Tujina

Nova uhajanja tajnih dokumentov: je Severni tok sabotirala Ukrajina?

Washington, 07. 06. 2023 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški mediji so pridobili dokumente obveščevalcev, ki lanskoletno sabotažo plinovodov Severni tok 1 in 2 povezujejo z ukrajinsko vlado. Ta naj bi namreč že julija 2022, torej tri mesece pred napadom, začela z oblikovanjem posebne potapljaške skupine, katere naloga naj bi bila sabotaža cevi, po katerih se v Evropo pretaka ruski zemeljski plin.

Novo uhajanje plina na Severnem toku
Novo uhajanje plina na Severnem toku FOTO: Švedska obalna straža

Ameriška obveščevalna agencija CIA je v začetku lanskega poletja prek evropskih obveščevalnih agencij izvedela, da namerava ukrajinska vlada s šestčlansko ekipo, izurjeno za posebne operacije, sabotirati podvodne cevi, po katerih se v Evropo pretaka ruski zemeljski plin. Bidnova administracija naj bi podatke evropskih obveščevalcev dobila že julija, torej tri mesece pred septembrskimi eksplozijami, ki so na ceveh Severni tok 1 in 2 povzročile uhajanje plina.

Glede na podatke obveščevalcev je domnevno ukrajinska vlada za operacijo zadolžila ekipo ukrajinskih potapljačev, ki naj bi poročala neposredno glavnemu poveljniku ukrajinskih sil, napad pa naj bi želeli čim bolj prikriti, kot prvi poroča Washington Post.  Medij je poročila evropskih obveščevalcev pridobil prek klepetalnice Discord, kjer jih je objavil eden izmed uporabnikov. Domnevno gre za nekdanjega pripadnika letalske nacionalne garde Jacka Teixeiro, ki je bil sicer letošnjega aprila pravnomočno obsojen zaradi posedovanja in deljenja zaupnih podatkov ZDA. Motiv za izdajanje tajnih informacij ni znan, naj bi pa Teixeira gojil skepticizem do ameriške vlade. 

Severni tok
Severni tok FOTO: Shutterstock

Washington Post je kopije dokumentov pridobil od njegovega kolega, njihovo verodostojnost pa je nato potrdilo več visokih evropskih uradnikov. Z medijem so spregovorili pod obljubo anonimnosti, zato njihova identiteta ni znana. Iz istega vzroka medij prav tako mi želel imenovati evropske obveščevalne agencije, ki je prav tako potrdila resničnost dokumentov. 

Podrobnosti: načrti ukrajinske ekipe podobni izsledkom nemške preiskave

V neuradno pridobljenih dokumentih naj bi bilo tudi več drugih detajlov o sami skrivni operaciji. Visoka stopnja podrobnosti, ki vključuje število operativcev in metode napada, kaže, da so zahodni zavezniki skoraj leto dni morda upravičeno sumili Kijev. 

Po podatkih neimenovane evropske obveščevalne agencije naj bi se namreč šestčlanska ekipa do plinovodov pripeljala z najetim čolnom (izposodili bi si ga pod lažnim imenom), nato pa se potopila do dna Severnega morja ter se neopaženo vrnila na obalo. Izsledki preiskave, ki jo je po eksploziji zagnala Nemčija, so podobni – da je šest posameznikov s ponarejenimi potnimi listi najelo jadrnico in podtaknilo eksploziv. Prepričani so tudi, da je šlo za profesionalno ekipo, saj so bili eksplozivi nameščeni na globini 80 metrov. A podrobnosti se tu ne končajo.

Jahta Andromeda
Jahta Andromeda FOTO: Twitter

Ostanke eksploziva so nemški raziskovalci primerjali s tistim, ki so ga našli v kabini jahte Andromeda. Z njenim najemom pa so uspeli povezati nekaj ukrajinskih posameznikov. Vsaj eden izmed njih naj bi služil v ukrajinski vojski. 

Kljub temu pa, kot že rečeno, nemški uradniki pri povezavi med incidentom in ekipo ostajajo previdni, saj je v nekaterih delih junijski načrt od septembrskega napada nekoliko drugačen. Evropska obveščevalna agencija je namreč na začetku poletja ugotovila, da naj bi potapljači načrtovali le napad na plinovod Severni tok 1, medtem ko je bil v napadu konec poletja poškodovan tudi plinovod Severni tok 2. 

Prav tako naj bi bila namreč ukrajinska posebna operacija še pred septembrom iz neznanih razlogov začasno zaustavljena. Glede na poročilo naj bi ekipa napad na plinovod načrtovala med 5. in 17. junijem 2022, torej v času, ko je potekala velika pomorska vaja BALTOPS. 

Ob tem pa Washington Post ne izključuje možnosti, da so bili ukrajinski viri obveščeni o junijskem 'deljenju' načrta in so zato spremenili prvotni plan.

Ukrajina, Bela hiša in CIA brez komentarja

Z informacijami se je novinarska ekipa obrnila tudi na ukrajinske uradnike, ki so zadnjih devet mesecev zanikali vpletenost ukrajinske vlade, a odzivov še ni dobila. CIA je možnost izjave zavrnila, prav tako so se komentarja vzdržali v Beli hiši. 

Poročilo evropske obveščevalne službe pa ni edina informacija, ki ukrajinsko vlado povezuje s sabotažo plinovodov. Tudi več evropskih vlad naj bi v devetih mesecih od napada odkrilo več pogovorov med proukrajinskimi subjekti, v katerih ti razpravljajo o možnosti izvedbe napada na plinovod Severni tok, je že pred časom poročal medij.

Evropska obveščevalna služba sicer v poročilu zatrjuje, da se je operacija zgodila brez vednosti ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, saj da je šestčlanska ekipa potapljačev odgovarjala neposredno ukrajinskemu generalu Valeriju Zalužnemu. V primeru, da bi v operacijo 'spustili' tudi Zelenskega, bi namreč lahko to ogrozilo podporo zahodnih zaveznikov. Zlasti Nemčije, ki je bila pred začetkom ruske agresije na Ukrajino močno odvisna od ruskega zemeljskega plina. Ukrajina pa je na drugi strani že pred vojno izpostavljala, da bo nova pot plina po Severnem toku popolnoma zaobšla njihove cevi, s tem pa bo izgubila del dohodka iz tranzita. 

Kdo je bil? 'O tem se ne pogovarjamo'

Spomnimo. 6. septembra 2022 so se pri ceveh plinovodov Severni tok 1 in 2 zgodile tri eksplozije, ki so povzročile uhajanje zemeljskega plina. ZDA so za sabotažo najprej krivile Rusijo. Ameriški predsednik Joe Biden je takrat dejal, da bodo skupaj z zahodnimi zavezniki "prišli do dna temu, kar se je zgodilo". 

Zahodne države so namreč z ZDA na čelu menile, da bi Kremelj s škodo in mankom zemeljskega plina tik pred zimo lahko izsiljeval Evropo, naj zmanjša podporo Ukrajini in se vzdrži sprejemanja dodatnih sankcij.

Nekaj mesecev za tem pa so v Bidnovi administraciji priznali, da nimajo konkretnih dokazov, ki bi eksplozije v Severnem morju povezali z Moskvo. Javno se sicer o tem, kdo bi bil po njihovih ocenah lahko vpleten v incident, niso opredelili.

Po več preiskovalnih odpravah pa so evropski uradniki začeli tiho namigovati, da bi za dogodkom lahko stala ukrajinska vlada. Javno so se sicer višji predstavniki Evrope povezavi Ukrajine s sabotažo vseskozi upirali oziroma se prav tako kot ZDA niso želeli natančneje opredeliti. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
17. 07. 2023 13.00
Dajmo čim več muilijard Ukrajini, da bo še več časa trajala ta kraja nas davkoplačevalcev.
Katja100
10. 06. 2023 17.25
Mene zanima kako deluje famozni 5. člen Nata (ko je napadena ena članica Nata, da so napadene vse članice Nata) v primeru, ko ena članica Nata napade drugo članico Nata? Prav to se je zgodilo pri razstrelitvi Severnega toka 1 in 2, ena članica Nata (Amerika) je napadla drugo članico Nata (Nemčijo) oz. njeno lastnino. Kaj Natovi členi narekujejo ob takšnih situacijah? Verjetno te situacije v Natu sploh niso predvidene. Zato Nato ne bo mogel priznati, da je bila za razstrelitev ST1+2 kriva Amerika ali Anglija. Tudi ukrajinska vlada ne sme biti kriva, ker bi se lahko zmanjšala zahodna podpora Ukrajini, torej bodo krivi ukrajinska vojska oz. ukrajinski saboterji (teroristi), ki so kot enota vključeni celo v redno ukrajinsko vojsko. Zakaj se ne oglasi Zalužni in pove svoje, saj ga direktno obtožujejo. Ne more? Je živ ali ni živ? Je še pri zavesti ali ni več?
PREDSIGNAL69
10. 06. 2023 12.24
+1
Kdo je izvedel sabotažo, itak ni pomembno. Katera država je zelo želela odrezati EU od poceni energentov? ZDA. Torej, . . .
avgust.
08. 06. 2023 19.59
+1
Na koncu se bo enako izkazalo tudi za ta miniran jez. Pa verjetno še za marsikaj, česar je zahod obtožil Ruse. Se pa nekateri (tudi že zahodni) politiki vedno bolj sprašujejo, kje bo dejansko končalo vse to orožje, ki naj bi bilo namenjeno Ukrajini.
24 cenzur
07. 06. 2023 16.53
+5
Boste videli, kaj sledi s strani Ursole in Roberte. Vedno, ko jih dobijo s prstom v marmeladi, začnejo govorit o nekih pravicah žensk v Burkini Faso.
zmerni pesimist
07. 06. 2023 15.30
-1
Amerim pa še nanj
Angelica007
07. 06. 2023 15.16
+7
spet Rusi krivi...
Exiip
07. 06. 2023 14.58
+7
Pogrešam v komentarjih...zmaga ukrajini,rainsa....tko mav je dolgočasno ko ju ni...
MathewM
07. 06. 2023 16.02
+4
tudi jaz se veselim jezikovne gimnastike, ki nam jo pripravljata 😂
tirolec
07. 06. 2023 14.29
+16
UKRAJINI NE VERJAMEM...
FoXnCa
07. 06. 2023 13.32
+15
A to pa ne Ukrajina je nedolžna kot bubuca. Parazite futrajo tudi slo...Zbirajo staro železo...za na vlak...Hodijo v kiew zasajati r.zastavo na kol...
24 cenzur
07. 06. 2023 13.27
+20
Mislim, da se bo (vemo kdo) prej zadavil s kokainom, kot bo EU prenehala krast denar lastnemu prebivalstvu.
PREDSIGNAL69
10. 06. 2023 12.26
+1
Navedi še naše politike, ki se oprašujejo z belim prahom.
mackon08
07. 06. 2023 13.02
+19
A to pa ne Ukrajina je nedolžna kot bubuca. Treba ji je nakzat 100 milijard na mesec, da bo mir.
AbcXyz1
07. 06. 2023 12.58
+7
Kak enotno so razporejeni plusi in minusi v tej objavi. Tu zgleda nismo tako razdeljeni kot pri drugih temah.
zmerni pesimist
07. 06. 2023 12.20
+13
Kriv je tisti ki ima od tega največ profita
trdovrat
07. 06. 2023 12.16
+11
Kako zanimivo, da informacije, ki opravičujejo najbolj "poštene" na drugi strani atlantika, curljajo lepo počasi in dozirano za ovčke, ki to zgrabijo kot Cefizelj biriča, v podobnih krajih!
Kozorog123
07. 06. 2023 12.15
+7
Pred pol leta so Rusi študirali, kako popraviti zadevo, ter ali se jo splača ali ne... Sedaj jih pa ponovno obožujejo, da jo uničujejo naprej... Zanimivo...
Luther
07. 06. 2023 12.10
+27
Plinovod so minirale ZDA s pomočjo Norveške, kar je ZDA novinar Seymore Hersh (Pulitzerjev nagrajenec) jasno opisal in tudi, kako je bilo to izvedeno. Informacije je dobil od udeleženca tega miniranja, samo ne more odkriti kdo je, ker bi ga čakala enaka usoda kot J. Asanga. Strokovnjaki, potaplači, ki se razumejo na te stvari, so jasno dokazali, da je taka operacija mogoča samo s sofisticirano opremo. Najmanj kar potrebujejo je dekompresijska komora, ki je sama po sebi toliko težka, da bi se jadrnica potopila. Da pa bi potapljači opravili dekompresijo kar med dviganjem na površje, je nemogoče, ker ta bi trajala 10 ali več ur in bi jih pri tem zagotovo odkrili. Baltik je najbolj nadzorovano morje. S temi ''novimi dokazi'' želijo samo razbremeniti ZDA teroristično dejanje. Tudi jez so zrušili Ukrajinci s pomočjo GB specialnih enot. Ta poplava koristi predvsem Ukrajincem pri njihovi obljubljeni kontra ofenzivi.
rdeča petokraka
07. 06. 2023 11.53
+10
Zalužni je najel "Trotters independent trading Co" New York - Paris - Peckham
AyrtonS
07. 06. 2023 11.51
+24
kakor vse informacije prihajajo na plano, očitno le niso Ukrajinci tako bogi in nebogljeni za kar se izdajajo
jugalo
07. 06. 2023 12.16
+4
Jezna lepookica
07. 06. 2023 11.42
+24
Tudi jez so Ukrajinci sestrelili.