Tujina

Novorojenček zaradi spornega obreda umrl po krstu

Bukarešta, 06. 02. 2021 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
80

Romunska pravoslavna cerkev se sooča z očitki zaradi smrti dojenčka, starega šest tednov, ki je umrl po krstu. Kljub temu da je deček med obredom jokal, je duhovnik dojenčka trikrat potopil v sveto vodo. Tožilstvo je zoper duhovnika sprožilo preiskavo zaradi uboja.

Pravoslavni duhovniki v Romuniji po ustaljenem običaju dojenčka med obredom krsta trikrat potopijo v sveto vodo. Tragičen dogodek, ki se je zgodil v mestu Suceava na severovzhodu države, pa po poročanju lokalnih medijev ni osamljen primer. 

Kot je opisal oče otroka, je deček jokal, a ga je duhovnik kljub temu trikrat potopil v vodo. Zdravniki so očetu povedali, da je malček vdihnil 110 mililitrov vode. Dojenček je nato utrpel zastoj srca, reševalci pa so ga odpeljali v bolnišnico. Sprejeli so ga na intenzivno nego in ga intubirali, a je deček na koncu umrl. Obdukcija je pokazala, da je imel otrok v pljučih tekočino, poroča Independent

Med obredom krsta romunski duhovniki dojenčke trikrat potopijo v sveto vodo.
Med obredom krsta romunski duhovniki dojenčke trikrat potopijo v sveto vodo. FOTO: Shutterstock

Tožilci so zoper duhovnika, ki je izvedel obred, sprožili preiskavo zaradi uboja. Več kot 60.000 ljudi pa je že podpisalo spletno peticijo, ki od romunske pravoslavne cerkve zahteva, naj spremenijo obred. "Smrt novorojenčka zaradi takšne prakse je velika tragedija. To tveganje je treba izključiti, da lahko zmaga veselje ob krstu," so zapisali v obrazložitvi. 

Predstavniki tamkajšnje cerkve so staršem in sorodnikom dečka izrekli sožalje. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3