Tujina

Novinarji so v eri Trumpa postali tarča policije

, 03. 06. 2020 05.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
433

Ameriška javna radijska postaja NPR svoje novinarje opremlja z zaščitno opremo, ko odhajajo na vojna območja. "Težko je verjeti, da jo sedaj dajemo poročevalcem z ameriških ulic," je včeraj zapisal Stui Rushfiled. Poročanje s protestov je vedno lahko nevarno, toda v tokratnem vretju po ZDA se zdi, da so novinarji pogosto načrtna tarča policije.

Protesti proti nasilju policije v ZDA kljub policijskim uram po številnih mestih ne ugašajo, stalnica so pred Belo hišo.
Protesti proti nasilju policije v ZDA kljub policijskim uram po številnih mestih ne ugašajo, stalnica so pred Belo hišo. FOTO: AP

Ko je policija v Minneapolisu prejšnji petek aretirala poročevalca CNN Omarja Jimeneza, ko se je ta v živo javljal v program, se je dogajanje zdelo bizarna zmedenost organov reda in miru, ki so v vse bolj ostrih protestih in vse večjem divjanju vandalov izgubljali občutek, kako se odzvati. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda po dobrem tednu ameriškega požara nezadovoljstva, upora in hkrati uličnega kriminala se je nakopičilo že več kot sto poročil o policijskih napadih na sedmo silo. Fotografinja Linda Tirado je celo oslepela na oko, v katero jo je zadela policijska gumijasta krogla. Nesreče se dogajajo, sploh v zmedi spopadov med protestniki in policijo. Toda prizori, kot namerni napad s solzilnimi kroglami na televizijsko novinarko Kaitlin Rust in njeno snemalno ekipo v Louisvillu, kljub temu da je imela v roki mikrofon, za njo pa je stal snemalec s kamero, so pokazali, da ne gre samo za naključja. 
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podobne zgodbe se kopičijo iz dneva v dan. Molly Hennessy-Fiske iz časnika Los Angeles Times je doživela podoben napad s solzivcem. "Predstavili smo se kot novinarji, a so vseeno na nas iz neposredne bližine izstrelili solzivec, zadeli so me v nogo."

Novinarja časnika Star Tribune Ryana Fairclotha so policisti napadli z gumijasti kroglami, ko je bil ta v avtomobilu, in mu razbili steklo. Namerno so poškodovali snemalca agencije Reuters Julia-Cesarja Chaveza, po njegovih besedah se je policist obrnil in začel streljati nanj z gumijastimi kroglami, ko je videl, da ga snema. Podobno izkušnjo ima ekipa britanske javne televizije BBC, njen snemalec je bil pred Belo hišo tarča policista, ki se je z vso silo zakadil vanj, čeprav je bilo jasno, da gre za novinarsko ekipo. 

Posredoval je celo avstralski premier Scott Morrison in od veleposlaništva v Washingtonu zahteval, naj preiščejo napad na avstralsko televizijsko ekipo, ki se je prav tako zgodil pred Belo hišo. 
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdi se, kot da nekateri policisti dobijo še dodatno spodbudo, ko vidijo novinarsko izkaznico. Michael Anthony Adams iz Vice News je ležal na tleh in jo molel v zrak ter vpil "press", a ga je policist v Minneapolisu, prizorišču prvih protestov po smrti Georga Floyda, vseeno grobo porinil in poškropil s solzilnim plinom. Njegov kolega je pričevanje potrdil s posnetkom s telefonom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju spletne strani za preiskovalno novinarstvo Bellingcat, ki beleži vse napade, so morda nekateri med njimi naključni, toda "v večini primerov, ki smo jih zabeležili, so se novinarji jasno predstavili, zato gre nedvomno za premišljena dejanja. Ta vzorec nasilja proti novinarjem se pojavlja v več mestih, najbolj pa je izrazit v Minneapolisu"

Številne novinarske organizacije, kot so Novinarji brez meja, Združenje profesionalnih novinarjev, Odbor za zaščito novinarjev in druge, so v odprtem pismu ameriškim policistom opozorile, da "utišanje medijev z gumijastimi kroglami pomeni utišanje glasu javnosti". Po besedah Aarona Miguela Cantúja, losangeleškega svobodnega novinarja, mnogi v medijih šele sedaj spoznavajo, kar nekateri ponavljajo že vrsto let: "Policija v ZDA je postala tako mogočna, da jih nihče več ne more klicati na zagovor zaradi njihovih dejanj, še posebej na množičnih uličnih protestih."

Mnogi poročevalci, fotografi in zagovorniki medijev menijo, da je ravnanje policije v zadnjih dneh odsev erozije zaupanja do medijev, ki se je v času predsedovanja Donalda Trumpa zažrla v policijske vrste. Ameriški predsednik poročanje o delovanju svoje vlade nenehno zavrača kot lažnive novice, medije in posamezne novinarje pa je že večkrat označil kar za sovražnike ljudstva. Takšen odnos  je pogost v avtoritarnih državah, prav tako njihove aretacije v času demonstracij in nemirov, v Združenih državah pa doslej niso bili navajeni takšne prakse. 

"V resnici še nikoli nisem videla česa podobnega," ugotavlja Ellen Shearer, ki na univerzi Northwestern v Chicagu predava, kako poročati o nacionalni varnosti. Tudi ona zaostrovanje pogojev za delo novinarjev pripisuje jedkosti na njihov račun, ki se izceja iz Bele hiše. Trump je medije v nedeljo celo obtožil, da so krivi za proteste in v tvitu zapisal, da so novinarji "resnično slabi ljudje z bolnimi nameni". 
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda takšno sejanje sovraštva ime dve rezili, kar so občutili poročevalci konservativne televizijske postaje Fox News, ki je izjemno naklonjena sedanjim oblastem. Ko so protestniki v soboto videli njihovo ekipo z izkušenim poročevalcem Lelandom Vittertom, so ti komaj odnesli celo kožo pred njihovo jezo. 

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Priča smo novi kulturi, v kateri napadi na medije ostajajo nekaznovani. V bistvu gre za opustitev svobode tiska kot ene od ameriških vrednot," opozarja Bruce Shapiro, ki na univerzi Columbia v New Yorku vodi projekt poročanja o nasilju, konfliktih in tragedijah. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (433)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
05. 06. 2020 10.01
+1
Tudi v eri Janše. Kritika boli vladajoče, samo hvalit je treba. Za to pa si je naredil latsen režimski tv NORA24
Jure3,33
04. 06. 2020 16.40
+1
Pa kako to, da imajo desne stranke težave z mediji? Če so pa vse demokratične ...
Grunf TNT
04. 06. 2020 08.45
+3
Mislite Trump je postal tarča novinarjev. Mainstream mediji imajo vsi iste lastnike in če nisi v njihovem krogu si sovražnik. Trump je samo odgovoril na napade na sebe I svoje sodelavce. Spomnimo se samo mogočne laži upliva ja Rusije na Ameriške volitve, vsi mediji so bili na strani Clintonove zločinske organizacije..... Tisti ki se ni gledal naj pogleda padec kabale na yt.
Malinha
04. 06. 2020 09.25
+0
Trumpeljčkov odgovor se torej kaže kot skrajno strahopeten, video to nadzorno pokaže: na tleh ležeči novinar je deležen spreja direktno v obraz. Vprašanje kaj bi se zgodilo, če bi nekdo meril s puško v policista je itak že znano: tuleč s sirenami bi se pripeljalo najmanj trideset policijskih avtomobilov, kjer bi bilo potem razmerje 50 : 1. Iskreno napisano sem tega res vesel, takšna logika skrajne tehtnice je pripeljala do njenega razsutja. Naj torej končno sovražno in napadalno obračunajo na lastnih tleh, ne pa izvažajoč svojo nedolžno demokracijo sovraštva na tuja ozemlja.
slovenc59
04. 06. 2020 08.45
+5
Za začetek bi morali ugasnit twiter, fb pa kar je še take nesnage !!!
intro
03. 06. 2020 16.57
+13
Najprej bi mogli vsi novinarji narediti šolo, kot jo morejo zdravniki, policaji, učitelji, razen seveda politikov. Danes je lahko že vsak novinar, ki ima vsaj dva prsta in zna tipkat po računalniku. Zato pa lahko nastajajo razni portali tipa noraTV
nikhrast
03. 06. 2020 20.32
+0
Ljuba teta, pa saj si na internetu, vsak lahko objavi svoj blog, pa vsak lahko tweeta kar hoče. Pa saj je isto pri večina drugih poklicev, saj ni treba da si kuhar da odpreš restavracijo, kontrola pogleda samo red in higieno.
pravica5
04. 06. 2020 08.14
-4
se vidi ja izobrazba novinarjev na RTV SLO :))
nikhrast
03. 06. 2020 16.29
-4
Pa kam smo prišli, zdaj še nekateri novinarji na Fox News niso več prijazni do Trumpa.
wolfterier
03. 06. 2020 16.02
+13
Ja,lažnivce je treba preganjat,vedno in povsod !!!
FAUSTOS1
03. 06. 2020 14.55
+4
SDS z veseljen trumpove metode želi vpeljati v sloveniji orbanove so premalo radikalne-ukinitev vseh novinarjev razen sds plačancev ter ukinitev vseh človekovih pravic ne velja le za člane sds.
ahim1225
03. 06. 2020 16.27
+4
FAU...! Napiši, kako ti ukinjajo človekove pravice. V naši državi lahko voliš, lahko se voziš s kolesom, lahko pišeš bedarije, lahko demonstriraš, lahko greš v cerkev, lahko se nespodobno obnašaš...., kje ti kršijo človekove pravice????
Antoniozmaj
03. 06. 2020 14.44
+12
našim novinarjem se bo v janševanju isto godilo, kot novinarjem v zda. Začelo se je že, sicer z zmerjanjem in poniževanjem, ampak začelo se je!!!
ahim1225
03. 06. 2020 16.33
-2
Novinarje, ki lažejo in stalno propagirajo levaško politiko in lažejo je treba odstraniti iz novinarskih vrst. Novinarji naj pišejo samo resnico, brez politične pristranskosti, pa bo vse OK. RTV, ki jih financiramo državljani, neobjektivno poročajo, so izrazito levičarski medij. Ukiniti bi bilo treba obvezno naročnino, upam, da bo ta vlada poskrbela tudi za to.
slovenc59
04. 06. 2020 08.43
+2
Ahim ti si zgleda zelo pameten moz, o novinarstvu pa pojma nimaš , zato ne trobezljaj neumnosti !!!!
Let it be ...
03. 06. 2020 14.07
-5
24ur ... za vas novinarje glih tak velja, da če policist reče, da se umaknite, se pač morate umakniti. Niste bogovi na zemlji. Mešate se med protestniki, kar ste po zakonu enakopravni protestnikom, zato so policisti dolžni, da vas natirajo stran. Simpl.
STOP
03. 06. 2020 15.57
+2
zakaj bi se morali novinarji umikati policistom? ne najdem enega razloga
Uporabnik1080493
04. 06. 2020 08.35
-3
Venom.
03. 06. 2020 13.50
+19
Kako ostra cenzura nasprotovanja mediju. Groza kaj se dogaja. Zbrisanih že več komentarjev. :/ Žalostno, res žalostno.
Apostol1
03. 06. 2020 13.47
+10
Ne obstaja prostor, niti v zraku, niti v globinah oceana, niti v jamah, nikjer na celem svetu, kjer bi se človek skril pred svojimi slabimi deli
BellaCiao
03. 06. 2020 13.47
+1
Pri nas na srečo Ivan Grozni novinarje cilja le s pomočjo Čivkalnika. Kaj več mu ne bomo dopustili. Kot je sam nekoč dejal, prihaja pomlad in ljudje gredo na ulice. Spoštovani Ivan, prihaja poletje in bo vroče kot še nikoli. Pa pridi kaj pred parlament ali vlado, boš videl da smo čisto normalni ljudje in mnogo več nas je kot nas uradno štejete.
DR.Fejsbuk
03. 06. 2020 14.34
+2
supertrobentica
03. 06. 2020 13.31
+6
Mogoce so pa v tem primeru novinarji provokatorji in le pripomorejo k eskaliranju zadeve? Policija je pa ze tako ali tako ranljiva tarca napadov zverin...
Uporabnik1080493
04. 06. 2020 08.36
-2
trobentica - kje pa, novinarji so vedno pošteni, oni vedno delajo za dobrobit naroda
japk
03. 06. 2020 13.19
+0
Že prej ni bila Amerika ne vem kaj , s tem predsednikom , pa je postala dežela tretjega sveta
LockheedMartin
04. 06. 2020 11.44
-1
ZDA bo postala tretji svet zdaj na račun demokratov, ki podpirajo te živali ki razgrajajo
intro
03. 06. 2020 13.04
+6
Zanimivo, da novinarjem več ne pustijo poročat, politiki pa lahko vsako svojo neumnost in bolano idejo delijo z ljudmi preko twiterja in zato ne odgovarjajo.
dannyer
03. 06. 2020 12.54
+10
sicer obsojenja vredno samo obama jih je zapiral več . drugič trum ptega ne dela ker veliko teh novinarjev ni treniranih za tako pokrivanje. ko policija reče pejte pejte pa jih aretirajo zraven ker ne gredo. nič novega se jedogajalo pred bušem in obamo. tudi klintonom.
Domendo
03. 06. 2020 12.54
+14
Svoboda govora in so mi izbrisali dva komentarja po hitrem postopku. Nič sovražnega ni bilo napisanega. Na rtv so pustili komentar.
NWO 2014
03. 06. 2020 12.46
+5
zuckerberg se je že pokakal ... Ne upa bristi Trumpovih komentarjev :)..gače se tresejo
Let it be ...
03. 06. 2020 14.13
+1
Saj je prav tako. Nimajo se kaj mešati v politiko. Trump bi tudi mogel malo twitter zatresti ... Ampak še nikoli v ameriški zgodovini ni imel noben ameriški predsednik toliko nesoglasij, zavrnjenih preko sodišč, z veti in drugimi politiki in vplivnimi ljudmi, kot jih ima trump. Ameriški predsednik je od nekdaj bil najmočnejši v svojih odločitvah, vedno je imel največjo moč. Izgubljati jo je začel Obama, ki je pil en velik pisdek, saj ni ničesar upal narediti, samo govoril je tisto, kar so mu drugi povedali, da more govoriti. Trumpa pa zato noben ne mara, ker je direkten in potem dobiš sliko, kot je danes. Noben ne mara direktnih ljudi, če tudi ti vsak reče, da spoštujejo take ljudi, saj niso zahrbtni ... ampak prijateljujejo pa še naprej z onimi, ki so zahrbtni.
STOP
03. 06. 2020 15.59
+5
tako je..če trumo nebi tvital nebi nikol vedeli kak debi1en je..tako da cenzura je slaba stvar
Equilibre
03. 06. 2020 12.41
+19
Če si novinar še ne pomeni da ti je dovoljeno vse in da si imun na posledice.
Uporabnik1080493
03. 06. 2020 12.54
+10
Super tako je. Samo novinarji tega v glavnem nočejo razumeti in očitno tudi del komentatorjev ne. Se pravi, novinar po njihovo lahko dela kar hoče in piše kar hoče (četudi laži in potvarjanja) in ne bo nič odgovarjal ali kako?
intro
03. 06. 2020 12.56
+10
Če si novinar v vojni... še razumem, če si pa v svoji državi, te pa policaji ne bi smeli kr premlatit.
Uporabnik1080493
03. 06. 2020 13.04
+13
intro imaš prav, samo problem je v tem, da mi na tej strani oble vidimo samo eno plat medalje, ki nam jo pač predstavijo mediji - ti pa seveda ne bodo kritizirali svojih.
Equilibre
03. 06. 2020 13.25
+7
intro... sej ne mlatijo kar brez razloga, razen, če je policaj mentalno prizadet. To kar se dogaja v ZDA sedaj je nekontrolirano nasilje in policija je plačana s strani državljanov za to, da zaustavijo nasilje. In če je v tistem nasilju pomešan nek novinar, ki če sem pošten nima tam kaj delat ni druge kot, da jih bo fasal ker v takem primiru ni za določat kdo je novinar in kdo ne, če si v tisti masi nasilja si tam zato ker hočeš bit.