2°C

Nove tegobe Boeinga 737 max: mehanske težave motorja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
T.V. /
KOMENTARJI
31
Potem ko sta letali Boeing 737 max zaradi tipske napake strmoglavili v Indoneziji in Etiopiji, so bila tovrstna letala skoraj dve leti prizemljena. Decembra so znova dobila dovoljenje za letenje, zdaj pa je moral Boeing letalske družbe Air Canada, ki je bil na poti iz Arizone v Montreal, zaradi okvare motorja zasilno pristati.

Kmalu po vzletu so piloti Boeinga 737 max v torek, 22. decembra opazili signal, ki jih je opozarjal na okvaro motorja, zato so se odločili, da bodo domnevno poškodovani motor ugasnili in se vrnili na letališče. Kasneje so odkrili, da je šlo za nizek hidravlični tlak v levem motorju. Letalo ni bilo v resnični nevarnosti, saj je lahko pristalo z enim motorjem. Na letalu so bili prisotni samo trije člani posadke. "Sodobna letala so zasnovana tako, da delujejo tudi z enim motorjem, naše posadke pa so usposobljene za takšne primere," so sporočili iz družbe Air Canada.

S tremi člani posadke je moral Boeing 737 max kanadske letalske družbe prisilno pristati.
S tremi člani posadke je moral Boeing 737 max kanadske letalske družbe prisilno pristati.FOTO: Dreamstime

Boeing in letalsko osebje izvajajo poostrene nadzore na letalih, saj se je 737 max vrnil z 20-mesečne varnostne prizemljitve, toda opozarjajo, da so takšne napake pogoste in običajno ostanejo neopažene.

Letala Boeing 737 max so prizemljili zaradi dveh tragičnih nesreč. Ena se je zgodila leta 2018, ko je takoj po vzletu iz Džakarte v strmoglavljenju umrlo najmanj 189 ljudi, marca leta 2019 pa je enako letalo strmoglavilo na poti iz Adis Abebe v Nairobi. V slednji je umrlo 157 ljudi iz 35 različnih držav.

PREBERI ŠE
Prizemljena letala Boeing 737 max znova dobila zeleno luč FAA

Omenjeni boeingi so prejšnji mesec od ameriške uprave za zračni promet dobili zeleno luč, saj so strokovnjaki nadgradili programsko opremo in predpisali dodatno izobraževanje za pilote. Preiskave so namreč odkrile, da je nesreči povzročila napaka v računalniškem programu, ki nadzoruje vpadni kot letala in preprečuje, da bi pilot letalo prevlekel. Letalo pa je prve komercialne lete že pred manj kot tremi tedni opravilo v Braziliji.

Koronavirus pasica november