Tujina

Novinarki zaradi prenosa protesta v Belorusiji obsojeni na dve leti zapora

Minsk, 18. 02. 2021 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
13

Belorusko sodišče je dve novinarki neodvisne televizijske mreže Belsat obsodilo na dve leti zaporne kazni zaradi neposrednega prenosa demonstracij, sta v četrtek dejala njun delodajalec in Belorusko združenje novinarjev. Gre za 23-letno Darjo Čulcovo in 27-letno Ekaterino Andrejevo, ki sta bili novembra aretirani zaradi poročanja z demonstracije v spomin na opozicijskega aktivista, ki je nekaj dni pred tem umrl v Minsku.

Darja Čulcova in Ekaterina Andrejeva.
Darja Čulcova in Ekaterina Andrejeva. FOTO: AP

Lokalni mediji poročajo, da je aktivist Roman Bondarenko umrl zaradi poškodb, ki jih je utrpel ob udarcih policistov. Beloruski generalni tožilec je v sredo sporočil, da njegovo smrt preiskujejo, a je dodal, da "vpletenost uslužbencev organov za notranje zadeve v povzročitev telesnih poškodb Bondarenku ni bila ugotovljena".

Sodišče je medtem v četrtek razsodilo, da sta Čulcova in Andrejeva krivi za "organizacijo demonstracije, zaradi katere je prišlo do hudega kršenja javnega reda". Po navedbah preiskovalcev naj bi novinarki s tem, ko sta o dogajanju poročali v živo, zbirali protestnike, kar je nato privedlo do "prekinitve javnega prevoza na tem območju". Čulcova in Andrejeva trdita, da sta nedolžni.

"Imam vse: mladost, službo, ki jo imam rada, vpliv in kar je najpomembnejše čisto vest. Vso svojo energijo želim nameniti ustvarjanju Belorusije brez politične represije. Zahtevam oprostilno sodbo zase, za svoje kolege in za stotine političnih zapornikov," je po poročanju lokalnih medijev na prejšnji sodni obravnavi v sredo dejala Andrejeva.

Beloruska skupina za človekove pravice Viasna je Čulcovo in Andrejevo označila za politični zapornici in dejala, da sta obtoženi zaradi opravljanja novinarskega dela. Belsat je politično neodvisen televizijski kanal s sedežem na Poljskem, ki poroča predvsem o Belorusiji. Njegov proračun temelji na poljskih državnih subvencijah.

Protesti v Belorusiji potekajo že vse od avgusta 2020

V Belorusiji se množični protesti odvijajo že od predsedniških volitev avgusta 2020, potem ko si je Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti že vse od leta 1994, zagotovil šesti mandat. Kritiki in ljudstvo mu očitajo, da je med volitvami prišlo do goljufije in da je na oblasti nepošteno. Prav zato je na ulice stopilo na desetine tisoč protestnikov, ki zahtevajo njegov odstop.  

Policisti so bili do protestnikov neizprosni, med drugim so jih tudi pretepali, na tisoče so jih pridržali. Številni mediji so poročali tudi o mučenju v zaporih, ki so ga opisovali izpuščeni protestniki.  

"Samo poglejte Darjo in Ekaterino močni in nasmejani se od svojih najdražjih poslavljata izza zapahov. Lukašenko nas ne more zlomiti," je v tvitu dejala izgnana vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
19. 02. 2021 13.57
-1
Te pa pri nas Janšo šinfajo, naj gredo vrli novinarji iskat pravico v Belorisijo
Ate_ist
19. 02. 2021 12.02
-1
po vseh pravilih damici nista novinarki pač pa tuji agentki, ki sta skušali povzročiti diverzijo v interesih poljske. če sta državljanki belorusije, sta jo z dvo letno kaznijo milo odnesli. soditi bi jima morali za izdajo domovine, to pa pomeni več desetletij stroge diete na račun davkoplačevalcev.
Lutra Lutra 1
19. 02. 2021 08.10
+3
Poljaki financirajo belorusko neodvisno TV mrežo, sami pa njihovi vladi nenaklonjene novinarje zatirajo. Za bruhanje vse skupaj.
Generacija56
19. 02. 2021 08.49
+1
Ni več "neodvisnih" medijev, kar se poročanja o Rusiji tiče.... V EU in ZDA so formirani skladi v všini 2. milijard dolarjev za destabilizacijo Rusije.. Iz teh fondov se napaja vsak članek, nudi se sredstva za sanacijo posledic zapiranja, pravna pomoč, Rusom, ki bi bili izgnani zaradi političnega nasprotovanja vladi, se nudi vse kar je potrebno v tujini... To ni nikakršna skrivnost.... Vmešavanje v Ruske notranje zadeve je za fašističen sistem samouvevno, saj je opisano v definiciji fašizma...
Generacija56
19. 02. 2021 08.58
+0
Iz enciklopedije: "Fašizem opisan kot sistem v katerem »Država ( v našem primeru EU ) ni le avtoriteta, ki vlada in oblikuje posameznikove želje z zakoni in vrednotami duhovnega življenja, ampak tudi sila, ki SVOJO VOLJO UVELJAVLJA V TUJINI... kajti za fašista je vse znotraj Države... niti posamezniki niti skupine niso izvzete iz Države... V fašizmu je Država absolutna, posamezniki ali skupine pa proti njej le relativni...«.
ivan z Doba
18. 02. 2021 21.59
+3
Slivenski erdogan bi tudi, pa si zaenkrat še ne upa. Taki so desnuharski demokrati.🤮
ivan z Doba
18. 02. 2021 21.59
+1
Xipsilon
18. 02. 2021 21.48
+3
Dosti žalostno, da smo tako nizko padli, da nas sedaj nekateri sdsovci mirijo, da pri nas še ni tako grozno.
zelo star kavkaški ov?ar
18. 02. 2021 21.31
+5
To je diktatura, ga. Fajon, boste kaj obsodili tako ravnanje?
DirtySanchez
18. 02. 2021 21.24
+1
Potem pa novinarji pri nas jočejo......
Generacija56
18. 02. 2021 21.18
+3
Enak članek včeraj, za lahko noč... Postaja podobno blondinki, ki gleda reporatažo na dnevniku o samomoricu, ki skoči z mostu... Ob 5-h, 6-h, 7-h, 8-h... in on vednoskoči... Vendar tudi EU, Pentagon, plačata za vsak članek, ob 5-h, 6-h......
VAREN
18. 02. 2021 21.15
+3
Pa naši novinarji in EU pljuva po naši vladi. Tud do gležnja ne seže njihovi. EU se pa njih ne upa pljuvat.
KleniSDSar
18. 02. 2021 20.59
+2
Slovenija čez par let s to vlado.