privržencev na zvezni kongres, v katerem je umrlo pet ljudi.

Jordan je bil eden od več kot 100 kongresnih republikancev, ki so vložili ugovor na potrditev izida predsedniških volitev 3. novembra.

Bela hiša je v obrazložitvi odlikovanja posebej navedla obrambo Trumpa v času prve ustavne obtožbe.

Trumpovi kritiki pravijo, da je predsednik z odlikovanjem Jordana tako kot prejšnji teden z odlikovanjem kongresnika iz Kalifornije Devina Nunesa razvrednotil pomen odlikovanja. Nunes in Jordan sta ga namreč dobila le zato, ker sta Trumpova zaveznika in zagovornika, z drugimi dosežki pa se ne moreta pohvaliti.

Jordan je po napadu na kongres hitro začel odločno zagovarjati Trumpa tudi pred drugo ustavno obtožbo, ki jo bo demokratska večina predstavniškega doma potrjevala predvidoma v sredo.

Predsedniško medaljo svobode je ustanovilJohn F. Kennedy, predvidena pa je za posameznike, ki so se posebej odlikovali na svojih področjih. Trump, ki je prepričan, da šport skrajšuje življenje in se ga prostovoljno ne bo lotil, je polovico odlikovanj na položaju podelil prav športnikom.

Naslednjo je nameraval v četrtek podeliti trenerju ekipe NFL New England PatriotsBillu Belichicku, s katerim sta prijatelja in zaveznika. Vendar pa je Belichick v ponedeljek zvečer v luči napada na kongres sporočil, da odlikovanje zavrača.

Twitter blokiral 70.000 računov, povezanih s teorijo QAnon

Družbeno omrežje Twitter je v ponedeljek sporočilo, da je po vdoru privržencev Donalda Trumpa v kongres blokiralo več kot 70.000 uporabniških računov, povezanih s skrajno desno teorijo zarote QAnon.

Račune so začeli blokirati v petek, potem ko so zaradi retorike, ki spodbuja nasilje, trajno zaprli Trumpov račun. "Od petka je bilo po zaslugi naših prizadevanj blokiranih več kot 70.000 računov, pri čemer gre v številnih primerih za več računov, ki jih uporablja ena oseba," je sporočilo podjetje.

Pojasnili so, da so se na teh računih na veliko širile s teorijo QAnon povezane vsebine, čemur so bili ti računi v prvi vrsti tudi namenjeni.

Teorija zarote QAnon se je rodila v času predsedniške kampanje v ZDA leta 2016. Med drugim trdi, da Trump vodi skrivno vojno proti globalnemu liberalnemu kultu satanističnih pedofilov. Kasneje se je teorija razširila na trditve o zaroti za strmoglavljenje predsednika Trumpa. Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je leta 2019 ugotovil, da bi lahko ta zarota določene ljudi privedla do nasilnih ali kaznivih dejanj.

Po nasilnem vdoru Trumpovih podpornikov v kongres prejšnji teden se je več velikih družbenih omrežij odločilo ukrepati. Facebook in Twitter sta zaradi hujskanja k nasilju in tveganja nasilja ob inavguraciji novoizvoljenega predsednika Bidna zaprla tudi Trumpove uporabniške račune.

Lastnik ameriških konservativnih radijskih postaj pozval h končanju trditev o volilnih prevarah

Izvršni podpredsednik podjetja Cumulus Media, ki ima v lasti več konservativnih radijskih postaj po ZDA, pa je voditeljem oddaj naročil, naj prenehajo prepričevati Američane, da je Trump volitve 3. novembra izgubil zaradi prevare.

Popoln preobrat po naročilu podpredsednika Cumulusa Briana Philipsa prihaja po tem, ko so radijski voditelji njegovih postaj dva meseca ponavljali Trumpove obtožbe, da je demokrat Joe Biden zmagal z veliko prevaro. Poteza naj bi bila posledica strahu pred tožbami zaradi vzpodbujanja nasilja, ki je doživelo vrhunec v sredo z vdorom Trumpovih podpornikov v kongres.

Philips je voditeljem radijskih oddaj, ki že nekaj časa širijo teorije zarote in podžigajo konservativne Američane, zagrozil, da bodo odpuščeni, če bodo še naprej govorili, da so bile volitve ukradene.

Vodstvom radijskih postaj je po poročanju ameriških medijev v sredo poslal dopis, v katerem je zapisal, da je treba umiriti razmere, zato voditelji ne smejo govoriti o ukradenih volitvah, državljanski vojni ali v jeziku, ki bi spodbujal nasilje. V okrožnici naj bi dal jasno vedeti, da Cumulus ne bo toleriral izjav voditeljev o tem, da volitve niso končane.

Med radijskimi voditelji, ki jih zadeva ukaz, sta med Trumpovimi privrženci zelo priljubljena Mark Levin in Dan Bognino, ki sta celo med vdorom v kongres podžigala množico s pozivi k boju proti volilnim prevaram in Bidnovo zmago razglašala za tiranijo.

V času napada na kongres so konservativni Američani lahko na več radijskih postajah poslušali, da kongres pravzaprav napadajo levičarji, ki so se zamaskirali v Trumpove podpornike. Podobno so govorili tudi kongresni podporniki Trumpa in konservativne televizijske postaje.

Koronavirus pasica november