2°C

Novoizvoljena švedska premierka nekaj ur po imenovanju že odstopila

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA / M.S. /
KOMENTARJI
70
Novoizvoljena švedska premierka Magdalena Andersson je vložila svojo odstopno izjavo le nekaj ur zatem, ko jo je parlament potrdil na tem položaju. Odstop je utemeljila s tem, da parlament ni potrdil predloga proračuna in so Zeleni zapustili koalicijsko vlado.

Magdalena Andersson
Magdalena AnderssonFOTO: AP

"To je ustavna praksa, da mora koalicijska vlada odstopiti, če ena stranka odide," je povedala socialdemokratka Magdalena Andersson

Izrazila je upanje, da jo bodo kmalu znova imenovali na položaj kot vodjo manjšinske vlade, v kateri bodo le socialdemokrati.

Švedski parlament je danes vodjo socialdemokratov Magdaleno Andersson potrdil za premierko. Aktualna finančna ministrica bi v petek postala prva ženska na tem položaju v zgodovini Švedske. Nasledila bi socialdemokrata Stefana Löfvena, ki je odstopil pred dvema tednoma.

Potrditev v parlamentu je uspela ob dogovoru z Levico glede dviga pokojnin. Zaradi tega dogovora je potem stranka Center odrekla podporo predlogu proračuna, ki ga je predlagala Anderssonova. Na glasovanju v parlamentu tako predlog ni dobil zadostne podpore, ga pa je opozicijski predlog proračuna. To je nato vodilo v odločitev Zelenih, da zapustijo koalicijo.

Predsednik parlamenta Andreas Norlen je sporočil, da je sprejel odstopno izjavo Anderssonove, glede nadaljnjih korakov pa se bo odločil v četrtek.