Tujina

'V Sloveniji pri svobodi medijev po zamenjavi oblasti hiter preobrat na slabše'

Washington, 31. 03. 2021 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški State Department je v torek izdal poročilo o položaju človekovih pravic po svetu v letu 2020, ki se glede Slovenije obširneje kot kadarkoli doslej ukvarja z napadi na medije in novinarje. "IPI ocenjuje, da je le malo držav v Evropi, ki so doživele tako hiter preobrat na slabše pri svobodi medijev po zamenjavi oblasti. To je v kratkem času privedlo do zaskrbljujočega padca medijske svobode v državi, ki je bila doslej relativno varna za neodvisno novinarstvo," poročilo IPI navaja State Department.

State Department omenja poročila novinarskih organizacij o naraščanju sovražne retorike in grožnjah novinarjem na internetu, ki so jih spodbudile sovražnosti državnih uradnikov, že v uvodu celotnega poročila pa napade na medije označuje kot bistveno vprašanje glede položaja človekovih pravic v Sloveniji.

Mednarodni inštitut za tisk (IPI) je izpostavil vrsto tviterskih napadov na novinarje, kar je spodbudilo rast digitalnega nadlegovanja s strani spletnih trolov in prispevalo k sovražnemu ozračju za raziskovalno novinarstvo. Poročilo sicer omenja, da je premier Janez Janša obsodil fizične napade na novinarje in spodbujanje k takim napadom.

Mediji

Posebej je v poročilu omenjeno ponovno tvitanje vladnega kriznega štaba za covid-19 o raziskovalnem novinarju Blažu Zgagi, da ima "covid Marx Lenin virus", kar je sprožilo napade provladnih medijev nanj, omenjajo se kritike vladnih uradnikov, da RTV ne poroča ugodno o vladi.

Poročilo omenja tudi imenovanje novih članov programskega sveta, Janšev tvit, da RTV laže o višanju plač ministrom in državnim sekretarjem, žaljive tvite in besedne napade na novinarje RTV, ki so jim sledili fizični napadi nevladnih dejavnikov, ter grožnje novinarki RTV Eugeniji Carl, ki je dobila pošiljko s sumljivim belim prahom.

Zaskrbljujoč padec medijske svobode 

State Department poroča tudi o napadih na novinarje v času protestov, med drugim napadu raperja Zlatka Čordića na provladno televizijo Nova24. Poročilo State Departmenta niza mednarodne organizacije, kot so Svet Evrope, OVSE in druge, ki so obsodile grožnje novinarjem, ter navaja poročilo Evropske komisije o skrbeh zaradi možnih politično motiviranih sprememb financiranja RTV in vodenja nacionalne tiskovne agencije.

"IPI ocenjuje, da je le malo držav v Evropi, ki so doživele tako hiter preobrat na slabše pri svobodi medijev po zamenjavi oblasti. To je privedlo do zaskrbljujočega padca medijske svobode v kratkem času v državi, ki je bila doslej relativno varna za neodvisno novinarstvo," poročilo IPI navaja State Department.

Vlada je skušala upravičiti svoje kritike medijev v pismu Svetu Evrope, kjer navaja, da je položaj posledica tega, da imajo mediji izvor v nekdanjem komunističnem režimu, lastništvo pa je konsolidirano v krogih blizu levice. Obenem poročilo State Departmenta navaja skrbi zaradi financiranja določenih medijev iz krogov blizu madžarske vladajoče stranke Fidesz.

Tudi o policijskem nasilju nad protestniki in politično motiviranih imenovanjih

Američani poročajo tudi o pritožbah zaradi policijskega nasilja nad protestniki in policijskem zanikanju nasilja, nevladnih organizacijah, ki vlado obtožujejo maščevanja zaradi kritike vladnih politik, in poročilih lokalnih strokovnjakov za korupcijo, da je zadeva v državi sistemska, čeprav je Policija preiskala le osamljene primere.

Korupcija se kaže s politično motiviranimi imenovanji v državna podjetja, konflikti interesov, slabo preglednostjo javnih naročil, med drugim pri nabavah zaščitne opreme v času pandemije covida-19. Omenja primer Ivana Galeta, ki je ministra za gospodarske zadeve Zdravka Počivalška obtožil, da je osem milijonov evrov vredne pogodbe za nakup ventilatorjev osebno usmeril favoriziranemu podjetju Geneplanet.

Poročilo State Departmenta med drugim navaja, da je vlada ukrepala proti državnim uradnikom, ki so zlorabljali človekove pravice, in ni bilo primerov nekaznovanosti.

Diskriminacija zapornic na Igu in Romov

Glede položaja v zaporih poročilo pravi, da je varuh človekovih pravic opozoril na diskriminacijo zapornic na Igu v primerjavi z zaporniki na Dobu. Moški imajo več pravic glede telefonskih klicev, elektronske komunikacije, rekreacije, nobena od zapornic pa ni dobila pravice do obiskovalca za čez noč ali do intimnih stikov, kar imajo zaporniki.

Poročilo tudi letos omenja vračanje po vojni zaplenjenega premoženja in opozarja na nekaj nerešenih zahtevkov iz časa holokavsta. Poročil o nasilju nad Judi ni bilo, omenja pa se izraz zaskrbljenosti Judovskega kulturnega centra v Ljubljani zaradi razveljavitve smrtne obsodbe generala Leona Rupnika leta 1946.

Precej obsežen je ponovno del glede diskriminacije Romov, čeprav poročilo navaja tudi vse pozitivne ukrepe vlade.

Omenja tudi zahtevo nemško govoreče skupnosti v Sloveniji za priznanje statusa narodne manjšine, kar zahtevajo tudi druge skupnosti, kot so albanska, bosanska, hrvaška, makedonska, črnogorska in srbska.

Poročilo navaja tudi napad na aktivista za pravice istospolno usmerjenih in prijatelje 5. junija v Mariboru in poročila o primerih prisilnega dela v gradbenem sektorju, kjer se izkoriščajo migrantski delavci, kazni za izkoriščevalce pa so nizke.

Navajajo tudi poročila nevladnih organizacij, kot je Amnesty International, o vračanju prosilcev za azil na Hrvaško, od koder jih porivajo v Bosno in Hercegovino, ter trditve slovenske vlade, da nima kapacitet za procesiranje in sprejem novih prosilcev za azil.

Ministrstvo za kulturo: 'Mediji so v Sloveniji uredniško svobodni in zagotovljena je svoboda govora'

V zvezi s poročilom se je odzvalo Ministrstvo za kulturo in sporočili, da je glavni poudarek, "katerega so slovenski mediji povsem prezrli je ta, da Vlada Republike Slovenije spoštuje svobodo govora in svobodo tiska". Dodali so še, da ni političnih pritiskov na uredniško politiko medijev.

V sporočilu so pri Ministrstvu za kulturo zapisali, da bodo o svojih stališčih v prihodnjih dneh obvestili tudi State Department. "Še enkrat poudarjamo, da je glavno sporočilo tistega dela poročila, ki obravnava medije in svobodo govora to, da so v Sloveniji mediji uredniško svobodni in da je zagotovljena svoboda govora," so zaklučili.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bc123456
31. 03. 2021 21.30
+2
PAHOR IZGUBIL SI STIK Z REALNOSTJO, RAZMERE V DRŽAVI SO VELIKO BOLJ RESNE KOT MISLIŠ, ZAČNI UKREPATI DA NE BO PREPOZNO.
amedeo
31. 03. 2021 20.47
+4
g.Pahor kaj porečete na trenutno stanje v vaši državi? Vam morajo američani odpreti oči?
mojcamojca1
31. 03. 2021 20.19
-2
Še eno neodvisno povzeto poročilo State Departmenta. Piše hund, a piše i Mile. ;-). Bravo Pop.
bc123456
31. 03. 2021 21.31
+2
MOJCA , KOT VIDIM NE ZNAŠ ANGLEŠKO-- TOREJ NE PIŠI NEUMNOSTI
JohannDoe
31. 03. 2021 17.45
+0
@uporabnik "Upam,da ne bo napovedal vojne ZDA." ----- Tako kot smo jo skorajda napovedali pod Obamo, ko je Mussomelli na glas povedal, da naši mediji večinsko poročajo odkrito politično pristransko? Češ, da je v Ameriki vsaj nekako 50-50, pri nas pa je v medijih tistega, ki ne trobi levo, samo za vzorec? Potem pa pri nas diplomatski škandal pa bi kar izganjali veleposlanika, ker se vtika v kar ga ne briga, pa to. Tako misliš "napovedali vojno"?
JohannDoe
31. 03. 2021 17.36
+2
@borjac Biden nima nič s tem, tako kot ni imel Obama nič z Mussomelijevo kritiko splošnega pristranskega poročanja naših medijev. ZDA so pač normalna država, ki se po službeni dolžnosti zanima za dogajanje po svetu, ker hoče bit na tekočem, ne pa ker bi jo vsaka stvar in državica po svetu nekaj blazno brigala. In nekateri očitno spite z glavo v temi, glede na to, da razne inštitucije po svetu ocenjujejo Slovenijo vsako leto že dolgo časa in že dolgo ni, da bi naša država v mnogih stvareh kaj posebej blestela. Problem v tem zaznate, očitno, samo, ko je Janša na vladi in vas s tem napumpajo v cajtngih.
JohannDoe
31. 03. 2021 17.48
-3
Ampak naj bo tako, hvala bogu, bolje pozno kot nikoli. Ampak kaj vas, odprte glave, ravno tako hitro kot vas napumpajo, tudi odpumpajo in nazaj uspavajo, ko dobri stari spet prevzamejo vlado.
TolstojV
31. 03. 2021 17.28
+5
Konolizacija Slovenije s Kosovarji nam bo prinesla v Slovenijo Kosovsko manšino za katero se kosovarji v Sloveniji tako zavzemajo no potem bodo naši potomci kmalu brez domovine do katere se slovenski politiki tako brezskrbno vedejo!
Ate_ist
31. 03. 2021 17.24
+5
Kaj se razburjate? Imamo kar si zaslužimo! Drugič se je pa treba udeležiti volitev ne pa barvo lovit na plaži in pol 4 leta stokat
JohannDoe
31. 03. 2021 17.28
+0
4 leta? Kdaj smo mi imeli nazadnje volitve na 4 leta? Zbudi se pa boš videl kaka banana republika smo postali. Nobena vlada ne traja več kot leto in pol do dve. Na mandat pa imamo vsega skupaj dve leti efektivnega vladanja, ostalo pa iskanje ministrov in predvolilni cirkus. Banana republika totalna, kar se nam pozna že na vsakem koraku.
zoran jankovi? 007
31. 03. 2021 19.32
+0
Ko pride vlada ki premika stvari na bolje je ruši tista politična opcija, katera jo tudi sedaj ruši z podporo "ogroženih" medijev, ko pa so le ti sami na oblasti, pa se rušijo sami in to brez medijev.... Groza
borjac
31. 03. 2021 17.12
+5
Ali niso ZDA tista država s katero sta PV Janša in zunanji minister Logar, ustvarila najboljše odnose v 30 letni zgodovini Slovenije ?? , in ali ni sedaj predsednik ZDA tisti Joe Biden, ki ga je Janša v svojem Twitu poniževal in žalil, češ da je to najšibkejši predsednik ZDA v zgodovini, ter povzdigoval njegovega poraženega tekmeca Trumpa, no takrat so poskušali člani sekte SDS to minimizirati, češ kaj mar Američanom za Slovenijo, ker je tako majhna, da je niti na zemljevidu ne morejo najti, no kot je videti in slišati so nas Američani našli na zemljevidu, to je dejstvo. Reakcij s strani Logarja in Janše ni še, šele proučujejo poročilo o stanju demokracije v Sloveniji, ki ni ravno ugodno za vlado.
asgard
31. 03. 2021 17.11
-3
A ni čudno da sedaj levičarji tako propagirajo Ameriko. Čez 2 dni bodo spet rusofili....
JohannDoe
31. 03. 2021 17.39
-4
Ko bodo odkrili v poročilu kaj, kar jim ne bo všeč, bodo spet kričali o kapitalističnih imperialistih, ki hočejo podjarmiti suvereno in uspešno Slovenijo in se vtikajo, kamor ni treba. Pač po vetru in potrebi.
real_estate
31. 03. 2021 17.06
-3
To se pa strinjam, čeprav ne vem po kakšni menjavi oblasti... Mediji so pa definitivno vsako leto slabši, zdej je trenutno podenj.
JohannDoe
31. 03. 2021 17.40
-3
Naši mediji so v k. že par deset let. In vsako leto je še slabše. Zadnje leto pa totalen poden.
?ebula
31. 03. 2021 16.55
+3
Jajo počasi žanje, kar je sejal.
Uporabnik1536341
31. 03. 2021 16.50
+4
Upam,da ne bo napovedal vojne ZDA.JJ je tako prepričan v svoj prav,kot Severno Korejski voditelj Kim.Takšno je tudi njuno razumevanje demokracije.
Nidani
31. 03. 2021 16.41
+2
Jaz mislim da je tale USA predmestje Murgel, a ne svečke? 😁
CIGU MIGU
31. 03. 2021 16.51
+1
kot te razumem je cel svet pod komando naših levičarjev,lepo te prosim zazri se malo in presodi sam in ne po nareku
INAZ
31. 03. 2021 16.37
-3
Ja res je, napadi na novinarje so se povečali, le da so žrtve novinarji desnih medijev.
Nidani
31. 03. 2021 16.38
+4
CIGU MIGU
31. 03. 2021 16.52
+4
Maxx365
31. 03. 2021 16.24
+7
Tako pač realno vidijo stanje v Sloveniji in janezovo vladanje neobremenjeni opazovalci. Pri nas pa janezovi podrepniki in sektaši gledajo skozi zamegljena očala in na vse pretege zagovarjajo vse nebuloze velikega vodje.
Maxx365
31. 03. 2021 16.18
+6
Najkasneje jutri bo janez po twiterju napovedal vojno Ameriki. Le kako si upajo kritično pisati o najboljšem vodji na svetu?
Auslander
31. 03. 2021 16.07
-8
Poročilo ZDA? Potem zgleda da smo desničarji večji problem ameriškemu globalizmu in imperializmu kot levaki
Nidani
31. 03. 2021 16.36
+5
Ne desničarji, janšisti! Bistvena razlika!
diMarzio
31. 03. 2021 16.58
-1
Nidani, to imaš pa prav. Pri nas ni ne leve ne desne. Pri nas je samo janša ali pa nejanša. Žal je vsebinsko oboje bolj ubogo. Nejanša program je v bistvu res samo to - samo, da ni janša.
pepi bolcev
31. 03. 2021 16.05
+4
mzz katero vlado to? To, ki je ukradla volitve?
mzz66
31. 03. 2021 16.03
-9
Bla,bla,bla. Tako kot se zdaj po vseh medijih zmerja vlado, se ni še nikoli.
sinhron
31. 03. 2021 16.06
+14
mentos12
31. 03. 2021 16.24
-2
Ja res,toliko sovražnega govora in groženj proti posameznikom te vlade,ni doživela še nobena vlada v vsej samostojnosti Slovenije. In to celo na javni RTV,POP TV in drugih levičarskih medijih. Potem pa izvažate laži po svetu,kolk da je ogrožena svoboda govora,medijev,novinarjev ipd. Saj tujci vam lahko morda še verjamejo,ker še dandanes sploh izven Evrope še vedo ne kje je Slovenija. Ostalim tukaj,pa levaki ne morete prodajat teh vaših laži.
NeMoresVerjet
31. 03. 2021 15.35
-10
Americani so s svojimi levicarskimi izgredi v zadnjih letih pokazali dovolj, da je postalo njihovo mnenje absolutno irelevantno.
goveja župca
31. 03. 2021 16.04
+10
Jasno, ko pihajo v Jansev rog, so zakon za vas, svecke, ko pa mal pokritizirajo, pa so nebodijihtreba... Sveckice, oladite.