Tujina

Novi dokazi osvetlili Abramovičeve koruptivne posle

London, 14. 03. 2022 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
109

Preiskava novinarjev BBC je odkrila nove dokaze o koruptivnih poslih ruskega milijarderja Romana Abramoviča. Lastnik londonskega nogometnega kluba Chelsea je zaslužil milijarde evrov, po tem ko je leta 1995 na prirejeni dražbi od ruske vlade kupil naftno podjetje Sibneft.

Novinarji oddaje BBC Panorama so se zakopali v Abramovičeve posle v povezavi z naftnima podjetjema Sibneft in Slavneft. Od zaupnega vira so prejeli dokument na petih straneh, ki naj bi vseboval kopije datotek o Romanu Abramoviču, ki jih hranijo ruski organi pregona. 

Iz dokumenta je razvidno, da je Abramovič z nakupom Sibnefta leta 1995 rusko vlado ogoljufal za 2,7 milijarde dolarjev (2,47 milijarde evrov). To je podprla tudi ruska parlamentarna preiskava leta 1997. Ruske oblasti so, kot piše v dokumentu, želele Abramoviča obtožiti goljufije. "Preiskovalci oddelka za gospodarski kriminal so prišli do zaključka, da bi Abramoviča, če bi ga lahko privedli na sodišče, obtožili goljufije, ki jo je zagrešila organizirana kriminalna združba," piše v dokumentu. 

Abramovič je za Sibneft odštel približno 250 milijonov dolarjev (228 milijonov evrov), ruski vladi pa ga je nato prodal leta 2005 za 13 milijard dolarjev (11,8 milijarde evrov), poroča BBC. Novinarji so izsledili nekdanjega ruskega tožilca, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja preiskoval posel s Sibneftom.

Jurij Skuratov ni vedel za tajni dokument, je pa neodvisno potrdil številne podrobnosti o prodaji podjetja. "V bistvu je šlo za goljufivo shemo, kjer so tisti, ki so sodelovali pri privatizaciji, tvorili kriminalno združbo, ki je Abramoviču omogočila, da pretenta vlado. Tako ni plačal celotne vrednosti podjetja," je Skuratov povedal za oddajo. 

Abramovič je sicer na sodišču že priznal, da je bila prvotna dražba prirejena v njegovo korist in da je svojemu poslovnemu partnerju Borisu Berezovskemu dal 10 milijonov dolarjev (devet milijonov evrov). S tem denarjem je nato Berezovski, ki je kasneje tožil Abramoviča, poplačal uradnika Kremlja. 

Roman Abramovič
Roman Abramovič FOTO: AP

Dokument tudi nakazuje, da je Abramoviča varoval nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin. Poročila organov pregona o Abramoviču so bila poslana v Kremelj, preiskavo Skuratova pa je ustavil sam Jelcin. V dokumentu piše: "Skuratov je pripravljal kazensko podlago za zaplembo Sibnefta na podlagi preiskave o privatizaciji podjetja. Preiskavo je ustavil Jelcin, Skuratov pa je bil razrešen s položaja."

Skuratov je bil odpuščen leta 1999. Pravi, da je bila njegova razrešitev politična, saj se je med preiskavo zelo približal družini Jelcina. Abramovič je na drugi strani ostal v ožjem krogu Kremlja, ko je na oblast prišel Vladimir Putin. Dokument vsebuje podrobnosti še o eni prirejeni dražbi dve leti pozneje, v katero je bila vpletena ruska naftna družba Slavneft. 

Abramovič je sklenil partnerstvo s še enim podjetjem za nakup Slavnefta, a je konkurenčno kitajsko podjetje ponudilo skoraj dvakrat več denarja. Kot poroča BBC, bi številni vplivni ljudje – od Kremlja do ruskega parlamenta – veliko izgubili, če bi Kitajci zmagali na dražbi. Kot je zapisano v dokumentu, je bil član kitajske delegacije po prihodu v Moskvo celo ugrabljen. 

"CNPC, kitajsko podjetje, ki je bil zelo močan konkurent, se je moralo umakniti z dražbe, po tem ko je bil eden od njegovih predstavnikov ugrabljen ob prihodu na moskovsko letališče. Izpuščen je bil šele, ko je podjetje sporočilo svoj umik." 

Za BBC je spregovoril Vladimir Milov, ki je bil pred prodajo Slavnefta namestnik ruskega ministra za energetiko.  Zgodbe o ugrabitvi ni komentiral, je pa dejal, da so se visoke politične figure odločile, da bo na dražbi zmagalo partnerstvo Abramoviča.

Abramovičevi odvetniki pravijo, da so informacije o ugrabitvi "popolnoma neutemeljene". Prav tako trdijo, da so obtožbe o korupciji lažne. Abramovič ob tem zanika, da bi ga pred organi pregona varoval Jelcin. 

Ruskega milijarderja je britanska vlada v preteklem tednu sankcionirala zaradi povezav z ruskim predsednikom Putinom. Njegovo premoženje na Otoku so zamrznili. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
13. 01. 2023 11.26
In kakšno škodo imamo mi, zaradi teh poslov Abramoviča?
Zmaga Ukrajini ...
15. 03. 2022 12.56
+0
@liklir, ... deloma sem odgovorila že v spodnjem postu, dodajam pa le še to – žal smo se mnogi že lahko prepričali, da je zgodovina slaba učiteljica. Očitno je človeštvo zato, ker ne pozna oz. pozablja zgodovino, obsojeno na to, da jo bo venomer ponavljalo. Verjamem, da se marsikateri Rus še spomni, oz. se zaveda katastrofe 2. sv.v., vendar pa se je večina Rusov zagotovo ne. Treba je upoštevati, da je večina današnjih Rusov že 3., 4. ali 5. povojna generacija, ki ni in ne more biti obremenjena z 2. sv.v., saj živi v popolnoma drugačnih okoliščinah. »Očiščenje nacizma«, ki ga (kot priložnostni razlog za napad na Ukrajino) navaja Putler, je zgolj rezultat njegove propagandne mašinerije. Zakaj? Zato, ker obstajajo verodostojni dokazi, da je Putler ves čas izdatno zalagal in pomagal separatistom v Donbasu – tako z opremo, kot informacijami ter »vojaki« s čimer je uspešno rušil stabilnost regije ter nagajal ukrajinski oblasti, na katero že po Janukovičevem porazu ni imel več vpliva. Pri »vojakih« se seveda ni prav pretirano oziral na to, kdo so ljudje, ki se na proruski strani borijo za odcepitev, in tako je »za svojo stvar« mobiliziral tudi mnoge neonaciste. Zato je sklicevanje zgolj na Azov, ki stoji na ukrajinski strani, precej kratkovidno. In če malce podrobneje pogledamo kako je z današnjimi neonacisti po Evropi, kaj hitro ugotovimo, da ima pravzaprav večina držav članic EU na svojih tleh razne neonacistične organizacije. Torej bi po Putlerjevi logiki lahko napadle druga drugo zaradi tega, ali ne? Zlata zora (Grčija), AFD (Nemčija), Severna liga (Italija), Jobbik (Madžarska), Combat 18, National Action, Blood & Honour (UK), Les Identitaires (Francija) - mladinsko Gibanje identitete je razširjeno po celotni Evropi (tudi v Sloveniji), Russian National Unity (Rusija), itd., itd., da ne naštevam dalje. Skratka te nacistične skupine rastejo po Evropi kot gobe po dežju in popolnoma napačna je predstava, da so grozote 2. sv.v. prisotne v zavesti današnjih Evropejcev ali Rusov. Gre večinoma za neizobraženo in nezavedno (rekla bi tudi zdolgočaseno) mladino, zavezano rasistični ideologiji, večvrednosti bele rase in »belemu džihadu«. Zato je Putlerjev izgovor (če smo natančni – EDEN od izgovorov) za napad na Ukrajino enako verjeten kot izgovor učenca, ki je na vprašanje učiteljice zakaj ni naredil domače naloge odgovoril, da mu jo je požrl pes. Seveda gre za problem današnje družbe, ki pa se ga države članice lotevajo na drugačen (po mojem sicer premalo oster in odločen) način, ne pa tako, da vojaško napadejo sosedo, ker so na njenih tleh neonacisti. Skratka, nesmiselno si je delati utvare, da smo se iz katastrofalne zgodovine 2. sv. v. kaj naučili.
Zmaga Ukrajini ...
15. 03. 2022 12.54
-1
@Stauffenberg,... tu vidimo predvsem tudi to kako je neki Stauffenberg žalostno podlegel propagandni mašineriji. Primer popačene stvarnosti imaš očitno prav ti. Tu - na zahodu lahko danes, v 3. tisočletju, pridobiš vse informacije, katerekoli hočeš - od zelo zanesljivih in verodostojnih, do "šita", pa tudi vse vmes. V Rusiji pa – zaradi diktature, lahko izveš samo o propagandi bolnega diktatorja in ni dvoma katerih informacij si se oprijel ti. Toliko o razlikah glede info. Fino bi bilo tudi, ko bi ljudje končno že enkrat dojeli, da zgodovine ni mogoče spremeniti, pravzaprav niti popraviti ne. Ker bi po tej logiki lahko oborožil in pomagal vsem staroselskim Američanom – »Indijancem«, da bi ti lahko pobili in nagnali vse današnje Američane s "svojega" ozemlja. Ali bi bila to zate pravična »poprava krivic«? Veš kaj je res sprevrženo - to, da se v 3. tisočletju v zahodnem svetu postaviš na stran okupatorja, ki pobija civilno prebivalstvo, pa iz kakršnihkoli (zgodovinskih in namišljenih) razlogov že. Tista nosečnica, ki ji je umrl otrok, in nato še ona,... kakšno vlogo je imela ona v tej vojni? Aja, vi, ki ste podlegli ruski propagandni mašineriji boste trdili, da je bila porodnišnica prazna, v njej pa polno nacistov. Bilo bi res smešno, če ne bi bilo neskončno tragično, ker ti ljudje umirajo zaradi nekega bolnega osebka, ki je očitno izgubil stik z realnostjo in je zato sprožil vojno, v kateri se izživlja nad nedolžnimi ljudmi. Od 44 milijonov Ukrajincev, kolikor jih je bilo pred začetkom vojne, jih je že 2,5 milijona zbežalo preko meje, ostalih 21,5 milijonov pa se je skrilo kam - za grmovje? V vsakem primeru in ne glede na propagando zelo pomaga uporaba zdrave "kmečke pameti" in logičnega razmišljanja, ... potem si lahko tudi sami – brez spodbude medijev, ustvarimo sliko o tem, kolikšna je verjetnost, da je delo v prenovljeni porodnišnici potekalo običajno, in po drugi strani, kolikšna je bila verjetnost, da je bila prazna, oz. zasedena z nacisti. Očitno je bilo predolgo "luštno", pa je treba sprožiti novo svetovno vojno, ali ne? Ker je treba po vašem pobite civiliste na Bližnjem vzhodu »maščevati« s pobijanjem civilistov v Ukrajini. In zdaj bi se nekateri radi kregali o nekih zgodovinskih razlogih in z zgrešeno »pravičnostjo« opravičevali novo vojno, pri tem pa mirne duše prezrete preprosto dejstvo - da v tej vojni umirajo ljudje, ki s tistimi »vašimi zgodovinskimi krivicami« nimajo prav ničesar opraviti, pravzaprav mnogi še sploh živeli niso takrat, ko se je ta zgodovina, na katero se sklicujete, dogajala. Namesto, da bi se danes ukvarjali z izboljšanjem delovanja družbe in odstranitvijo deviantnih pojavov kot je Abramovič, se ljudje zdaj borijo za golo preživetje, svet pa je ponovno pahnjen v potrebo po oboroževanju. Mimogrede, kdo bo plačal te krivice in izgubljeno generacijo?
JAZsemTI
15. 03. 2022 12.39
+3
Pri nas je šlo podobno le ,da so cifre nekoliko manjše🤔
CIGU MIGU
15. 03. 2022 12.32
+1
ljudje,jovan je v ukrajini in zdaj bo sigurno znan po celem svetu
Crazy_Horse
15. 03. 2022 11.35
-2
zahod si na vse mogoče prevare in laži želi dokopati do milijard ruskih državljanov !!!!!!!
nikhrast
15. 03. 2022 15.14
-2
Samo kako si bo pa ubogi ruski folk dokopal do teh milijard, povej to, saj vidiš kakšna revščina je Rusija.
prevalanar
15. 03. 2022 11.33
+5
O Janezu pa nič, okoli orožarske afere in luksuznih objektih v posočju. Samo ženski lahko pade v glavo, kjer ne še veliko prostora, da piše zgodbice iz pred 25 let. Ko bo vojne konec me zanima, kako veliko zadnjico bo morala imeti Rusija, da boste potem vsi kritiki začeli lesti vanjo in pričeli obrekovati druge.
Wingman
15. 03. 2022 11.33
+3
In od l.1995 je trajalo vse do danes, da so ugotovili “znake koruptivnih dejanj” pri oligarhih, ki so “kupovali” milijardna podjetja samo nekaj let po padcu SSSR in torej niso imeli druge lastnine kot strgane gate na riti? Kako prikladno. Veliko se ve, tudi pri nas. Težava je v tem, da je vse predstava za rajo. Vsi o vseh vse vedo, ven pa se vleče afere po potrebo. Boste videli, kaj vse bo “slučajno” prihajalo ven prav pred volitvami…
rekapaka
15. 03. 2022 11.30
+5
Naši vladi ni všeč naša zastava, ker je preveč podobna ruski! Meni tudi ta vlada ni všeč, zato jo bomo po 24. 4. 2022 zamenjali!
krneki_123
15. 03. 2022 11.33
+0
Meni pa kul in golob, oziroma vse kar se je na levi nakotilo v teh 75 letih, ni všeč, zato vas bomo aprila poslali dokončno na smetišče zgodovine, tik tak.
rekapaka
15. 03. 2022 11.44
+0
krneki Po 24.4 boste svečkarji na Trstenjakovi dobili drisko. Vam bo drselo kot ob najhujši poledici
Mali princ
20. 03. 2022 21.41
Vlada ti ni všeč, ker je preveč podobna ruski, ali še zaradi česa drugega?
Ni nam vseeno
15. 03. 2022 11.17
+2
Lepo, da se je v Rusiji našla urednica , ki je vsemu svetu povedala resnico...zdaj ZDA s Snowden-om niso več edini...
emilzapata
15. 03. 2022 10.54
+16
zanimivo, odprti so samo še komentarji, kjer je mogoče pljuvati po grdih Rusih, bog ne daj, da bi bilo mogoče reči kakšno kritično čez našega firerja, kjer se očitno že kažejo znaki norosti, kaj ni noro gasiti požar s bencinom.
krneki_123
15. 03. 2022 11.27
-3
Zanimivi, firerja vidijo in omenjajo samo pristaši enoumja, ki je bilo skoraj 75 let na oblasti. Kul in golob vas bosta dokončno pokopala, tik tak.
gulmor
15. 03. 2022 10.48
+6
Ni ga bogastva, brez zločina.
Opazujemvas
15. 03. 2022 10.47
+1
Kaj to slišim in berem, da se je Puter ves objokan obrnil na Kitajsko in prosi za pomoč? Kitajci ne bodo nikoli pomagali Rusbekistanu, ker bi s tem ogrozili sebe in svoje gospodarstvo. Pa tudi niso pozabili , ko je Putler poslal svoje padalce pod neko tujo zastavo revolucije na ozemlje države Kazakstana, da bi tam obračunala s politično elito, ki je bila pro Kitajsko usmerjena, Kitajci so tam vlagali svoja sredstva in niso pozabili tega.
Jak Tobim
15. 03. 2022 11.20
+0
nagrada za največjega naivež tega desetletja -kitajski partiojci so vsekakor svojemu vazalu v Moskvi odobrili vojno. tako, kot so noro, nori zmagali svetovno vojno proti svobodnemu ljudstvu, ko so sprostili svoj virus iz laboratorija. So eni in edini zmagovalci pokola ukrajinskih civilistov. in z njihovim blagoslovom in njihovo nafto, ter orožjem bodo rusi poklali še desetine tisoče civilistov. kje ti živiš?
rockon
15. 03. 2022 10.21
+3
Marina Ovsijanikova - baba z jajci. Respect!!!
Opazujemvas
15. 03. 2022 10.41
-3
Res prava, ima več med nogami, ko neki nabildani specialci iz Rusbekistana.
Ni nam vseeno
15. 03. 2022 11.18
+2
To je ruski Snowden...samo ona ne bo dobila dosmrtne ječe
ramms7ein
15. 03. 2022 10.06
-1
Ko ga malo bolje pogledaš, vidiš, da si ne pere nog.
rockon
15. 03. 2022 10.20
+1
Joe Porkamotorka
15. 03. 2022 09.51
+7
dokler je bil koristen in je k njim usmerjal sredstva , so ga kovali v zvezde ... zdaj, ko so iznašli učinkovitejši način za prenos "umazanih rubljev", so mu vzeli še zgonjeno staro kolo
imperijLaži
15. 03. 2022 09.48
+2
ko z vseh koncev sveta oligarhi privlečejo svoj interes v neko državo to najprej imenujejo - tuji vlagatelji . Trenutno vlagajo na stotine miljonov dolarjev v orožju v ukrajino...kdaj in kako bo ukrajina to vrnila ni jasno ' jasno je , da so jim zahodni oligarhi s tem pošiljanjem orožja vzeli državo za naslednjih 75 let ..
glavni Baja
15. 03. 2022 09.35
-1
svaka čast, može mu se se 👏🏼 🎩dol
Cogo
15. 03. 2022 09.32
+2
Rusija je najbolj skorumpirana država na svetu za s. Korejo, Kitajsko in Venezuelo.
imperijLaži
15. 03. 2022 09.42
+0
kako je nastal imperij Bayer ? ...ameriški FED ? Ig farben ...MMF ?!
Joe Porkamotorka
15. 03. 2022 09.52
+6
hondoid
15. 03. 2022 10.05
+3
ZIPPO
15. 03. 2022 10.18
+6
Naši bi lahko dobili jabolko navdiha za korupcijo 😂
imperijLaži
15. 03. 2022 09.20
+0
kdaj so ta ta BBC na vrsti vsi ostali zahodni oligarhi ? ...mirno lahko dodamo , da so izumitelji oligarhov Britanci.....Oligarhija se lahko razvije iz monarhije, ko skupina posameznikov prisili monarha k delitvi oblasti. Znan tak primer je, ko je skupina angleških plemičev od Ivana Brez dežele izsilila podpis Velike listina svoboščin, ki je močno omejila pravice kraljev. Pogostejši pa je obraten proces, kjer posameznik znotraj te peščice sčasoma prevlada. Na ta način je nastala večina evropskih monarhij v srednjem veku.
Ravenstein
15. 03. 2022 09.36
-1
Počakaj, saj bo ww3, se bo lahko prosto ljudi pobijalo...
Ravenstein
15. 03. 2022 09.39
+1
Govoriš kakor, da če lahko oni kradejo, da potem lahko vsi... Ampak razlika med zahodom in vzhodom je neprimerljiva. Na vzhodu so razlike med bogatimi in totalno revnimi še večje.
imperijLaži
15. 03. 2022 09.43
+8
prosto - nekaznovano je bilo ubitih 500.000 OTROK v Iraku....ljudi v Libiji , siriji , Vietnamu...v Hirošimi in Nagasakiju ...itd ...
imperijLaži
15. 03. 2022 09.44
+9
ups ...celo Nobelova nagrada za mir je šla v roke komu ?!
imperijLaži
15. 03. 2022 09.57
-2
"user"- data . kje pišem - da kdo lahko in to zagovarjam ? podtikaš , kot janša . Sramota