Tujina

Novi sev koronavirusa potrdili v več evropskih državah

Tokio / Pariz, 26. 12. 2020 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
166

V Franciji so potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa, ki so ga nedavno odkrili v Združenem kraljestvu. O primerih okužbe z novim sevom koronavirusa, ki naj bi bil zelo nalezljiv, poročajo tudi iz Španije in Švedske. Japonska pa bo zaradi odkritih primerov okužbe z novim sevom začasno prepovedala vstop tujim državljanom. V Avstriji znova veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, med drugim so znova močno omejeni gibanje in stiki, Rusiji pa beleži že več kot tri milijone okužb s koronavirusom.

Japonska se je sicer uspešno izogibala velikemu porastu okužb, vendar v zadnjih tednih število okuženih narašča, saj so ta mesec prvič presegli 3000 dnevnih na novo potrjenih okužb. Sedaj pa so pri petih osebah, ki so pripotovale iz Velike Britanije, potrdili okužbo z novo različico koronavirusa. Japonski mediji poročajo, da so te osebe v karanteni, zdravstveni uslužbenci pa poskušajo izslediti njihove stike in možne poti okužbe.

Nov sev koronavirusa so potrdili tudi na Japonskem in v Franciji.
Nov sev koronavirusa so potrdili tudi na Japonskem in v Franciji. FOTO: Shutterstock

Francoski prvi primer hitro nalezljive različice koronavirusa je bil potrjen v mestu Tours v regiji Centre-Val de Loire v zahodnem delu države. Moški se je 19. decembra vrnil iz Londona, francosko ministrstvo za zdravje pa je sporočilo, da je asimptomatičen in da je trenutno v samoizolaciji. Nekatere stike so že izsledili, zaradi izjemno nalezljivega seva pa si jih prizadevajo izslediti čim več. Vsi, še posebej tisti, ki so ranljivejši, pa bodo napoteni v karanteno.

Prve primere okužbe z novo različico koronavirusa so zabeležili tudi v Španiji, so danes sporočile regionalne oblasti v Madridu. Skupno so doslej odkrili štiri primere pri ljudeh, ki so nedavno prispeli iz Velike Britanije ali so bili v stiku z nekom, ki je bil okužen s tem sevom.

Gre za starša in sestro mladeniča, ki je prejšnji teden z letalom prispel z Otoka, vsi trije pa so bili na testiranju pozitivni. Rezultati testa mladeniča, pri katerem prav tako sumijo okužbo, še ni znan. Četrti primer pa je povezan z moškim, ki je prav tako prispel v Madrid iz Velike Britanije, poroča AFP.

Tudi Švedska je danes sporočila, da so odkrili prvi primer okužbe z novo različico novega koronavirusa. Tudi ta oseba, čigar spola, starosti in narodnosti niso razkrili, je nedavno prispela iz Velike Britanije, je povedala Sara Byfors iz švedske agencije za javno zdravje. Rezultati testa so z 21. decembra, nov sev pa so potrdili danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Japonska je vstop potnikom iz Združenega kraljestva že prepovedala, izjema so Japonci, ki se vračajo v domovino. Francija pa vstop v državo pogojuje z negativnim testom na novi koronavirus.

Nova različica virusa je po vsem svetu prinesla strožji nadzor potovanj. Nekatere države, vključno s Savdsko Arabijo, so začasno v celoti zaprle svoje meje. Na desetine drugih, od Salvadorja do Finske, je prepovedalo vstop potnikom iz Združenega kraljestva in tudi tistim z britanskim državljanstvom. V državah, kjer je potovanje oseb iz ogrožene države še dovoljeno, pa uvajajo strožje ukrepe in nadzore. Rusija je tako uvedla dvotedensko obvezno karanteno za tiste, ki prihajajo iz Anglije.

Že tretje zaprtje javnega življenja v Avstriji bo v veljavi do sredine januarja

V skladu z zaostrenimi ukrepi lahko Avstrijci domove zapustijo le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija. Na voljo so le najbolj nujne storitve, kot so trgovine z živili in lekarne. Zaprte so tudi restavracije, možen je samo prevzem hrane in pijače. Poleg tega so močno omejeni stiki med ljudmi v zasebnih prostorih. Član oziroma člani gospodinjstva se lahko srečajo samo z eno osebo iz drugega gospodinjstva. Pri tem velja nekaj izjem.

V skladu z zaostrenimi ukrepi lahko Avstrijci domove zapustijo le za osnovne obveznosti.
V skladu z zaostrenimi ukrepi lahko Avstrijci domove zapustijo le za osnovne obveznosti. FOTO: AP

Za tiste, ki bodo na brezplačnem testiranju s hitrimi testi med 15. in 17. januarjem negativni na novi koronavirus, se bodo ukrepi sprostili 18. januarja, ko bodo lahko svoja vrata znova odprle trgovine, kulturne ustanove in restavracije."Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje," je ob napovedi ukrepov pojasnil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Testi so predpogoj za rahljanje ukrepov, je prepričan.

Do 18. januarja bodo strožji ukrepi veljali tudi na avstrijskih mejah in letališčih. Od pretekle sobote za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države, ob vrnitvi velja desetdnevna obvezna karantena. Prekinejo jo lahko po opravljenem negativnem testu na lastne stroške po petih dneh karantene. Takrat bodo lahko v šolske klopi znova sedli tudi učenci in dijaki. Po božično-novoletnih počitnicah, ki se končajo 6. januarja, bo pouk potekal na daljavo.

Ukrepe avstrijske oblasti znova zaostrujejo tik pred nedeljskim začetkom cepljenja proti covidu-19. Kot prve bodo na Dunaju cepili pet ogroženih bolnikov iz posebne covidne ambulante, starejših od 80 let. Na začetku bodo cepili predvsem tiste, ki jih covid-19 najbolj ogroža - oskrbovance domov za ostarele, tiste, ki potrebujejo nego, in zdravstvene delavce.

Na Hrvaškem zaradi covida-19 umrlo še 65 ljudi

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 1651 testih zabeležili 350 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 65 ljudi. Skupno število aktivnih okužb danes znaša 11.644, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V bolnišnicah se zdravi 2664 bolnikov, od teh jih je 271 priključenih na ventilatorje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V samoizolaciji je trenutno 39.786 ljudi. Od začetka pandemije so na Hrvaškem zabeležili skupno 204.312 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je 3613 ljudi. Bolezen je prebolelo 189.055 ljudi, od tega 2522 v zadnjih 24 urah, še navaja Hina.

V Italiji pa so v zadnjih 24 urah zabeležili 261 novih smrtnih žrtev covida-19. V petek jih je bilo občutno več - 459. Skupaj pa je pandemija covida-19 v Italiji terjala 71.620 življenj

V Rusiji doslej potrdili več kot tri milijone okužb s koronavirusom

V petek so namreč našteli še 29.200 novih okužb v enem dnevu. Zabeležili so tudi 560 smrti zaradi covida-19, s čimer se je število smrtnih žrtev v pandemiji povečalo na več kot 54.200, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Rusiji doslej potrdili več kot tri milijone okužb s koronavirusom.
V Rusiji doslej potrdili več kot tri milijone okužb s koronavirusom. FOTO: AP

Najhuje sta prizadeti metropoli Moskva in Sankt Peterburg. Oblasti upajo, da bodo pandemijo lahko zajezili s cepivom. Cepljenje poteka že od začetka decembra, doslej pa so v Rusiji cepili že več kot 300.000 ljudi, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Danes so v državi odobrili uporabo ruskega cepiva Sputnik V tudi za vse starejše od 60 let. Pred dobrim tednom dni je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da se zaenkrat še ne bo cepil, ker cepivo še ni odobreno za starejše od 60 let. Sam jih ima 68. V Rusiji sicer poteka cepljenje z dvema cepivoma, še nekaj pa jih razvijajo.

Strožje omejitve so začele veljati za več milijonov Angležev

Približno šest milijonov ljudi v vzhodnem in jugovzhodnem delu Velike Britanije je prešlo v četrto, najvišjo stopnjo ukrepov, ki po poročanju BBC-ja vključujejo tudi določilo "ostani doma". Najstrožji ukrepi, kar pomeni zaprtje vseh nenujnih trgovin, pa tudi frizerskih salonov, bazenov in telovadnic, zdaj veljajo za približno 24 milijonov Angležev, kar predstavlja več kot 40 odstotkov prebivalstva.

Združeno kraljestvo je poostrilo ukrepe potem, ko so na božični večer presegli 70.000 smrtnih primerov zaradi koronavirusa. Profesorica Devi Sridhar, predsednica svetovnega javnega zdravstva na Univerzi v Edinburghu, je za BBC povedala, da verjame, da bo celotna Anglija kmalu na četrti stopnji ukrepov. "Mislim, da gremo v tej smeri in bolje je biti iskren z ljudmi, da bodo lahko načrtovali naslednjih nekaj tednov, da bodo lažje razumeli, kaj jih čaka," je dejala. Dodala je še, da če želijo preprečiti širjenje okužb, da se morajo vsi dosledno držati ukrepov.

Ustavitev javnega življenja so uvedli tudi na Škotskem in Severnem Irskem, po milejših ukrepih za božič, pa tudi Wales uvaja strožje ukrepe. Na Škotskem, ki deluje po drugačnem sistemu, ukrepi na četrti stopnji veljajo že tri tedne. Na Severnem Irskem pa se je začela šesttedenska blokada. Prvi teden, do 2. januarja, bodo zaprte vse nenujne trgovine, prepovedane bodo tudi športne dejavnosti. Policijska ura bo veljala od 20. pa do 6. ure zjutraj.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

09ZarMan10
28. 12. 2020 08.58
+2
ko pa končno pride, za nekatere "olajšanje" v obliki cepiva, pa nabijajo o še bolj agresivni različici virusa, katerega pa, pomislite, zaščiti prav že razvito cepivo! Kakšna superca, kajne? Hitro se vsi cepiti, pa bo! Na srečo sem zadevo že prebolel in sem zaveden kot kronični bolnik, zato se bom cepljenja lahko izognil! Drugače pa se hitro cepit, vidite da pride v tretjem valu že novi, agrasivnejši sev.
Tone 12345
27. 12. 2020 20.54
+1
A vi v to svetovno 8 mesečno bluzenje o nekem virusu verjamete?gotovo ste po prežganki priplaval!!!
jozejoze1
27. 12. 2020 20.25
Lepo prosim....prineste mi še tega sam da probam
superjezek
27. 12. 2020 20.22
+5
Ker se prvi virus ni pokazal za dovolj učinkovitega, da bi ljudje sprejeli ceplenj, so bogati lobiji na trg lansirali malo močnejšega. Lobiji delujejo proti človeštvu na tej zemljii, politiki so že tako globoko podkupljeni, da sodelujejo v vsem tem in mi to očitno sprejemamo, da z nami ravnajo kakor jim paše..
09ZarMan10
28. 12. 2020 08.59
+1
politiki so po večini zadosti "tumasti" in pokvarjeni, da se grejo začrtano igro!
Tone 12345
27. 12. 2020 20.10
+3
Gotovo veste kaj je jedrsko orožje,atomska bomba ki je padla na hirošimo in nagasaki! To je samo smet v primerjavi kar imajo tega orožja države po svetu!in ne bojte se tega!!bojte se interneta svetovnega spleta ki je mnogo hujši od tega jedrskega orožja!in samo poglejte kakšno pogubno apokalipso je ustvaril v slabem letu kjeranipulira par ljudi s celom svetom!ne želite si da bi vedeli kaj vas čaka v prihodnosti!ne želite si!!
kure bedne
27. 12. 2020 19.14
+6
Kakšne pravljice o novem sevu hahaha. Že ptički čivkajo, da je ta "sev" v VB poslala frau Merkel, ker se premier Boris Johnson ni držal dogovora. Važno, da imamo danes cepivo za vse kovide in kar se jih bodo še izmislili. Kakšni luzerji so tile politiki ne morš verjet.
Golobek
27. 12. 2020 17.15
+3
Pm cepivo rastalat na hitro oz hitreje se cepit kot rahaja COVID-19
Balki30
27. 12. 2020 12.06
+6
V zf filmih o globalni okuzbi......in pandemiji....je vedn nek ful tezek virus....sami zombiji vecinoma....tole je pa res boring.....pa to
VirusX
27. 12. 2020 13.44
+5
Saj jih imamo, volilci SDS, ki vpijejo Janšaaaaaaa, Janšaaaaa.....
slo_veter
27. 12. 2020 09.23
+9
ta nova verzij, nežno zelena z manj in bolj pinki čepki, se mi zdi dosti lepša kot prejšna verzija, modra z rdečimi čepki. Lepo se tole zmutirali :) Malce me spominja na vinjete, ki so vsako leto drugačne farbe.
kiropraktik
27. 12. 2020 08.04
+13
Kaj pa Kitajska? Nima več virusa? Pa niso cepili!
User768643
27. 12. 2020 12.24
+1
Pa misliš, da so tam tudi kolesarili in jokali kako jim kratijo človekove pravice?
evilgirl
26. 12. 2020 19.54
+7
Čudno. Ko sem bila med prvim valom v Angliji ujeta 4 mesece, so že marca razlagal o treh različnih tipih in sicer tip A naj bi bil wuhan. Tip B naj bi mutiral in bil večinoma v Evropi (takrat so razlagali tudi, da naj bi bil 270x bolj koncentriran kot tip A) in tip C ki naj bi bil nekje na Japonskem, če se prav spomnim. A to v Sloveniji niso takrat nič govoril? Kaj je pa zdj tip D 680x bolj nalezljiv?
Jacek123
27. 12. 2020 08.30
+0
simeoni
27. 12. 2020 15.27
+4
Ne vedo, kaj bi se spomnili, katere črke v abecedi.
Supervillain
26. 12. 2020 19.28
+16
Virus kot globalno politično orodje ja saj nismo neumni hahah.
User416781
26. 12. 2020 19.22
+12
A ti imaš korono? Imam. Kaj pa ti? Tudi in to najnovejšo.
Gemma 1961
26. 12. 2020 19.08
+14
Ce meni ali moji druzini gdo grozi ali izsiljuje se imam pravico z vsemi sredstvi braniti
Xx.XX.xX
26. 12. 2020 19.00
+11
Kot sem že enkrat komentiral, premalo zanimaja za cepivo in sedaj države hitijo strašit ljudi :)
simeoni
27. 12. 2020 15.31
+4
In naši iz NIJZ, IJS,vlade zagotavljajo, da to cepivo učinkuje tudi na ta sev. Ali se vi malo hecate ? Sedaj bo covid 19 izginil takoj po polnoči in bo novi virus covAbcef 21.
MesOjediPinGvin
27. 12. 2020 17.43
+0
Že vnaprej vedo, da je cepivo učinkovito tudi na najnovejši virus. Supercepivo, torej? BEEEEEE, BEEEE
Omas1313
26. 12. 2020 17.45
+18
Kakšne neumnosti prvega seva ne morete omejit zdaj boste pa drugega omejili💪🏼💪🏼👀👀
JAZsemTI
26. 12. 2020 17.21
+14
Delali cepivo in pridelali novi virus🤔
KrofKrof
26. 12. 2020 17.07
+9
TheGreatRusia
26. 12. 2020 17.06
+19
LAŽETE! SAMO LAŽETE!
TheGreatRusia
26. 12. 2020 17.02
+5
ENEGA SEM VIDE V ŠIŠKI...SEV😂😂😂😂
Bavci11
26. 12. 2020 17.33
+2
a na metelkovi tam je takih sevov kolk ces pa vsi visijo na ujem denarju
simeoni
27. 12. 2020 15.33
+1