Tujina

Nove obtožnice le nekaj dni pred drugo obletnico umora Hašokdžija

Istanbul , 28. 09. 2020 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilstvo v Istanbulu je vložilo obtožnice proti šestim državljanom Savdske Arabije, ki naj bi bili vpleteni v umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Istanbulu pred skoraj dvema letoma.

Obtožnice je tožilstvo vložilo le nekaj dni pred drugo obletnico umora Džamala Hašokdžija, kritika savdskega režima, ki ga je je 2. oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu brutalno umorila skupina specialcev iz Rijada.

Zaradi njihove vloge pri atentatu in razkosanju Hašokdžijevega trupla tožilstvo za dva od obtoženih zahteva dosmrtni zapor, za štiri pa po pet let zaporne kazni. Obtoženi sicer niso v Turčiji in jim bodo sodili v njihovi odsotnosti.

Džamal Hašokdži
Džamal Hašokdži FOTO: AP

Vsi obtoženi namerne in strašne smrti

Na sodišču v Istanbulu se je pred tem že 3. julija začelo sojenje 20 državljanom Savdske Arabije, med katerimi sta dva bivša svetovalca savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Tudi ta sodni proces poteka v odsotnosti obtoženih. Vsi na zatožni klopi so obtoženi "namerne in strašne smrti, ki je posledica mučenja". Tožilstvo je za obtožene že lani izdalo zaporni nalog.

V Savdski Arabiji se je v začetku septembra končal sodni postopek, v katerem je sodišče pet obtoženih obsodilo na 20 let zapora. S tem je odpravilo lani izrečene smrtne kazni, še tri osebe pa so obsodili na večletne zaporne kazni.

Številni mednarodni opazovalci, med njimi posebna poročevalka ZN Agnes Callamard, so sojenje označili za "parodijo na pravičnost". Ob tem je Callamardova obsodila dejstvo, da so visoki uradniki, ki so organizirali umor, že od začetka oprani krivde ter da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman"v svoji državi še naprej dobro zaščiten pred kakršno koli preiskavo".

Hašokdžija je 2. oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu brutalno umorila skupina specialcev iz Riada. Njegovo truplo so razkosali, njegovih posmrtnih ostankov pa doslej še niso našli. Hašodži je konzulat obiskal zaradi urejanja dokumentov ob načrtovani poroki z zaročenko iz Turčije Hatice Cengiz.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.