Tujina

Nove težave za Trumpa: zaradi spodbujanja k nasilju ga bo tožil še Washington

Washington, 12. 01. 2021 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Glavni tožilec ameriške prestolnice Washington Karl Racine je v ponedeljek zagotovil, da bo kazensko preganjal vse, ki so spodbujali napad na ameriški kongres, med njimi tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki v času pregona ne bo več predsednik. Medtem je odstopil tamkajšnji minister za domovinsko varnost Chad Wolf, newyorško pravniško združenje pa je sprožilo preiskavo Trumpovega odvetnika Giulianija.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: Dreamstime

"Ameriško pravosodno ministrstvo ne more preganjati predsednika ZDA Donalda Trumpa, dokler je ta na položaju. Predsednik bo na položaju še devet dni in preiskava bo trajala precej dalj časa. Nikakor ne merim posebej na predsednika ali kogarkoli drugega. Sledili bomo dejstvom," je dejal glavni tožilec ameriške prestolnice Washington Karl Racine in izrazil zadovoljstvo, da namerava isto storiti tudi zvezni tožilec v Washingtonu.

Racinova preiskava se med drugim osredotoča na izjave govornikov na Trumpovem zborovanju v sredo, 6. januarja, preden je množica napadla kongres. Republikanski kongresnik iz Alabame Mo Brooks je na shodu povedal, da morajo ameriški domoljubi začeti delati sezname in ukrepati, Trumpov odvetnik Rudy Giuliani pa je množico pozval k odločitvi z bojem.

Predsednikov sin Donald Trump mlajši je na shodu pozval k totalni vojni in privržencem predsednika dejal, da kdor ni z njimi, je proti njim. Predsednik Trump je privržence pozval k pohodu na kongres, kjer da naj bi ustavili krajo volitev.

Spomnimo: kongres je v sredo potrjeval zmago demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. novembra, predsednikovi privrženci pa so vdrli v Kapitol v prepričanju, da lahko kongres spremeni volilni izid v prid Trumpu.

Odstopil vršilec dolžnosti ameriškega ministra za domovinsko varnost

Medtem je vršilec dolžnosti ameriškega ministra za domovinsko varnost Chad Wolf v ponedeljek zvečer sporočil, da odstopa s položaja. Wolf je prejšnjo sredo predsednika Trumpa pozval, naj jasno in nedvoumno obsodi napad svojih pristašev na ameriški kongres.

Wolf je tretji minister Trumpove vlade, ki je zaradi napada na Kapitol, v katerem je umrlo pet ljudi, odstopil s položaja. Pred njim sta to storili ministrici za promet Elaine Chao in za šolstvo Betsy DeVos.

Ostali vztrajajo ali zaradi zvestobe Trumpu ali zavedanja, da je že prepozno, da bi z odstopom lahko izbrisali madež služenja v vladi predsednika, ki je svoje privržence spodbudil k napadu na zvezni kongres. Nekateri naj bi vztrajali tudi zaradi tega, da Trump ne bi popolnoma ušel izpod nadzora.

Wolf je kot vršilec dolžnosti od novembra 2019 vodil ministrstvo, ki ima pod seboj tudi nadzor nad mejo in imigracijsko politiko. Pred njim sta Trumpovo politiko do priseljencev izvajala John Kelly in Kirstjen Nielsen.

Slednja je bila na čelu agencije, ko so na meji z Mehiko ločevali starše in otroke. Kelly pa je moral že leta 2017 zagovarjati Trumpovo prepoved vstopa v ZDA državljanom določenih muslimanskih držav.

Newyorško pravniško združenje sprožilo preiskavo Giulianija

"Če se motimo, bomo izpadli bedaki, če imamo prav, jih bo šlo veliko v zapor. Imeli bomo odločanje z bojem," je pred napadom na kongres dejal Trumpov odvetnik.
"Če se motimo, bomo izpadli bedaki, če imamo prav, jih bo šlo veliko v zapor. Imeli bomo odločanje z bojem," je pred napadom na kongres dejal Trumpov odvetnik. FOTO: AP

Newyorško pravniško združenje pa je sprožilo preiskavo Rudyja Giulianija, ki se lahko konča z izključitvijo nekdanjega župana mesta New York in sedanjega odvetnika predsednika Trumpa. Preiskava je posledica številnih prijav zaradi Giulianijeve vloge pri napadu Trumpovih podpornikov na kongres.

Odvetniška zbornica države New York je skupaj z drugimi po ZDA obsodila nasilje Trumpovih privržencev, ki je zahtevalo pet življenj. Ugotavlja, da Trump ni bil edini, ki je podžigal k nasilju. Tudi Giuliani je nekaj ur pred napadom na kongres podpornike Trumpa spodbujal k nasilnemu odločanju o zmagovalcu predsedniških volitev 3. novembra.

Giuliani je dva meseca vodil Trumpova prizadevanja za spremembo izida volitev, pri čemer ni uspel prepričati niti enega sodišča. Skupaj s Trumpom pa je prepričal milijone predsednikovih privržencev in nekaj tisoč se jih je v sredo zneslo nad kongresom, ko so tam formalno potrjevali zmago demokrata Bidna.

"Če se motimo, bomo izpadli bedaki, če imamo prav, jih bo šlo veliko v zapor. Imeli bomo odločanje z bojem," je na Trumpovem zborovanju povedal Giuliani.

Predsednik newyorške pravniške zbornice Scott M. Karson je sprožil preiskavo Giulianija, ki bo ugotovila, ali obstajajo razlogi, da se ga izključi iz članstva. Vendar pa mu dovoljenja za opravljanje pravniškega poklica ne morejo odvzeti.

Pravila odvetniške zbornice prepovedujejo članstvo vsem, ki zagovarjajo nasilno strmoglavljenje ameriške vlade ali vlade zvezne države in ozemlja. Giuliani bo med postopkom dobil priložnost, da se zagovarja.

Giulianija sicer preiskujejo v New Yorku, ker je v Trumpovem imenu v Ukrajini zbiral material o domnevni Bidnovi korupciji pri Ukrajincih, ki jih je lani Trumpova vlada razglasila za ruske obveščevalne agente. Zaradi tega je pod zvezno preiskavo in upa na pomilostitev, preden se bo Trump 20. januarja poslovil s položaja.

Trump odlikoval še enega kongresnega zaveznika Jima Jordana

Jim Jordan
Jim Jordan FOTO: AP

Sicer pa je Donald Trump v ponedeljek podelil najvišje ameriško civilno odlikovanje, predsedniško medaljo svobode, republikanskemu kongresniku iz Ohia Jimu Jordanu, ki ga je ognjevito zagovarjal v času prve ustavne obtožbe leta 2019.

Podelitev je bila na zasebni slovesnosti v Beli hiši, ker se predsednik še vedno ni pripravljen soočiti z neprijetnimi vprašanji v zvezi z napadom svojih privržencev na zvezni kongres, v katerem je umrlo pet ljudi.

Jordan je bil eden od več kot 100 kongresnih republikancev, ki so vložili ugovor na potrditev izida predsedniških volitev 3. novembra.

Bela hiša je v obrazložitvi odlikovanja posebej navedla obrambo Trumpa v času prve ustavne obtožbe.

Trumpovi kritiki pravijo, da je predsednik z odlikovanjem Jordana tako kot prejšnji teden z odlikovanjem kongresnika iz Kalifornije Devina Nunesa razvrednotil pomen odlikovanja. Nunes in Jordan sta ga namreč dobila le zato, ker sta Trumpova zaveznika in zagovornika, z drugimi dosežki pa se ne moreta pohvaliti.

Jordan je po napadu na kongres hitro začel odločno zagovarjati Trumpa tudi pred drugo ustavno obtožbo, ki jo bo demokratska večina predstavniškega doma potrjevala predvidoma v sredo.

Predsedniško medaljo svobode je ustanovil John F. Kennedy, predvidena pa je za posameznike, ki so se posebej odlikovali na svojih področjih. Trump, ki je prepričan, da šport skrajšuje življenje in se ga prostovoljno ne bo lotil, je polovico odlikovanj na položaju podelil prav športnikom.

Naslednjo je nameraval v četrtek podeliti trenerju ekipe NFL New England Patriots Billu Belichicku, s katerim sta prijatelja in zaveznika. Vendar pa je Belichick v ponedeljek zvečer v luči napada na kongres sporočil, da odlikovanje zavrača.

Twitter blokiral 70.000 računov, povezanih s teorijo QAnon

Družbeno omrežje Twitter je v ponedeljek sporočilo, da je po vdoru privržencev Donalda Trumpa v kongres blokiralo več kot 70.000 uporabniških računov, povezanih s skrajno desno teorijo zarote QAnon.

Račune so začeli blokirati v petek, potem ko so zaradi retorike, ki spodbuja nasilje, trajno zaprli Trumpov račun. "Od petka je bilo po zaslugi naših prizadevanj blokiranih več kot 70.000 računov, pri čemer gre v številnih primerih za več računov, ki jih uporablja ena oseba," je sporočilo podjetje.

Pojasnili so, da so se na teh računih na veliko širile s teorijo QAnon povezane vsebine, čemur so bili ti računi v prvi vrsti tudi namenjeni.

Teorija zarote QAnon se je rodila v času predsedniške kampanje v ZDA leta 2016. Med drugim trdi, da Trump vodi skrivno vojno proti globalnemu liberalnemu kultu satanističnih pedofilov. Kasneje se je teorija razširila na trditve o zaroti za strmoglavljenje predsednika Trumpa. Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je leta 2019 ugotovil, da bi lahko ta zarota določene ljudi privedla do nasilnih ali kaznivih dejanj.

Po nasilnem vdoru Trumpovih podpornikov v kongres prejšnji teden se je več velikih družbenih omrežij odločilo ukrepati. Facebook in Twitter sta zaradi hujskanja k nasilju in tveganja nasilja ob inavguraciji novoizvoljenega predsednika Bidna zaprla tudi Trumpove uporabniške račune.

Lastnik ameriških konservativnih radijskih postaj pozval h končanju trditev o volilnih prevarah

Izvršni podpredsednik podjetja Cumulus Media, ki ima v lasti več konservativnih radijskih postaj po ZDA, pa je voditeljem oddaj naročil, naj prenehajo prepričevati Američane, da je Trump volitve 3. novembra izgubil zaradi prevare.

Popoln preobrat po naročilu podpredsednika Cumulusa Briana Philipsa prihaja po tem, ko so radijski voditelji njegovih postaj dva meseca ponavljali Trumpove obtožbe, da je demokrat Joe Biden zmagal z veliko prevaro. Poteza naj bi bila posledica strahu pred tožbami zaradi vzpodbujanja nasilja, ki je doživelo vrhunec v sredo z vdorom Trumpovih podpornikov v kongres.

Philips je voditeljem radijskih oddaj, ki že nekaj časa širijo teorije zarote in podžigajo konservativne Američane, zagrozil, da bodo odpuščeni, če bodo še naprej govorili, da so bile volitve ukradene.

Vodstvom radijskih postaj je po poročanju ameriških medijev v sredo poslal dopis, v katerem je zapisal, da je treba umiriti razmere, zato voditelji ne smejo govoriti o ukradenih volitvah, državljanski vojni ali v jeziku, ki bi spodbujal nasilje. V okrožnici naj bi dal jasno vedeti, da Cumulus ne bo toleriral izjav voditeljev o tem, da volitve niso končane.

Med radijskimi voditelji, ki jih zadeva ukaz, sta med Trumpovimi privrženci zelo priljubljena Mark Levin in Dan Bognino, ki sta celo med vdorom v kongres podžigala množico s pozivi k boju proti volilnim prevaram in Bidnovo zmago razglašala za tiranijo.

V času napada na kongres so konservativni Američani lahko na več radijskih postajah poslušali, da kongres pravzaprav napadajo levičarji, ki so se zamaskirali v Trumpove podpornike. Podobno so govorili tudi kongresni podporniki Trumpa in konservativne televizijske postaje.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šifra
12. 01. 2021 17.37
+3
Wahaha, kaj si je skuhal :OOO xD
md55
12. 01. 2021 17.13
+0
pa da vidmo,al se bo usedu al ne
felix59 drugič
12. 01. 2021 13.37
+6
Trumpež je najslabši predsednik v vsej zgodovini Amerike , odkar je Krištof Kolumb stopil na ameriška tla.
MENS
12. 01. 2021 14.35
-3
A pred Kolumbom so bili pa vsi ameriški predsedniki slabi? Sam vprašam!
dannyer
12. 01. 2021 11.54
-7
Prvič ni spodbujal k nasilju drugič to so delali MSM in demokrati pa nič. ker oni sicer lahko.
Zmaga Ukrajini ..
12. 01. 2021 14.20
+6
Prvič - JE spodbujal k nasilju, in drugič - za to bo kaznovan! To je Amerika, ne Slovenistan.
mferk1
12. 01. 2021 16.17
-2
Osebo, ki podpira Kordiša in levico pač ne moreš jemati resno. Lahko greš zraven BLM morit, krast in požigat samostojna podjetja. Tam si domač.
Millady
12. 01. 2021 17.31
+0
Kordiš, Kordiš..od kje in zakaj takšno zagreto navijanje za 0,1% multibogatih američanov, ki obvladujejo kongres in preko svojih plačancih-izdajalcih harajo po svetu??
smigol
12. 01. 2021 17.35
-1
kordiš, si gledal nastop njegov nastop 6.1.2021. Razumeš Angleščino? Će si odgovoril ne, potem razumem tvoj komentar.Sem pa skoraj 100% zihr da nisi gledal njegovega enournega nastopa.
dannyer
12. 01. 2021 18.14
+0
Prvič ni spodbujal k nasilju ni demokrat drugičč ni spodbujal k nasilju dajal je pri govoru pojdimo ploskat so pa krivi MSM in demokrati ki so spodbujali nasilje nad normalnimi ljudmi tako je del ljudem počilo in sedaj demokrati še naprej silijo k temu. čisto so znor.....e li.
Zmaga Ukrajini ..
12. 01. 2021 18.59
+2
dan,... imaš smešno sprevrženo (ne)logiko🤣. Kot rečeno, to je Amerika, ne Slovenistan. V Slovenistanu bi tvoj arestant lahko na sodniji trdil, da je videl leteti bele slone,... pa bi ga vsaj deloma resno jemali, v Ameriki pa očitno znajo stvari postavit na pravo mesto. Pa ne glede na to, če bi se še raje sprenevedal. Nihče ga ni silil, naj tvita in kuri svoje slaboumne podpornike. Žal pa je preneumen, da bi pravi čas dojel, da s tem lahko tudi sam sebe ustreli v koleno. Ti pa zdaj naprej tuli o lažnivih msm-jih, teorijah zarote,...
Killing floor
12. 01. 2021 11.13
+3
To kar je pa trump naredu v 4 letik za usa niti jansa ni 20% tok naredil v 30tih letih..proti njemu je bogati razred in cia ampak ne gre do konca ker ma muda!..kar se tice pa, stare lutke bidna pa rip vsem ki mu ploskate..je se z nixonom zakone o crncih pisu in to je predsednik usa 2021?
pepikrlinca
12. 01. 2021 10.47
+1
Malo se je treba zamisliti?; " Potem ko so tehnološki giganti v koordiniranem napadu onemogočili rabo svojih storitev ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu so se zdramili svetovni voditelji. Napad na Trumpa je bil za mnoge izmed njih trenutek streznitve, saj so lahko končno uvideli, koliko moči so domišljajo, da imajo tehnološka podjetja. In če lahko utišajo Trumpa, lahko utišajo kogarkoli, tudi njih." tudi nas državljane.
Millady
12. 01. 2021 11.04
-2
Zmaga Ukrajini ..
12. 01. 2021 14.28
+3
Prav je, da so ga utišali, žal pa malce prepozno. Sicer pa si tehnološki giganti ne domišljajo koliko moči imajo, pač pa ogromno moč dejansko imajo. In dokler ne bo zakonodaja naredila svoje, bodo pač imeli tolikšno moč. Sicer pa so trampeljna utišali bolj zaradi njihove lastne "varnosti", kot pa zaradi česa drugega. V Ameriki znajo stvari brez sprenevedanja v stilu arestantove čestitke, oz. "nečestitke", postaviti na pravo mesto. In to bi lahko udarilo tudi po tehnoloških gigantih, ki so dopustili, da se (tudi) z njihovim "orodjem" povzroča tako hude izgrede, kar je privedlo do nepredstavljivega napada na kongres in celo smrti posameznikov.
Millady
12. 01. 2021 17.32
-3
smigol
12. 01. 2021 17.36
-2
ja sej si kordiš prav povedal, zaradi njihove varnosti, ker trumpu je jasno kakšna cenzura se ustvarja in kam pes taco milo in bi rad te tehnološke gigante spravil v red.
Millady
12. 01. 2021 17.36
+0
V Kapitolu je tisti dan izginil osebni prenosnik Nency Pelosi, baba je seveda čist popenila, saj sama ve, kaj ima notri... :)
Zmaga Ukrajini ..
12. 01. 2021 19.02
+1
Tudi ti ne veš čisto dobro kaj vse skupaj pomeni.
PE PE BOLCEV
12. 01. 2021 10.36
+4
Ameriški predsednik Donald Trump je danes obsodil ameriške neonaciste in rasiste, ki so se v soboto zbrali v Charlottesvillu ter z baklami in nacističnimi transparenti vzklikali rasistična gesla v bran bele rase. »Rasizem je zlo. Kdor v njegovem imenu izvaja nasilje, pa je zločinec. Klu Klux Klan, neocasiti in druge sovražne skupine nasprotujejo vsemu, v kar Američani verjamemo,« je po poročanju BBC dejal Trump in zatrdil, da v Ameriki ne sme biti prostora za rasizem in sovraštvo. Tako republikanci kot demokrati so sicer kritizirali Trumpov prvi odziv na shod skrajnih desničarjev, v katerem ni direktno obsodil sovraštva belih rasistov. Med sobotnim shodom skrajnih desničarjev je prišlo do spopadov med udeleženci tega shoda in protestniki, ki so nasprotovali shodu. V množico protestnikov je kasneje namerno zapeljal avtomobil. Pri tem je ena oseba umrla, 19 pa je bilo ranjenih.
miselna policija
12. 01. 2021 10.42
+3
Millady
12. 01. 2021 11.05
-3
dannyer
12. 01. 2021 11.56
-4
v teh protestih so bil ires skrajni pa tudi normalni in prvič je obsodil takoj. edini keri nikoli niso obsodili so demokrati ker niso nikoli obsodili tero organizacijo antifa in blm. še več richard spenser Njabolj znani WS je podprel baidna. pa ga baiden ni bilo do tega da bi se odrekel podpore.
Zmaga Ukrajini ..
12. 01. 2021 14.29
+3
Mill,... a predsednik nima možnosti vsak trenutek sklicati tiskovne konference?
Millady
12. 01. 2021 17.33
-2
Tiskovko, na katero bi prisli CNN in ostali, ki so ga 4 leta urno spodkopavali 🤣🤣
smigol
12. 01. 2021 17.37
-2
šekspir obsodil jih je že leta nazaj, ampak seveda vas to ne zanima. loči vas samo klik pa gledate stran, ker ste preveč enoumni. Pač nažalost
miselna policija
12. 01. 2021 10.27
+4
trumpička lahko še v teh nekaj dneh naredi veliko štalo!!
mferk1
12. 01. 2021 10.22
+4
Tisti, ki daje cenzuro je diktator.
nikhrast
12. 01. 2021 16.39
+1
Si siguren, malo pomisli. Če bi vsi delali kar bi hoteli, bi potem res bili svobodni?
smigol
12. 01. 2021 17.38
-1
Facebook,yt,twitter, delajo kar hočejo. Kar jim paše cenzura oziroma necenzura. In kako se ti zdi? Danes nekdo tretji jutri ti.
blade90
12. 01. 2021 10.22
-9
Če ima trump to moč, da lahko aretira papeža, kako nekaj skupaj z vojsko ne bi mogel preprečiti bidnu inauguracijo?? Še 4 leta 👏!!
morfo
12. 01. 2021 10.36
+3
😂😂😂😂😂😂😂🇻🇦🇻🇦🇻🇦🇻🇦🇻🇦🇻🇦🇻🇦🇻🇦
nightifly
12. 01. 2021 10.19
+1
Merkel ,Macron , ruski aktivist proti rezimu ,ki je bil tudi zastrupljen , pa levo usmerjeni meh .predsednik (kdo bi si mislil) , pa se vrsta znanih ljudi je te dni stala ob stran Trumpu in obsodila prilastitev pravice medijsko onemogociti ne samo predsednika ampak celotno njegovo osebje . Ne katerim so blokirali in izbrisali prispevke ze veliko pred novim letom , in to v luci post volitev ,ter priprav na volitve v Georgi in ostale procedure . Jasno ,da je to napad na ustaljeno demokracijo ,institucije ter koncno osebe . Kakor so danes ponoci strokovnjaki povedali , je na primer Class Action , proti vsem tem korporacijam tezak ,predvsem pa dolgoleten process , ki si ga taki konglomerati kar radi privoscijo , ker lahko traja jo tudi 10 let . To ve B. Gates ,ki je sel skozi tak proces , mislim da 12 let . Treba je vedeti ,da imajo te korporacije , ki so zrasle vec ali manj v dobi demokratov na oblasti (in v sluzbi demokratov -gčobalistov ) tisoce miliard kapitala s katerim razpolagajo in jih ne brigajo stroski procesov in takih Class actions . Nekaj bi se morala Demokr . stranka z vsemi temi korporacijami zadaj zavedati , da metla pometa v dve smeri ---kdo ve . ...........
miselna policija
12. 01. 2021 10.25
+4
vse to je produkt kapitalizma ki vam je tako zelo pri srcu!!
mferk1
12. 01. 2021 10.35
-2
preko kapitalizma lahko ti tukaj komentiraš. Preko socializma pa lahko komentiraš kje ti dovolijo.
smigol
12. 01. 2021 10.41
-2
Kako preprost odgovor na vso poleniko mferk. Bravo, podpis
miselna policija
12. 01. 2021 10.46
+4
komentiranje je isto kot lajanje v luno!!brez kakršnega koli učinka!! v končni fazi je bolje da ne smeš nič rečt kot pa da te imajo za id....!!
pepikrlinca
12. 01. 2021 10.48
-1
mferk; ja res je lahko komentiraš. Ampak po volji moderatorja. To je cenzura in je cisto enako socializmu.
boris tavcar
12. 01. 2021 11.52
+1
Tudi tu brišejo komentarje in to ne v tako mali meri. To je demokracija. V kompaniji še pes crkne.
boris tavcar
12. 01. 2021 11.53
+1
Veliko slabše saj ne veš če je moderator čisto zdrav.
smigol
12. 01. 2021 17.40
-1
šekspir ti si nažalost kot kaže izgubljen primer. strah te je kaj si drugi mislijo o tebi....ojoj
Pejnovrt
12. 01. 2021 10.16
-5
Kaj si vse dovoli rdeča mafija po sveti in tudi pri nas.. Toliko časa so že na oblasti da imajo na čez vse od medijev sodišča.. Upam da ljudje čim preje odprejo uči in spregledajo.. Ker nekateri so ovce že 30 let delajo za 500 pa volijo levico.. Razumi če lahko ampak so preveč sprani iz strani medijev ne razmišlajo z svojo glavo
miselna policija
12. 01. 2021 10.18
+7
s tem si samo potrdil da ste desničarji nesposobni slabiči!!
Amasakul
12. 01. 2021 10.15
-2
fvse je ffejk nj nj uz.
Millady
12. 01. 2021 11.07
+0
Ja, je, tudi to, da na tem portalu ne moreš napisati ffejk v originalu, ker je to prepovedana beseda :))
boris tavcar
12. 01. 2021 11.54
+1
tron3
12. 01. 2021 10.14
-3
Si ne dela skrbi za kaj že??? Ni več predsednik ZDA, ker je Amerika od včeraj naprej pod vojaško upravo.
Pejnovrt
12. 01. 2021 10.13
-7
se pravi bo moral 24ur, RTV in celotna levica kazensko odgovarjat zaradi naših nasilnih protestov
miselna policija
12. 01. 2021 10.14
+7
a za tiste katere ste izvajali jačkovi črnosrajčniki?
miselna policija
12. 01. 2021 10.09
+6
sem prepričan da imajo tudi v ameriki svojeg "kučana"!!
Pejnovrt
12. 01. 2021 10.08
+3
Pol bi mogel tožit tudi naše medije ki spodbujajo k prtotestu apak ne kaznuje se samo desne
miselna policija
12. 01. 2021 10.06
+8
ni vse samo salbo,ali pa samo dobro !!dokler bo v zda vojna bo vsaj drugje mir!!
nightifly
12. 01. 2021 10.05
+1
Matjaž Črenc 12.01.2021, 9:39:04 +1 Inred farsa v čemu??? Od kdaj je skrajna desničarska sekcija KKK bila tista, ki se je borila za pravico vseh in ne samo belih prebivalcev ZDA??? Najprej mi to objasni!!!!//////////////////No , verjetno si boste moral veliko veliko objasniti kar sam . Se kar nekaj let se morate poblize spoznati z amerisko zgodovino , da ne bote pisal nesmislov . Skrajnadesnic .sekcija KKK ? No ,povejte nam ,kdo so bili skoraj v 100 % lastniki suznjev ? Od kdaj je Republika skrajno desnicarska organizacija , republikanci pa fasisti , pred kratkim se je enemu demokratu celo zareklo ,da so republikanci naciji in je celotna skupnost republikanske stranke ,senatorjev in kongresnikov zaradi tega skoraj ponorela ? Kako si lahko od vas privosci take bolne afiliacije ? Niste normalni ljudje . Nic se ne cudim ,da v Sloveniji ne bo miru nikoli , pa je v bistvu gospodar en narod . Amerika je popolnoma obarvana z vsemi nacijami sveta ,zato so tudi trenja zaradi tega vcasih vecja , toda najvec gre tam na racun konservativnega pogleda na zivljenje in na drugi strani ttalno odprtim ,liberalnim odnosom do zivljenja , predvsem pa gospodarstva ,ki sloni na surovem zaposlovanju ,surovem in brezosebnem tretiranju zaposlenih in prav takem pri odpuscanju ljudi iz sluzb . To ta liberalnost ,ki se skriva v plascu Demokratske stranke vas ne zanima , carobna beseda je ---Demokratska stranka , in ce se ta ljudem predstavi kot odprta stranka za Lgbt populis in pritakne se svoj Da splavu ,je to ze jasen razlog ,da se promovira to stranko ,ki je do sedaj s svojimi predsedniki naredila svetu obilje gorja . Kakorkoli , to je moje mnenje , dokaze pa si lahko zlahka pogledate na netu a ne !!! Seveda ce zelite videti vsaj delcek resnice . In samo ta je vazna za nas dobrobit in obstoj , ne pa kdo nam je simpaticen ,in se prodaja kot nek demokrat .
nightifly
12. 01. 2021 10.09
+0
V zadnjih 4 letih , se pripadnost Lgbt ´´nacije´´ v republik .stranki povecala za 50 % , torej le ni vse tako kot nam prikazujejo popolni gospodarji in lastniki vsega informiranja nas vseh .Le spretnim od nas uspe najti medije, v katerih najdemo tudi drugacne poglede .
miselna policija
12. 01. 2021 10.12
+4
ko so privlekli črnce iz afrike ni bilo ne demokratov in ne republikancev !!bili so samo izkoriščevalci in izkoriščani,bili so samo lopovi in okradeni,in bili so morilci in mrtvi!!to je na kratko zgodovina zda ki se do danes pratično ni spremenila nič!!
mferk1
12. 01. 2021 10.15
-3
Aha, temnopolti predsednik je bil 8 let. Poleg tega je veliko temnopoltih in drugih ras v senatu. Res se ni kaj spremenilo.
miselna policija
12. 01. 2021 10.22
+5
da si slab,baraba,lopov ali dober,pošten ne določa barva kože Ampak geni in vpliv okolja!!
Matjaž ?renc
12. 01. 2021 10.23
+2
nightfly kaj po tvojem predstavlja KKK ZDA in zakaj sem rekel, da je desničarska sekta, kar mimo grede je, si sam odgovori, dal pa ti bom samo kost za glodat. KKK podpira Donalda Trupm-a in on ni nikoli rekel, da nasprotuje njihovi podpori. Lahko bi rekel clo da so skrajni desničarji, saj je med njimi (mislim na KKK) veliko pripadnikov neonacističnih strank, predvsem zaradi sovraštva do priseljencev in temnopoltih in poveličevanja bele rase.
mferk1
12. 01. 2021 10.31
+1
šekspir a bejž. V prejšnjem komentarju si ti igral na rasno karto ne jaz. Matjaž, če bi vedel zgodovino, je bila prav demokratska stranka, ki je ustvarila KKK in ne republikanska. Da daješ 75 milijonov ljudi v isti koš je pa tudi neumno. Trump je tudi obsodil KKK ampak z vašo cenzuro v glavah si pa res ne morete priznati.
smigol
12. 01. 2021 10.33
-1
Vau vau vau, samo en klik te loci od resnice matjaz ti pa trosis lazi. Vse imas celo na yt ampak ti si kar zatiskaj resnico.
bojanziv
12. 01. 2021 10.05
+6
lepo se cenzurira, dovoljena je samo ena propaganda in to je leva. če nisi z nami si proti nam. od medijev do velikih korporacij. če si proti te brcnejo na cesto in pohodijo. tvoja služba je odvisna od tega kako razmišljaš. upam da ne bo tega kmalu pri nas.