Tujina

Novinarju Gershkovichu zavrnili pritožbo, v priporu mora ostati do avgusta

Moskva, 22. 06. 2023 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novinarju časopisa Wall Street Journal Evanu Gershkovichu so zavrnili pritožbo nad podaljšanjem pripora v Moskvi zaradi obtožb vohunjenja, ki jih novinar sicer odločno zanika. Na zaslišanju so bili prisotni tudi veleposlanica ZDA v Rusiji Lynne Tracy ter novinarjeva starša.

Gershkovichev pripor v zloglasnem zaporu Lefortovo v Moskvi je bil prejšnji mesec podaljšan do 30. avgusta. Zaradi obtožb o vohunjenju, ki jih on in njegov delodajalec odločno izpodbijata, mu grozi do 20 let zapora. Gershkovich se je pritožil na podaljšanje pripora, vendar so mu pritožbo zavrnili.

"To je bilo postopkovno zaslišanje v zvezi s pogoji njegovega nadaljnjega pridržanja in zavrnitev njegove pritožbe nas je izredno razočarala," je dejala Tracyjeva in dodala, da "danes na sodišču ni mogla neposredno govoriti z Evanom", ter se obregnila ob zavrnitev prošenj ameriških diplomatov za konzularni dostop do njega.

"Rusija ni izpolnila svojih obveznosti iz konzularne konvencije, ki velja med državama, in je od mojega zadnjega obiska pri Evanu aprila trikrat zavrnila prošnje ameriškega veleposlaništva za uradni konzularni dostop," je dejala. "Kljub temu je Evan danes v sodni dvorani še naprej kazal izjemno moč in odpornost v teh zelo težkih okoliščinah."

Ruska državna tiskovna agencija TASS je pred tem v poročala, da rusko zunanje ministrstvo preučuje prošnjo Združenih držav za konzularni dostop do Gershkovicha.

Časopis Wall Street Journal je v objavljeni izjavi Gershkovichevo nadaljnje pridržanje označil za "nezaslišano". "Naš sodelavec Evan Gershkovich se je danes pojavil na moskovskem mestnem sodišču, kjer se je pritožil zoper trajajoči predkazenski pripor. Čeprav je bil izid pričakovan, ni nič manj nezaslišano, da je njegov pripor še naprej v veljavi."

"Evan je že več kot 12 tednov neupravičeno pridržan samo zato, ker je opravljal svoje novinarsko delo," so še zapisali v izjavi. "Še naprej zahtevamo njegovo takojšnjo izpustitev." Glavna ruska varnostna služba FSB je trdila, da je Gershkovich, dopisnik iz Moskve, poskušal pridobiti državne skrivnosti.

Njegova aretacija marca je bila prva aretacija ameriškega novinarja v Rusiji zaradi obtožb vohunjenja po hladni vojni, kar je vznemirilo predstavnike Bele hiše in še bolj zaostrilo odnose med Moskvo in Washingtonom.

Njegov pripor je bil 23. maja podaljšan vsaj do 30. avgusta, medtem ko čaka na sojenje. Ameriško zunanje ministrstvo je Gershkovicha uradno označilo za neupravičeno pridržanega v Rusiji. Tudi ameriški predsednik Joe Biden je bil glede Gershkovicheve aretacije oster in je Rusijo pozval, naj ga "izpusti".

Ameriški uradniki in analitiki so poudarili, da ZDA ne zadržujejo zapornikov, ki bi lahko bili enakovredna zamenjava za Gershkovicha, in so zaskrbljeni, da bi lahko Moskva zahtevala, da pritisnejo na druge države, naj izpustijo zapornike, ki jih zadržujejo. Med tistimi, ki so na seznamu želja za izpustitev, bi lahko bili vohuni, ki jih zadržujejo v Evropi in Južni Ameriki, ali domnevni morilec FSB, poslan za umor nekdanjega čečenskega borca v Berlinu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
22. 06. 2023 16.57
+3
In sedaj bo nastopila besedna vojna med rusofili in nasprotniki. Konec koncev je Rusija, poleg ZDA, Turčije, Saudske Arabije in še koga, država, ki pobija svoje politične nasprotnike. Zelo demokratična država, kot bi dejali nekateri.
Na pol ovca
22. 06. 2023 15.27
+6
A to je tist novinar ki je stal pred tovarno tankov v Rusiji in slikal kaj se dogaja? In se je slučajno pred odhodom za Ural sestal z zaposlenim v ameriški ambasadi? Drži ta je popolnoma nedolžen recimo če bi Rus to počel v Ameriki sploh ne bi končal v zaporu.
Posteni
22. 06. 2023 15.34
-1
Tko pravi uradni kremelj... torej 1000 % drzi..
Na pol ovca
22. 06. 2023 16.09
+0
Ne tako pravijo ameriški viri ki pa niso CNN , Reuters...ki jih ti gledaš
zdravkob
22. 06. 2023 15.18
+3
Ob odnosu ZDA do Rusije verjetno ni drugega za pričakovat. S tako hajko do Rusov, kot do vsega zla na planetu se ne da imet dobre odnose.
Posteni
22. 06. 2023 15.27
+1
McGregor---
22. 06. 2023 15.35
+6
Ja in. Je pač kt ta beli pri nas, izdajalec lastnega naroda 🤔😉