Tujina

'Novinarji bodo z aktom o svobodi medijev bolje zaščiteni'

Strasbourg/Bruselj , 16. 09. 2022 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, N.S., U.Z.
Komentarji
30

Vlade v državah članicah nelegitimno vohunijo za novinarji in politiki, opozarja evropska poslanka Sophie in 't Veld, ki pričakuje ukrepanje Evropske komisije. Evropska komisarka za vrednote in podpredsednica komisije Vera Jourova pa novinarjem sporoča, da bi bili lahko v kratkem bolje zaščiteni pred napadi in ovirami, ki jim onemogočajo svobodno opravljanje dela.

"Sporočilo vsem novinarjem je, da bi bili lahko upamo, da v bližnji prihodnosti bolje zaščiteni pred napadi in različnimi ovirami, ki jim onemogočajo svobodno opravljanje dela," je evropska komisarka za vrednote in podpredsednica komisije Vera Jourova poudarila ob predstavitvi predloga akta o svobodi medijev.

Podpredsednica Evropske komisije je sicer že julija ob predstavitvi letnega poročila o vladavini prava povedala, da se je komisija priprave zakonodaje lotila tudi zaradi dogajanja na področju medijev v Sloveniji, vključno s prekinitvijo financiranja javne službe STA. "Primer negotovega financiranja STA je Evropski komisiji povzročal glavobole, ker smo videli, da je agencija v zelo težkem položaju in država ne jemlje dovolj resno obveznosti zadostnega financiranja," je dejala ob današnji predstavitvi predloga uredbe o svobodi medijev.

Vera Jourova
Vera Jourova FOTO: AP

V skladu s predlogom komisije mora biti financiranje javnih medijev ustrezno in stabilno, da bi zagotovili uredniško neodvisnost. Vodja in upravni odbor javnih medijev bosta morala biti imenovana na transparenten, odprt in nediskiminatoren način, še predvideva predlog akta.

Zaščita pluralizma in neodvisnosti medijev v EU je sicer eden od glavnih ciljev predloga akta o medijski svobodi, ki ga je danes sprejela in predstavila Evropska komisija. Ureja še spoštovanje uredniške svobode ponudnikov medijskih storitev in izboljšanje zaščite novinarskih virov. Poleg tega bodo morali ponudniki medijskih storitev zagotoviti transparentnost glede lastništva ter sprejeti ukrepe za zagotovitev neodvisnosti posameznih uredniških odločitev. Komisija ob tem predlaga vzpostavitev neodvisnega Evropskega odbora za medijske storitve, ki ga bodo sestavljali nacionalni organi, pristojni za medije. Vloga tega odbora bo predvsem zagotavljanje uresničevanja evropskega zakonodajnega okvira na področju medijev. Cilj pa je tudi zagotoviti transparentno in pravično razdelitev finančnih sredstev znotraj enotnega medijskega trga. Med drugim bi z uredbo vzpostavili zahteve glede državnega oglaševanja v medijih.

Vohunska programska oprema

Že aprila je v Evropskem parlamentu začel delo poseben odbor za preiskavo uporabe programa Pegaz in podobne vohunske programske opreme za nadzor, potem ko je prišlo na dan, da so oblasti na Madžarskem in Poljskem s sporno programsko opremo vohunile za novinarji in politiki, to pa utemeljile z varnostnimi razlogi. Tarča sledenja z vohunsko programsko opremo so bili tudi nekateri poslanci Evropskega parlamenta in člani Evropske komisije. V preteklih mesecih je tudi prišlo do novih razkritij primerov prisluškovanj v državah članicah, med drugim v Španiji in Grčiji.

Naloga odbora PEGA je preiskati domnevne kršitve zakonodaje EU tako pri uporabi programske opreme za nadzor v državah članicah, ki jih to zadeva, kot tudi morebitno uporabo programske opreme v politične namene proti novinarjem, politikom in drugim skupinam. Evropska poslanka Sophie in 't Veld, ki je tudi poročevalka odbora, priznava, da je razsežnost problema v povezavi z uporabo programske opreme in prisluškovanjem v nekaterih državah veliko večja, kot se je sprva zdelo. "Če pogledam količine informacij, ki jih dobim, sem zadovoljna, hkrati pa je tudi zelo zaskrbljujoče videti, kaj se dogaja," je povedala ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Sophie in 't Veld
Sophie in 't Veld FOTO: 24ur.com

A uporaba vohunske programske opreme je le eno od orodij v naboru drugih oblik nadzora, kot je denimo tradicionalno vohunjenje. Pri tem je zaskrbljujoče to, da vlade vohunijo za ljudmi – novinarji, opozicijskimi politiki, nevladnimi organizacijami – v prvi vrsti iz političnih razlogov, opozarja.

Obenem pa vzbuja skrb tudi to, da dejansko zbirajo informacije o določeni osebi, ki jih lahko potem uporabijo proti tej osebi – jo izsiljujejo, ustrahujejo in manipulirajo informacije s programsko opremo, pojasnjuje in 't Veldova. 

Vohunjenje za novinarji

Ko gre za zaščito novinarjev, tudi pred vohunjenjem s strani nacionalnih vlad, je Evropska komisija prav danes predstavila predlog akta o medijski svobodi, ki med drugim prepoveduje uporabo vohunske opreme proti novinarjem in njihovim družinam ter zaostruje pravila glede izjem od tega pravila zaradi nacionalne varnosti. Državam članicam tudi nalaga vzpostavitev neodvisnega organa za obravnavanje pritožb novinarjev v zvezi z uporabo vohunske programske opreme proti njim.

Nacionalne vlade so storilci! Oni so tisti, ki nelegitimno vohunijo za svojimi državljani. Ne bodo vendar preiskovali ali regulirali sami sebe. In to je problem. Sophie in 't Veld

Poslanka iz vrst liberalcev (Renew) je sicer zadovoljna z dosedanjim delom preiskovalnega odbora evropskega parlamenta, čeprav meni, da bi morali delati še hitreje. Ob tem poudarja, da zaslišanja prič niso njihov edini vir informacij. Ljudje se obračajo nanjo kot poročevalko in želijo deliti informacije. Vse to bo nato del končnega poročila, ki naj bi ga odbor pripravil v letu dni.

Ko gre za ukrepanje, je Sophie in 't Veld kritična predvsem do Evropske komisije. Kot opozarja, je težava v tem, da se komisija pri ukrepanju sklicuje na nacionalne vlade, rekoč da so vlade v državah članicah tiste, ki so odgovorne, da ukrepajo. "Toda nacionalne vlade so storilci! Oni so tisti, ki nelegitimno vohunijo za svojimi državljani. Ne bodo vendar preiskovali ali regulirali sami sebe. In to je problem," je dejala.

Po njenem mnenju bi moral Europol začeti preiskavo celotnega posla z vohunsko programsko opremo. Moral bi se vključiti v preiskave v Grčiji, Španiji, na Poljskem, Madžarskem in Cipru. V vseh teh državah trenutno potekajo nacionalne policijske in sodne preiskave, pri čemer je izrazila dvom, da so te preiskave zelo temeljite. To je ponazorila na primeru Grčije, kjer bi pričakovala, da bi policija preiskala prostore podjetja, ki ima v tej državi sedež in proizvaja vohunsko opremo, in zasegla računalnike, a se nič od tega ni zgodilo, zaradi česar so zdaj vsi dokazi izginili.

Meni tudi, da bi morala Evropska komisija vzeti celotno zadevo zelo resno in izvesti preiskavo, pri tem pa delovati transparentno in odkrito, saj je bila konec koncev tudi sama tarča napadov z vohunsko programsko opremo. Spomnimo, aprila je prišlo na dan, da so bili višji uradniki komisije, med njimi tudi komisar za pravosodje Didier Reynders, lani tarča vohunske programske opreme Pegaz, ki jo izdeluje izraelsko podjetje NSO Group.

Poleg tega bi morali po njenem uveljaviti evropsko zakonodajo, ne zgolj uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR), ampak na primer tudi sistem izvoznih dovoljenj, saj se vohunsko programsko opremo izvaža iz EU v druge države.

Ko gre za uveljavljanje evropske zakonodaje, pa tudi za demokratični nadzor in zagotavljanje, da nacionalne vlade spoštujejo zakone, nastane težava, še opozarja poslanka. Pričakuje se, da bo Evropska komisija, ki naj bi bila varuhinja pogodb in torej nadnacionalna in neodvisna, služila državam članicam. A potem ne more hkrati nadzirati držav. "Ti dve vlogi sta nezdružljivi in v tem je problem," opozarja.

Pri tem se pojavlja tudi težava, na koga se lahko obrnejo po pomoč osebe, ki so bile žrtve takega nadzora. Poslanka opozarja, da se lahko obrnejo samo na nacionalne organe, a kako, če prav ti nacionalni organi vohunijo za njimi. Zato je potrebno, da Evropska komisija ukrepa. "In to morajo storiti, da zaščitijo državljane. Biti morajo na strani državljanov, ne na strani vlad," je prepričana.

Stanje na področju pravne države in svobode medijev v Sloveniji

In 't Veldova je tudi predsedujoča delovni skupini za spremljanje spoštovanja demokracije v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Člani skupine so lani v okviru misije za ugotavljanje dejstev obiskali Slovenijo, da bi preverili stanje na področju pravne države in svobode medijev. Na vprašanje, kako ocenjuje stanje na področju medijev od lanskega obiska v Sloveniji, zlasti v luči dogajanja na RTV Slovenija, odgovarja previdno, saj, kot pravi, ni seznanjena z vsemi podrobnostmi. A kot dodaja, je slišala, da obstajajo skrbi. Te skrbi bodo preučili, ne glede na to, kdo je na oblasti, je zatrdila poslanka.

Mediji
Mediji FOTO: Shutterstock

Kot je pojasnila, je v okviru delovne skupine v kratkem predvideno zasedanje o Sloveniji, in pri tem izrazila upanje, da bodo na njem sodelovali tudi predstavniki vlade. Sedanja vlada je izrazila pripravljenost na srečanje s člani skupine, kar ocenjuje kot pozitivno. Kot je sicer običajno, pred zasedanjem skupine pošljejo vladi seznam vprašanj, vključno z vprašanji glede medijske svobode. In pri tem bo še posebej izpostavljen položaj javne radiotelevizije, je povedala. Nova misija v Sloveniji pa za zdaj ni predvidena.

Odzvala se je tudi na očitke nekaterih poslanskih kolegov iz Slovenije iz političnih strank, ki so sedaj v opoziciji, češ da so v skupini pristranski, kar odločno zanika. V skupini sta po dva člana iz vsake politične skupine, kar je zelo demokratično, je pojasnila Sophie in 't Veld. "Nadaljevali bomo z enako ravnjo preverjanja, enako intenzivnostjo, enako kritični bomo, to se ne bo spremenilo," je zagotovila ob koncu pogovora.

V Društvu novinarjev Slovenije pozdravljajo odločitev Evropske komisije, da končno vzpostavi minimalne standarde zaščite medijske pluralnosti, novinarske neodvisnosti in javnih medijev. Ob tem pa ugotavljajo, da v Sloveniji na področju medijske zakonodaje večino mehanizmov, ki jih uvaja danes predlagani akt o svobodi medijev, že imamo.

Slovenski evroposlanci pozdravljajo predlagani evropski akt o svobodi medijev 

"Evropski akt o svobodi medijev je nujno potrebna prihajajoča zakonodaja na ravni EU v celoti. V zadnjih letih svoboda medijev namreč krčevito pada po mnogih državah članicah," je dejala poslanka Irena Joveva (Renew). Pri tem je navedla primere posegov oblasti proti medijem na Madžarskem, Poljskem in v Grčiji, spomnila pa je tudi na ukinitev financiranja STA pod prejšnjo vlado Janeza Janše, ki je hkrati v programski svet RTV "nastavila ljudi z namenom političnega prevzema in rušenja neodvisnosti medijske hiše".

Joveva pozdravlja naštete ukrepe predlagane zakonodaje o svobodi medijev, pri čemer ob transparentnosti lastništva in državnega oglaševanja, depolitizacije medijev in zagotovitve neodvisnih uredništev izpostavlja še zaščito digitalnega nadzora, ki jo izvajajo vlade v nekaterih članicah. Kot najpomembnejše izpostavlja predloge, ki naslavljajo težave, ki so se med Janševo vlado izkazale za težave v Sloveniji in so pravzaprav tudi "navdihnile" Evropsko komisijo pri določenih predlogih tega akta. Ena rešitev po mnenju poslanke je, da na ravni EU ustvarimo zakonske določbe, ki obvezujejo financiranje javnih medijev, saj bi tako lahko Evropska komisija sprožila tožbo proti državi članici, ki bi to kršila. Pri tem je znova spomnila na primer STA, kjer komisija zaradi pomanjkanja pravnih osnov tega ni mogla storiti. Joveva bi, kot je zapisala v sporočilu, predlog dopolnila s finančnim skladom, ki bi na ravni EU omogočal vsaj začasno financiranje medijskih hiš, ki bi se soočale s tovrstnimi pritiski vladajočih struktur.

Poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) pa se je na Twitterju obrnil na vodstvo RTV Slovenija z vprašanjem, ali je danes poslušalo izjave evropske komisarke Vere Jourove. "Imate kaj slabe vesti, ker je vaše 'delo' na RTV SLO v nasprotju z vsem, kar predstavlja EU in svobodne medije v njej?" je zapisal. "Danes smo namreč priča prelomnici. Komisarka Vera Jourova je napovedala zakonodajne mehanizme EU, ki bodo omogočili ukrepanje v primerih kršenja medijske svobode v državah članicah. To je žarek upanja tudi za novinarje RTV Slovenija," je zapisal v nizu tvitov. Ob tem je še napovedal, da bo pozval institucije EU k hitremu sprejem napovedanih ukrepov, ob vsaki priložnosti pa v EU poročal tudi o nevzdržnem stanju na RTV Slovenija in pritiskih na delo novinarjev nacionalne medijske hiše.

Odzvala se je tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi), ki je poudarila, da sta objektivno poročanje medijev na podlagi dejstev in upravičena kritika oblasti dve temeljni vrednoti, ki bi ju morali spoštovati mediji in oblast. "Čeprav smo politiki z mediji večkrat na nasprotnih bregovih, je svoboda medijev nekaj, kar je nujno za obstoj demokratičnih vrednot. Ugled Slovenije je odvisen tudi od spoštovanja demokratičnih vrednot in od spoštovanja svobode medijev. Upam, da se bo področje svobode medijev v Sloveniji uredilo," je dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inet
16. 09. 2022 17.57
A bejž no kaj res. Koliko? In Kateri? Strokovno, da te kap 😏. Takle mamo?
Spiceness
16. 09. 2022 16.53
+1
Neodvisnih medijev itak ni več, tudi 24ur ni.
Koroški Slovenec
16. 09. 2022 16.22
+3
Novinarji lahko nelegitimno "vohunijo" za vsakim, obratno pa to ni dovoljeno???
pekoči paradižnik
16. 09. 2022 16.28
+2
Pred svojim pragom najprej,... koroški, koliko Slovenec je pa vprašanje.
proofreader
16. 09. 2022 16.16
+4
Akt bo spisal tajnik od Fajonove?
Ivar The Boneless
16. 09. 2022 16.00
+10
Kaj pa akt o objektivnem in resničnem poročanju?
proofreader
16. 09. 2022 15.31
+8
Pri nas noben lev medij ni pošteno poročal, v čem je težava glede STA. Zakaj je prejšnji direktor pred plačnikom skrival poslovna poročila.
Nikay
16. 09. 2022 15.30
+5
Edina tragedija nje, da med Ruskimi in Evropskimi novinarji ni razlike, Neodvisnih novinarjev ni ne v Rusiji še manj pa v Evropi najmanj pa v Sloveniji. To bo edina zaščita ene resnice, ene strategije in enih iz Bruslja. Ljudje morajo resnico piskati sami.
Nikay
16. 09. 2022 15.30
-1
V Ukrajini je resnica prva umrla v Evropi.
pekoči paradižnik
16. 09. 2022 15.23
-3
Janša je v Evropi pustil tako močan pečat, da sedaj na osnovi njegovih dejanj v komisiji sprejemajo akte, da se kaj takega ne bi več dogajalo. Smrt janšizmu,... svoboda narodu, novinarjem in javnim medijem.
Rezervni Kristus
16. 09. 2022 15.21
+2
Koga ali kaj bi se naj tu ščitilo? Mediji so postali propagandne agencije,objektivnega novinarstva ni,svobodnega še manj.
Apoteka
16. 09. 2022 15.19
-2
Torej je janšizem tudi mednarodno spoznan,kot kriminalna združba.
oježeš
16. 09. 2022 15.10
+4
Sam pa sem prepričan, da je tistih pravih novinarjev vedno manj. Običajno so spajdašeni z eno od političnih strank, pišejo naslove, da se jih kaj vem kdo usliši, vse za določen medij in njegovo število klikov, s katerimi se na koncu leta bahajo. Tapravih novinarjev je samo za eno peščico, ki niso podložniki nikogar in obdelajo posamične zadeve iz več vidikov, ne samo kot nekomu paše da se ga predstavi. Verjetno bo pa vedno slabše in pisalo se bo še bolj senzacionalno, kar ljudem onemogoča predstavitev resničnega dogajanja.
Millady
16. 09. 2022 15.04
-2
Svoboda medijev!
Danny Veliki
16. 09. 2022 14.56
+7
Nekaj zadnjih let je zelo malo novinarjev. Postali so večinoma plačani propagandisti določenih interesnih skupin.
User768643
16. 09. 2022 14.48
+7
Kar pogresam, je neodvisno in nepristransko novinarstvo. Tega vec ni. Zato je jokanje o vplivanju na novinarje popolnoma brezpredmetno.
Julijann
16. 09. 2022 14.40
+2
Kaj bo pa zaščitilo mlajše novinarje, ki jih maltretirajo starejši kolegi, ki mislijo, da boga za jajčka držijo oz.samega PV? ali kaj naj si misli Požar, ki ga konstantno tožijo za obrekovanje, na koncu pa se izkaže, da ima on prav, kot v zadnjem postopku, ko je nanj navalila Musarjeva.
Vselepo
16. 09. 2022 14.34
+5
Kako novinarji teh nekaj bodo zaščiteni, kaj pa ženske, delavci to pa nič.
Big M
16. 09. 2022 14.30
+4
Torej ne bodo več levičarske propagande širli?
Zmaga Ukrajini ...
16. 09. 2022 14.49
-2
Ne. Dovoljena bo (tako kot že ves čas) samo tvoja svečarsko topoumna in polpismena propaganda, na katero se vžigate le izobrazbeno podhranjeni in slabše razmišljujoči osebki.
Trippin balls
16. 09. 2022 14.06
+0
Zaščiteni pred jufkarjem. Se še spomnite kakšne bruke nam je dela s predvajanjem tistega filma in takrat ko mu je "zmanjkalo internetne povezave"oz ko je potegnil kabel iz compa
Trippin balls
16. 09. 2022 14.08
-4
Ali pa takrat : Čeprav je in ‘t Veld izrazila željo po srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki jih je tudi pozval, naj pridejo v Slovenijo, tega srečanja na koncu ni bilo. Še več, premier se je zapletel tudi v besedni dvoboj z evroposlanci in drugimi evropskimi predstavniki, tudi z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem. Na to se je ostro odzvala opozicija, kritična pa sta bila tudi Janševa koalicijska partnerja Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.
Trippin balls
16. 09. 2022 14.09
-1
uglavnem mene je bilo sram da prihajam iz slovenije
Vselepo
16. 09. 2022 14.37
+0
"Debbie Downer" tebe je res lahko sram kako zgledas!
Zmaga Ukrajini ...
16. 09. 2022 14.53
+1
Tebe pa ne samo to,... tebe je lahko sram tudi zaradi hude revščine med ušesi. Ko svečarji nimate nobenih kontra argumentov, začnete z osebnimi žalitvami. Tepec!
Apoteka
16. 09. 2022 14.02
-6
Smrt janšizmu!
Vselepo
16. 09. 2022 14.35
+2
rdeča petokraka
16. 09. 2022 13.57
+12
Ha,ha svoboda medijev, no ta je pa dobra. Ha, ha